Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cocktailbridge

Marketing

Trošenje vremena

Postao sam svjestan da loše koristim vrijeme dok igram bridž. Više puta kasnim u toku turnira a onda opet neke bordove odigram tako brzo da imam pet minuta do sljedeće promjene. Vjerujem i da puno igrača koji igraju na našim turnirima pati od iste bolesti. Zadnji put kad sam kasnio kao izvođač iskusni igrač me je upozorio da ne trošim njegovo vrijeme. Kakvo tvoje vrijeme pobogu? Sat je odzvonio promjenu a ja mu još ne mogu donijeti bordove.
Zamislite sad butler turnir u Cassandri i da imate 15 minuta za dva borda. Bordovi zakasne tri minute. Prvi bord je kompetitivna licitacija i pojede svojih osam minuta. Sad imate kao izvođač u četiri herca tri minute za odigrati bord. Dođe mali tref ataka kojeg uzmete na stolu i igrate impas dečka herc koji drži.

Kako reagirate?

4
x
A K Q J 2
K 3 2
K 7 6 5
A
  10 6 5
A J 10 9 8
2
8 7 6 5


Obično prije izvođenja ili neke teške odluke pogledam sat da vidim koliko vremena imam. Trudim se ne komplicirati previše ako je malo vremena i naći igru koja mi izgleda solidno.

Promatrao sam druge igrače kako reagiraju. Izvorka je legendarna, ništa je ne može smesti da potroši svoju količinu vremena na bordu čak i ako je promjena odavno prošla. Ali za njenim stolom se ne stvara stalno gužva. Vrijeme vrati na nekom gluhom bordu igrajući brzo ili konvencijom 3NT 'idem pušiti'.

Ch iskoristi sve moguće vrijeme. Uvijek na timu njegov stol završava zadnji, doslovno u zadnjoj minuti. Ali za razliku od drugih igrača koji naprave tri čik pauze i dva pića na šanku on svoje vrijeme jako dobro pretvori u dobru igru. On bi na ovom bordu sigurno razmislio te dvije minute i pokušao pronaći kako ga obrana može srušiti.

S druge strane tu je ultra brzi Tomica Šašek. On u minutu vidi više nego cijela sala koja misli satima nad ovakvim bordovima. Špiljak je ovaj bord odigrao na prvenstvu Jugoslavije 1987 pa ga zna napamet. Fora je da postoje igrači sa navikom brzog igranja i kojima je to prirodno. Vjerujem da je i odlična taktika na paru da dobri par brzom igrom povuče protivnike na brzu igru pa nakon toga koriste informacije iz stanki ili skupe poklone nastale zbog brze igre.

Na ovom bordu sve izgleda jednostavno i lagano: igram herc do kralja i ponovim impas herc. Ostaju mi još dvije minute da za šankom plačem konobaru da sam brzoplet.

Za dvije minute sam trebao vidjeti da ću opasti samo ako je West zadržao svoju damu herc i čeka da ispucam adute. Tada će mi prosvirati asa karo i dva tref štiha. Dobitna igra je igrati desetku herc iz ruke i kad West doda propustiti. Ako West ima četvrtu damu zgutao je, a ako su aduti 3-2 još uvijek je ostao kralj herc na stolu da reže tref. Dvije minute dovoljne za 9 IMPa i prosjek od -4.5 IMPa po minuti.



Post je objavljen 11.06.2005. u 21:35 sati.