petak, 28.04.2006.

Microsoft

Profit porastao, ali manje od očekivanja



REDMOND, Wash., April 27 /PRNewswire-FirstCall/ -- Microsoft Corp. (Nasdaq: MSFT) today announced third-quarter revenue of $10.90 billion for the period ended March 31, 2006, a 13% increase over the same quarter of the prior year. Operating income for the quarter was $3.89 billion, or a 17% increase compared with $3.33 billion in the prior-year period.

Iako je Microsoftov profit porastao za 13% s obzirom na isti kvartal prošle godine, analitičari su očekivali više, što je rezultiralo padom cijene dionice MSFT-a za 6% u after-tradingu.


For the three months ended March 31, the Redmond software maker reported earnings of $2.98 billion, or 29 cents per share, compared with $2.56 billion, or 23 cents per share, in the same period a year earlier.

Analysts polled by Thomson Financial were expecting earnings of 33 cents per share, on revenue of $11.04 billion.

Company shares fell more than 6 percent in late trading.


Cartmann

- 13:51 - komentar (20) - tisak - #

srijeda, 26.04.2006.

Burzovni monitor!

Ovim putem bih želio podržati inicijativu pokrenutu na moj novac forumu, a kojom se želi doprinjeti popularizaciji trgovanja na burzama, s obzirom da je u Hr isto još poprilično nepopularno, odnosno, makar nemam statističke podatke, uvjeren sam da je broj ljudi koji trguju na Hr burzama u prosjeku daleko manji nego u drugim drzavama Europe.

Inače, za one koji prvi put navraćaju, "Burzovni monitor" je usluga praćenja cijena na burzi u realnom vremenu. Ta usluga na ZSE trenutno kosta, afair, 4 tisuće i 400 kuna. Znam da će neki reći "tko nema novca ne bi trebao trgovati", o tome se može pričati, ali svejedno mislim da bi država mogla promovirati ulaganje u hrvatske kompanije putem burzi, postoje stotine mnogo skupljih projekata s upitnim rezultatima, a ujedno kukamo kako su nam stranci pokupovali sve firme koje vrijede. I isto vrijeme Hrvati u (stranim) bankama štede preko 100 milijardi kuna, s 3-6% godišnjeg prinosa, dok sami inv. fondovi nude i do 40%, pametno ulaganje u dionice je posljednjih godina investitorima donjelo i mnogo više.

Link: opširnije objašnjenje u inicijativi s moj novac foruma.

P.S. Contreso mi kaže da sam napustio blog.hr i prešaltao se na vlastitu domenu - nisam, već teško stignem sve ažurirati, vjerujem da blogeri znaju da pisanje ne zahtjeva baš 5min ili manje (koliko traje tipkanje), a posebno ne pisanje blogova s ovakvom tematikom. Koristim svaku pauzu da pročitam pokoji komentar (najviše s OptionMasterovog bloga), koji neumorno promovira trgovanje. Svaka cast OM!

- 02:58 - komentar (7) - tisak - #

ponedjeljak, 24.04.2006.

TDZ pušing

U nedostatku veselijih tema krenuo sam napisati kratak osvrt na "slučaj TDZ", iako sam već dosta toga ispisao po komentarima na moj novac forumu i na Kemoterapijinom blogu. Uočio sam i kvalitetan osvrt na (novom) bestseleru, autor Mrak. Ako Kemoterapijin blog ne bude radio nemojte odmah pomisliti da je Darius blokirao linkiranje prema mojblogu, razlog tome je taj što se mojblog srušio, nakon mnogo problema posljednjih dana.

Nego, da se vratimo na temu "TDZ pušinga", taman kad sam krenuo copy/pasteati ono što sam napisao na forumu (uključujući i poziv na revoluciju ;)), naišao sam na tekst forumaša (Presvetlog) kojeg često copy/pasteam jer zbog njegovog iznimnog iskustva redovito napiše tekst vrijedan printanja i ljepljenja iznad kreveta/trading stationa. Svakako, ovaj put nije pisao o tradeanju (toga se može naći u kategoriji "investiranje" > "svijet" u threadu "strong buy", već (polušaljivi) tekst na temu Adris.

A kako nakon čitanja teksta namam ispiracije za napisati nešto originalno, ide copy/paste:

Cijela ta trakavica je postala već naporna i bilo bi bolje da što prije završi.
Ovih 30-tak jadnika koje je Iveković zaludio do daske, doveo ih do situacije da će izgubiti ne samo otpremnine, već će i odgovarati za pričinjenu štetu i ostati će bez ikakvih socijalnih prava.
Imali su goluba u ruci, a na kraju im neće ostati ništa.
Čitam i ova blogiranja, i više imam osjećaj da se jedni prepucavaju s drugima na osobnoj razini, do li je tu tema TDZ.

Ok, država je digla ruke od ove priče, iako bi joj to trebao biti posao, barem u nekom dijelu.
Revizija pretvorbe i privatizacije, te zaključci prihvaćeni u saboru, jesu utvrdili da se treba postupati prema rezulatima koje je podnijela Krasićka. No, svi se bave konstrukcijama, što bi to značilo da se ta pretvorba poništi i slično.
Umjesto da netko relevantan, dovoljan bi bio jedan odvjetnik trgovačkog prava, jednostavno kaže ljudima, medijima, a i ovima što su se uhvatili ko pijan plota tog izvještaja, da ako je i bilo nepravilnosti, da su to tempi pasati, jer su za sve sporne radnje, ne samo u slučaju TDZ-a, nastupile pravne zastare, i da se to stanje više ne može mijenjati, želimo li zadržati u ovoj zemlji status pravne države. To je jedina istina tog dokumenta, da za pravno postupanje postoji zakonski rok, koji je iscurio.
Naravno, postoji i drugi način, preuzeti vlast u državi, zavesti režim, ponovo nacionalizirati svu imovinu koja je mijenjala titulare zadnjih 16 godina, i svi sretni...
Ovo što sada ostaje, je da im još Bajić to napismeno i usmeno potvrdi, i da ih na neki od načina kojima to pravna država izvodi, izvade van iz te nesretne tvornice, ili da najbolje svi skupa, a prvi Iveković, kolektivno izvrše samoubojstvo. Gledano s pozicije koju su imali, a u koju su se doveli, možda bi im to bilo i najbolje rješenje.


Svaki put mu šaljem private message smijem li copy/paste, a kako svaki put kaže "naravno da može", ovaj put ću preskočiti to trošenje bandwidtha.

Btw., o temi Adris su se počeli i otvarati blogovi - kemolazi.mojblog.hr, znam da se čovjek može naljutiti i oko sitnice (krive riječi na blogu ili forumu), ali otvaranje bloga je imho, overreacting, bez obzira što otvoreno stojim na strani pravne države - Adrisa, otvarati blog zbog njih - ne, hvala, nek se sami brinu za sebe. :)



P.S. na Cartmann Traders Corneru sam nastavio s pisanjem o analizi fin. izvješća.

- 01:54 - komentar (11) - tisak - #

četvrtak, 20.04.2006.

Livin' La Vida Loca!!

Google First-Quarter Profit Balloons 60 Percent to $592.3 Million, Beating Analysts' Estimates

Nakon kiše dolazi sunce, sad moram priznati da sam par mjeseci bio "Chuck" - uvjeren kako mi se dogodilo ono čega sam se najviše bojao, gubitka novca zbog početničkih pogrešaka.

Princip je uvijek isti, početnik krene oprezno, u principu nizajući manje profite zbog kojih se osjeti siguran za "big fishing" - pravi lov i igru s profesionalcima, ili čak bude u malim gubicima pa kaže "ovo je zato što se igram, da je zaozbiljno pokazao bi što znam", te krene na sve ili ništa, ponekad i preko margina (neki i preko nenamjenskog kredita iz Hr) i u boljem slučaju odmah sve izgube, u gorem, kao što je moj, dobiju duplo. Pa opet, pa opet,...lova do krova, sve izgleda savršeno, čovjek izgubi volju za svakodnevnim zajebancijama s frustriranim kolegama kad mu mjesečna plaća nije ni 1% mjesečnog prihoda na burzi, ali tada....

Ok, treba sačekati sutrašnji dan jer ovo je ipak afterhour trgovanje, ali po svim pokazateljima Google bi trebao doći na razine prije januarskog crasha, dapače, mogao bi, IMHO, i preko $500.

P.S. Na www.cartmann.com pišem o analizi financijskog izvješća, planirao sam tekst podijeliti na više manjih poglavlja:

* bilanca
* analiza financijskog izvješća
* faktori (o tome sam već pisao; ROI, ROA)
* konsolidacija izvješća

..ali će biti dobro ako dovršim točku br. 2, jer sad idem slaviti! :))


- 22:48 - komentar (2) - tisak - #

srijeda, 19.04.2006.

Meet Chuck

Chuck reads a couple of trading books, buys a new computer, opens an online brokerage account, and starts daytrading. "Wealth beyond belief," Chuck thinks, "is just a few short months away. I know it, because lots of other people are doing it." He vows not to fall into the trap that many newer traders fall into. He breaks out his trusty calculator, and carefully plots out how much he's going to risk on each trade--what his commissions will be, his risk/reward ratio---he has everything figured out.

A few months later, Chuck's account blows up. He picks up another couple of books, attends a seminar or two, and tries it all over again. Several months later -- kaboom! This time, Chuck buys an expensive trading system; he's sure that he now has the "Holy Grail." "I'm just gonna let the program tell me what to do," he says. Thinking the entire time of the boat he's going to buy, and all the blue-water fishing he'll soon be doing. After another few months, Chuck explodes again.

What went wrong?

c/p - Trading Markets

- 07:08 - komentar (1) - tisak - #

utorak, 18.04.2006.

Money, money, money, must be funny..

Abba kaže always sunny, nije baš uvijek, ali je zato danas bilo pakleno.

DOW UP 195 BODOVA!!!!

I goog mi je bio dobar, liznuo je $420, nažalost, tamo se nije i zadržao, ali stvari idu nabolje, account se zeleni. :)

Na ovom blogu, ali i na onom pišem nešto rijeđe nego prije, ali to ne znači da sam se zagušio svakodnevnom traderskom nervozom, dapače, već da u hrpi posla ne stignem složiti ništa pameto za napisati, pa pišem ovo što čitate.

Update, da zbunim čitatelje, FED je nagovijestio skori prestanak rasta kamata, to je glavni uzrok današnjeg značajnog skoka vrijednosti indexa (Nasdaq +2%!), vjerujem da to već znate, ali tko ne zna, a zanima ga - Yahoo Finance!

Vijest dana nije indexov bloger već Borjin DVA NULA.COM! Već sam čestitao Borji na prinovi, ali ću opet, vjerujem da bi se njegova ideja mogla razviti u kvalitetan blogerski magazin.

Jedino, kao i uvijek, stvari jebe lova, jer malo tko ima mogučnost odjebati fakultetske obveze ili posao te se postvetiti hobiju - projektu koji nedvojbeno zahtjeva mnogo vremena i još više truda, a s druge strane je financijski neisplativ. Ali, sve se može kad se ruke slože!

E, na Cartmann Traders Corneru pripremam tekst pod naslovom "Čitamo financijsko izvješće", tekst će biti nešto duži jer je i materija opširna, ali ga neću objaviti prije no što ga zgotovim da ne bih kao inače 5x prerađivao tekst i zbunjivao čitatelje koji su ga pročitali odmah nakon objave.

Tema djeluje jednostavno, ali nije, npr. danas sam zaskočio svog knjigovođu da mi objasni što je izvanbilančna evidencija, gledao me zbunjeno. Ok, znao je, otprilike, ali mi nije baš ulijevao povjerenje. Pa sam otišao do drugog knjigovodstva (firminog) te zaskočio glavnog da mi kaže kako se računa knjigovodstvena vrijednost (book value) određene kompanije te mu pružio u ruke financijsko izvješće njegove kompanije. Par sekundi se meškoljio da bi zatim pokušao uhvatiti "crtu" obrazloženjem da ne može pričati o tome jer ima posla. Nakon što je shvatio da neće pobjeći, priznao je da nije baš sasvim siguran kako to i što, da bi to trebala biti ukupna vrijednost dobara koje kompanija posjeduje u slučaju da ode u likvidaciju, ali da ne zna baš kako bi to sračunao jer to nije dugo radio, tj. od završetka faksa.

Lijepa naša Hrvatska!

- 23:29 - komentar (2) - tisak - #

Psychological Traps to Avoid When Trading


1. Trading defensively after a loss
2. Trading only once everything looks “perfect”
3. Not following initial reasons during trade
4. Not following price stop or time stop
5. Not taking action after analysis complete and opportunity presents itself
6. Not keeping a Trading Journal on all trades and lessons learned
7. Trading an old uptrend is too obvious
8. Letting others' opinion affect your analysis of the trade's actionability
9. Taking a 100% loss on an options trade.
10. Taking 3 losses in a row totaling 100% or more on options trades
11. feeling out of control while trading
12. Fear of missing out
13. Fear of losing
14. Fear of leaving money on the table

- 07:46 - komentar (1) - tisak - #

zaradi milijun!

Q: Kako zaraditi milijun dolara na stock marketu?

A: započeti trgovanje s dva.



Misao dana:

Tko krene trgovati s malo novaca - najebat će!

- 02:12 - komentar (2) - tisak - #

ponedjeljak, 17.04.2006.

Ferengi Rules of Acquisition


*Employees are the rungs on the ladder of success. Don't hesitate to step on them.
*Hear all, trust nothing.
*Whisper your way to success.
*Even in the worst of times, someone turns a profit.
*There is no substitute for success.
*The bigger the smile, the sharper the knife.
*Never confuse wisdom with luck.
*Greed is eternal.
*There is nothing more dangerous than an honest businessman.
*The justification for profit is profit.
*Deep down, everyone's a Ferengi.

- 01:45 - komentar (4) - tisak - #

Janaf

Prije cca. 20tak dana sam spomenuo dionicu Janafa čija je u ožujku ove godine porasla s 1900kn na čak 2700kn, te kao razlog tome naveo PEOP - paneuropski naftovod koji ide od crnomorske luke Konstanca gdje se obavljaju isporuke za kaspijsku i uralsku regiju, preko Srbije (rafinerija u Novom Sadu), zatim preko Hrvatske (Slavnoski Brod, Sisak,..) do Trsta gdje se spaja "cijev na cijev" u već izgrađeni Transalpski naftovod.

Tad sam imao informaciju da bi se prilikom sastanka u Beogradu 10. travnja trebao potpisati sporazum/memorandum o početku izgradnje tog 2 milijarde eura vrijednog projekta, ali je, kako sam negdje čuo, zapelo na Sloveniji i memorandum nije potpisan.

Cijena dionice JNAF-a u posljednjih par dana pala s 2660kn na 2150kn.

- 01:25 - komentar (1) - tisak - #

nedjelja, 16.04.2006.

Sretan Uskrs svima!

U svakodnevnoj jurnjavi sam potpuno zaboravio na ovaj najveći kršćanski praznik, ali sutra ću se odagnati od kompjutera i proslaviti s obitelji. Ipak je sreća najvažnija.

- 02:46 - komentar (8) - tisak - #

petak, 14.04.2006.

U blokadi 20.710 tvrtki

U veljači su neplaćeni računi narasli na 11,2 milijarde kuna, 222 milijuna više nego u prosincu 2005. godine

Pogoršava se likvidnost poduzeća u Hrvatskoj: u veljači je čak tisuću poduzeća više nego istoga lanjskog mjeseca imalo blokirane račune zbog neplaćanja, a dug im iznosi 11,2 milijarde kuna, 19 milijuna više no u siječnju. Također je tijekom protekle godine broj zaposlenih u poduzećima nesposobnim da na vrijeme plate svoje obveze porastao za 5197 ljudi.

Slobodna Dalmacija


Danas je veliki petak, US burze ne rade pa sam se malo odmaknuo od teme trgovanja i napravio c/p članka iz današnje Slobodne Dalmacije.

A on nam kaže da nije dobro, jer kao što znamo, neplaćanje računa je zatvoren krug, Ante ne plati Stipi, pa Stipe ne može platiti Juri, i Jure ne može platiti Mati.

Mene su u to kolo uvukli već prije par mjeseci, slušam Sanadera kako se hvali sve uspješnijim gospodarstvom, ali ja, sitan poduzetnik u rovovima trgovine, to najiskrenije ne vidim, a koliko znam niti moje kolege. Koga god nazovem da mi plati (kako bi ja mogao platiti svoje dobavljače) ili mi kaže da je u blokadi, ili da nije ali ako mu dužnici ne plate za par da će i on biti. A ti krugovi započinju uvijek iz istog epicentra - države. Naravno, ne treba ni spominjati da ako ti država duguje npr. 350 tisuća kuna neplaćenih računa, da ti svjedno duguješ državi pdv (koji nisi naplatio od države) te da ti kamate teku, najčešće poduzetnici podignu kredit kako bi platili dug za pdv i nastave čekati da država plati njima.

Refreshao sam Cartmann Trader Corner, računao sam još prije par dana uraditi research Zlatnog rata d.d., ali nikako da skupim vremena i volje, pa sam se sinoć poslje ponoći uhvatio posla i napisao uvod, danas bi i mogao dovršiti tekst. Hebe me lijep dan, ne sjedi mi se za kompjuterom dok vani sija sunce. :)

- 17:28 - komentar (3) - tisak - #

srijeda, 12.04.2006.

Invlation, Fed / Lavčević

Posjetitelji Cartmann Trader Cornera će primjetiti da sam osvježio blog nakon skoro 10 dana pauze, što je poprilično dugo s obzirom na prosječno trajanje pauze u vrijeme pisanja samo jednog bloga, a i ovdje ažuriram dosta rjeđe.

Razlog tome je (bila) moja odluka da polako započnem s povećanjem kvalitete bloga, što bi izravno značilo i smanjen kvantitet, jer vremena ne da nemam dovoljno, već ga imam drastično manje nego prije. A sve nakon toga što sam napravio reality check i zaključio da nema previše smisla prepričavati ono što jasno piše na svakom od 5-6 izuzetno poznatih svjetskih finance foruma kao što su Yahoo! Finance, CNN Money, Reuters, Google Finance, itd...jer onaj kojeg zanima tema o kojoj pišem je 99% već pogledao npr. Yahoo Finance i tamo pročitao da su cijene svih indexa i tako reći svih dionica pale zbog straha da će FED nastaviti s podizanjem kamata do daljnjeg nakon najnovijih ekonomskih pokazatelja, odnosno rasta cijena proizvoda, te rasta cijena nafte na $69 po barellu.

Ipak, kako stvari stoje, ako ne pišem o svačemu i/li bilo čemu, ne pišem uopće, pa se planiram vratiti na stari princip.

Brokerovu stranicu nisam otvarao par dana GOOG i dalje dobro stoji, vidim da je danas "polizao" $420 pa opet pao ispod $410, ali svakako ok, QQQQ je nešto posustao, ali je, afair, i dalje u pozitivi. Planirao sam iskoristiti ovaj pad, ili kako neki tvrde, zastoj u rastu cijene Googlea da dokupim još puteva (da puteva), kako bih što mirniji dočekao kvartalni financijski izvještaj planiran za 20.4 , a opcije expiriraju 21.4.

E, oni koji se pitaju zašto je spomenuta poznata građevinska tvrtka u naslovu ovog teksta mogu otići na www.cartmann.com i pročitati moje viđenje stanja u toj domaćoj kompaniji. Koga ne zanima - ne mora, da Darius ne bi rekao kako uz pomoć bloga snubljujem čitatelje na drugu domenu. ;))

- 00:47 - komentar (0) - tisak - #

petak, 07.04.2006.

mix

..iako stvari nisu izgledale najbolje, svi vodeći indexi su ostali na prijašnjim razinama, ili čak nastavili rasti, kao u slučaju Nasdaq-a koji je porastao za 1.21 bod (oko 0.06%). Malo, ali nije pao, najviše zahvaljujući rastu AAPL-a, a razlog rasta piše u prijašnjem postu. Također smo tad spomenuli i potencijalne razloge pada Mercka.

Zlato je probilo cijenu od $600 po unci, po prvi put u posljednjih 25 godina.

Cijena nafte (crude oil) je skočila za 1.3%, na $67.94.

Neki čiko iz Chicago Federal Reserve Bank, tj. njihov President koji se zove Michael Moskow kaže kako će se FED nastaviti boriti protiv mogućeg rasta inflacije. Ok, sljedeće dizanje smo već upisali, ali nakon toga je stvarno previše.

Jedino ako ne planiraju krenuti u daljnja osvajanja, pa računaju da bi im fiat money (nema tagova!) potreban za financiranje vojske odnosno vojne akcije mogao potaknuti inflaciju. Ali, kako to nitko ne spominje, valjda se ne radi o tome. Nadam se.

P.S. maloprije sam nabasao na izrazito koristan blog s skriptama za ekonomski fakultet, jednostavnog naziva - http://efzgskripte.blog.hr/.

- 03:19 - komentar (16) - tisak - #

četvrtak, 06.04.2006.

Windowsi na Appleu!!!!

Apple has been running a Switch campaign on how easy it is to switch to Mac from Windows. In fact, its a pain. But the PC maker is closing that divide with a piece of software released on Tuesday called Boot Camp.





Danas sam se sjetio bivše članice blog.hr (nisam napisao blogerice jer i dalje piše blog, ali ne znam da li smijem reći adresu. op.a. nije Newyorčanka već s druge obale ;)) koja je jednom prilikom, u toku razgovora o budućnosti ilegalnih emigranata rekla "većina se ovdje nada da će doći zakon kojim će svi ilegalni emigranti koji su u US duži period za nagradu od uspješnog skrivanja i preživljavanja kao ilegalni emigrant biti nagrađeni stalnim državljanstvom.". Makar sam tad bio sumljičav prema tome, jer sam smatrao da ameri nisu baš vični nagrađivanju "prestupnika", evo danas čitam..



WASHINGTON (Reuters) - Senate leaders on Thursday announced a bipartisan compromise on an overhaul of U.S. immigration laws, giving some illegal immigrants a path to citizenship and creating a temporary worker program.

"I think we're looking like we may be able to dance this afternoon," Senate Democratic leader Harry Reid of Nevada told reporters.

Senate Majority Leader Bill Frist, a Tennessee Republican, appeared with Reid and said "We have a great opportunity to deliver to the American people what they expect, what they deserve," a comprehensive border security and immigration reform bill.

The deal, which would include a temporary worker program backed by President George W. Bush, would allow illegal immigrants who have been in the United States more than five years a chance to become citizens if they meet a series of requirements and paid a fine. Other rules would apply to people less than five years.


:) Neka ljude, zaslužili su. Ipak ti ljudi doprinose razvoju US, tu su duži period vremena, prilagodili su se, bolje da rade i žive pošteno nego da ih iskorištavaju i ne plaćaju im doprinose.

P.S. Ovako kratko zbog hrpe posla, u 18h sam morao biti u gradu, evo 18.06h, obaram prvi postulat uspješnog businessmana - uvijek budi točan. :(

E, GOOG je trenutno +30.80 usd po dionici, kako The obala kaže "stvari se polako vraćaju na mjesto". :))

- 18:00 - komentar (6) - tisak - #

utorak, 04.04.2006.

2q start - merck and oil [was "brze&kratke 3"]

A jury is expected to start deliberations Tuesday on the latest case over health risks associated with Merck's pain drug Vioxx. While the drug manufacturer has won most of its cases involving Vioxx so far, its one loss came at the hands of the plaintiff's attorney Mark Lanier, who is also the lawyer in this case.


Danas, u utorak 4. travnja, se očekuje zasjedanje sudskog vijeća oko slučaja Vioxx, o kojem se dosta pisalo i na OptionMasterovom blogu br. 2. Merck, farmaceutska kompanija, je pobijedila u većini sporova koje su je optuživale za negativne indikacije njihovog lijeka (Vioxx), ali je ista dobila sve sporove osim jednog. Hint; da blog.hr ima tagove, preporučio bi "punitive damage", ali nema pa će te trebati malo bolje upirati u tražilicu. :)



The Journal also reports that financier Carl Icahn will not seek control of video retailer Blockbuster at its shareholder meeting next month, despite his earlier threat and the company's declining video rental revenue.


But oil, which climbed to close to $67 a barrel Monday, eased in early trading ahead of Wednesday's report on U.S. fuel inventories.


Cijena goriva je opet skočila, kao što javljaju i svi naši mediji, za očekivati je da će INA to iskoristiti. Btw., vjerujem da ste primjetili kako svi urlaju kad cijena na svjetskom tržištu, makar i trenutačno, skoči, dok s druge strane šute kad ista pada.

Čitam da u NYC advertising manager s 5g. iskustva ima prosječnu plaću od $81,391 + $4,314 bonusa.

Čitam na news grupama kako trebamo bit sretni jer smo 45 godina živjeli bolje od US građana koji nisu imali priliku dobiti besplatno stan, niti imaju besplatno školstvo i zdravstveno osiguranje. Dal da plačem il da se smijem?



Major markets in Asia closed mixed Tuesday as Japan's Nikkei ended its seven-session winning streak. Major European markets were down in early trading.


Završna misao:



Stock futures were up narrowly, indicating a flat to slightly higher open for stocks, after Monday's stock rally ran out of steam in the afternoon on lower U.S. auto sales, led by sharp drops in sales at General Motors and Ford Motor.


P.S. Traders Corner donosi 9 savjeta početnicima.

- 14:19 - komentar (3) - tisak - #

ponedjeljak, 03.04.2006.

brze&kratke II

Uočio sam da Imageshack ne radi kako treba posljednjih dana, a kako su fotografije, header i background baš tamo hostani zna se dogoditi da nedostaju.

Nemojte misliti da pišem crnim slovima po tamno zelenoj pozadini. :))

Posljednjih dana sam nesto vise zaokupljen redovnim poslom, odnosno, konkretnog posla ima manje, ali mobitel zvoni svakih 5 min, s tim da moram izaći svakih 15, pa izbjegavam poslove koji zahtjevaju angažman duži od 15min. Ili, taman pripremim knjige i .pdf filove o "income statement", "balance sheet" i "cash flow", krenem i nešto pisati, kad mi zazvoni mobitel i izađjem na par sati, kad se vratim više nemam vremena i kliknem "del".

Razmišljao sam o sljedećoj temi, s obzirom da sam preskočio banke, na Traders Corner blogu, pa sam razmislio i zaključio da treba ići redom, gledajući očima potpuno novog tradera.

1. Prikupljanje informacija (HardKapitalizam blog, Moj novac forum, investopedia)
2. Otvaranje virtual accounta (može i na papiru)
3. Određivanje vrijednosti određene kompanije i usporedba s cijenom iste.

Zadržati ćemo se na trećoj stavci, koja pokriva široko područje i nije egzaktna, ali je bitak uspješnog investiranja.

O fundamentalnoj i tehničkoj analizi sam već pisao, ovdje bi se zadržao na fundamentalnoj, odnosno čitanju bilance i određivanju značenja protoka novca. Istina, znamo za P/E, P/B i ostale pojmove koje nalazimo u bilanci i već sam pisao o njima, ali mislim da je to područje o kojem se može još dosta toga napisati. Ne sad i ne ovdje, sad sam se samo malo raspisao, ali nadam se da ću ubrzo uhvatiti vremena.

Ovdje sam htio spomenuti da je S&P imao najbolji prvi kvartal u posljednjih 7 godina, a da futuresi ukazuju na pozitivan početak drugog kvartala, u prošlosti se travanj pokazao kao izuzetno bullish mjesec.

Primjetio sam i pročitao OptionMasterov opširan unos temeljen na njegovom iskustvu, teško je i pronaći knjigu (teoriju) o trgovanju opcijama na US burzi na slavenskim jeziku, a kamli pročitati osobno iskustvo tradera, pa preporučam svima i s nestrpljenjem iščekujem nastavak.

- 14:24 - komentar (0) - tisak - #