Eros et klopos

09.07.2016.


Nekidan na popodnevnoj điradi ugodno klimatiziranim kaletama staroga grada naletjeh na Edu, ljubav školskih dana. Žarila i palila ona je tada, a zanimljivo, gotovo da se i nije promijenila tokom svih ovih godina. Sva sjajna i preplanula, u laganoj ljetnoj haljini koja je naglašavala krasne linije moje prije, stajala je pred vratima jedne butigice u koju iskreno, do sada nikad nisam zašao.

Ej pa di si, kako si?
Super sam, evo radim u sexy shopu,
Ma daaaj, nemoj me zezat!?
Ma stvarno, ajde uđi, neće te maca popapat.
Kad ti kažeš...

I zaista, velika je prednost kad ti prijateljica radi u sexy shopu pa možeš onako u miru i na tanane (o đizs otkud se pojavila ova riječ, a baš je dobra - suli suli bane bane ajmo mi na tanane), dakle možeš u miru i na tanane bacati poglede na ukusno dizajnirane mikro gaćice, grudnjake s amortizerima, igračkice svih veličina, dezena i boja, a kao usput potražiti nešto što bi moglo zgodno doći kao poklon za nekog prijatelja, khm khm... U carstvu neobuzdanih čuvstava, mašta se razbuktala do neslućenih temperatura, a sva sreća da je skromni sexy shop bio opremljen adekvatnom opremom za gašenje. Na koncu, nisam ništa pazario, ali obećao sam Edi da ću ponovo doći. Kad mi prijatelju bude rođendan. A možda i prije.

I sve bi to bilo divno i krasno da sutradan nisam nabasao u jednu drugu butigu, čini mi se da na vratima pisalo "Lonci i poklopci" ali nemojte me hvatati za riječ . Ljudi moji - kakvih sam se divota nagledao, to vam ne mogu ni opisati. Pjati, čikare, bešteci, tave, male, srednje, velike, obične, teflonske, keramičke, wok, pa teče, lonci, brzi, express, nagibni, sva sila kuhinjskih pomagala, nožića, kacijola, špatula i svih mogućih nabadala, a di su tek roštilji, fiksni, prijenosni, da bi me na kraju potpuno raspametio jedan strojček za cijeđenje agruma. Asti sto, moram imat to!

Iskobeljavši se iz lonaca bez poklopaca u stanju blage hipnoze, ostao sam na trenutak frapiran - neizmjerno više uzbuđenja mi je donio ulazak u čudesan svijet kužinavanja nego li jučer Edin sexy shop!?
Neka istraživanja su pokazala da kod muškaraca strast prema kuhanju raste usporedno s opadanjem njihove spolne moći, kao na klackalici, obrnuto proporcionalno. Dočim pimpić više ne stoji ponosito kao kokot na vrhu tarabe, izbezumljeno muško traži kompenzaciju i nesvjesno se laća teče, kutlače i pregače. Odlučno kažem da je sve to puka tlapnja!

Ma koga zajebavam, nije do sad bilo točnijeg istraživanja. Međiuzitzin ajmo se mi načas ostaviti muških ponosa i predrasuda, pada mi na pamet nešto drugo.
Posljednje desetljeće donijelo nam je gastro-eksploziju. nema televizijskog kanala, portala ili novine koja drži do sebe u kojoj se nešto ne krčka, peče, dinsta, poha... Od stidljivih početaka sa Oliverom Mlakarom i Stevom Karapandžom u "Malim tajnama velikih majstora kuhinje" pa do suvremenih gastro-putopisaca koji bordižaju egzotičnim zemljama u potrazi za slasnim delicijama. Lucky batardz, baimaspater... Ništa ništa, to mi nešto pobiglo.

Čini mi se da u vremenima kad se fina erotika koja budi maštu preobrazila u brutalnu pornografiju udaljenu samo tri klika mišem od prvog perona, i kad upravo ta dostupnost dokida čar putovanja u nepoznato, čak i zabranjeno, upravo gastronomija nametnula kao idealna zamjena za erotiku.



U tako novopostavljenom odnosu snaga, čak i onaj siroti Kinez Pim-Pek-Pao shvaća da se do naklonosti ljepšeg spola danas može doći i preko kužine, a ne tamo nekih drugih pojmova na k. Spravljanje jela je definitivno seksi, osobito ako pritom nećete išporkat tri kvarta kužine. Igra je umnogome slična onoj ljubavnoj. Današnji chefovi postaju ultimativne medijske zvijezde, prati se svaki njihov korak, gdje su, s kim su, koga ljube, koga gube...

Stoga me ne bi začudilo kad bi se uskoro po uzoru na seksi telefone počeli pojavljivati i specijalizirani brojevi koji isto tako počinju sa nula-šest-nula, a iza sebe kriju ugodna gastro ćaskanja.
Mogu samo zamisliti razgovor sljedećeg sadržaja.

Alo mačko kako si.
Vruće mi je dragi, upravo sam užgala sve ploče na špakeru, ahhhh
Uuuu, to volim, a šta sad radiš?
Evo, ahhhh, šufigajen kapulu ahhhhh.
Šufigaješ kapulu, argh, odlično, odlično, jel' ti miriše.
Ahhhh zar ne osjećaš, meni kapula uvijek divno miriši....
Je je, ćuti se dovlen.
Slušaj medeni, a znaš li šta ću sada...
Šta, šta reci?
Sljubit ću toč, to jest - umak i nogice....
Jeeee, prava si!
A onda...
A onda?
Onda ću dodati prošeka, pustiti da se prožme i naposljetku sve položiti na posteljicu od rikole, ahhhh
Ajme izludija san... posteljica od rikole kažeš...
A za desert, ahhhh...
A za desert?
Uzet ću ti jaja, nježno, ahhh, pa ih razmutiti, zatim dodati brašna, glatkog, a onda ću štrukat limune, ajme da vidiš kako krasne limune imam ... pa bademe...
I bademe?
A za kraj ću...
Šta šta'š za kraj?
A za kraj ću dodati slatkog vrhnja i...
E jebi ga!
Molim?
Jebi ga, kažem.
Što se desilo?
A ovi, svrši.... ovi tija san reć - prokuvala mi voda za pire!
Ništa dragi, znam kako ti je, nazovi me... opet....
Da znaš da i oću!

Mislite li da su ovakvi razgovori nemogući? Ne ne dragi moji, ništa nemoguće nije, eto sve do jučer bih se zakleo kako je nemoguće da zidove garaže Joke vulkanizera u Segetu Donjem ne ukrašavaju kalendari sa obnaženim ljepoticama. A danas - iša napumpat kolo za spašavanje, imam šta i vidit - Siječanj - pašticada s njokima, Veljača - škampi na buzaru, Ožujak - rižot od sipe, Travanj - janjetina s bižima... Neću dalje, stvarno neću.

Erotiko, erotiko, u što si se pretvorila, a tako si nekad tajanstvena bila...

<< Arhiva >>