Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Pliva preporučila ponudu Barra od 705 kuna po dionici


Nadzorni odbor Plive preporučio je dioničarima da prihvate ponudu za preuzimanjem američke farmaceutske kompanije Barr Pharmaceutical koja nudi iznos od 705 kuna po dionici, odnosno ukupno oko 2,2 mlrd dolara. Preporuka NO došla je nakon što je u ponedjeljak Odbor, zajedno s Upravom i financijskim savjetnikom Deutsche Bankom, razmotrio pristigle ponude za preuzimanjem te donio odluku "prema kojoj su uvjeti ponude kompanije Barr Pharmaceutical Inc. za kupnju cjelokupnog dioničkog kapitala [..] pravični."

U sažetku ponude stoji da će uz 705 kuna po dionici dioničari imati i pravo na 12 kuna dividende koja će biti isplaćena do kraja rujna.

Granica prihvaćanja ponude je 50% ukupnog dioničkog kapitala.

U Plivinom se priopćenju dodaje kako ponuđena cijena predstavlja premiju od 81% u odnosu na prosječnu cijenu od 389 kuna po redovnoj dionici u dvanaest mjeseci zaključno s 16. ožujkom, odnosno danom prije nego što je Pliva primila neobvezujuću ponudu islandske kompanije Actavis, od koje je i krenuo nagli rast cijene dionice i od koje je krenuo cijeli proces preuzimanja Plive. Uz to, ponuda predstavlja premiju od 24% u odnosu na neobvezujuću ponudu Actavisa od 570 kuna po dionici.

"Povezivanjem Plive i Barra postići će se prisustvo na većem broju tržišta te veća diversifikacija, čime nastaje snažna i jedna od vodećih globalnih farmaceutskih kompanija s godišnjim prihodima od oko 2,5 milijarde dolara", dodaje se u priopćenju. Zajednička kompanija bi trebala imati "vodeću poziciju na tržištima Sjeverne Amerike i Srednje i Istočne Europe" te troškovno konkurentnu proizvodnju u Srednjoj i Istočnoj Europi, povećane razvojno-istraživačke kapacitete i ekstenzivnu distribucijsku i prodajnu mrežu u Europi i Sjevernoj Americi.

Barr očekuje da će ponudu predati tijekom godine, nakon što dobije odobrenje agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u Njemačkoj i SAD-u te odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

U izjavi Željko Čović, prvi čovjek Plive, kaže kako se Barr "pokazao kao optimalan strateški partner". Uvjereni smo da ćemo zajedno postati jedna od vodećih i najuspješnijih generičkih kompanija na globalnoj razini koja će ostvarivati značajne koristi za sve svoje dionike, dodaje Čović.

Bloomberg piše kako glasnogovornik Actavisa Halldor Kristmannsson nije želio komentirati najnoviju vijest.

Analitičari Raiffeisen Grupe preporučili su dioničarima da prihvate ponudu Barra, koja je malo viša nego što su očekivali, te je i oni ocjenjuju pravednom. Oni dodaju kako postoji niska vjerojatnost nove ponude od strane Actavisa ili nekog drugog. (Bankamagazin)

P.S. zanimljiva usporedba Barr-a i Plive; Fact Sheet of Barr Pharma and Pliva d.d.



Post je objavljen 27.06.2006. u 13:17 sati.