27

nedjelja

veljača

2005

da da naslov

Baš sam sad, potaknuta škropecovim odgovorom, išla čitati kaj sam zadnje napisala. Nisam se mogla, naime, sjetiti o čemu je riječ, tj. njegov odgovor povezati sa bilo čime kaj sam rekla. I tako ja to krenem čitati, a ono- glava boliii od, što pravopisnih, što općenito štamparskih pogreški! Stoga sam odlučila (ovaj put definitivno) početi, barem pokušati, paziti što i kako pišem. Nije tu sad samo riječ o ovome baljezganju na blogu, moj problem je puno veći. Ovdje me zapravo iskreno baš briga što i kako piše, ali ja iste gluposti radim i u mailovima, i u člancima koje pišem, itd. To je tipični «slavica» sindrom koji se ponajviše manifestira u manjku pažnje i brzopletosti te, naposljetku, uvijek prisutnoj lijenosti. Osim pravopisa u ono o čemu razmišljam danas (i jučer) je zaaakon nova haljina, i podmetači za kuhinju sa mačkima, i «nekaj» (ne znam kako to definirati) za radni stol-isto naravno sa mačkima. Tu je također i gooolema količina potpuria rozog i plavog (boje Papirusije). Taj mali shopping me ful ful razveselio jučer i sad imam u planu novi shopping. Naime trebaju mi cipele za proljeće, jedne sa petom i jedne bez, to pod obavezno. A i izgleda da sam uspjela obraditi tatu da mi pomogne okrečiti kuhinju, a možda i kupaonicu, tako da će i to biti mrak. Imam ful planove kako neke stvari premjestiti u stanu. Npr. komp natrag u spavaću sobu, di je nekad davno bio (pa ću konačno opet imati dnevnu sa fjom dnevne), u kuhinju okrugli stol staviti i sl. Ma puna sam ideja u zadnje vrijeme i jedva čekam da ih realiziram. Onaj ne baš uzbudljivi dio priče jest, da bih paralelno sa time morala i nekaj učiti, štošta napisati, i onu famoznu gomilu seminara obraditi. Al, bolje je razmišljati o cipelama i stanu!! Eto, dosta je bilo za danas! Pa pa od mene!

P.S.-stvarno mi fali «dokumentacija» ovo je dosadno ovako..

25

petak

veljača

2005

nis novo..

Ovo je sasvim prikladno to..kako mjeri ultrazvučni senzor...kod motora..tj.na rotoru..eto baš prikladno..

Hmm, krenuh nadobudno kao pisati blog i sad sam skužila da zapravo opće nemam pojma kaj da pišem. No dobro, nije to toliko ni važno u ovome trenutku. Upravo sam shvatila da je naslov laž- naime imam novu majicu, dakle nije istina da ništa nije novo. I baš mi je lijepa. Danas sam se probudila u onih, meni svojstvenih, pola dva. To i ne bi bilo uopće zanimljivo i čudno da nisam juče otišla spavati oko ponoći, šta bi značilo da sam total odčorila kojih 13 i pol sati. Mora da je stvarno bila hitna nadoknada sna, jer ipak sam se 2 dana za redom budila u cik zore, tj. oko 10. Jeza me hvata od nadolazećeg tjedna koji sa sobom donosi i buđenje u cik zore. Al, poznajući sebe, neću dugo imati taj problem. Mala digresija- snijeg je prestao padati! Šmrc, šmrc! Ja baš volim kad je sve lepo belo.. Kad sam već kod snijega, opet niš od skijanja. Prekjučer me zvao J. i baš sam bila hepi da konačno idem bar jedan dan na vrh Zg-a, ako niš drugo, i sve se mi lijepo zdogovorili. Kad ono, šipak! Ne radi im žica na crvenom spustu, ostala samo opcija ić navlačit se po bijelom, al nekako mi to baš ne zvuči primamljivo, a da i ne spominjem da su mi sidra posve zastrašujuća! Nije mi suđeno očito..Al, nada umire zadnja, baš kao i kad je u pitanju dal ću ovo ljeto zapalit na neki čudni kontinent il ne. Eto dosta sam gluposti nabaljezgala za sad..Pa pa!

23

srijeda

veljača

2005

Odi muho vragu!!

Kokoš hrani puo puo kokoši!!

8.1.1992

Danas sam se probudila u 9 pola 10. Bila sam jako ljuta i spopadali su me napadaji. Dobro na sreću me i to popustilo. Otišla sam gledati televiziju. Gledala sam dosta dugo a onda sam išla napisati priču Čarobno Vrhnje. Kada sam to napisala Koko mi je rekla da više ne mogu ništa raditi na kompjuteru jer je ona išla raditi nekaj za školu. I zato sam ja onda priču Knjiga na poklon morala napisati na običan papir. Pustila sam Franca da leti. Ubrzo je došao tata. Mama je došla u 3 sat. Kada je mama ulazila Franjo je skoro pobjegao van. No spriječili smo ga. Koko je dovršila s kompjuterom pa sam ja išla isprintati i napisati svoju priču. Skoro sam ju dovršila a mama je rekla da idem na ručak. Ja sam ju zamolila da dovršim priču. Kad sam ju napisala išla sam ručati. Za ručak smo imali nekakvu juhu od mrkve koju ja ne volim. Poslije ručka sam sjela i uključila video da gledam Batmana i Malaviziju. Tata je poslije išao igrati kompjuter. A ja sam šizila jer je tata došao čak do desetog nivoa. Poslije tate igrala je Koko. Ona je oborila svoj rekord došla je do drugog nivoa. A i ja sam oborila svoj skoro sam završila treći nivo. Otišla sam u dnevnu sobu.


ČAROBNO VRHNJE

Bila jedna stara i siromašna žena koja je imala petero djece. Najstariji dječak koji se zvao Joško bi išao svakim danom na tržnicu prodati par jaja i kupiti vrhnja.
Prije nego bi stigao kući probao bi vrhnje i pomislio: "KAKO BI HTIO DA IMAMO VELIKU KUĆU I PUNO ŽIVOTINJA". I vrati se Joško i nađe pred sobom veliku kuću i puno domaćih životinja. Cijela se obitelj nije mogla nadiviti i načuditi.
I tako Jošku padne napamet da je to možda to vrhnje čarobno. No njegova braća granu u smijeh. Majka je onda rekla: "IDEMO BAŠ PROBATI". I tako majka proba vrhnje i zamisli si da joj se u ruci stvori 10 zlatnika. I to se je desilo. Joškova braća se nije mogla načuditi. No na bočici s vrhnjem ukaže se broj 1 i ispod njega piše samo još jedan put. I tako majka zamisli i posljednju želju. Zamislila je da postanu jako bogati. I to se je desilo. Pošto je Joškova mama bila jako darežljiva svakom je siromahu dala po 10 zlatnika.
I tako nakon par godina Joško se oženio mladom i lijepom djevojkom. Ubrzo se oženila i njgova braća, no najmlađi brat je osto neženja.
I tako su oni svako sa svojom ženom, svako sa svojom djecom živio sretno do kraja života.
A i najmlađi brat je sretno živio sa svojom majkom do kraja života.


Napomena: Sve pravopisne i gramatičke pogreške zadržane su namjerno radi autentičnosti sa izvornim tekstovima

22

utorak

veljača

2005

Eto me opet..

Krele..

Eto opet danas vrlo uspješno dangubim. No donijela sam jednu važnu odluku- kasnije popodne ću stvarno početi sa pisanjem seminara i čak imam u planu radit nešto produktivno u vezi sa člancima koje bih u idućih 10ak dana trebala srediti.. Eto, odluke su pale, još ih samo treba provesti u djelo. S obzirom da je sada 20 do 3, a do kojih 7 imam vremena, nekako slutim da će mi se planovi opet izjalovit. Živi bili pa vidili! U međuvremenu sam otkrila svoju davno zaboravljenu pjesničku stranu! U napetome istraživanju kako povijesti Papirusije, tako i mene same, otkrila sam popriličan broj pjesmi i nekoliko priča. Jednu od uzbudljivih pripovijesti pod imenom "Čarobno vrhnje" (pazi to!!!) objavit ću drugom prilikom, većina mojih pjesničkih uradaka stvarno nije za javnost (srcedrapajuće pjesmice proizašle u najplodnijim teen-danima..), a sada eto prenosim umnu tvorevinu pod nazivom "Štreberija". Smatram naime da se pozornim čitanjem te pjesme mogu uočiti već tada vidljivi pretkazatelji da ću završiti na ENE.. Zapravo čak ne mogu ni garantirati da li je to autorsko djelo, ali vjerujem da jest, jer ne pamtim da sam nekad prepisivala tuđe uratke u svoj dnevnik..

Štreberija (nastalo oko 1.mj '97..)

Ne mogu se prestati mučiti
Sve dok ne prestanem učiti.
Mučim se i znojim
I sekunde, minute i sate brojim.
Glupe struje, brane i elektrane
Mome mozgu stvaraju samo bolne rane.
Pokušavam nešto shvatiti,
O, Bože, zašto baš ja moram toliko patiti?!
Linija svira,
I ustima mojim ni mozgu ne da mira
Koncentracija mi slabi,
A rap me k sebi vabi
Dižem se sa stolca
I više ne razmišljam o tome da ću sutra dobit kolca!
Plešem ja i pjevam,
A kad odjednom shvatim da već zijevam..
Pogledam na sat, a kad tamo već dvadeset i dva
Uvjeravam samu sebe da sam sve naučila.
Uzimam ponovo knjigu
I spoznajem novu brigu
Tresu mi se ruke
I sutra u školu ne mogu od muke!
Čekat ću da svane
I onda blijeda krenuti do mame,
I tražit ju da mi opravda slijedeće dane:
Petak-kad me pogodio plastični metak
Ponedjeljak- sjećaš se mama, kad mi se upalio razdjeljak
Srijeda- znaš da sam bila strašno blijeda
Četvrtak- kad smo išli kukuruz trpat
I danas opet petak, vidiš mama da mi je zlo,
O daj mama molim te, opravdaj mi i to!


Napomena: u ono vrijeme sam bila prava "raperica";))
Napomena br2: moj dobri stari K. je na slici, i vjerujem da neće biti uzrujan zbog objavljivanja iste..

21

ponedjeljak

veljača

2005

Zakon o mačkima!!!

Lea the beast

Svi mački Papirusije tvore posebno mačje kraljevstvo. Kralj se ne bira već se ide po nasljednom okrunjenju osim ako je priješnji kralj bez potomstva. Mački skitnice također se mogu primiti u K. i čak biti birani za kralja!

Odgovor na to pitanje jest naravno DA, ali onda slijedi uputa koliko novaca treba uplatiti i razočarenje jer u programu nema Latina (ne Denisa LAtina, nego LAtino kao LAtino dance, ali ne bas kao ples nego kao aerobik..ma uglavnom..). I sve to šta sam spomenula baš nema veze sa ničime..Eh, eto, prošao još jedan burni vikend. Sa naglaskom na burni, pri čemu jest burno ekvivalentno opscenome. Eto, za tu izjavu mi je upravo razgovor sa Johnom Cheby-jem dao inspiraciju. Hvala Cheby-ju za mudrost i rječitost! O događajima koji su se ovog vikenda zbili nemam ni snage ni volje razglabati. Da se preciznije izrazim, nije zapravo riječ ni o snazi ni o volji već o samonametnutoj potrebi da se neke u djelo provedene akcije i reakcije održe na ignore. Heh, pa si vi mislite o čemu ja pričam. Tužna strana istine jest da i previše ljudi zna o čemu pričam. Hmm, kad bolje razmislim vjerojatno nekih 60ak% svih čitatelja ovog bloga (tu računam i one koji samo povremeno oko bace) zna o kojoj i čijoj sudbi kletoj ja ovdje zborim. Taj isti dio nacije i opće populacije molim za toliko željenu i traženu diskreciju. Vi koji ne znate o čemu ja ovdje bulaznim- no voriz! Garantirano ste to već bar jednom čuli, vidjeli ili pak sami doživjeliJ Ponukana istim događajima o kojima ovdje s toliko entuzijazma pišem, stigoh do vrlo mudrog zaključke: Nužne su sankcije kada je u pitanju alkohol! Eto, to su bile ispovijesti male Slavice!
A sada, toliko iščekivani zakoni!! Jeeeee

Zakon o BT

Bt je posebna vrsta tvornice koja radi svake godine od 30.XI. do 17.XII. Tvornica proizvodi meterijal za kititi borove. Svake godine biraju s nove funkcije direktora tajnim glasanjem tj. Javnim samo za direktora, a tajnim za alatničara, redara i čistača.
Direktor zapisuje sva zbivanja (učinjene poslove, nerede) u posebnu knjigu. Svaki kvar na alatu alatničar prvo prijavljuje direktoru, a zatim ga uklanja. Ako je to potrrebno zbog svađe u BT zastupa pravdu Vijeće stola koje se slaže od članova BT. Poštuje se zakon o kaznama. Prije božića svi članovi BT kite bor(ove) za koji su se dogovorili.
Prva karika se svečano zalijepi za vrijeme Danrepublikanskih praznika. Materijali se nabavljau zajednički, ali i samostalno.

Zakon o zabušavanju

Svatko tko zabušava u BT ili bilo gdje drugdje, mora za kaznu platiti 70% mjesečnog poreza i ukoliko to Vijeće stola odluči, kaznu 2. stupnja

18

petak

veljača

2005

I još malo..

Eto moje nadasve brojno čitateljstvo inzistira na još uzbudljive literature, a ja naravno kao pravi urednih ispunjavam takove zahtijeve. P eto i malo ratnih i inih sjećanja..

6.7.1995 Nedjelja

Danas su naši vratili Petrinju, Kostanjicu, Slunj i ostala sela oko tih mjesta. Još malo i- gotovo! Upravo sam čula vratili su Bratiškovce. Naši su se spojili s 5. korpusom BiH i HVOom na mostu preko Korane. Bihać konačno više nije pod opsadom. I dalje ništa ne znamo o Darku. Tata je danas u Buševcu od Vintera saznao da su naši piloti bili tak dobro izvježbani da niko nije poginuo. Letjeli su tako nisko da je jednom puklo krilo, ali radari ih nisu uhvatili, čak ni oni od UNPROFORa -po kojem pljujem. E, da, vratili su Obrovac, Buniće, Udbine. Joj,jo,joj. Pa to se prebrzo odvija. Moja mali mozake ne može to pratiti. Joj, vratili smo i Krbavsko Polje, Drniš..Mi smo najbolji! Neda mi se više nabrajati, sutra će biti još više.
Za dom spremni! Uvijek i sada!

19.9.1996. Izvještaj o maturalcu

Rano ujutro krećemo na put. Došla sam u autobus među prvima, a Mirić je sjeo iza mene. Taman smo se smjestili i kad sam mislila da će nam na putu biti super jer su Ljiggy i Mac sjeli iza nas oni odu u drugi bus gdje su se ludo zabavljali jer je pola busa bilo prazno. Šizila sam skoro cijelim putem. Konačno smo došli. Čekamo pred recepcijom i naravno svi su se razredi već smjestili, samo naš ne. Mi smo zadnji kao i obično. Kad sam ušla u sobu pukla sam od smijeha. Kupaonica bez svijetla, šugavi kreveti, zid bez kreča, mrcinski pauk na zidu, žohari..No tek kad me Mac pozvao da vidim njegovu sobu shvatila sam koliko sreće smo imali (iako se na kraju ispostavilo da uopće nisam bila u našoj sobi). Njihova je soba + ovo sve, i užasno zaudarala. Da krepaš. Svi smo se na brzinu obukli i otišli na plažu. Voda je bila ledena, no koga briga za to. Večera je bila koma pa smo Lana, Vlatka, Maja i ja otišle na pizzu. Zakasnile smo na dogovoreni sastanak s raskom pune 3 min pa se derala na nas ko luda. Krenuli smo u disco. Svi dečki za šankom pili pivu pa sam im odlučila pomoći. Malo po malo sam si preveč popila. Ne sjećam se baš točno kaj se desilo nakon tog, ali znam da je Mac bio blijed ko smrt i pijan, Bula nije mogao ni hodati.. Tu noć nas je u sobi "spavalo" malo više. Na dva kreveta ležalo nas je 6 (Đevo, ja, Vlatka, Mirić, Lana, Magdalena)..Kad su Đevo i Mirić i još neki dečki koji su bili tamo otišli ponadala sam se spavanju, ali niš od toga. Lana i Vlatka su skrenule. Već oko 6 ujutro svi smo bili vani i čekali doručak. Nakon doručka razgledavanje Solane i Paga. Jako "zanimljivo". Naručali smo se, neki su se i okupali, a onda su nas odveli na kupanje na Zrče. Nisam se niti pravo okupala jer je voda bila ledena. Lana, Mirić i ja smo otišli na drugi dio plaže nešta popiti, i tak sam provela ostatak vremena-u bircu. Večera je ponovo fuj. Danas sam u disco obukla haljinu i Glorija me našminkala. U discu je bilo ubitačno dosadno pa sam se sa Vlastom vratila u hotel. Ušli smo u Macovu i Mirićevu sobu. Vlasta se opet vratila u disco, a ja sam ostala dole s Kreletom, Panom, Ljiggijem i Macom. Otišli smo na pizzu i kad smo se vratili raska nas je napala sa pitanjima gdje smo bili, a svatko joj je rekao svoju priču. Ovu noć sam si prespavala 2-3h. Razgledavanje Zadra, Mirić se u busu zrigo jer se bio napušio na prazan želudac. U Zadru smo se glupirali, a cijelo vrijeme raska je šizila. Popila sam si jedan kivi-tonik. Svi smo si glave ofarbali sa sprejevima, ludnica. To popodne smo otišli u grad. Ja, Vlatka, Lana i neki dečki. Došvercali smo cijelu tonu pive koja je bila namijenjena za tulumarku te noći. Tu noć je fakat bila tulumarka. Miki je bio mrtav pijan s njim ću početi jer nam je on pomogao trijezniti Magdalenu koja je bila totalno pijana. Kad ju je Lana G. ošamarila ona je samo rekla "Tata, kao tata". To je bila provala maturalca. Tu noć je trebala niti kao živa muzika u restoranu, ali to je bio čisti šit..



17

četvrtak

veljača

2005

hospitacija

Eh da mi je samo znati di sam tu riječ samo isčupala..

Nostalgija, nostalgija

Eto, prošao ispit i to uspješno, štoviše- vrlo dobro. Eh ja sad trenutno nemam kaj pametno za raditi u idućih po ure, zapisi iz VKP nažalost nisu mi pri ruci. Ostali su u mom drugom doma, a s obzirom da trenutno patim od kroničnog manjka sna i viška kofeina nisam u stanju napisati čak niti nešto mudro poput onog kasnonoćnog izlijeva o feminizmu. Govoreći o tome btv. Baš sam to pročitala i shavtila da opće nisam završila misao, baš slično meni. Poanta se doduše da naslutit i ona glasi-Zašto bih dovraga htjela raditi nešto ako to netko drugi može umjesto mene! Eto, tolko o tome!
Ovo su moji prvi blogerski dani i u skladu sa time mislim da je uredu uputiti vjerno čitateljstvo u moje prva dnevničke dane. Pa eto neki od mojih prvih zapisa ikad!


12.11.1991. Utorak
Sjedim vani na štengama i pišem dnevnik. Evo više ne sjedim. Danas smo saznali da sutra počinje škola. Skoro sam poživčanila. Ujutro sam se morala probuditi u pola sedam. To je bilo zato da bi me mama stigla odvesti k teti i onda ona otići na posao. Kod tete sam si prespavala do 9 sati, onda sam išla doručkovati. Dosta kasnije smo ja i Vukići išli gledati Čelični orao. Došli su i Kruno i Irena. Teta mi je rekla da se Lana na parku igra s svojim pesom Medom. Ja sam došla van k njoj da se igramo. No ona je nažalost morala Medu odvesti kući. Ali je donesla miceka Sivka. Uskoro je i njega odvela kući. Išle smo se igrati lovice. Ja sam rekla Lani da mi je zima i otišla kući. Tamo sa sa Miljenkom i Krunom igrala kompjuter. Došla je konačno i mama. Krenule smo u banku po plaću. Tamo je mama podigla plaću. Usput smo na placu u dućanu kupili klopu. Došle smo u kuću. Ja sam kao i uvijek odma otišla van. Došla sam doma jesti i napisati malo zadaće. Došlo je i vrijeme Dnevnika kojeg ja pišem. Opet sam otišla van. Tamo sa se sa Renatom i Danijelom igrala lovice. Kad smo došle u hodnik cure su me zamolile da donesem Monopolly i donijela sam ga. Igrale smo ga nekih sat, dva. Cure su otišle kući. Pa zna se da sam onda i ja otišla kući. Sada u 18 sati i 17 minuta otišla sam pisati ostatak zadaće. U 19 sati i 10 minuta prešla sam na mali odmor. Malo kasnije sam nakon odmora prešla na prirodu. U 19 sati i 29 minuta naštrebala sam prirodu. Vratila sam se natrag na matematiku. Opet odmor. Sada sam išla jesti. Završio je i ovaj odmor. Vratila sam se matematiki. U 20 sati i 52 minute konačno sam završila zadaću. Otišla sam si spremiti torbu. U 21 sat i 20 minuta sam si spremila torbu. Otišla sam se igrati s barbikom. Kad sam se naigrala napravila sam masku. Zaspala sam oko 22 sata.

8,5,1992 Četvrtak
Danas sam se probudila u 8h i nešto minuta. Onda sam otišla u školu na misu. Poslije mise sam se vratila doma. U 12h otišla sam na natjecanje. Dečki iz našeg razreda i drugog razreda iz našeg turnusa su izgubili u nogomet. A cure iz našeg turnusa među kojima sam bila i ja su rasturile drugi turnus!

19.8.1993 Četvrtak
Danas sam se probudila u pola 8 jer sam morala ići otpratiti Srebrenku na aerodrom. Ona je otišla u Amsterdam od kuda će sutra krenuti u Ameriku. Mama, tata i teta su se rasplakali čim se Koko pokupila.

21.3.1994 ponedjeljak
Danas sam se probudila u 8 kao i obično kad idem popodne u školu. Digla sam se, obukla i otišla u dućan kupiti pice kojih nije bilo za kupiti pa sam kupila sirni namaz, salamu i tri žvake. Vratila sam se doma najela se i onda otišla Marini da mi posudi bilježnicu iz povijesti jer ja u petak zbog nastupa nisam bila u školi. Onda sam se primila posla i počela prepisivati. Kad odjednom zazvoni i nikog nema na vratima je se sjetim da je možda poštar dolje i siđem dolje i da to je bio poštar. On meni da ogromno pismo od Koke. Ja sva hepi odem gore i otvorim pismo koje je puno ogromnih uskrsnih naljepnica. To su naljepnice s užasno dugim rokom trajanja. Zalijepiš ih na prozor, a kad prođe Uskrs odlijepiš i spremiš. Prava stvar! Upravo sam se sjetila da će sad serija koju obavezno gledam "Djevojčica iz budućnosti". Tu seriju jednostavno obožavam! Danas nemam prva 2 sata pa mogu još uživati u toplini doma. Danas imam super predmete: tjelesni, priroda, engleski i ritmika.
U školi je bilo super. Cure i ja smo se stalno glupirale! Ma bilo je super! Više mi se ne da pisati. To bi bilo sve!

27.1.1995 Petak
An, crni i bijeli petak! Zašto crni, a zašto bijeli? Ne znam..Možda ipak znam. danas sam dobila 4/5 iz hrvatskog. zadovoljna sam, ali ne i sa tehničkim. Glupa baba. Dala mi 4,4,5, 4 iz brušenja a sve mi je glatko. Ali, kaj je tu je. Ženska me jednostavno "obožava". Na orkestru me čovo stalno hvali. Naravno, ne Jaklić. Neki novi Boris. Neznam prezime. A ma saznati ću ga, možda.. Sada idem za hospitaciju 3&4 r muzičke da mi se završi zajedno sa običnom školom. Sada ću morati ići na solfeggio sa Banovićkom. Na ritmici plešemo prilično zdrmane pokrete i sve skupa je zdramo. Magdalena najbolje pleše, a Bojana je ljubomorna(malo). Mama mi je bez ikakva razloga kupila šminku na kat i rokovnik. Lijepo od nje! Upravo sam se sjetila da bi bilo vrijeme da Koki napišem pismo.



Eto, vidite moje početke dnevnikiranja - vidi se urođeni talent! Nema šta! Uzbudljivi nastavak slijedi! Al je napeto, vuhuhuhu!



16

srijeda

veljača

2005

Zakon o C-Papirusijancima i porezima

Zakon o C papirusijancima

To su a-papirusijanci koji žele ili moraju napustiti Papirusiju. Za isključenje se treba voditi 2 godine dug sudski spor. Ako spor završi dobro za onog koji želi van iz VKP-a, tada c-papirusijanac mora platiti slijedeću svotu:
1987 i 1988-X.mj-5000d
1988 od X.mj-20000d
1989 od IV.mj-50000d
1989 od XII.mj-100000d
1990 od VI.mj-150000d
Dalje će se svota računati po inflaciji. Ako se inflacija zaustavi (što bi za VKP proslavilo kao čudo Božje) onda se plaća svota iz trećeg reda.

Zakon o porezima

Svaki a-pap. mora svaki mjesec plačati porez koji se izračunava u odnosu na inflaciju dinara. Ako nestane dio poreznog novca, za to odgovaraju blagajnik, ali i ministar financija. Ako a-pap. izgubi uplatnicu, blagajnik mora izdati novu u skladu s popisom kojeg ima uvijek do banke.

15

utorak

veljača

2005

Pravi Papirusijanci vole životinje

da da i pajceke..

Blagdani koje svetkujemo u VKP


1. Papirusday
2. Makazanje
3. Padnuće Derevije
4. Dan slobode
5. Crni vjetar
6. Dan pudinga
7. Dan nadvojvodine
8. Dan ziherica
9. Anticrtičarski štrajk

O sprovodima i održavanju groblja

Zakon o sprovodima

Ako Papirusijanac A klase nađe uginulu životinju on obavijesti ostale(to rade i b Papirusijanci) i pokopaju je. Sprovod ide ovako:
Prvo životinju stavimo u lijes i prisutni tuguju za njom i donose cvijeća. Nakon toga se lijes poklopi i zatim dolazi grobnik koji govori: "Žao mi je ČOZOZI i obitelji(vrste) što se rastajemo od našeg dragog N i opraštamo se riječima (po naduđbi prisutnih bira se između nekih pozdrava)i nosimo tijelo u grob gdje mu je slava Papiruska. Neka krene muzika i neka žrtva krene groblju." Povorka kreće. Žrtva se spusti u jamu bacajući grudice zemlje. Prije nego što grobar zatrpa jamu, grobnik govori: "Otišo si od nas dragi N. Mi volimo tvoj glas i cijenimo te uvijek. nek cvijeće krasi tvoje mrtvo tijelo. I nek tužno danas bude selo cijelo. Slava tebi i Papirusu"

Zapis o preminulima
2 krtice,2 žabe, 2 vrabca, lastavica, 2 čvorka,2 pileta, 1 liga

Zakon o održavanju groblja

Groblje je uvijek čisto i uredno, a kada je Dan Crnog vjetra ili sprovod, roblje je posebno uređeno. Na groblju je jedan drveni križ. Na svaki praznik donosi se cvijeće na groblje.

Ferače i/ili feministkinje?!

Dovraga..1:35 je a ja ne mogu spavati! Evo što se desi onima koji se bude u podne. Uz najbolju namjeru da zaspim u normalno vrijeme i probudim se u normalno vrijeme, opet ništa od toga. Znam, naslov je malo čudan, a s obzirom u koje vrijeme ovo pišem, zapravo nije ni prilično čudan koliko bi mogao biti. Inspiracija mi je proizašla iz pomisli na nadolazeći ispit. Naime, postoji određeni broj kolegica, ferači, koje se uvijek iznova i iznova žale na to koliko su diskriminirane na FERu što od strane profesora što od kolega itd.-apsurd kakav ne postoji, strava. Moje iskustvo govori da naravno postoje pojedinci koji žene na FERu, i općenito, smatraju infreiornima, profesori koji će ti zbog tog capiknut ocjenu koju manje. Ali isto tako postoje i oni koji će ti baš zato kaj si «simpa ženska s neš soli u glavi» progledat kroz prste, te postoje oni kojima je sve to ravno. Na kraju krajeva sve se to pokrati i njema probljema! Sve te neke feminističke spike o ravnopravnosti su nebuloze. Ne mogu shvatiti žensku kojoj je životni smisao nekome dokazivati da je ista kao muškarac. Mislim, gluposti! Zašto bi morali biti «isti»?! Ja ne mogu podići regulacijski trafo od kojih 20kg, niti mogu odspojiti žicu koju je neko sadistički pričvrstio na apmermetar, a ne mogu ni zapiknuti elektrodu u smrznutu zemlju. Ne želim mijenjati gume na autu…Nogomet me ne zanima, auto mi služi isključivo kao ono što jest-prijevozno sredstvo, a laptop sam htjela birati po ljepoti jer o drugim specifikacijama također neznam gotovo ništa(sva sreća razum je ipak prevladao)..I sa svime time živim sretno i spokojno. Feministkinje moje, vi bi dakle u svemu tome ravnopravnost?! E pa, eto, recimo ove futilne stvari koje sam navela- da baš nema drugog izbora pomaknula bi taj trafo do željenog mjesta mic po mic, što se tiče ampermetra- Bog poživio kombinirke! Elektrodu bi po kratkome postupku riješila skokom na nju, valjda i ove 54kg nečemu služe. Gume pak znam promijeniti, ali sam se uvjerila da su posljedice-puknuti nokat i ostali toliko zmazani da ih ničime više ne možeš očistiti te ih ionako sve moram odrezati- takve da ne želim s time imati više posla, osim ako naravno nemam izbora. Ne čitam BUG, ne zabrinjava me kolko mi komp ima RAMa, ROMa i sličnih drangulija. Volim rozo, svijetlo plavo, volim shopping i puno cipela, znam provesti i do 2h birajući šta ću obući idući dan, a neopisivo zadovoljstvo mi predstavljaju dirljivi filmovi sa happy endom. Ako je kraj slučajno tužan-naravno da ću tuliti ko kišna godina. Heh, i sa svime time uopće mi nije loše na feru-i recite vi meni, tko je tu onda lud?!

Zivjela Papirusija!

Zastava Papirusije

Kako bu ovo postala ilustrirana enciklopedija Papirusije, ovdje definitivno fale neke slike. Za pocetak, samo zastava, a ko zna moza arheolozi nadju i neku dokumentaciju kasarnistva, odmaralista Tikvus itd.

14

ponedjeljak

veljača

2005

VIVA VIVA PAPIRUS

VIVA VIVA PAPIRUS
PRAVI ON NAŠ STIRISIMUS


Knjiga Nadvojvodine «Tikvus»
Vlasništvo kasarništva


Što tu ima tako lijepo?
Da li šuma
Ili blatni potok.
Srušena brv
Što u vodi truli
Jezivo zujanje
Velikog kukca?



VJEČNI USTAV Potpisi stanovništva x x x x


OPĆI ZAKON

Država

Papirusija je po obliku vladavine monarhija. Kralj je Papirus. Papirus ima neograničenu vlast nad teritorijem i stanovništvom, a u tome mu pomaže prije svega velika 6-orica, a zatim i Vijeće stola koga čine svi pravi čozozi. Vijeće stola zasjeda uvijek kad je potrebno riješiti važan problem. Na početku zasjedanja vijeće bira svoga suca koji će donijeti presudu. Ako se koji član ne zadovolji treba postupiti po zakonu o sudu. Velika 6-orica imaju pravo i dužnost vladati svojom posudbinom od kralja.

Zakon o vijeću stola

1. Kada smije zasjesti
Vijeće zasjeda ako se dotični problem ne može riješiti mirnim putem bez suda

2. Kako se bira sudac
Sucem se proglašuje član koji ima iskustva u rješavanju problema po mogućnosti da bude pripadnik V6. Jasno da sudac ne može biti tada optuženi. Ako je predloženi za suca bio optužen na prošlome suđenju onda se čin suca prebacuje na slijedećeg kandidata. Tko je 7 puta optužen u roku godine dana ili 30 u cijelom vijeku uopće, ne može biti sudac. Sudac si sam odredi zapisničara.

3. Prava optuženog
Optuženi ima pravo da uzme odvjetnika čija je dužnost da oštro brani svog zastupljenika i ima pravo da uzme svjedoka. Optuženi smije dati vlastitu izjavu.

4. Dužnosti optuženog
Čim je optužen jasno da ima svog tužitelja koji pak smije uzeti svog odvjetnika. Optuženi treba odgovarati na sučeva te na odvjetnikova pitanja.

5. Kada se smije porušiti presuda
Suđenje se nastavlja poslije presude jedino ako nezadovoljni ima dokaze ili ako se optuženi zaduži da će napraviti određeno djelo kako bi dobio pomilovanje. Ako ne izvrši to djelo dobi jednu prijekoru. 5 prijekora znači oddržavljavanje. 3 prijekora znači gubljenje glasa koji se može povratiti izvršenjem kraljevske naredbe i kraljevskim pomilovanjem.

6. Prava odvjetnika
Odvjetnik može bilo na čijoj je strani postaviti svakojaka pitanja ako suprotni odvjetnik ne kaže «poništavam» i ako sudac to ne odobri

7. Tko smije prisustvovati vijeću
Svi pravi Papirusijanci, odnosno b Papirusijanci ako imaju propusnicu

Zakon o donošenju presuda

Sudac mora završiti jednosatni tečaj upoznavanja. Presuda je završni čin suđenja kad sudac kaže da li je optuženi kriv i ako je kriv kakvu je kaznu zaslužio

Opće kazne:
1. Stupnja
· Svađa- povući za nos
· Udarac- povući za oba uha
· Spavanje na straži- dodatnih 8min stražarenja
· Zastajkivanje u jurišu-500m trčanja
2. Stupnja
· Ne vršenje dužnosti- počistiti kasarnu ili sl
· Nedolično ponašanje na sprovodu- očistiti groblje
· Zgaziti druga- pola sata biti na dijeti
· Gađanje s paradajzima- pojesti 2 paradajza
· Prdnuti- pola sata na dijeti
· Jedenje cedevite na dužnosti- 6 sati bez cedevite
3. Stupnja
· Izdati tajnu- 4 sata na dijeti
4. stupnja
· Objesiti, zaklati i sl.- pojesti 8 žohara i živu zmiju

Zakon o sastavu stanovništva

Papirusijanac je čovjek koji mora teritorijalno biti vezan uz Papirusiju. Povezivanje može biti privremeno-može privremeno boraviti na teritoriju Pap. Stanovnik ima pravo glasa ako je malđi od 18god. I ako ne prekrši najveći zakon sveopći. Stanovnik bez prava glasa može biti primljen u ČOZOZOZIJU b klase ako položi prijemni ispit na kojemu odgovara na pitanje –Da li stvarno želiš biti papirusijanac?. Osobe primljene u b dio ČOZOZOZIJE ne mogu prijeći u a klasu-dakle ne mogu dobiti nikakvu funkciju iako mogu uživati neke povlastite ne kulturnim manifestacijama isl.
Pripadnik a ČOZOZOZIJE može sam po sebi imati funkciju ČOZOZA, a može stupiti i u V& koju čine 2 nadvojvode i 4 vodvode. Kraljevsko pitanje nije za javnost.

Zakon o kasarnama i kasarništvima

Kasarne su glavna mjesta vlade. Kasarništvo je u vlasti Papirusa, a posudbina je vojvode. Ako u kasarni sjedi i nadvojvoda onda je to kasarnošte. Papirus za svojih posjeta uvijek sjedi na zelenom stolcu kasarništva (može i daska prekrivena travom). Na stolu ispred kralja nalaze se kasarničke škare(hrđave)
Osnovna pravila k. i k.:
· Moraju imati svoje škare obješene na zidu, stolić i stolčić
· Natpis naziva je zelenim slovima
· Zastava je obješena kraj ormarića
· Ne smije se uzimati kasarnska vlaština
· Mete se prije svakog praznika
· U kasarništvu je škola
· Svaka kasarna ima svoje ime koje poštuje

Zakon o školi

Svako pravi ČOZOZ polazi kasarničku školu. Predmete uči sve ove:
· Papirusšlus
· Papiruski jezik
· Priroda
· Matematika
· Lov i ribolov
· Kopanje
· Metenje
· Vježbe za vojsku

Zakon o vjeri

Papirusijanci su katolici. Ali poštuju i Juniorstvo. Njihov najveći svetac je Kipica Derevija. U nedelju i blagdane idu na Sv.Misu. Svi Papirusijanci vole kititi križno drvo na raskršću.

Zakon o proslavama

Papirusijanci slave svih svojih 12 praznika, a posebno se ističu Papirusday i Dan slobode kada se održavaju priredbe. Priredbama prisustvuju besplatno svi pravi ČOZOZI, a krivi dobivaju popust od 2%. Ako priredbama prisustvuje i sam kralj on mora sjediti na podu da ne bi uništio imovinu. Na svakoj takvoj manifestaciji priređuju se fujškolci kao znak mržnje prema školi.



I am nerdier than 32% of all people. Are you nerdier? Click here to find out!
Pih, bezveze.. Bas sam profutilizirala po futiloncima i naletim na ovaj nerd test. Pohitah i odoh se istestirat kad ono bijednih 32- cak nisam ni nerd. Covjek se zapita, šta onda jesam?! Eh odgovor na to pitanje je trivijalan- ja sam B Papirusijanac i 100% tni čozoz. Trenutno kao što se može zaključiti ponovo se futiliziram piskaranjem po blogu. Zapravo cijeli dan piskaram. Krenuvši jutros (poslije podne, naravno..) učiti došla sam do spoznaje da bih stvarno trebala prepisati, tj. sažeti skriptu iz EM. To je još jedna od neophodnih radnji poput brojanja stranica-pišeš,pišeš, naravno, bez ikakvog razumijevanja- onda te boli ruka pa stvarno moraš pauzu napraviti..Tako sam danas kako bi futilonci rekli isfutilizirala čitavih 25 stranica, a namjeravam i nastaviti..S obzirom na rezultate koji ukazuju samo na wannabenerd stanje moja je budućnost u potpunosti neizvjesna. Kako jedan "Wanna Be Nerd" može spremiti EM u 2 dana?! Živi bili pa vidili, a uostalom rok za odjavu jest sutra u 23:59..

13

nedjelja

veljača

2005

Elektroenergetske mrežetine

eto mene opet..Stigoh do 7. stranice u bilježnici od njih 137 ( da, da prebrojala sam ih, još jedna od neophodnih radnji prilikom izbjegavanja samog čina učenja..) Uslijed silne nabrijanosti da se posvetim povijesti Papirusije nastao je pravi kaos jerbo ne mogah pronaći ostatak važne dokumentacije. Iskreno se nadam da će se to uskoro promijeniti jer vrijeme je da netko oživi tu davno zaboravljenu kraljevinu.
Ja sam ponosni Papirusijanac. Položila sam vozački za bicikl kao i višednevni tečaj za ligninjskog kuhara. Svake godine sam sudjelovala u predBožićnimPripremama te sam redovito svetkovala sve blagdane i praznike, poput "Anticrtičarskog štrajka", "Dana crne rupe"... Danas mogu samo sa nostalgijom gledati na te zaboravljene dane koje smo provodili na "Odmaralištu Tikvus"-orahovo drvo, "Mont Everestu"-gomila cigli, "Kasarništvu Tikvus"-štagalj za sijeno, zapravo nadvišeni dio ko sobica iznad sijena.. Umalo zaboravih spomenuti našu najveću sveticu Kipicu Dereviju. Kipicu dereviju predstavlja malena lutkica indijanke sa suzom u oku koja sjedi prekriženih nogu..
Ehh, ovaj zapis je doista kaotičan-toliko toga mi leti po glavi i željela bih u isti mah iznijeti nebrojene podatke. Činjenica je da je nemoguće izvesti tako nešta u jednome postu, dakle, službeno odustajem do onog trenutra dok mi se ne sredi kaos u glavi..
Završavam sa Himnom:

"Naš je čitav Mont Everest
Naš je čitav ovaj kraj!
Mi smo glavni,
Mi smo vaši
I nemamo glavu u flaši!
Molimo vas bojom rozom i plavom
Nedajte nam žgance s bijelom kavom!

Intro..

Pitam se da li počinjem blogirati zbog sveopće pomame koja je zavladala prema istome među pućanstvom koje me okružuje-ili je možda ovdje ipak samo riječ o lijenosti?! sada u ovim trenucima, kada se borim sa mišlju da bi bilo krajnje vrijeme početi učiti EM za četvrtak, došla sam do spoznaje da je ipak vrijeme idealnije za prvi zapis. Da bi moje cjelokupno blogiranje imalo neki uzvišeni smisao potrebno je krenuti od početka. Dobro, ne baš od početka jer za taj davni trenutak ne posjedujem nikakve zapisotvorevine(dobra riječ,ne?).. Dakle, krenimo od doba kada moja velikost još nije baš previše znala pisati, ali je svejedno srcem i dušom sudjelovala u stvaranju onoga sa čime će vas sada upoznati.

U spomen svim Papirusijancima, od kojih danas niti jedan više nema pravo glasa..

USTAV
XII.mj ´87.
Amandmani i dopune
XII ´88

Opći zakon (Papirusijanci ga moraju znati napamet)
DRŽAVA

čl.1
VKP je kratica za Velika Kraljevina Papirusija

čl.2
Papirusija je monarhija. Kralj VKP je Papirus

čl.3
Kralj ima neograničenu vlast nad Papirusijom i Papirusijancima. Papirusijanci poštuju svaku kraljevu molbu

čl.4
Papirusija se prostire po posjedima podanika bez prava glasa

čl.5
U vladanju državom prva kraljeva pomoć su V6-orica (Velika Šestorica)

čl.6
V-6-oricu čine dva nadvojvode i 4 vojvode

čl.7
V-6-orica vladaju po kralju u svojem teritoriju te su dobri trbohranitelji tamošnjim mačkima

čl.8
papirusijanci se dijele na a,be i ce klasu

čl.9
A papirusijanci moraju biti punoljetni (>1 god)

čl.10
Svi pripadnici grupe A moeaju imati pravo glasa (<18god)

čl.11
Oni su ujedno i čozoz-i

čl.12
Čozozozija je udruženje svih čozoza (članova organizacije za obranu zemlje) i naziv za tzv. pravu Papirusiju

čl.13
B Papirusijanci nemaju pravo glasa (>18god.)

čl.14
C Papirusijanci su državljani pred isključenje

čl.15
Papirusijancima pred isključenje su oduzeta sva prava, a imaju samo pravo da budu optuženi (izuzetak ISKLJUČNIČKOVSKI PROCES)

čl.16
Porez je pravo i obveza svakog Papirusijanca

čl.17
Papirusijanska zastava je pola plava, a pola roza. U sredini su zelene škare

čl.18
Grb je bio zaboravljen 2001.g. Sada se ponovo služi bijelim grbom s crnom (koš)kokošom prekriženom crvenom bojom

čl.20
Himna se zove "Naš je čitav"

čl.21
papirusijanci se pozdravljaju sa : "Haj papirus!"

Sljedeći mjesec >>