Crkva pred izazovom zvanim Private Revelations

15.01.2009.

Jučer je u dnevnim novinama objavljen članak pod smiješnim nazivom Papa šalje sve vidioce na psihijatriju, a to nije prvi put da netko na takav način interpretira papine zamisli i najave iz Vatikana. Ideja o pomnijem istraživanju doslovne poplave različitih ukazanja svih vrsta u krilu Katoličke crkve i nije tako nova, ali istina je da je dosada nedostajao jedan suvremen i općeprihvaćen vodič i stav Crkve za „razlikovanje duhova“. Bez takvog stava kojeg bi prihvatili i kojeg bi se držali svi biskupi i pomoću kojeg bi upućivali narod kome vjerovati, a koga zaobilaziti, dosad se u mnogim knjigama, priručnicima i časopisima previše miješalo kruške i jabuke, i sve svodilo na isti nazivnik : Novi Duhovi u Crkvi.
Na jednoj web-stranici sam pronašla podatak da danas postoji preko 200 različitih vidioca i proroka iz svih krajeva svijeta, koji šire poruke koje su navodno sami primili od Isusa, Marije i cijelog niza svetaca, mada se njihove poruke u mnogočemu kose sa Crkvenom objavom i Evanđeljem, a ti isti ljudi za sebe tvrde da su produhovljeni vjernici. Istina, ima nekoliko zanimljivih kojima bi vrijedilo prikloniti pozornost i dublje ih razmotriti, a ova tri primjera su moj izbor:

http://www.soufanieh.com/menuenglish.htm - Myrna Nazzour, Damask, Sirija

http://www.rhodawise.com/mystory.html - Rhoda Wise, Ohio, USA

http://insidecatholic.com/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=5325&Itemid=48 - Kibeho, Ruanda



Ipak deset puta više je onih koji se pozivaju na Isusovu i Marijinu privatnu objavu, a već obični teolozi otkrivaju u njima različite hereze i kriva tumačenja. Na takve objave još je upozorio papa Ivan Pavao II. kada je krajem prošlog tisućljeća osudio pojavu milenarizma u Crkvi.
Takvi sumnjivi proroci osim što pišu knjige, osnivaju zajednice i molitvene grupe, seminare, potiču na molitvu krunice i pobožnost Božanskom Milosrđu, šire usput i svoje vlastite poruke, unatoč apelima mnogih biskupa i teologa da se baš u tim porukama nalaze mnogi detalji koji navode ljude na pogrešan put.
Oni, svaki na svoj način, govore o Antikristu, propasti svijeta, mnogim katastrofama, zastranjenosti svećenika i nedoličnosti pape, a vidioci nerijetko ističu svoju posebnost i izabranost. Sumnjivo je već i to kada vidioci sami tumače i komentiraju primljene „poruke“, kao da one ne bi bile jasne i bez objašnjenja.

Crkva drži da sva lažna ukazanja ne moraju biti od Zloga i njegovih palih anđela, mada ne niječu niti tu mogućnost, nego pretpostavljaju da je većina tzv. „nadnaravnih objava“ rezultat osobnih meditacija i duhovnih ekstaza pojedinaca, a nemali broj je i običnih prevaranata.
S liste od dvjestotinjak privatnih objava koje bi trebalo uzeti s velikom rezervom i s krajnjim oprezom ovdje navodim samo tridesetak, tek da se mogu vidjeti primjeri, rasprostranjenost i ozbiljnost izazova za Crkvu:

1. http://www.ladyofallnations.org/ - Ida Peerdeman, Amsterdam

Još od 50-tih godina kada su ukazanja započela nizozemski biskupi bili su vrlo sumnjičavi prema vidjelici i porukama "Gospe svih naroda" koja između ostaloga traži od pape proglašenje jedne nove dogme kao uvjet da "spasi svijet". Prije nekoliko godina novi biskup iz Amsterdama nabrzinu je priznao ukazanja (bez pravog obrazloženja o neprihvaćanju dosadašnjih negativnih stavova). Svoje prste je tu imao sveprisutni biskup Hnilica, koji zagovara još mnoga druga nepriznata ukazanja sve pod istim izgovorom: traži nastavak Fatime. Na netu postoji peticija kojom se traži povlačenje priznanja i ponovno preispitivanje.

2. www.christinagallagher.org - Christina Gallagher, Irska

Priča je započela 1988.g. Gospa je navodno rekla Christini da otvori "Kuću molitve" na nekom irskom otoku, što je vidjelica i učinila. Anonimni donatori pomogli su joj u tome. Biskup je u svom istraživanju ustvrdio da nema nikakvih dokaza koji bi upućivali na nadnaravna iskustva. Danas je "Kuća molitve" zatvorena (navodno!), Christina živi u luksuznoj vili s kamerama i ostalim osiguranjem, crkvu ne pohađa više, a od muža se rastavila.
Poruke se još uvijek šire.

3. www.johnleary.com/ - John Leary, New York

Leary dobiva i dan danas poruke od Isusa i Marije, a sve je počelo nakon posjeta Međugorju 1993.g. Isus mu govori o biblijskim zgodama, o mogućim svjetskim katastrofama, o Obaminoj politici, koju kritizira, o Antikristu i čipovima i drugim zanimljivostima. Leary je izdao već nekoliko edicija svojih knjiga s porukama, a biskup ga je ocijenio vjerojatno dobrim i plemenitim čovjekom, ali koji je potpuno u krivu, jer su "ukazanja" plod njegovih mentalnih meditacija. Dokaz tome je što Leary mijenja poruke kad sazna da se kose s određenim katoličkim naukom, kojemu želi ostati vjeran.

4. http://www.unitypublishing.com/Apparitions/TheresaLopez.html
Theresa Lopez

Još jedna vidjelica nadahnuta Međugorjem. Podržavao ju je i biskup Hnilica, oko nje se skupljalo mnogo znatiželjnog naroda, na objavljivanju poruka i na donacijama je mnogo zaradila, nakon čega se oko nje skupljalo još više ljudi, a na kraju je optužena za plagijat jedne katoličke knjige (Mary of Agreda - privatne objave).

5. http://www.glas-koncila.hr/rubrike_razgovor.html?broj_ID=10097
Maria Valtorta

U linku prenosim članak "Koliko vrijedi pisanje Marije Valtorte?" Govori se o poznatom heretičkom "Spjevu o Bogočovjeku". Navodno je i Gospa u Međugorju preporučila taj spjev. Tako barem vidioci kažu.

6. www.medjugorje.hr - Međugorje, BiH

Najpoznatije mjesto Gospinih ukazanja u današnjem svijetu s najvećim brojem hodočasnika. (P)Održavaju ga neki hercegovački franjevci, a od stranih biskupa najveći zagovaratelj je umirovljeni biskup Hnilica. Glavne zamjerke su neposluh vidioca i njihovih duhovnih voditelja lokalnom biskupu (od samog početka), prijetnje "Gospinim porukama", materijalno bogaćenje cijele župe, izravna zarada samih vidioca na hodočasnicima i lakomislene "Gospine poruke" od 1981. do 1987.g.

7. www.kurescek.org - France Špelič, Kurešček, Slovenija

Slovenski vidjelac svoja nesvakidašnja iskustva također je prvi put doživio u Međugorju, 1989.g, a Gospa koja je od njega zatražila obnovu zapuštenog i srušenog svetišta Kraljice mira na brdu Kurešček, predstavila se kao Gospa međugorska te preporučila čitanje i življenje i po međugorskim porukama. Ovo malo poznato mjesto ukazanja i samozatajni vidjelac svjedoci su Gospine tužbe na neobraćene Hrvate, koji nisu prihvatili Međugorje, pa ih je stoga snašao težak rat kao kazna i opomena svim onima koji se ogluše na poruke privatnih ukazanja. Više o tome u postu: Kurešček, Međugorje i "biskup koji nije bio ponizan" Crkveno priznanje Kureščeka tako direktno ovisi o Međugorju.

8. Garabandal, Španjolska

Zbog nevjerodostojnosti vidioca ukazanja i poruke nikad nisu priznate, a u posljednje vrijeme najavljene "Tri opomene / upozorenja" povezuju se s prvim trima tajnama iz Međugorja. Stvari tako tumači "prorok" R. Conte na svom portalu catholicplanet.com.

9. www.holylove.org - Ohio, USA

Jezik poruka je previše svjetovni da bi bio vjerodostojan, poruke su senzacionalističke, a predvidjele su navodno i katastrofu 11. rujna i uragan Katrinu, ali samo prema riječima tumačitelja, jer nikakvo pravo upozorenje se ne može iščitati iz njih.

10. www.tlig.org - Vassula Ryden, „Pravi život u Bogu"

Dva puta se Kongregacija za nauk vjere negativno odredila prema njoj i njenim porukama, kojima se navodno zalaže za ujedinjenje, ali s ozbiljnim teološkim pogreškama u vidu Katoličke Crkve. Ujedinjenje za koje se ona zalaže bilo bi nekakva vrsta pan-kršćanskog jedinstva, zbrke svega i svačega, a predvidjela je navodno i 11. rujna, ali, nažalost, i ona - prekasno.

11. http://www.baproducts.com/q&a.htm - Annie Kirkwood, „Marijine poruke svijetu“

Zbirka hereza s motom "Djevica Marija priča svoj život": Bog se tumači kao energija prisutna u svakome, u prirodi stvari je reinkarnacija, Marija nije bila uopće djevica cijelog života, nego je Isus imao braću i sestre i dr. zanimljivosti. Uglavnom, vjera okrenuta naopačke.

12. http://www.sign.org/index.phtml?p=prophecy&c=search&t=visionary&s=Josyp+Terelya - Josyp Terelya, Ukrajina

13. call2holiness.org - Lena Shipley

14. www.movingheartfoundation.com - Chris Courtis, Maryland, USA

15. http://www.lafilleajesus.org - The Girl of My Will in Jesus

16. http://www.giftstor.org/McNichol02.htm - James McNichol

17. www.giftstor.org/tomkiel05fst.html - Louise Tomkiel

Nije priznata zbog hereze da je sv. Josip također bezgrešno začet, kao BDM, zbog anti-papinskih poruka, poruka koje su pretrpane katastrofičnim senzacijama, koje šire strah i paniku, a ništa od toga se još nije dogodilo.

18. http://weepingmadonna.org - Perth, Australia

19. prophetic-word.org - Thomas S. Gibson

20. www.preciousbloodworldapostolate.com - Barnabas Nwoye

21. www.lovingmother.org - Rosa Lopez, Hollywood, Florida

22. http://www.valentina-sydneyseer.com - Valentina Papagna, Sidney, Australia

23. www.protect-life.org - Sally Steadman

24. www.nd.edu/~mary/classic/Naju.html - Julia Kim, Naju, Korea

Euharistijska čuda pretvorbe hostije i misnog vina u pravo tijelo (meso) i krv "Kristovu" u ustima vidjelice. Način na koji se to zbiva zapravo podcjenjuje pravu vrijednost Krvi i Tijela Kristovog i obezvrjeđuje sam sakramenat euharistije. Biskup je dekretom ekskomunicirao Juliju Kim i sve koji podržavaju njena "viđenja" i "čudesa".

25. časopis "Signs and wonders" (http://www.sign.org)

26. Ned Dougherty (www.missionofangels.org)

27. Mark Mallet (http://www.markmallett.com/blog/)

28. Sharon Fitzpatrick of Pana, Illinois (petalsfromheaven.com)

29. Anne Marie White (http://users.skynet.be/courlisius/you_will_be_persecuted.html)

30. http://www.shoal.net.au/~mwoa/ - William Kamm, Little Pebble

31. http://www.mmp-usa.net/main.html - Fr. Stefano Gobbi

32. http://dwp.bigplanet.com/holybrides - Brides of the Most Blessed Trinity, Theriot, LA, USA

33. http://www.avemaria.sk/dechtice/?lang=en - Dechtice, Slovačka

(post preuređen i izmijenjen 30.4.2009. by Destiny)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.