Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Srebrenka (lat. Lunaria)

Ovu biljku najčešće uzgajamo zbog njenih zanimljivih plosnatih mahuna u kojima čuva sjemenke za nove mlade biljke. Mahune su elipsaste, kada se osuše polu prozirne, a zbog njihovog izgleda ovu biljku zovu judin novac, papin novac i money plant.

Nije zahtjevna, najbolje uspjeva u polusjeni, uz normalno vlažno tlo.
Sije se sredinom travnja, ili početkom svibnja direktno na gredicu, a ako ste je već imali sigurno će se i sama posijati. Raste i samonikla u toplijim krajevima.
Iznad zelenih nazubljenih listova u rano ljeto pojavljuju se ljubičasti ili bijeli cvjetići s 4 latice koji su spojeni u klasaste cvatove. Nemojte kidati ocvale cvjetove ako želite dočekati novčiće.

Biljka je dvogodišnaja pa u prvoj godini ima pokoji cvijet, a u potpunosti naraste u drugoj godini kad izraste u grmić od 70-90 centimetara. U drugoj godini se stvaraju mahune sa sjemenkama. Sredinom ili krajem kolozova odrežu se posušene stapke s mahunama, zavežu u buketiće okrenu naopako i stave sušiti na zračno i sjenovito mjesto. Kao suhe mogu se upotrijebiti u raznim aranžmanima.

Ako ste u hladnijim krajevima preko zime pokrijte korijenje tresetom, lišćem ili sitnim grančicama za svaki slučaj da ne bi smrznulo.

Post je objavljen 14.09.2006. u 20:02 sati.