Zaraza potrošnje

05.07.2009.

"Ne traži oholo bogatstvo,
već takvo koje možeš
pravedno steći,
trezveno koristiti,
veselo razdijeliti
i smireno ostaviti."

Bacon

Kad bi netko mlade pitao što im je važnije: ljubav roditelja ili nova odjeća, ispao bi naivan ili lud što uopće nameće takvu dvojbu koja ne postoji, ali kad bi pitali roditelje doznali bismo da se danas više nego ikada prije roditeljska ljubav uspoređuje s poklonima, samopoštovanje mladih ovisi o posjedovanju stvari, a sreća u životu pretpostavlja materijalno bogatstvo.
Roditelji se čude: pa nismo mi tako našu djecu učili...
Jednom sam pričala s majkom četvero djece, gotovo se rasplakala govoreći o svojoj tinejđerki koja ju je optužila da nije dovoljno dobra majka zbog toga jer joj ne može priuštiti ono "što svi drugi roditelji svojoj djeci mogu".

Skoro su i meni suze potekle...
Nisu djeca imuna na reklame, na poduzetnu, dinamičnu, agresivnu propagandu onih stvari koje im zapravo ne trebaju, djeca nasjedaju, ali to njih same nimalo ne čini poduzetnima, kreativnima i snalažljivima - to ih čini pasivnim potrošačima, sebičnim razmažencima i duhovnim slabićima.
Jer nasuprot tom mentalitetu nalazi se ljubav - ona traži odricanje, strpljivost, žrtvu i suosjećanje.

Isus je govorio o siromasima u duhu - to su oni ljudi koji se ne uzdaju u sebe i svoja materijalna dobra, nego u Boga. I oni koji sreću nalaze u tome da sve što imaju podijele s drugima...



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.