četvrtak, 30.06.2005.

Rab

Počeo je turnir na Rabu. Nakon četiri dana bridga, gdje je svaki turnir imao oko četrdeset parova došli su i prvi rezultati. Istina telefonski, jer organizatori nisu osigurali internet vezu. Vrijeme je lijepo a more je šarf, pa je terasa hotela poprište dnevnih kartaških borbi. Na parskom turniru su pobijedili Predrag Čaklović i Maldenka Čupić (bravo partnerice !!!). Tim je okupio devet momčadi i pobijedili su Sanja Zagajšek, Mašić, Peggy i Ch.

Dobili smo i jedan bord, ali o njemu kasnije...

30.06.2005. u 14:43 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 29.06.2005.

Kako igrate boju?

J 8 5 4 3

A K 9 2

Kako igrate ovu kombinaciju u adutu ? Ne stojite dobro u meču i treba vam swing. Izlicitirali ste teški slem i ovo je adut. Morate uzeti sve adutske štihove. Kakav vam je plan? Protivnici nisu licitirali, jedino se West nakon as herc atake raspitivao za objanjenje licitacije

Na Tenerifama se upravo igra otvoreno Evropsko prvenstvo. Na timskom turniru sastali su se jaki talijanski tim Lavazza i tim Bereket. Ovu kombinaciju u adutu igrali su Lanzarotti i Buratti, ovogodišnji pobjednici Cavendish turnira. Nih dvojica su veoma uspješan par koji je već godinama u svjetskom vrhu. Sredinom devedesetih su nastupali za talijansku reprezentaciju na svjetskim i evropskim takmičenjima, međutim nakon svađe sa suigračima istupili su iz tima. Sada nastupaju za španjolsku reprezentaciju.

Buratti je povukao dečka sa stola. East je igrao malu. Nakon dužeg razmišljanja Buratti je propustio dečka i uzeo sve štihove jer je East imao Q106. Na kraju borda East, Bereket, pristupio je sucu i žalio se na neobično ponašanje mrtvaca. Po njegovim navodima nije pokazivao karte pa se mrtvac sam nagnuo i pogledao mu list. Nedugo potom stavio je ruku sa položena tri prsta na zapešće desne ruke. Ukupno je tri puta tokom meča primjetio tako položenu ruku.

Direktor turnira je sazvao igračko vijeće koje je saslušalo suca i sve igrače. Mrtvac se branio da uvijek kao mrtvac odmara tako ruke. Također je ustvrdio da ima 20% vid na lijevom oku i da mu sa te strane svi crveni honeri izgledaju jednako. South je objasnio svoju liniju igre potrebom za swingom od 20 VP i 'da je tokom turnira uvidio da se karoni uvijek loše raspodjele'. Također mu je bilo sumnjivo Westovo raspitivanje nakon atake herc asa iako nije bilo herc kjubida u toku igre.

Žiri je odlučilo pozvati se na članak 91B: direktor (i na poziv žiri) ima pravo diskvalificirati natjecatelje sa razlogom.

Lanzarotti i Buratti su diskvalificirani sa turnira. Tim Lavazza je izgubio meč sa 0:18 dok je rezultat za stolom bio 22:3, zbog čega se nisu kvalificirali za daljnje takmičenje. Problem će dalje rješavati Credentials Committee evropske bridge federacije.

29.06.2005. u 22:59 • 1 KomentaraPrint#

subota, 25.06.2005.

Demon Defense and Demon Doubling

Dobio sam knjigu Demon defense and demon doubling od Augie Boehma koja je izašla prošle godine. Augie Boehm je poznati igrač te instruktor bridgea iz New Yorka. Tema knjige je dobra obrana te dobra procjena kada dati kaznenu kontru.

Kaznena kontra je odličan način za povisiti zaradu na djeljenju ili barem krvni tlak igrača. Kod kaznenog kontriranja morate biti samouvjereni a sigurnost jedino može doći iz sigurne igre u obrani. Dobri igrači u obrani riskiraju puno više kaznenih kontri jer znaju svoje šanse.

Ova knjiga počinje sa osnovama obrane. Ne ide u detalje kao druge knjige slične namjene (poput Linczmayerove koju ste mogli nabaviti u Puli). Drugi dio knjige je posvećen kaznenim kontrama: kada kontrirati (a kada ne), kako srušiti kontrirani kontrakt, pogotovo parcijalac.

Svako poglavlje je jedan razgovor između učitelja i učenika. Kako učenik savladava pojedine tehnike tako pratimo rast njegova samopouzdanja. Prvo vrijeme prisutna je nesigurnost koja brzo nestaje. Tada dolazi suprotna krajnost – pretjerana samouvjerenost koju protivnici brzo kažnjavaju. Učitelj ponovo vraća sigurnost, koja s praksom postaje sve čvršća.

Evo jednog zanimljivog borda: Parski turnir, svi su crveni. Partner na Eastu je otvorio jedan tref. Došao je prelicit jedan karo i vi ste rekli jedan herc. Lijevi protivnik kaže dva karo što partner kontrira. Kontra je support double – pokazuje trokaratnu herc podršku što desni pasira.


West
NorthEastSouth
--1 1
1 2 Xpass
passpass


Ne zvuči da partner ima više od minimalne ruke jer su oba protivnika pokazala vrijednosti. U ruci imate dosta defanzive: par štihova u majoru, adute iza izvođača sa dva sigurna štiha. Brojeći partnera za dva defanzivna štiha (otvorio je) pasirate kazneno kontru jer je sve zajedno dovoljno za jednom ne. 200 na paru je siguran top.

2X
7
8 5 2
Q J 9
J 6 4
Q J 10 2
 
K 7 3
A 8 5 2
Q 10 9 3
7 4
  Q J 9 4
K 7 6
2
A K 6 5 3
  A 10 6
10 4 3
A K 8 7 5
9 8
 


Ataku tref partner uzima kraljem i igra pik damu. Izvođač uzima pa igra mali karo prema stolu. Odmah kar dama, pik kralj te pik nastavak do partnerovog dečka. Tref as i treći tref koji promovira drugi adutski štih. Zajedno sa dva herc štiha to je tri puta ne za 800. Trebalo je pokupiti visoke štihove u piku prije nego odmah na tref izvođač ne baci gubitni pik.

Stil knjige je zanimljiv: razgovor kako se autor poziva na svoja iskustva sa bridge instrukcija. Pitanja nisu banalna, a odgovori su precizni i bez velikog pametovanja. Lako se uživjeti u ulogu učenika koji malo po malo usvaja i primjenjuje (uspješno - što je jedino izmišljeno u knjizi) znanje. Autor je odlično prikazao kako prvi uspjesi 'udare' u glavu pa te protivnici brzo spuste na zemlju. Savjetuje upornost i potrebu nastaviti dalje licitirati kao i prije što nije lako. Svaki put kad vadiš crvenu sjetiš se prethodne katastrofe. Važno je iz svake neuspjele kontre izvući pouku i iskustvo kako drugi put prepoznati situaciju i pravilno reagirati.

25.06.2005. u 00:35 • 0 KomentaraPrint#

subota, 11.06.2005.

Trošenje vremena

Postao sam svjestan da loše koristim vrijeme dok igram bridž. Više puta kasnim u toku turnira a onda opet neke bordove odigram tako brzo da imam pet minuta do sljedeće promjene. Vjerujem i da puno igrača koji igraju na našim turnirima pati od iste bolesti. Zadnji put kad sam kasnio kao izvođač iskusni igrač me je upozorio da ne trošim njegovo vrijeme. Kakvo tvoje vrijeme pobogu? Sat je odzvonio promjenu a ja mu još ne mogu donijeti bordove.
Zamislite sad butler turnir u Cassandri i da imate 15 minuta za dva borda. Bordovi zakasne tri minute. Prvi bord je kompetitivna licitacija i pojede svojih osam minuta. Sad imate kao izvođač u četiri herca tri minute za odigrati bord. Dođe mali tref ataka kojeg uzmete na stolu i igrate impas dečka herc koji drži.

Kako reagirate?

4
x
A K Q J 2
K 3 2
K 7 6 5
A
  10 6 5
A J 10 9 8
2
8 7 6 5


Obično prije izvođenja ili neke teške odluke pogledam sat da vidim koliko vremena imam. Trudim se ne komplicirati previše ako je malo vremena i naći igru koja mi izgleda solidno.

Promatrao sam druge igrače kako reagiraju. Izvorka je legendarna, ništa je ne može smesti da potroši svoju količinu vremena na bordu čak i ako je promjena odavno prošla. Ali za njenim stolom se ne stvara stalno gužva. Vrijeme vrati na nekom gluhom bordu igrajući brzo ili konvencijom 3NT 'idem pušiti'.

Ch iskoristi sve moguće vrijeme. Uvijek na timu njegov stol završava zadnji, doslovno u zadnjoj minuti. Ali za razliku od drugih igrača koji naprave tri čik pauze i dva pića na šanku on svoje vrijeme jako dobro pretvori u dobru igru. On bi na ovom bordu sigurno razmislio te dvije minute i pokušao pronaći kako ga obrana može srušiti.

S druge strane tu je ultra brzi Tomica Šašek. On u minutu vidi više nego cijela sala koja misli satima nad ovakvim bordovima. Špiljak je ovaj bord odigrao na prvenstvu Jugoslavije 1987 pa ga zna napamet. Fora je da postoje igrači sa navikom brzog igranja i kojima je to prirodno. Vjerujem da je i odlična taktika na paru da dobri par brzom igrom povuče protivnike na brzu igru pa nakon toga koriste informacije iz stanki ili skupe poklone nastale zbog brze igre.

Na ovom bordu sve izgleda jednostavno i lagano: igram herc do kralja i ponovim impas herc. Ostaju mi još dvije minute da za šankom plačem konobaru da sam brzoplet.

Za dvije minute sam trebao vidjeti da ću opasti samo ako je West zadržao svoju damu herc i čeka da ispucam adute. Tada će mi prosvirati asa karo i dva tref štiha. Dobitna igra je igrati desetku herc iz ruke i kad West doda propustiti. Ako West ima četvrtu damu zgutao je, a ako su aduti 3-2 još uvijek je ostao kralj herc na stolu da reže tref. Dvije minute dovoljne za 9 IMPa i prosjek od -4.5 IMPa po minuti.

11.06.2005. u 21:35 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 07.06.2005.

Blefovi

Blefovi su liciti koji podižu mnogo prašine. Jedni se kunu u njih vjerujući da ih to čini kreativnima, drugi ih ne mogu smisliti. Evo blefa sa polufinala upravo završenog timskog prvenstva Kanade:
Na Westu je sjedio Gordon Campbell. Bio je to četvrti bord trećeg dijela meča od ukupno osam sjednica.


7 2
A Q J 10 9 8 6 2
Q 7
2
 


Gordon je pogledao svoju ruku i licitirao savršeno logičnih 1NT. Sad je North u problemima i odlučuje se pasirati zbog prazne pik boje. Završni kontrakt je ostao 1 NT.

A 8 6 5 3
5
A J 4
A J 6 4


Došla je pik ataka i stol je spustio balans sa dva majorska kralja. Pik kralj je držao i Gordon je složio devet štihova. Za drugim stolom napravljeno je pet tref za zaradu od 13 IMP.

Blefovi su česti predmet rasprave na forumima. Ima veoma zanimljivih priča, blefovi koji su donijeli mečeve i izgubili prvenstva. Iskustva igrača pokazuju da treba paziti na sljedeće principe:

Izbjegavajte blefirati kad ste crveni. Dugoročno to je preveliki gubitak poena.

Partner mora prihvatiti vaš licit prirodno, bez obzira kako protivnici reagiraju. Ne smije se isčuđavati zbog jakih licita protivnika i izmišljati. Recimo da ste blefirali 1NT prelicit nakon otvora 1 karo. Lijevi protivnik vas je kontrirao a partner ima desetak poena. Ako i malo vodi računa o licitaciji shvatit će da netko blefira ali mora pretpostaviti da je to netko od protivnika. Partner mora zadržati povjerenje u partnership čak i ako to znači da se blef odbije o glavu. U ovom slučaju mora rekontrirati da pokaže snagu.

Nemojte blefirati otvor osim na trećem mjestu. Partner ne smije posebno licitirati da bi blef uspio.

Najvažnija stvar je ako blef ne uspije vi ste krivi i ispričajte se odmah partneru.. Morate sa njim nastaviti igrati turnir pa ga nemojte dodatno uznemiravati. On je licitirao svoju kartu i mislio je da je napravio najbolje moguće. Nije psihološki u stanju primiti nikakvu kritiku, a vjerojatno vas želi objesiti o prvu banderu.

Evo primjer gdje sam na trećem mjestu otvorio 1 pik sa smećem. Došlo je 2 herc i partner je licitirao 2 NT, jaka pik podrška i 11 poena. Desni je kontrirao, licitirao sam negativ 3 pik. Došlo je 4 herc sa lijeva i partner je dugo razmišljao i na kraju licitirao 4 pik. Kontra i tri puta ne za 800 gdje oni nemaju 4 herc. Pogriješio sam što sam se poslije meča raspravljao sa partnerom da nije dobro zabiti svaki invit u manšu. Sljedeći meč smo gadno izgubili.

Prije mnogo godina John Collings je nastupao za repku Velike Britanije. Igrali su meč i prije zadnje sjednice su odlično stajali. Tada je kapetan naredio Johnu da zaboravi sve smiješne licite i licitira 'seljački'. Protivnici su otvorili 2 tref i John je licitirao 4 pik sa šikenom. Kad se sve razbistrilo opali su za 1300 (stari obračun) i kapetan ga je pošao dovesti u red.

- Rekao sam ti da igraš seljački

- Kapetane, četiri pik je seljački licit




07.06.2005. u 20:25 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 05.06.2005.

Rođendanski turnir

Jasminka Klanjšček

Trinaesti rođendan kluba JTZ je obilježen jučer prigodnim turnirom u Casandri. Skupilo se 53 para iz Hrvatske i Slovenije. Uvjeti za igru odlični uz gomilu čokolada i bombona što je tradicija prigodnih turnira. Kako je pred kišu bio nizak tlak mogli ste se kompenzirati sa šećerom. Pobijedili su Jasminka Klanjšček i Brk a prva tri su:

1. M.Brkljačić Klanjšček 60,96%
2. Borojević Bursać 59,98%
3. Jeseničnik Orač 59,96%

Najbolji juniori su bili Zorana Zorić i Mario Bakarčić na dvanaestom mjestu. Od srca čestitam pobjednicima i podsjećam Maria da pokupi pehar kod Zorane. Kasnije sam čuo komentar za stolom od reprezentativnih igrača da moraju neki turnir odigrati sa Brkom kako bi osvojili kategoriju majstorskog kandidata. Prenijet ću dva zanimljiva borda sa turnira:

Na ovom bordu sam dao kaznenu kontru koja je bila previše za moj nivo igre. Partnerica je atakirala kralja karo kojeg je uzeo izvođač asem. Prešao je na stol sa asem tref i igrao pik.


West
NorthEastSouth
---pass
1 1 1 NT2
pass3 Xpass
passpass


3 X
K
Q 10 8 4 2
J 9 3
J 9
A K 10
 
K 7
A
K Q 10 8 7 5
J 9 8 6
  A 9 6 5 3
K 8 2
3
Q 7 3 2
  J
Q 10 7 6 5 4
A 6 4 2
5 4
 


Izvođač ne može imati kralja pik jer od svojih maksimalnih osam poena već je pokazao karo asa. Zato treba propustiti pik kojeg će partnerica uzet sa kraljem. Jedini način za srušiti kontrakt je spriječiti izvođača da poreže oba karona na stolu i da ne uspije odbaciti gubitni karo na pik. Zato se ne smije keširati štihove u piku i karonu nego čekati izvođača da gubi tempo. Treba igrat asa herc i nakon toga tref do kralja na stolu.

Izvođač ako sad povuče karone pao je. Karo dama, karo porez i nadrez kraljem i povrat herc ! Sad je stol mrtav i izvođaču ostaje karo gubitni štih u ruci.

Ako igra damu pik utrčim sa asem i izvođač poreže. Sad igra karo do dame i na karo ako poreže na stolu nadrežem kraljem i vratim herc ali sad može na zadnji visoki pik baciti karo iz ruke. Ako zamijenim pik devetku i desetku kontrakt se ne može napraviti, kao i osmicu i devetku herc. Partnerice sorry, loše sam procijenio svoju ruku.

Drugi bord je zanimljivi strip squeeze. Većina izvođača padala je u kontraktu četiri pika. Međutim 3NT je nepoderivo. South ima 8 štihova u glavu. Ako nakon najpovoljnije atake herc (koja sigurno razveseli Westa) propustite prvi štih i povučete svoje pikove West može plakati ali je skviziran ili zgnječen. U ruci mora ogoliti asa tref i sa malim trefom je ubačen i mora dati štih kralju tref.

3 NT
7
4 3
9 6 4
J 4 3 2
8 7 6 4
 
10 6 2
7 3 2
9 7 6
Q 10 9 5
  J 5
K Q J 10 5
K Q 5
A J 3
  A K Q 9 8 7
A 8
A 10 8
K 2
 

Hvala Duletu što mi je pokazao ovaj bord.

05.06.2005. u 17:36 • 2 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess