Javnost traži krivca!

03.09.2010.


Ovih je dana svekolika hrvatska javnost zaokupljena krucijanim pitanjem - zašto se pri transportu preko Jadranskog mora slegnuo, pače totalno deformirao paviljon koji je trebao predstavljati Hrvatsku na venecijanskom bijenalu!?
Zaista, zašto?
U komentarima i forumima javlja se nevjerovatno velik broj stručnjaka koji vrlo precizno, minuciozno čak, odgovaraju na mnoga pitanja vezana za statiku lebdećih konstrukcija, čak i nije dugo trebalo da se i na fejsbuku osnuje grupa "Svi oni koji smatraju da je ulegnuće pontona sramota za Hrvatsku!"

Eto, nije da se hvalim, ali čak i ja znam zašto se paviljon slegnuo "kao kremšnita." Ne, uopće nisu u pitanju tehničke nesavršenosti niti traljav rad kraljevičkih brodograditelja ili slične trice i kučine. Naime, sva gungula oko paviljona bila je pomno planirana i pod punom odgovornošću tvrdim kako fatalna havarija koja se dogodila tamo negdje daleko na pučini uopće nije bila slučajna, štoviše, to ništa drugo nije nego dio umjetničkog performansa! Sve je smišljeno i izvedeno namjerno!

U stvari, nije bilo ni planirano da ružna rešetkasta konstrukcija ikada stigne do Venecije, ideja vodilja konceptualnih umjetnika potaknuta je općepoznatom spoznajom kako nama Hrvatima baš ništa ne uspjeva, čak ni tako jednostavne stvari kao organizirana proizvodnja kukumara, a kamo li složeniji projekti. Upravo takvim "kao" fijaskom na sredini Jadrana, skrenula bi se pažnja na održavanje Venecijanskog bijenala, jer budimo iskreni, tko bi u nas za tu manifestaciju uopće čuo da se nije dogodilo to što se dogodilo!? Posrijedi je čisti marketinški trik!

Uostalom, kome je danas uopće zanimljivo nešto što se događa "normalno" u savršenom redu, koga interesiraju bića stvari i pojave koji u sebi ne sadrže baš ništa skandalozno?

Međutim, kreatori ovog umjetničkog performansa nisu vodili računa o drugom dijelu priče koji će biti još zabavniji!

Kako je naša javnost oduvijek bila istinoljubiva i izrazito senzibilizirana za pitanja pravde i poštenja, odmah će se postaviti pitanje - tko je kriv?
Javnost uvijek očajnički treba krivca!

Već na slijedećoj sjednici Hrvatskog Sabora, oporba će zatražiti osnivanje istražnog povjerenstva koje bi trebalo ustvrditi sve činjenice glede deformacije paviljona i odgovoriti na pitanje - tko je odgovoran za srozavanje ugleda Republike Hrvatske!?
Agenti Uskoka već češljaju po tehničkoj dokumentaciji, proučavaju Krautov "Strojarski priručnik" i udžbenik iz Fizike za sedmi razred osnovne škole (Buljubašić, Mišura, Tečić). Mislite da pretjerujem? E pa vidjet ćete kad za nekoliko mjeseci krene akcija "Šipka" u kojoj će jake policijske snage provesti spektakularna uhićenja uglednih hrvatskih arhitekata sa optužbama da su udruženi u zločinački pothvat svjesno podrivali hrvatski nastup na Bijenalu.

Odvjetnički tim predvođen Antom Nobilom će pred grozdom mikrofona svih domaćih medija staloženo odgovarati na neugodna pitanja i odgovorno tvrditi kako njihovi klijenti nisu krivi.

U međuvremenu, dok događaji vezani za akciju "Šipka" budu punili novinske stupce, hrvatska će Vlada na zatvorenom dijelu sjednice donijeti odluku da se zbog katastrofalnog punjenja državnog proračuna uvedu dodatne trošarine na deterdžente, paste za zube, masti za kurje oči, higijenske uloške i zubne proteze, a s navodnim gnušanjem će odbiti ideju nekih neovisnih ekonomista da se PDV poveća na 28 posto! Oni će ga naime podići na samo 25! I to će naravno, predstaviti kao svoj veliki uspjeh!
A javnost će i dalje tražiti krivca...

<< Arhiva >>