utorak, 23.03.2010.

CRASH ili Color Range Shape

Učim igrati novu konvenciju protiv umjetnih jakih otvora: dakle na otvor 1 tref ili 2 tref ide CRASH = Color RAnge SHape. U stvari moglo bi i CRO = Color Range Other.

X = ista boja
1 karo ili 2 karo = isti rang
1 NT ili 2 NT = isti oblik (tref-herc) ili karo-pik her su tref-herc okrugli na vrhu, a karo i pik šiljasti pa su zato istog oblika.
2 herc, 2 pik, 3 tref i 3karo (na otvor 2 tref) = jednobojac s točno tom bojom ili trobojac bez te licitirane boje

Lagano je za pamćenje. Bitno je da se partneru prepusti cijela odluka a samo smijem javiti korekciju partnerove boje.

2 tref - X - (nešto) - 4 tref
Kontra je bila dvobojac crvene ili crne boje. Ako su crne 4 tref pasiram a ako su crvene vadim iz 4 tref u 4 karo.

2 tref - 2 karo ( majori ili minori) - X -4 tref
Pas sa minorima, sa majorima licitiram 4 karo. Dakle 4 karo ne pokazuje karo nego izlaz iz trefa jer imam majore. Jako je bitno da kad partner kaže 3 tref u kompeticiji ne idem na 4 tref što često vodi katastrofi, jer je već 3 tref najčešće previsoko.

2 tref - X
Npr. : imam 5 karona i 5 pikova i sad znam da imamo jedan fit i želim igrati na nivou 4. Kažem odmah 4 karo:
partner ispravlja na 4 herc sa crnim bikolorom i sad ću reći 4 pik. Neka protivnici na 4 pik odluče hoće li nas kazniti ili tražit slem - to je smisao Crasha

2 tref - 2herc što ako ne paše herc?
Uvijek smijem pasirat, samo herc može biti i kratak, treba pogoditi. Važno je nakon 2 herc ocijeniti na kojem se nivou braniti jer ako je mogući misfit treba ostat nisko a ako ima siguran fit onda treba odmah skočiti na pravi nivo.

2 tref - 2 herc
U ruci je 3 herca i 6 trefova bez obrambene snage. Skočim u 4 herc, ako partner korigira igram 5 tref. Ipak kad imaš mogući misfit treba ostat nisko, bez skakanja jer skok garantira siguran i dobar fit.

23.03.2010. u 12:08 • 1 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 15.03.2010.

Bidding Panel

Ognjen Staničić je napravio web stranicu na kojoj možete vježbati licitaciju, čitati komentare odluka licita i pratiti koliko ste uspješni u odnosu na druge. Bordovi su teški i donose situacije koje su predmet stalnih rasprava. Pronađite svog omiljenog igrača i pratite kako je licitirao - tako se najbolje uči.

Bidding Panel


Početni ekran je prazan - registrirajte korisničko ime i smislite šifru. Nakon toga uđite u panel i licitirajte. Prelaziti između bordova možete pomoću tipki lijevo-desno na vrhu ekrana. Male su pa se teško primjete. Komentare i bodove vidite nakon što ste licitirali bord.

15.03.2010. u 12:53 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 11.03.2010.

InterCity na BBO

InterCity liga na BBO počela je u novom izdanju. Sinoć smo odigrali neriješeno prvi meč protiv Skopja. Meč sa košarkaškim rezultatom u kojem se bord bez pogreške na oba stola tražio svijećom. Namjestite se na omiljeno mjesto, uzmete čaj ili što već volite, laganu muziku i isključite se iz svijeta. Koncentracija na vrhuncu i najbolji bridž.
Možeš misliti.
Termin igranja u 21 poklapa se sa odlaskom djece na spavanje. Najdraža me imperativno moli da se igram sa djecom do 20 i 50. Onda starija želi gledati crtić na jubito. Počeli smo meč nakon što sam malu izbacio iz sobe što nije prošlo bez rasprave i suza. Igram prvi bord - pravi trenutak da mi draga dođe reći što misli o igranju bridža i meni općenito. Nakon kraće argumentirane rasprave o karakternim odlikama oboje supružnika koja je trajala do sredine trećeg borda (rekao bi što smo igrali ali stvarno se ne sjećam. Morao sam poći na BBO arhivu da vidim prvih nekoliko bordova.) povukla se sa bojnog polja i igrala sa klinkama. Šesti bord je bio kritičan, mlađa se usrala. Najdraža odlazi promijeniti pelene a zato vrijeme starija ulazi u sobu, procjenjuje odnos snaga i kreće u akciju. Za to vrijeme imate u ruci Qxx-Q109-x-KQJxxx i atakirate protiv 3 karo nakon što ste prelicitirali tref a partner je licitirao herc. Dijete za to vrijeme vadi kutiju sa kemijskim olovkama sa police, gracioznim pokretom otvara kutiju i prosipa sadržinu po kablovima po podu. Zatim uzima olovku u usta dok nogom (što zna da ne smije) pali gasi prekidač na produžnom kabelu. Atakirao sam 10 herc. Nakon što se najdraža vratila tokom osmog borda ispraznio sam sobu i zalupio vrata.
Tada je meč krenuo čudnim tokom - ipak nekoliko push bordova. Do najdražeg - kad sam zaboravio da igramo Lebensohl. Nakon partnerovog 2NT kojeg sam pasirao protivnik je prelicitirao i ja sam šupio za 730. Eksplodirao sam kao Pajo Patak.
Sad starija ide spavat. Mlađa plače dok Iva oblači stariju. Ustajem o stola uzimam mlađu (tri i po mjeseca) i ona se - umirila. Sviđa joj se zelena BBO podloga. Sa njom na koljenu igram jedanaesti i dvanaesti bord. Onda dolazi najdraža, uzima bord tj. dijete i sjeda pored mene i oboje zaspu. Tišina. Osjećam da je nešto u zraku.
Doma više ne igram, blažen klub. Sljedeći meč uzet ću laptop ispod ruke i otići na neki WiFi spot sat vremena prije, namjestiti se, naručiti čaj i uz laganu muziku isključiti se iz svijeta. Molim Vas neka mi netko objasni što vrijedi igrati od kuće na BBO-u.

11.03.2010. u 11:10 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 09.03.2010.

Međunarodno prvenstvo Dubrovnika

Završeno je četvrto dubrovačko prvenstvo koje organizira bridž klub Dubrovnik. Zajedno sa Mercian Travel-om i okolnim klubovima pronašli smo formulu za lijep ali i održiv turnir. Sljedećih par dana možemo dvaput dnevno igrat male parske turnire u hotelu.
Turnir počiva na uigranoj grupi igrača i ne može dalje napredovati (organizacijski i u broju stolova). Upali smo u jednu vrstu kvake 22: ako sami organiziramo veću salu u nekom od hotela strana grupa neće doći pa nam sala nije potrebna, a ako nastavimo igrati sa njima imamo problem sa mjestom u sali.
Osim toga uvidio sam da Butler turnir u nedjelju ujutro nema veliku posjetu kad se igraju turniri tokom tjedna. Dubrovački igrači biraju kojim danom žele igrati dok mnogo igrača iz drugih gradova nedjelju ujutro (pogotovo ako je lijepo vrijeme) troše na razgledavanje grada ili mlaćenje kamenica u obližnjim restoranima.
Termin igranja turnira nije sretno pogođen: od četiri turnira imali smo jednom buru koja je blokirala aerodrom Čilipi i jedan snijeg u Lici tako da popunjenost ovisi o lokalnim igračima koji dolaze autom. Ovogodišnji skok broja igrača je zbog dolaska nekoliko parova iz Crne Gore. Imali smo ukupno prijavu 42 para od kojih su tri opravdano otkazala u zadnji tren pa sam limitiran brojem stolova u sali morao stopirati prijave domaćih igrača i zamoliti nekolicinu da ne igraju.
Lanjski turnir je pokazao da znamo sami sve napraviti: međutim za veći broj stolova potrebna mi je sudačka pomoć. Tko će raditi pored mene ako pređemo granicu od dvadeset stolova ? Kako nemamo drugog aktivnog lokalnog bridž suca brzo ćemo napuniti maksimum što jedan sudac pokrije. Sudac ovdje ne može biti netko tko će doći suditi jednom godišnje nego netko tko barem dvaput mjesečno bez problema odradi klupski turnir.
Mercian možda ne preživi sljedeću godinu: turistički operateri u doba interneta ne prolaze dobro. Saznao sam da vlasnik već neko vrijeme pokušava prodati firmu i zbog svojih godina (debele devedesete) i zbog pada prometa. Svi britanski igrači su bili oduševljeni turnirom i druženjem ali nikome od njih to nije bio razlog dolaska u Dubrovnik. Njihovi sadašnji predstavnici Liz i Ian Ross sa kojima smo radili tri od četiri turnira prelaze u drugu firmu tako da je pitanje tko će sljedeći put doći i kako će izgledati naša suradnja.
Sa druge strane članovi kluba traže da se turnir komercijalizira i da postane kao neki izvor financiranja rada kluba. BK Dubrovnik je od gradskog saveza športova prestao dobivati dosadašnjih 5000 kuna za rad kluba. Kako imamo ovaj turnir kao jedini posebni izvor financiranja ispada da bi sa nagradnim fondom od 75% uplata trebali imato 20000 kuna uplata tokom dva dana? Ako pridodamo troškove za salu, sudačke tarife i bridž opremu i materijale koje sad ne plaćamo ispada da bi morali i smanjiti fond nagrada od 75% na vjerojatno najviše 60%. To je dakle turnir od 75 parova u petak i subotu te 50 parova u nedjelju - dakle turnir od četrdeset stolova. Ja to ne vidim - ovako svi volontiramo i imamo onoliko koliko se sami pokrijemo. Igračima su zagarantirane nagrade a klub nema gubitaka.
Za korak više trebalo bi prvo srediti preduvjete: proširiti bazu domaćih igrača sa nekim šesnaest parova na tridesetak i bar još troje bridž sudaca koji mogu voditi redovne i izvanredne klupske turnire. Za stvari vezane za organizaciju i financije treba se još jače povezati sa sportskim organizacijama u županiji i napraviti bridž prepoznatljivim u Dubrovniku. Već sad imamo dobru suradnju sa hotelima i turističkom zajednicom ali sa gradskim struktrama, medijima i sportašima treba više raditi. Jasno mi je kako napraviti korak dalje, ali tko želi i hoće pomoći da se to planski ostvari kroz sljedećih pet-šest godina? Evo nam teme za raspravu na sljedećoj klupskoj skupštini i na županijskom bridž savezu.

09.03.2010. u 12:25 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess