Klima se klimom ispije

05.07.2012.

Svake godine početkom srpnja, u Hrvatskoj ista histerija - upiši! Pedeset tisuća osmaša super odlikaša mora se upišati na pedeset i pet tisuća raspoloživih mjesta u prvim razredima srednjih škola. Čak i ako imate oskudno znanje iz matematike, morate se zapitati - tko je ovdje lud??? Čini mi se da zbrku stvaraju roditelji koji se gužvaju po školskim hodnicima. Više oni žele biti upišani nego djeca!
Men' se čini da mi u ona mračna vremena nismo imali takvih problema. Štoviše, nismo ni znali jesmo li uopće upišani. Ne sjećam se koliko je bodova bilo potrebno za upišat se u osnovnu školu, ali već nakon dva mjeseca, tamo oko Dana Republike, masovno bi nas upišali u pionire. Kakvi bodovi, trebao si samo znat ponovit pionirsku zakletvu - danas kada postajem pionir dajem časnu pionirsku riječ! Kasnije, kad bi nas pubertret počeo pucat, bez ikakvih problema su nas upišivali u omladince. Otišli bi na Glamoč, prisjetili se Ive Lole Ribara i svi bi dobili značku esesoja.

Ne pamtim posebnih trauma ni oko upiša u srednju školu, a pogotovo na fakultet. Pa čovječe, ti profesori s Fakulteta brodogradnje su nas mamili, trčali za nama po ulici, dragali nas po kosici, nudili bombone, lize i slastice širokog spektra djelovanja ne bi li nas upišali na taj studij. Pa danas bi to bilo krivično djelo, proglašavali bi ih vakvima i nakvima, a nama je sve bilo normalno!



Uostalom, svakih se sedam godina cjelokupno znanje svijeta udvostručuje. I revidira. Ono što nam danas nude u školi kao općeprihvaćenu činjenicu, za deset godina će bit passe.
Klima primjerice!
Učili su nas da u Hrvatskoj postoje tri tipa klime. Mediteranska, sredozemna i tu i tamo planinska. Mediteransku odlikuju sušna ljeta i blage zime, kontinentalnu znaju zblesit magluštine ali da se preživit, a planinska nam taman dođe za guštat malo sniga.
Danas više nije tako. Klima se promijenila. Eto, nedavno je predsjednik Ivo rekao da u Hrvatskoj vlada antipoduzetnička klima. Zaboravite sredozemnu, zaboravite kontinentalnu, a pogotovo planinsku, sve su se sljubile u jednu jedinu - antipoduzetničku! A kad predsjednik nešto kaže, nema tu rasprave.



Antipoduzetničku klimu karakteriziraju jaki ekstremi. Zimi zima, a uleti ti vruće. Nazvali su je antipoduzetničkom jer i sami poduzetnici priznaju kako ih takva klima guši. Ako se klima nastavi razvijati ovakvim tempom, uskoro će nam se svi poduzetnici ugušiti. To će biti užasne scene. Hodaš ulicom sasvim normalno, a čovjek ispred tebe koji je do tog trenutka bezbrižno skakutao počne se gušiti. Sigurno je poduzetnik! Nije potrebno dvojiti ni sekunde, smjesta treba poduzeti Haimlichov zahvat! Priđemo poduzetniku s leđa, stisnutu šaku jedne ruke stavimo na trbuh žrtve, u sredini udaljenosti između pupka i vrha prsne kosti. Drugom rukom prihvatimo stisnutu šaku i učinimo snažan i brz pritisak na trbuh, prema sebi i gore u smjeru ošita. Pritiske ponavljamo dok se ne izbaci strano tijelo ili dok osoba ne izgubi svijest.
Ako izgubi svijest - jebi ga, ko mu je kriv, sam je htio biti poduzetnik!

Ipak, mogli smo i gore proći. Eto, u susjednoj, dragoj nam Bosni i Hercegovini zavladala klima nepovjerenja! Strašna neka klima ta klima nepovjerenja. Pokušao mi njezine karakaterist'ke objasniti moj susjed Faruk koji svako ljeto ženu i djecu dovede na more.

Kaže Faruk - nemo'š povjerovat kolko su dobri ćevapi kod Alije na Feri. Vazda stavi jednog više, onako džabe, a kajmaka sasuče ko da mu je ga rođena mater prav'la. Zajebato skroz. Ajooooj kad se sjetim Dugmeta Jagoda i Indeksa, nemoš povjerovat kakvo smeće danas slušamo. I znaš, sad kad sam sad dolazijo na more, nemoš povjerovat kolko sam moro čekat na granici. Užas! Da ne povjeruješ kako je gadna ta klima nepovjerenja.
Uglavnom ove nove vrste klime najviše pogoduju trgovcima klima-uređaja. Oni se drže devize - klima se klimom izbija. A klima uređaji su najveći zajeb ove civilizacije. Više vridi jedno stablo neko pet klima uređaja. Samo, kome ćeš ti to objasnit...

Zapravo, mi smo totalne budale. Da imamo imalo pameti proglasili bi kolektivni godišnji odmor od dvadesetog lipnja do dvadesetog kolovoza. Tko god nije vezan za turizam - marš na kolektivni! Ako treba i neplaćeni. Pa jednom se brate živi...





<< Arhiva >>