Komentari

cartmann.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Web Testing options !

    Koliko se meni "čini" Barr cilja na min.51%.Nije mu primarni cilj 75% i više,odnosno "puno upravljanje.Ovo je bolje od SP!Hurra za Barr!:)

    avatar

    30.06.2006. (11:04)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Hura! Jos malo pa cu reći i "hura Čoviću!". :)) Istina, danas sam prodao 90% svog Plivinog portfelja, ostavio sam 10% "navijačkih". :) Šteta što na Hr tržištu nema opcija, kupnja call opcije na Plivu prije dva tjedna kad je cijena dionice bila 585 kn bi danas kad Pliva vrijedi 760kn donjela pravo bogatstvo. :)

    avatar

    30.06.2006. (14:34)    -   -   -   -  

  • Početnik

    Ekipo...u međuvremenu Adris skočio na 3.500. Što se događa?

    avatar

    30.06.2006. (17:46)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Pripremao sam jedan članak, kako posljednje vrijeme pišem i uređujem hrpu toga ne sjećam se jesam li ga objavio ili ne, ali bilo je rijeći o tome da 80% dionica prati indexe, kad je bullish razdoblje, ljudi su "sretni" i kupuju, kad je "bearish" - prodaju, nevezano uz stanje u konktretnoj kompaniji. Naravno da nije svugdje tako (u tih cca. 20%), ali u prosjeku jeste. Tako i Adris + što investitori očekuju da će novac koji je bio u Plivi preći u preostale blue stock dionice.

    avatar

    30.06.2006. (18:08)    -   -   -   -  

  • mafija

    pozdrav.ja pišem diplomski na temu brokeri,a vidim ti se baviš takvim stvarima i puno znaš o tome pa bi te htio pitati da li znaš gdje se može nabaviti primjerak brokerskog ispita?HVALA!

    avatar

    17.07.2006. (12:01)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Na moj novac forumu (www.mojnovac.net) imas temu "tečaj za brokera" i "ispit za financijskog savjetnika" u threadu "otvoreno" na 2-3 stranici. Vjerujem da bi ga netko od ekipe koji ga polažu (ili su ga položili) mogli imati. Pročeprkaj po hanfinom webu (http://www.hanfa.hr), crosecovom (http://www.crosec.hr/) ili CFA institute (http://www.cfainstitute.org), pretpostavljam da ćeš tamo naći korisne informacije.

    avatar

    17.07.2006. (19:37)    -   -   -   -  

  • newbie

    oprostite, gospodine Cartmann, možete li mi odgovoriti na ona pitanja dolje? javio sam se gosp. Felixu, međutim njega to ne zanima previše, a čuo sam da Vi o tome dosta znadete (nešto i pročitao). Posebno me zanima FCF i kako ga računati iz HR fin. izvješća. Nije mi jasno zašto kod "investicija" u novčanom toku negdje stoje minusi, a negdje plusevi... recimo kod stavki "Kupnja materijalne i nematerijalne dugotrajne imovine" i "Primici od prodaja materijalne i nematerijalne imovine". To bi po nekoj logici trebale biti suprotne stvari, a zašto ipak u jednoj od njih može biti i pozitivna i negativna vrijednost?! Što pojedine znače?

    Nevezano uz to, što mislite o Belišću? Namjeravao sam nešto uložiti u to, ali mi se brojke baš ne sviđaju.

    avatar

    18.07.2006. (02:37)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    U žurbi sam pa ću se zasad samo osvrnuti. Iako se prilikom spominjanja rijeci "prihodi" u principu misli na "prodaju"-"sales", tehnicki nije tako, prihod je zaprimljen novac tj. npr. kupis proizvod za 100kn, prodas za 150kn, imas troskove 30kn. U tom trenutku tvoji prihodi su 150kn, dobit 20kn. Ipak, ako si proizvod kupio za 100kn, ali dobio 30 dana odgodu placanja (beskamatno), a proizvod prodao i naplatio isti dan, tih 150kn, odnosno 120 ili 100kn ako odmah uzmes svoj profit ce stajati na banci, i za taj iznos ces dobiti odredjene kamate. Iako taj iznos kamata nije ostvaren izravno iz poslovne djelatnosti (npr. prodajes kompjutere), on je takodjer prihod. ROI i ROE nemaju striktne granice, npr. online business ima mnogo veci ROI nego npr. gradnja i najam nekretnine, ali su i rizik, odnosno mogucnost uspjeha drukciji. EV to sales je enterprise value usporedjen s prodajom, cesce se koristi price-to-sales gdje se radi o market cap./sales, objasnjenje mozes procitati s lijeve strane pod "definicija pojmova", makar je EV/Sales mozda i precizniji, posebno kod (online) kompanija koje nemaju mnogo nekretnina (vrijednosti), ali imaju sredstva na racunu, ili u slucaju kad imaju dug koji treba podmiriti. Nastavak cu u zasebnom postu, vec sam razduzio. :)

    avatar

    18.07.2006. (15:08)    -   -   -   -  

  • mafija

    puno hvala na informaciji.

    avatar

    18.07.2006. (18:01)    -   -   -   -  

  • newbie

    hvala gosp. Cartmann. ugodno je čitati Vas. čovjek treba nešto dobro poznavati da bi mogao prenijeti bit drugom čovjeku. za sada, uspjevate. :)

    imam za Vas još jedan problem... kako da dešifriram izvješća osiguravatelja i banaka? što su tamo prihodi, rashodi, tok novca operativno i investicije, kratkoročni i dugoročni imovina i dugovi... stvari koje imamo u "običnim" izvješćima?

    avatar

    19.07.2006. (04:03)    -   -   -   -  

  • REPER

    e vrijednosnica PLIVE S KOČILA JE NA 800 KN

    avatar

    28.07.2006. (19:35)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...