utorak, 07.06.2005.

Blefovi

Blefovi su liciti koji podižu mnogo prašine. Jedni se kunu u njih vjerujući da ih to čini kreativnima, drugi ih ne mogu smisliti. Evo blefa sa polufinala upravo završenog timskog prvenstva Kanade:
Na Westu je sjedio Gordon Campbell. Bio je to četvrti bord trećeg dijela meča od ukupno osam sjednica.


7 2
A Q J 10 9 8 6 2
Q 7
2
 


Gordon je pogledao svoju ruku i licitirao savršeno logičnih 1NT. Sad je North u problemima i odlučuje se pasirati zbog prazne pik boje. Završni kontrakt je ostao 1 NT.

A 8 6 5 3
5
A J 4
A J 6 4


Došla je pik ataka i stol je spustio balans sa dva majorska kralja. Pik kralj je držao i Gordon je složio devet štihova. Za drugim stolom napravljeno je pet tref za zaradu od 13 IMP.

Blefovi su česti predmet rasprave na forumima. Ima veoma zanimljivih priča, blefovi koji su donijeli mečeve i izgubili prvenstva. Iskustva igrača pokazuju da treba paziti na sljedeće principe:

Izbjegavajte blefirati kad ste crveni. Dugoročno to je preveliki gubitak poena.

Partner mora prihvatiti vaš licit prirodno, bez obzira kako protivnici reagiraju. Ne smije se isčuđavati zbog jakih licita protivnika i izmišljati. Recimo da ste blefirali 1NT prelicit nakon otvora 1 karo. Lijevi protivnik vas je kontrirao a partner ima desetak poena. Ako i malo vodi računa o licitaciji shvatit će da netko blefira ali mora pretpostaviti da je to netko od protivnika. Partner mora zadržati povjerenje u partnership čak i ako to znači da se blef odbije o glavu. U ovom slučaju mora rekontrirati da pokaže snagu.

Nemojte blefirati otvor osim na trećem mjestu. Partner ne smije posebno licitirati da bi blef uspio.

Najvažnija stvar je ako blef ne uspije vi ste krivi i ispričajte se odmah partneru.. Morate sa njim nastaviti igrati turnir pa ga nemojte dodatno uznemiravati. On je licitirao svoju kartu i mislio je da je napravio najbolje moguće. Nije psihološki u stanju primiti nikakvu kritiku, a vjerojatno vas želi objesiti o prvu banderu.

Evo primjer gdje sam na trećem mjestu otvorio 1 pik sa smećem. Došlo je 2 herc i partner je licitirao 2 NT, jaka pik podrška i 11 poena. Desni je kontrirao, licitirao sam negativ 3 pik. Došlo je 4 herc sa lijeva i partner je dugo razmišljao i na kraju licitirao 4 pik. Kontra i tri puta ne za 800 gdje oni nemaju 4 herc. Pogriješio sam što sam se poslije meča raspravljao sa partnerom da nije dobro zabiti svaki invit u manšu. Sljedeći meč smo gadno izgubili.

Prije mnogo godina John Collings je nastupao za repku Velike Britanije. Igrali su meč i prije zadnje sjednice su odlično stajali. Tada je kapetan naredio Johnu da zaboravi sve smiješne licite i licitira 'seljački'. Protivnici su otvorili 2 tref i John je licitirao 4 pik sa šikenom. Kad se sve razbistrilo opali su za 1300 (stari obračun) i kapetan ga je pošao dovesti u red.

- Rekao sam ti da igraš seljački

- Kapetane, četiri pik je seljački licit




07.06.2005. u 20:25 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess