nedjelja, 30.09.2007.

Mix Prvenstvo Dubrovnika

Okupilo se 11 parova iz bridž klubova Split, Astarea i Dubrovnik. Zadovoljan sam odazivom jer su većina ženskih članova klubova Astarea i Dubrovnik odazvale pozivu. Pobjednici su iz kluba Astarea Slavica Novak i Stijepo Čubela.
Drugoplasirani su novi splitski igrači Vesna Juršić i Ljubo Žuljević koji ne igraju još punu godinu dana. Treći su dubrovački par Amela i Ivica Obad.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


1. Čubela Stijepo & Novak Slavica 64,06 %
2. Jurišić Vesna & Žuljević Ljubo 55,73 %
3. Obad Amela & Obad Ivica 54,69 %
4. Putica Renato & Čeović Ana 53,13 %
5. Vojković Edi & Pojer Jasminka 52,60 %
6. Ivelja Lucija & Krolo Branko 50,46 %
6. Jelčić Marija & Lovjer Boris 50,46 %
8. Jančić Biserka & Dalmatin Luko 49,48 %
9. Mozara Frano & Zvrko Dubravka 43,75 %
10. Mosettig Ivan & Cimera Nives 41,67 %
11. Kružić Stanko & Vojković Tanja 33,85 %

Igralo se u sportskoj dvorani u Dubrovniku koja se pokazala odličnom za organiziranje sličnih turnira, sa dvoranom u koju sigurno može stati 12 -15 stolova, svim potrebnim uvjetima i parkingom. Zahvaljujem se g. Bratošu i g. Erdelezu što su nam omogućili igranje u dvorani te HTP Babin Kuk na ustupljenim stolovima za natjecanje.

30.09.2007. u 13:21 • 1 KomentaraPrint#

petak, 28.09.2007.

Sutra počinje Bermuda Bowl i Venice Cup

Sutra je službeni početak svjetskog prvenstva u Šangaju. Hrvatska ženska reprezentacija nastupa u Venice Cupu u sastavu: Renata Muller, Nina Pećina, Izvorka Petrović, Sandra Ruso, Marina Pilipović i Nikica Šver. kapetan je Bato Protega. Želim im uspješan turnir i da im se ispune njihovi ciljevi, da se vrati zadovoljni. Službeni web site prvenstva je

http://www.worldbridge.org/tourn/Shanghai.07/Information.htm



Svjetsko prvenstvo čine četiri glavna takmičenja: 38. Bermuda Bowl, 16. Venice Cup, 4. Senior Bowl i 6. Transnationals Teams. Igra počinje u nedjelju 30. rujna i traje do 12. listopada s tim da izlučni dio natjecanja počinje 7. listopada. Raspored prijenosa pratite na



http://www.bridgebaseonline.com/vugraph/schedule.php


28.09.2007. u 09:42 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 25.09.2007.

Razglednica iz Pule

Skoro je godina prošla od kad smo se preselili u Dubrovnik. Mjesec rujan je ipak ostao rezerviran za odlazak u Pulu na bridž festival. Pet puta sam igrao do sada i to potpuno bezuspješno. Uvijek ostaje - biće bolje dogodine. Dva puta sam igrao sa bratom i te dvije prve Pule bile su najbolje.

Pokušali smo u klubu dogovoriti nastup na timu i na paru. Međutim tim se raspao u startu. Sredili smo smještaj kod Milana Ugrarčića, bivšeg člana kluba koji sad stanuje u Premanturi, nedaleko od rta Kamenjak. Dogovorio sam nastup sa Franom Staničićem koji je dolazio u Pulu devedesetih, ali se kasnije malo ohladio od bridža. Drugi par se dogovorio dva dana prije Pule: Zokić i Jemo pošli su vidjeti strašne igrače.

Parski turnir je prerastao konferencijsku salu Histrije. Igra se još u televizijskoj Sali i pomoćnim prostorima. Raspored je 29 sala svaka po 5 stolova. Dok se igra izgleda uredno kao neka kutijica ali kad su promjene i svi se dignu u isti trenutak nastaje ogroman krkljanac. Jedan sudac pokriva po tri do četiri sale. Svako deset bordova je promjena i pauza. Za to vrijeme suci moraju promijeniti bordove i staviti nove setove.

U Premanturu smo stigli dan prije oko šest sati. Novi komad autoputa od Šetanovca do Dugopolja nam je ubrzao put do Pule punih sat vremena. Smjestili smo se i procunjali po mjestu koje zimi ima oko 800 stanovnika. Mirno je. Osim zvonika koji zvoni svaki sat a naš balkon gleda direktno na njega. Savršeno rješenje za problem su čepovi za uši. Naši apartmani su prostrani i lijepo uređeni, povrh odličnog restorana 'Stare Užance'. Prvi susjedi su nam glazbenici i dobri bonkulovići iz Hladnog Piva. Nemojte više očekivati Sarmu i Roštilj od njih, ekipa danas priprema tematski album o fužima i malvaziji.

Pripremali smo se za ovu Pulu. Dogovorili smo sistem, uveli slabi bezadut i vježbali. Nalazili smo se i na internetu, igrali na BBO protiv Dražena i Filjara, Radelje i Điva i jednog norveškog para. Ovi norvežani su nas isklali, na dvadeset dva borda smo napravili manje od 30%. Bilo je to dobro upozorenje koje nismo iskoristili. Nažalost zadnjih par dana prije Pule proveo sam u krevetu boreći se sa nekim želučanim virusom.



Oba para su napravili 46.8%. Zokić i Jemo su se dogovarali u zadnji tren i napravili 0.3 promila bolji rezultat od nas. Mi smo se dobro slagali ali nažalost loš ulaz u turnir i katastrofalna četvrta sjednica koštala nas je šansi za dobar rezultat. Prvi bord smo igrali protiv dobrog bugarskog para koji su nas kontrirali u navučenih 3 NT i pao sam za 800. Prva sjednica u subotu popodne bila mi je košmar. Imao sam osjećaj da idem iz nule u nulu a da nisam znao što sam pogriješio. I onda u panici bacio sam dva borda pokušavši srušiti kontrakt umjesto da skupim svoje štihove. Nakon obračuna turnira vidio sam da su protivnici prnalazili najbolji rezultat u prvih sedam bordova i to je nam je nosilo od 15 do 30%. Igrali su nam 6 tref gdje većina sale igra 3NT, napravili sve točne odluke na trećem nivou. Takav niz treba preživjeti i boriti se, ja sam pukao i probao nadoknaditi - ne kune otac sina što je prokockao novce nego što ih je probao vratiti.

Zato ovu Pulu mogu pamtiti po odličnoj klopi u restoranima. Imali smo i gastro vodiča jer je Zokić profesionalni kuhar koji je radio u vrhunskim hotelima. Markači, Dondole i istarski biftek bili su mi pravo otkriće. Išli smo u pješčanu uvalu, jeli u Rijeci na Viškovu ali najbolje je bilo u subotu navečer nakon turnira u Starim Užancama u Premanturi. Fuži sa tartufima bili su odlični, njihovi sirevi, umaci, ajme.

Ostala mi je dilema sa jednog borda. U pitanju nije bio neki rezultat jer smo u licitaciji promašili 3 NT i igrali smo za 20%. Imao sam završnicu od tri karte: visoki pik, mali herc i karo. U sljedećem štihu mogu impasirati lijevog za puba karo ili skvizirati desnog koji je držao zadnji visoki herc i dva karona. Desni je na pik primjetno zastao i odigrao mali karo. Misleći da ima problem odigrao sam karo do dame. Desni je imao mali karo, pub je svo vrijeme bio u impasu. O čemu je razmišljao? Da nije možda ostavio plin upaljen. Nisam zvao suca i otišao sam dalje. Poslije sjednice smo raspravljali o bordu i kako se postaviti u tom trenutku. Sljedeći put ću najaviti igraču s desne strane da sad zbog njegovog razmišljanja mjenjam liniju igre na drop umjesto impasa jer on nema o čemu razmišljati sa dva karona i visokim hercom. Prebacit ću loptu u njegov teren. Sad kad sudac dođe mora uvesti svoju procjenu po članku 74



74 D Promjena tempa i ponašanja
74 D 1 Nehotične promjene
Poželjno je, iako ne i uvijek obavezno, od igrača da održavaju izjednačen tempo i ponašanje. Međutim, igrači moraju biti posebno pažljivi kada bi promjene mogle proraditi u njihovu korist. U drugom slučaju, nenamjerna variranja u tempu ili načinu na koji su govori ili igra izvedeni, sami za sebe ne predstavljaju kršenje Normi ponašanja i protivnik može, na vlastiti rizik, iz istih stvarati vlastite zaključke.
74 D 2 Namjerne izmjene
Igrač ne smije pokušati zavaravati protivnika protivnika posredstvom primjedbe ili geste, žurbe ili ustezanja govorom ili igrom (poput ustezanja sa singlom) ili posredstvom ponašanja uz koje su govor ili igra izvedeni.
74 E Zavaravanje
Igrač smije dolično pokušati zavarati protivnika govorom ili igrom (pod uvjetom da zavaravanje nije zaštićeno podešenim sporazumom s partnerom). Potpuno je primjereno izbjegavati davanje informacija protivnicima, izvođenjem govora i igre neizmjenjenim tempom ili ponašanjem.
74 F Kršenje Normi ponašanja
74 F 1 Kada kršenje Normi ponašanja, opisanih u ovom članu, rezultira štetom po nedužnog protivnika:
Igrač djeluje pod neovlaštenom informacijom
Ako Direktor ustanovi da je igrač, između logičkih alternativa, odabrao onu koja je dokazano mogla biti sugerirana primjedbom, ponašanjem, tempom ili slično od strane njegova partnera, on će prilagoditi rezultat (vidi član 16).
74 F 2 Igrač je oštećen nelegalnim zavaravanjem
Ako Direktor ustanovi da je nedužni igrač izveo krive zaključke posredstvom varljivih primjedbi, ponašanja, tempa ili slično, od strane protivnika koji nema dokazanog razloga za svoju akciju, i koji je mogao znati, da bi zavaravanje moglo proraditi u njegovu korist, Direktor će prilagoditi rezultat (vidi član 12C).

Evo malog bisera iz sudačke prakse: Možete se kladiti kad vam igrač koji nije početnik ali nije ni vrhunski zastane u ovakvoj situaciji nema o čemu razmišljati. Međutim ne znate ko vam je u Puli za stolom a ja imam table presence jednog tapisona.

Povratak je bio brz. Krenuli smo u pola deset, došli do Krke malo prije tri i do magistrale u Baćinama u pet. Autoput je Dubrovniku sve bliže a time Rijeka i Zagreb. Sad do Rijeke ima 6 sati same vožnje. Radi usporedbe moji prijatelji su početkom devedesetih u Pulu u vojsku išli trinaest do petnaest sati autobusom.

25.09.2007. u 09:22 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 24.09.2007.

Tečaj bridža na sveučilištu u Dubrovniku

Bridž klub Dubrovnik održat će besplatni tečaj bridža u zgradi sveučilišta u Dubrovniku. Prvo predavanje je u zgradi pomorskog fakulteta u ulici Ćira Carića 4 srijedu 10. listopada sa početkom u 18 sati.

Sveučilište potiče različite aktivnosti te će rado omogućiti prostor za tečaj bridgea. Takoder mislim da neće biti problema s terminima koje ste planirali, početak 10.10 u 18 sati.

Trenutno nisam u situaciji da mogu točno reći koju prostoriju bi mogli dati na raspolaganje, budući da u ponedjeljak, 1.10. počinju predavanja za studente. Raspored još nije gotov, mislim da bi ga mogla imati idući tjedan pa bi se onda mogli čuti.

Svakako računajte da imate prostoriju 10.10. u 18 sati, a oko detalja se mozemo čuti idući tjedan.

Puno pozdrava,

Marijana Lujo, dipl. oec.
Sveučilište u Dubrovniku
Voditelj sluzbe za marketing i izdavaštvo

24.09.2007. u 11:20 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 19.09.2007.

Mix parsko prvenstvo Dubrovnika

U subotu 29.rujna igramo prvo parsko mix prvenstvo Dubrovnika. Turnir počinje u 17 i 30 u sportskoj dvorani u Gospinom Polju. Zasad znam da nam dolazi u goste šest parova iz Splita.
Ovo je prvi put da igramo u sportskoj dvorani. Zahvaljujemo g. Cvijetu Bratošu što nam je ustupio salu za sastanke. Nadam se da ćemo uspjeti češće tamo održavati turnire. Nažalost kako sportska dvorana nema adekvatne stolove za igru morali smo se snaći - posuđujemo stolove iz Hotelskog poduzeća Babin Kuk. Kombi će nam osigurati gradski prijevoznik i tako malo pomalo uz pomoć poznatih održat ćemo turnir u lijepom prostoru.
Naručili smo i pehare za pobjednike turnira. Uplata po igraču bit će 50 kuna a sve ide u nagradni fond za prva tri para. Ako bude dvanaest parova nagrada za prvo mjesto iznosit će 700 kuna.
Igrat ćemo parski obračun na dvadeset pet do trideset bordova, ovisno o broju prijavljenih parova. Pogodnost prostora je što se lako dolazi autom i ima parking odmah ispred ulaza.

19.09.2007. u 16:13 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 11.09.2007.

Parski bord

Na parskom turniru treba procijeniti kako će sala igrati bord. Ako smo u povoljnom kontraktu ili smo dobili povoljnu ataku igramo safety, dok u normalnom kontraktu treba preuzeti rizik i igrati na prekoštih. Evo lijepog borda za procjenu :)

North je otvorio jedan herc, South je licitirao jedan pik, North dva tref i sad South licitira 3 NT. Nakon kraćeg razmišljanja North pasira. West je atakirao dečka tref.

3 NT
J

A K 9 6 5 2
A Q J
9 8 5 4
 
J 9 8 6 5 2
8 7 3

K J 10 2
  K 10 7
J 4
8 7 6 5 3 2
A 6
  A Q 4 3
Q 10
K 10 9 4
Q 7 3
 



Prvo mi se smrklo kad sam dobio tref ataku jer sam pomislio da ću pasti. Pik ataka donosi dvanaest štihova, a karo ili herc ataka jedanaest. Tref atak je više manje normalan (druga boja stola) pa kako još 98xx čine štopera uzeo sam i jedan tref štih za ukupno deset. U stvari dečko tref je prodao jedan štih.

Otvorim cedulju i vidim da North pada 4 herc dva puta: East daje karo porez, tref povrat, karo porez, tref kralj, tref porez, karo porez. Na više stolova bilo je samo jednom ne.

3NT + 3 je 92%, 3 NT + 2 je 79%, 3NT + 1 63% a 3NT = 38%. 4H +1 je 84%, 4H = je 50%, 4H - 1 je 28% a 4H - 2 na kraju 22%.

63% za bord koji je izgledao kao dijeljena nula. Vidimo se u petak u Puli.

11.09.2007. u 17:07 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess