Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Bugenvileja, bugenvilija (lat. Bougainvillea glabra)

Ova lijepa biljka potječe iz Brazila. U Evropu je donesena polovinom 19. stoljeća, a za to je zaslužan francuski admiral po kojemu je ona (a i rod sa 8 različitih grmova) dobio ime.

To je grm s trnovitim granama na kojima se nalazi jasno zeleno lišće. Cvjetovi su mali, bijeli ili žuti, obično rastu po 3 zajedno u cvatu, a njih okružuju brakteje (ovršni listovi) koje mogu biti u ružičastoj lat. B. cpectabilis, ljubičastoj lat. B.glabra (najizdržljivija vrsta), crvenoj, narančastoj ili bijeloj boji. Cvate od lipnja do rujna.

U južnim područjima može se bez straha uzgajati na otvorenom i tada izrasta u prekrasan penjajući grm koji može biti veći i od 4 metra.
U sjevernijim krajevima gdje tokom zime temperature padnu ispod 2°C uzgaja se kao penjačica čije se grane omatuju oko žice tako da se za vrijeme hladnog zimskog vremena može bez većih problema spremiti i sačuvati do proljeća.

Ako ste u krajevima gdje ćete je moći i preko zime čuvati vani, bez opasnosti od smrzavanja, posadite je direktno u zemlju, na mjesto gdje će biti na suncu i osigurajte joj neki oslonac uz koji će se penjati.
Ne voli puno vlage pa je zalijte tek kada se zemlja prosuši. Ako je biljka već dosta razgranata od travnja do rujna jednom na tjedan zalijte je s vodom u koju ste stavili pola od propisane količine gnojiva za cvatuće biljke. Ako je biljka mlađa gnojite je tek svaki drugi tjedan.
Na jesen kad temperature padnu, odbaciti će lišće. Oko korijena dobro je staviti grančice ili komadiće kore drveta kako bi se zaštitila od eventualnih niskih temperatura.
U rano proljeće možete malo skratiti izboje mlađih biljaka kako bi dobile grmolikiji rast, no nemojte pretjerivati, jer cvjetovi dolaze na drvenastim izbojima od prošlog ljeta.

Ako ste u kraju gdje ćete je tokom zime unositi u kuću, posadite je u lonac koji nije jako velik u odnosu na biljku, jer ona voli imati sputano korijenje. Zemlja neka bude lagana, humusna s dosta treseta. Presadite je svako proljeće, jer jako iscrpi zemlju. Pazite na drenažu i zalijevanje, voda se ne smije zadržavati oko korijena. Bilo bi dobro posaditi je u glineni lonac.
Tokom ljeta zalijte je 2-3 puta na tjedan, višak vode obavezno odlijte desetak minuta nakon zalijevanja, a tokom mirovanja jednom u desetak dana.
Tokom toplih dana (otprilike od svibna do listopada) držite je vani na sunčanom mjestu, a kad zahladi sklonite je u zaštićeni prostor s temperaaturom oko 7-10°C kako bi mogla imati period potpunog mirovanja. Najvjerojatnije će izgubiti lišće, no ne sekirajte se na proljeće će potjerati mlade izboje i lišće i to već u veljači kad ju je potrebno staviti na mjesto gdje će imati svjetla, a bilo bi dobro i nešto sunca.
U rano proljeće odrežite zakržljale grančice, skratite nove izboje za 3-4 oka, (neposredno iznad lista ili lisnog pupa) te oblikujte biljku oko žice koju u polukrug zataknate u zemlju.

Razmnožava se reznicama no mora se osigurati toplina i visoka vlažnost, tako da najčešće nije baš uspješno. No probajte u proljeće zabosti reznicu dugu oko desetak centimetara u kombinaciju pijeska i treseta, poklopiti je staklenkom i...možda uspije.

Jedna lijepa bugenvilija nalazi se ovdje



Post je objavljen 06.09.2006. u 18:31 sati.