Il' je snijeg, il' su labudovi

02.05.2012.

Večeras je u Muzeju grada Trogira otvorena izložba poetičnog naziva „Snježni tiramoli trogirski“ na kojoj je 35 autora predstavilo ukupno 78 fotografija sa jednom zajedničkom temom – ljepotica i zvijer. Uspavanu ljepoticu u ovom slučaju zaglumio je sam bajkoviti gradić, a zvijer se znalački prerušila u ciklonu Gabor koja je u početkom veljače zabijelila čitavu Dalmaciju i ostatak svijeta.



Možda će netko neupućen pomisliti kako se u toploj svibanjskoj noći malko budalasto prisjećati tamo nekog lanjskog snijega, ali imaginarni nevjerni Tome zasigurno neće biti u pravu. Zajednička izložba trogirskih foto-amatera na više je načina simbolična i vjerujem da će označiti prekretnicu i osloboditi kreativni potencijal koji struji ovim gradom, ali je još uvijek bezrazložno zatomljen ili pak previše sramežljiv. Najviše zasluga za samu ideju, a pogotovo realizaciju ima, kako bi se sportskim riječnikom kazalo - mlada i perspektivna Maja Maljković, fotografkinja za koju će se još itekako čuti.



Maja, koja je inače volonter u gradskom muzeju odradila je posao zbilja profesionalno, a naravno, veliku peticu iz zalaganja zaslužili su svi autori. Izložene fotografije nemaju se čega stidjeti, naprotiv, snježni motivi čudesnog gradića pokazali su se dobitnom kombinacijom.



Stoga, ako ovih dana namjeravate prošetati glavnom ulicom od „Mliječnoga“ prema staroj Peškariji, skoknite načas u Muzej i razgledajte izložbu .
Toplo se nadam da nećemo morati čekati slijedećeg Gabora za ponoviti ovako nešto.



I na samom kraju sasvim logično – di je snijeg, tu mora da su i labudovi. A bogme je i šator bio blizu. Nela ga je morala mamiti jabukom, ali moje bonkulovićko šesto čulo, šapnulo mi je da se bajni skradinski labud može dovabiti i slasnim medenjacima.







Hasanagicu nisam dospio „usličiti“. Al' neće ona men' bježat još dugo...

<< Arhiva >>