petak, 30.06.2006.

Barr uzvraća udarac - nudi 755kn

Barr je jutros povisio svoju ponudu na 743kn + 12 kn dividende, što dioničarima predstavlja vrijdnost od 755kn.

- 10:03 - komentar (11) - tisak - #

četvrtak, 29.06.2006.

Pliva ipak Actavisu?

Actavis ponudio 723kn

Današnji promet Zagrebačke burze iznosio je nezamislivih 1,316 milijardi kuna, a ukupna protrgovana količina - 1,8 milijuna dionica - odgovara udjelu od 9,7 posto Plive. Cijena je dosegla 723kn, što je, kako se kasnije pokazalo, iznos koji Actavis nudi za dionicu Plive + 12kn dividende, što ukupno iznosi 735kn, za razliku od 717kn (705kn+12kn) koliko nudi Barr. Cijena Plivine dionice prije prve Actavisove ponude je iznosila 389kn.




P.S. na Cartmann Traders Corneru sam copy/paste + doradio, nedavno kad smo spominjali stop loss spomenuo sam investitoricu koja po tradeu uzima tek par stotina dolara, ali je ipak u godini dana na taj način uspjela zaraditi više stotina tisuća dolara. U podužem tekstu se spominju i drugi problemi s kojima se traderi susreću, mislim da se svak može prepoznati u tekstu (ok, neke to tek očekuje :)), strah i pohlepa su najveći traderovi neprijatelji. Naziv članka je Trader Psychology, mislim da se isplati pročitati.

- 20:23 - komentar (10) - tisak - #

utorak, 27.06.2006.

Pliva preporučila ponudu Barra od 705 kuna po dionici


Nadzorni odbor Plive preporučio je dioničarima da prihvate ponudu za preuzimanjem američke farmaceutske kompanije Barr Pharmaceutical koja nudi iznos od 705 kuna po dionici, odnosno ukupno oko 2,2 mlrd dolara. Preporuka NO došla je nakon što je u ponedjeljak Odbor, zajedno s Upravom i financijskim savjetnikom Deutsche Bankom, razmotrio pristigle ponude za preuzimanjem te donio odluku "prema kojoj su uvjeti ponude kompanije Barr Pharmaceutical Inc. za kupnju cjelokupnog dioničkog kapitala [..] pravični."

U sažetku ponude stoji da će uz 705 kuna po dionici dioničari imati i pravo na 12 kuna dividende koja će biti isplaćena do kraja rujna.

Granica prihvaćanja ponude je 50% ukupnog dioničkog kapitala.

U Plivinom se priopćenju dodaje kako ponuđena cijena predstavlja premiju od 81% u odnosu na prosječnu cijenu od 389 kuna po redovnoj dionici u dvanaest mjeseci zaključno s 16. ožujkom, odnosno danom prije nego što je Pliva primila neobvezujuću ponudu islandske kompanije Actavis, od koje je i krenuo nagli rast cijene dionice i od koje je krenuo cijeli proces preuzimanja Plive. Uz to, ponuda predstavlja premiju od 24% u odnosu na neobvezujuću ponudu Actavisa od 570 kuna po dionici.

"Povezivanjem Plive i Barra postići će se prisustvo na većem broju tržišta te veća diversifikacija, čime nastaje snažna i jedna od vodećih globalnih farmaceutskih kompanija s godišnjim prihodima od oko 2,5 milijarde dolara", dodaje se u priopćenju. Zajednička kompanija bi trebala imati "vodeću poziciju na tržištima Sjeverne Amerike i Srednje i Istočne Europe" te troškovno konkurentnu proizvodnju u Srednjoj i Istočnoj Europi, povećane razvojno-istraživačke kapacitete i ekstenzivnu distribucijsku i prodajnu mrežu u Europi i Sjevernoj Americi.

Barr očekuje da će ponudu predati tijekom godine, nakon što dobije odobrenje agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u Njemačkoj i SAD-u te odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

U izjavi Željko Čović, prvi čovjek Plive, kaže kako se Barr "pokazao kao optimalan strateški partner". Uvjereni smo da ćemo zajedno postati jedna od vodećih i najuspješnijih generičkih kompanija na globalnoj razini koja će ostvarivati značajne koristi za sve svoje dionike, dodaje Čović.

Bloomberg piše kako glasnogovornik Actavisa Halldor Kristmannsson nije želio komentirati najnoviju vijest.

Analitičari Raiffeisen Grupe preporučili su dioničarima da prihvate ponudu Barra, koja je malo viša nego što su očekivali, te je i oni ocjenjuju pravednom. Oni dodaju kako postoji niska vjerojatnost nove ponude od strane Actavisa ili nekog drugog. (Bankamagazin)

P.S. zanimljiva usporedba Barr-a i Plive; Fact Sheet of Barr Pharma and Pliva d.d.

- 13:17 - komentar (2) - tisak - #

subota, 24.06.2006.

Ode Pliva! (?)

Redoviti čitatelji su vjerujem primjetili da sam se posljednjih tjedana više okrenuo domaćim kompanijama, posebno jednoj, Plivi, od koje sam očekivao da pripomogne posrnulom portfelju kojeg su ozbiljno stanjile loše procijene kretanja dionice varljivog Google-a koji ne ispunjava signale koje daje. Evo sad je probio "magičnu granicu" od $400, dosegnuo i $410, svi pokazatelji ukazuju na bullish razdoblje, ali...ne bi se ni najmanje začudio da opet zahebe, vrati se na rang 390-400 te tamo dočeka expiraciju srpanjskih opcija.

Nego, da se mi vratimo na "junakinju" ovog sivog tjedna - Plivu, a ta procjena, ako se pokaže da nacional ne laže (a čini mi se da ovog puta nije, suprotno njegovoj tradiciji :)) je rezultat mog kockarskog duha, jer je stari skoro 80% svog portfelja prodao kad je pliva dosegla 605-610kn, računajući da mu se ne isplati riskirati i čekati ishod. Ja sam dugo razmišljao "odigrati ili ne", pokazatelji tj. izjave uprave Actavisa i Barr-a su ukazivali na to da su zaista zainteresirani, bez ozbira na mnoge prepreke, bilo u lošem poslovanju Plive u proteklom razdoblju, bilo u Actavisovoj prezaduženosti i Barrovoj upitnoj sposobnosi da uradi sinergiju svog programa lijekova koji se razlikuje od Plivinog, jer pliva s skoro 6600 zaposlenika nije baš mala kompanija i s njom treba znati kvalitetno upravljati, inače su gubici, i to enormni, vrlo izgledni. Svakako, kad je East Capital odlučio prodati svoj paket Plivinih dionica nisam više razmišljao već se odlučio na tu špekulativnu investiciju uvjeren da je ispravna, a nadam se da članak kojeg ću citirati u prilogu na to ukazuje.

A nakon toga - ljetovanje!!!! rofl smijeh

Iako je Reuters objavio da je utrka za kupovinom Plive završena, te da je petak bio zadnji dan za predaju finalnih ponude, ta informacija nije točna. Unatoć najavama da će se rezultati nadmetanja znati već u srijedu, finalne, bezuvjetne ponude biti će predane tek početkom slijedećeg tjedna, saznaje Nacionala iz dobro upućenih poslovnih krugova. Očekuje se da bi Plivine dionice mogle porasti i do 750, 800 kuna, uz pretpostavku da konačna ponuda za Plivu dosegne između 2,3 i 2,5 milijarde dolara.


- 13:38 - komentar (7) - tisak - #

utorak, 06.06.2006.

Google word & kamate

Vjerojatno ste svi očekivali treći dio trilogije (da je bar trilogija) o Bernankeu i kamatama kojima se razbacuje šakom i kapom, ali ne, Bernankea ću ostavit da u miru razmatra kako uništit svjetsku ekonomiju i napisati par linkova na tekstove koje sam maloprije pročitao.

Link se već duže vrijeme nalazi na među ponuđenim linkovima u stupcu s lijeve strane, a nosi naziv

- Internet stock blog a u posljednjim tekstovima nam donosi;

- izračun koliki je broj posjeta, odnosno pretraga potreban da bi Google stvarao profit, odnosno da bi mu rasli prihodi, vezano uz dogovor-ugovor između Googlea i Dell-a o predinstaliranom Google toolbaru na svim Dellovim kompjuterima. O tom ugovoru nismo dobili mnogo informacija, a da ne dužim previše, analitičari Citigroupa su ustanovili da je taj dogovor povoljan za obe strane te da ispunjava sve preduvjete koji su potrebni za rast profita obe kompanije. Koga zanimaju detalji - LINK.

- drugi zanimljiv članak na tom blog-portalu nam donosi predviđanja nekoliko vodećih financijskih analitičara internet dionica, koji tvrde da će Googleov profit za drugi kvartal '06 biti veći od očekivanog, detalji na - LINK.

P.S. niste mogli ne primjetiti da u posljednjih mjesec-dva dana mnogo rijeđe osvježavam blog, nažalost po blog, ali nasreću po mene, imam dosta posla pa ne stignem sve napraviti kako treba, a ipak mislim da je bolje jednu stvar raditi kako "Bog zapovida", nego deset stvari polovično.

Ipak, to ne znači da sam se zasitio bloga, dapače, kad odradim ovo što imam (trebao bi završiti do 15. srpnja), a ne krenem u novi projekt, sigurno ću se posvetiti investiranju kojeg ću popratiti svakodnevnim javljanjima, makar s laptopa na plaži, kao pravi geek. ;))

- 20:51 - komentar (7) - tisak - #

četvrtak, 01.06.2006.

Jebo kamate II. dio!

Federal Reserve Considered Raising Key Interest Rate by Half-Percentage Point at May Meeting

"Worried about inflation, Federal Reserve policymakers at their May meeting considered raising a key interest rate by half a percentage point before opting for a quarter-point increase.

Chairman Ben Bernanke and his Fed colleagues also decided to leave the door open to additional rate increases "in view of the risk that the outlook for inflation could worsen," according to minutes of the Fed's May 10 closed-door meeting released Wednesday."


Ušao sam u uzak spread na GOOG, dugo razmišljao između GOOGa i MSFTa, ali mi je GOOG "nudio" veću vjerojatnost za snažniji pokret, za MSFT sam smatrao "može samo gore, ili stagnirati, u najgorem slučaju nezamjetno dole". Al eto, Ballmer kaže par riječi i sve ode kvragu.

Google neće objaviti svoj web preglednik, kažu da je to njihov posljednji odgovor. Tarik se drži za glavu, ali to uvijek radi, bumo videli kakav će ispasti rezultat.

- 00:25 - komentar (0) - tisak - #