Van sezone

05.01.2012.

Na obale zaljeva podigla se noć. Tamna i hladna, prava zimska. Svojim pipcima najprije je prekrila brda i planine oko grada, zatim zvonik katedrale da bi naposljetku legla na morsku površinu ko debeli sultan na otoman.



M'da, nikad mi nije bilo posve jasno zašto se kaže "spustila se noć". Ako nam već svjetlo dolazi sa sunca - dakle iz visine pa se spušta prema nama, onda tama očito mora nicati iz tla, jer mi je nekako nelogično da to dvoje pajdaša mogu dolaziti sa istog izvora. Njihov je posao da se međusobno izbjegavaju.



Premda dugo nije pala kiša, zemlja je vlažna i ljepljiva. Od tame dakako. Suncobrani na godišnjem odmoru leže prevrnuti po plažama. More se povuklo, oseknulo i pobjeglo u toplije krajeve. Izvan sezone smo. Sezona je kad si topao, mlad i lijep. Tada si svima privlačan. Svi te žele. No povremeno valja štafetu mladosti, topline i ljepote predati i u druge ruke. To je tako prirodno. Ne valja biti sebičan. Valja samo pošteno istrčati svoju dionicu. In je skijanje, out je plivanje. Barem do slijedeće prilike..



Blagdani su iza nas. S kuglicama od bora odlažemo u kutije od kristalnih čaša svoju humanost, nježnost i ljubav za cijeli svijet pa oslobođeni od tih kičastih osjećaja opet radosno na sebe oblačimo plašt mrzovolje, navlačimo čizme prezira i pokrivamo se šeširom grintavosti. Jele, smreke i borove, potjerat ćemo iz svojih domova kao mrske neprijatelje. Ima li grotesknije scene nego vidjeti božićno drvce u kontejneru za smeće? Idila uvijek prekratko traje.



Nakon blagdana pisci obično ubiju svoje junake, jer više ni sami ne znaju što bi s njima. Neko vrijeme lutaju rečenicama, od pridjeva do priloga, kriju se iza zareza i navodnih znakova dok ne dosade i piscu i ljudima. Izgleda da su čak i junaci sezonski zaposlenici. Kad narastem, bit ću junak na određeno vrijeme...



Kad se ugase blagdanska svijetla, potrebno je neko vrijeme da se oči priviknu na mrak. Traje to neko vrijeme. No, nije sve tako crno. Eto recimo, košulja je bijela. I lancuni. I jastuci. A dani su sve duži. Dobro je kad stvari postaju duže. Baš dobro!







<< Arhiva >>