Arhiva biljaka
kućne biljke

aglaonema
africka ljubica
amarilis
asparagus
aspidistra
azaleja
begonija cvatuća
begonija rex
benjamin
bozicni kaktus
bozicna zvijezda
brsljan
ciklama
cinerarija senecio
ciperus
difenbahija
dracena
ehmeja
fikus
gardenija
gloksinija
guzmanija
hibiskus
hoja
kalanhoa
kamenika
klivija
klorofit
kopriva
kristov trn
kroton
kućna sreća
medinila
monstera
nolina
paprat
papucica
pileja
scindapsus
singonij
sobna palma
sobni puzavac
solanum
spatifil
šeflera
tustika


biljke za balkon, vrt, kamenjar...

ageratum
alisum
amarilis
bakopa
begonija cvatuća
bergenija
bugenvilija
celozija
cinerarija maritima
cinija
dalija
digitalis
dragoljub
đurđica
erika
floks
frezija
fuksija
gazanija
gladiola
gospodinova kruna
hibiskus
hortenzija
iberis
jaglac
jastučac
kadifica
kalanhoa
kana
karanfil
kopriva
krizantema
krunica
kukurijek
lijepa kata
lisnati kaktus
lobelija
ljiljan
macuhica
narcis
neven
oleander
pasiflora
pelargonija
petunija
plumbago
potočnica
presličica
prkos
ranunkul
rododendron
rožac
rudbekija
salvija
slamnati cvijet
srdašce
srebrenka
streptokarpus
suncokret
šafran
tratincica
tulipan
ukrasna paprika
ukrasni luk
uresnica
verbena
vinka
vodenika
vučjak
zijevalica
zumbul

vodene biljke

lopoč© cvjetak 2005.-2008.

Cvjetak mali

26.09.2006., utorak

Zijevalica (lat. Antirrhinum majus)

zijevalica Cvijet neobičnog oblika kojem je domovina područje Mediterana i Južne Afrike pa ga tako i u našim krajevima nalazimo samoniklog.

Na uspravnoj, čvrstoj stabljici nalaze se nasuprotno poredani jezičasti listovi, a na vrhu je cvjetni klas sa zanimljivim cvjetovima. Djeca ga obično vole brati jer mu se cvijet kad se stisne postrance otvara - zijeva, a iz sredine mu izviruju tučak i prašnici.

Za sadnju u vrtu postoje visoke vrste (80-120 cm) koje se najčešće sade kao rezano cvieće za vaze, srednje (30-60 cm) za kombinaciju s drugim biljkama na vaselim vrtnim gredicama te niske, patuljaste vrste (15-20 cm) koje su pogodne za sadnju u kamenjaru ili na rubu gredice. Cvijetovi mogu biti jednostruki ili dupli, a raspon boja je doista velik: od bijelih, žutih, narančastih, lila, svih nijansi crvene pa do nijansiranih u dvije boje (varietet Rembrant) Cvatu od sredine lipnja pa do mraza.
U hladnijim područjima gdje je period mraza dug mora se sijati svake godine u kasno proljeće direktno na gredicu ili ranije u toplom prostoru pa se presadi van na otvoreno početkom svibnja.
U toplijim područjima prezime, a uz to najčešće se i sami osjemene pa ih zna biti na najrazličitijim mjestima.

Odgovara im sunčani položaj, a zemlja, obična vrtna, ali neka bude dobro drenirana.

Mlade biljke kad dosegnu visinu od otprilike 6-8 centimetara potrebno je pincirati (otkinuti vrh) kako bi biljka dobila lijep grmolik oblik sa puno izdanaka.

- 22:10 - Komentari (17) - Isprintaj - #

14.09.2006., četvrtak

Srebrenka (lat. Lunaria)

lunaria Ovu biljku najčešće uzgajamo zbog njenih zanimljivih plosnatih mahuna u kojima čuva sjemenke za nove mlade biljke. Mahune su elipsaste, kada se osuše polu prozirne, a zbog njihovog izgleda ovu biljku zovu judin novac, papin novac i money plant.

Nije zahtjevna, najbolje uspjeva u polusjeni, uz normalno vlažno tlo.
Sije se sredinom travnja, ili početkom svibnja direktno na gredicu, a ako ste je već imali sigurno će se i sama posijati. Raste i samonikla u toplijim krajevima.
Iznad zelenih nazubljenih listova u rano ljeto pojavljuju se ljubičasti ili bijeli cvjetići s 4 latice koji su spojeni u klasaste cvatove. Nemojte kidati ocvale cvjetove ako želite dočekati novčiće.

Biljka je dvogodišnaja pa u prvoj godini ima pokoji cvijet, a u potpunosti naraste u drugoj godini kad izraste u grmić od 70-90 centimetara. U drugoj godini se stvaraju mahune sa sjemenkama. Sredinom ili krajem kolozova odrežu se posušene stapke s mahunama, zavežu u buketiće okrenu naopako i stave sušiti na zračno i sjenovito mjesto. Kao suhe mogu se upotrijebiti u raznim aranžmanima.

Ako ste u hladnijim krajevima preko zime pokrijte korijenje tresetom, lišćem ili sitnim grančicama za svaki slučaj da ne bi smrznulo.

- 20:02 - Komentari (14) - Isprintaj - #

11.09.2006., ponedjeljak

Srdašce (lat. Dicentra spectabilis)

dicentra Starinska biljka koja se može vidjeti u mnogim vrtovima, a potječe iz Kine.

To je trajnica koja izrasta u grm visok oko 80 centimetara. Ima rasčlanjene
zelene listove, a na dugim povijenim stapkama nalaze se cvjetovi zanimljivog oblika koji podsjećaju na srdašca te je stoga ponegdje zovu i Marijino srce. Mogu biti sasvim bijeli (alba) ili u kombinaciji crvenih vanjskih i unutarnjih bijelih latica. Najčešće cvate od kraja travnja do sredine lipnja.

Dobro uspjeva na polusjenovitom mjestu pa je možete posaditi i ispod većih stabala ili u dijelu vrta na koje baš i ne pada puno sunčeve svjetlosti.

Da bi što više cvjetala posadite je u bogatu humusnu zemlju koja je dobro drenirana i tlo održavajte umjereno vlažnim.
Preporuča se dolaskom toplijih dana, negdje sredinom svibnja oko biljke staviti malč.

Razmnožava se sjemenjem ili još jednostavnije dijeljenjem grumena s korijenjem u rano proljeće.

Image Hosted by ImageShack.us
Dicentra spectabilis "Alba"


- 16:29 - Komentari (11) - Isprintaj - #

06.09.2006., srijeda

Bugenvileja, bugenvilija (lat. Bougainvillea glabra)

bugenvileja Ova lijepa biljka potječe iz Brazila. U Evropu je donesena polovinom 19. stoljeća, a za to je zaslužan francuski admiral po kojemu je ona (a i rod sa 8 različitih grmova) dobio ime.

To je grm s trnovitim granama na kojima se nalazi jasno zeleno lišće. Cvjetovi su mali, bijeli ili žuti, obično rastu po 3 zajedno u cvatu, a njih okružuju brakteje (ovršni listovi) koje mogu biti u ružičastoj lat. B. cpectabilis, ljubičastoj lat. B.glabra (najizdržljivija vrsta), crvenoj, narančastoj ili bijeloj boji. Cvate od lipnja do rujna.

U južnim područjima može se bez straha uzgajati na otvorenom i tada izrasta u prekrasan penjajući grm koji može biti veći i od 4 metra.
U sjevernijim krajevima gdje tokom zime temperature padnu ispod 2°C uzgaja se kao penjačica čije se grane omatuju oko žice tako da se za vrijeme hladnog zimskog vremena može bez većih problema spremiti i sačuvati do proljeća.

Ako ste u krajevima gdje ćete je moći i preko zime čuvati vani, bez opasnosti od smrzavanja, posadite je direktno u zemlju, na mjesto gdje će biti na suncu i osigurajte joj neki oslonac uz koji će se penjati.
Ne voli puno vlage pa je zalijte tek kada se zemlja prosuši. Ako je biljka već dosta razgranata od travnja do rujna jednom na tjedan zalijte je s vodom u koju ste stavili pola od propisane količine gnojiva za cvatuće biljke. Ako je biljka mlađa gnojite je tek svaki drugi tjedan.
Na jesen kad temperature padnu, odbaciti će lišće. Oko korijena dobro je staviti grančice ili komadiće kore drveta kako bi se zaštitila od eventualnih niskih temperatura.
U rano proljeće možete malo skratiti izboje mlađih biljaka kako bi dobile grmolikiji rast, no nemojte pretjerivati, jer cvjetovi dolaze na drvenastim izbojima od prošlog ljeta.

Ako ste u kraju gdje ćete je tokom zime unositi u kuću, posadite je u lonac koji nije jako velik u odnosu na biljku, jer ona voli imati sputano korijenje. Zemlja neka bude lagana, humusna s dosta treseta. Presadite je svako proljeće, jer jako iscrpi zemlju. Pazite na drenažu i zalijevanje, voda se ne smije zadržavati oko korijena. Bilo bi dobro posaditi je u glineni lonac.
Tokom ljeta zalijte je 2-3 puta na tjedan, višak vode obavezno odlijte desetak minuta nakon zalijevanja, a tokom mirovanja jednom u desetak dana.
Tokom toplih dana (otprilike od svibna do listopada) držite je vani na sunčanom mjestu, a kad zahladi sklonite je u zaštićeni prostor s temperaaturom oko 7-10°C kako bi mogla imati period potpunog mirovanja. Najvjerojatnije će izgubiti lišće, no ne sekirajte se na proljeće će potjerati mlade izboje i lišće i to već u veljači kad ju je potrebno staviti na mjesto gdje će imati svjetla, a bilo bi dobro i nešto sunca.
U rano proljeće odrežite zakržljale grančice, skratite nove izboje za 3-4 oka, (neposredno iznad lista ili lisnog pupa) te oblikujte biljku oko žice koju u polukrug zataknate u zemlju.

Razmnožava se reznicama no mora se osigurati toplina i visoka vlažnost, tako da najčešće nije baš uspješno. No probajte u proljeće zabosti reznicu dugu oko desetak centimetara u kombinaciju pijeska i treseta, poklopiti je staklenkom i...možda uspije.

Jedna lijepa bugenvilija nalazi se ovdje


- 18:31 - Komentari (22) - Isprintaj - #

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Srpanj 2008 (1)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (2)
Kolovoz 2007 (1)
Lipanj 2007 (1)
Ožujak 2007 (3)
Veljača 2007 (1)
Siječanj 2007 (1)
Prosinac 2006 (3)
Studeni 2006 (1)
Listopad 2006 (4)
Rujan 2006 (4)
Kolovoz 2006 (6)
Srpanj 2006 (11)
Lipanj 2006 (3)
Svibanj 2006 (7)
Travanj 2006 (14)
Ožujak 2006 (22)
Veljača 2006 (18)
Siječanj 2006 (19)
Prosinac 2005 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from cvjetak. Make your own badge here.
O cvijeću i ostalom ukrasnom bilju


molim Vas ako imate pitanje postavite ga ispod zadnjeg objavljenog posta

a on se nalazi ovdje "klik" :)I am a
Sunflower


What Flower
Are You?
možda neki savjet pomogne ....
da vam cvijeće ne izgleda ovako....Image Hosted by ImageShack.usOD 02.01.2006.

Free Site Counters


Image Hosted by ImageShack.us

nekoliko savjeta za tzv. sobne biljke

*nemojte pretjerati u zalijevanju, mnoge će biljke lakše podnjeti sušu nego preveliku količinu vode jer korijen počne gnjiliti
*15 minuta nakon zalijevanja odlijte višak vode iz podloška
*ne stavljajte ih na propuh
*izbjegavajte jako podnevno sunce koje prži kroz staklo
*kad prihranjujte pazite da ne prekoračite omjer koji je napisan u upotrebi jer od prevelike količine gnojiva biljka jednostavno "izgori"
*ako upotrebljavate insekticide rukujte s njima krajnje oprezno

savjeti o Mjesečevom kalendaru

CURRENT MOON
moon phasesneki znaju, a neki ne...

*mladi Mjesec - mlađak - crni krug
*prva četvrt - srp na desnoj strani
*pun Mjesec - uštap - bijeli krug
*zadnja četvrt - srp na lijevoj strani


*najpovoljniji dani za sijanje su četvrti i peti dan prije uštapa
*presađivanje, obrezivanje, prorjeđivanje se radi kad Mjesec pada
*općenito sve što raste i razvija se treba raditi dok Mjesec raste, a ono što se mora zaustaviti radi se kad Mjesec pada

Svibanj 2008.

02.05. u 12:52 Mjesec u Ovnu
04.05. u 13:59 Mjesec u Biku
05.05. u 14:19 Mlađak
06.05. u 13:18 Mjesec u Blizancima
08.05. u 13:03 Mjesec u Raku
10.05. u 15:11 Mjesec u Lavu
12.05. u 05:48 Prva četvrt
12.05. u 20:49 Mjesec u Djevici
15.05. u 05:47 Mjesec u Vagi
17.05. u 17:00 Mjesec u Škorpiji
20.05. u 04:12 pun Mjesec/Uštap
20.05. u 05:20 Mjesec u Strijelcu
22.05. u 17:56 Mjesec u Jarcu
25.05. u 05:53 Mjesec u Vodenjaku
27.05. u 15:39 Mjesec u Ribi
28.05. u 04:58 zadnja četvrt
29.05. u 21:54 Mjesec u Ovnu

Lipanj 2008.

01.06. u 00:20 Mjesec u Biku
03.06. u 00:07 Mjesec u Blizancima
03.06. u 21:24 Mlađak
04.06. u 23:17 Mjesec u Raku
07.06. u 00:01 Mjesec u Lavu
09.06. u 04:02 Mjesec u Djevici
10.06. u 17:05 prva četvrt
11.06. u 11:56 Mjesec u Vagi
13.06. u 22:54 Mjesec u Škorpiji
16.06. u 11:21 Mjesec u Strijelcu
18.06. u 19:32 pun Mjesec/Uštap
18.06. u 23:53 Mjesec u Jarcu
21.06. u 11:35 Mjesec u Vodenjaku
23.06. u 21:33 Mjesec u Ribi
26.06. u 04:50 Mjesec u Ovnu
26.06. u 14:11 zadnja četvrt
28.06. u 08:51 Mjesec u Biku
30.06 u 10:04 Mjesec u Blizancima

Rijeka
The WeatherPixie