Stari komunalac i diverzant Sivac

05.11.2011.

Naš mali grad nekoć nije uzgledao ovako blistavo kao danas hm, hm... ček, da se iskašljem, uhhh nešto mi zaletilo u grlo kh kh, daklem, što samo ono htio rijet, aha; naš mali grad je u ne tako davnoj prošlosti znao izgledati prilično musavo i zapušteno ko da je rudarska selendra u gudurama Prokletija, a ne izgledni kandidat za popis svjetske baštine.



Jedini komunalac koji bi barem povremeno znao dovesti grad u red i red u grad bio je izvjesni drug Stari koji zanimljivo, čak i nije bio zaposlen u gradskom komunalnom poduzeću nego na jednom skroz drugom mjestu.
Uglavnom, uvijek bi kolala ista priča, nikad službena, više onako u šaputanjima, kao - Stari sutra dolazi na aerodrom, ide u Split zbog MIS-a, ali ovoga će puta sigurno svratiti i do nas, tek toliko da vidi kako stvari stoje. Čak i naznaka da bi mogao svratiti na kavu djelovala je ko sirena za opću mobilizaciju.

Na brzinu bi se očistili odvodni kanali pored ceste, podšišale grane palmi i borova, zasadilo cvijeće, ispraznilo smeće, popravili svi stupovi javne rasvjete i provelo uzemljenje, uklonili grafiti nepoćudnog sadržaja, u svakom slučaju, napravilo bi se sve ono što je trebalo biti normalno i svakodnevno ali eto, tko zna iz kojih razloga - nije bilo tako.



Začudo, stari komunalac nikada nije svratio u naš mali grad, vjerojatno nije nalazio vremena, a nekako slutim da je on iz daljine imao vrlo dobar uvid u opće stanje stvari. No i bez Starog, već bi za nekoliko dana sve bilo po starom, kanalom bi trčkarala nova generacija pantagana, drvoredi bi ubrzo zarasli u korov, a javna rasvjeta pretvorila bi se u javnu tminu.

Ipak, jednom nas je ugodno iznenadila danska kraljica Margareta!
Premda su i tada mnogi pomislili da će to biti još jedan u nizu državničkih zajeba, ništa se nije željelo prepustiti slučaju, štoviše, preko noći se dogodio komunalni mirakul! Promptno je nanešen novi sloj asfalta na potezu od autobusnog kolodvora preko malog mosta do zgrade Općine, sve su ulice oprane, dvaput šamponirane pa ispolirane do završnog sjaja, na planiranoj kraljevskoj trasi nije se mogla naći ni trunka prašine a kamo li neki opušak ili papirić.

Smjerni pioniri i slučajni prolaznici formirali su špalir s obje strane ceste željno iščekujući dolazak visoke gošće. Nitko u stvari tada nije znao kako izgleda danska kraljica i zašto uopće dolazi, neki su čak u prolazu grintali - neš ti kraljice kad nije ingleška!

No, ubrzo su se iz daljine začuli zvukovi sirena svečane kolone automobila, uzbuđenje je dostiglo vrhunac, gomila se uskomešala, a rijetko je tko primjetio kako se s druge strane Malog mosta, ne obazirući se na svu tu gungulu, ušuljao kar Vicka Kurcete s konjem Sivcom na čelu. Vicko je bio jedan od najuzornijih vinogradara našeg kraja, istina, tad već u godinama i pomalo nagluh, a Sivac njegov ponositi pastuh za kojem su uzdisale sve kobile i ugote od Rogoznice do Kaštel Gomilice.



Dok se komandir narodne milicije hvatao za glavu, drugovi iz "obezbeđenja" shvatili su kako je kasno zaustavljati Vicka i Sivca pa su ih požurivali neka što prije prođu most i skrenu u prvu kaletu kako ne bi ometali kraljevsku kolonu.
Nastala je napeta situacija, kraljica već prolazi između kolodvora i kina "Partizan", iz otvorenog automobila suzdržano maše razdraganim radnim ljudima i poštenoj inteligenciji, a Sivac se vuče preko Malog mosta ko prebijeno kljuse, Vicko ga sokoli Ije, ijeeeeee, a bezbednjak s toki vokijem u ruci ludi i viče na sav glas - brže, bržeeeeee!

No, Sivac se nije dao impresionirati njezinim veličanstvom, a ponajmanje lapanima iz osiguranja pa je potpuno izvan predviđenog protokola ispalio jedan svečani plotun ispod repa i ostavio impresivan trag konjske balege po friškom asfaltu!

Predjedniku skupštine općine, tlak je skočio na trista, njegova tajnica je pala u afan, a sekretar Partije kleo se u majku da će i Vicka i Sivca smjesta strpati u zatvor!

Kolona crnih mercedesa razmeljala je Sivčeve nagazne mine sve do zgrade općine, neki su beštimali, neki se smijuckali. Slučajno ili ne, nakon tog nemilog događaja, konji i kari su netragom iščezli s gradskih ulica, zamijenili su ih neke druge sivonje, a mnogi će i dan danas glavnu gradsku prometnicu rado nazivati bulevarom kraljice Margarete.



<< Arhiva >>