Bookeraj - raj za pasionirane čitatelje

utorak, 21.08.2012.

Mark Crick: "Kafkina juha"

U najgorim trenucima u životu, ja posežem za kuharicama. Što su bolje ilustrirane, to bolje, mada nisam izbirljiva. Naime, kad se najgore osjećam, kad mi je mozak umoran i kad ništa ne ide kako treba, nalazim nevjerojatnu i začudnu utjehu u činjenici da je dovoljno samo slijediti napisani recept da bi se dogodilo kuhinjsko čudo (iako mi nisu strane niti kuhinjske katastrofe, unatoč tome što sam slijedila takozvani recept). Ima nešto utješno u tome da će se uvijek kad stavite kvasac u toplo mlijeko, a potom zamijesite tijesto, to tijesto narasti. Stoga, da, doma imam desetak kuharica u kojima uživam kad mi je najgore u životu, iako ne nužno uvijek i kuhajući, ponekad mi bude dovoljno i samo ih listati.

Crickova „Kafkina juha“ jedna je kuharica za moju zbirku, jer vjerujem da su svi recepti u njoj barem probavljivi. Ono što Crickove recepte razlikuje od ustaljenih recepata u drugim kuharicama, jest što ih on diktira iz usta nekolicine poznatih pisaca (iako sumnjam da se Kafka ubijao od miso-juhe). Pa će tako Raymond Chandler, poznati pisac krimića, glede janjetine od kopra reći sljedeće:

„U ovom gradu sve što je masno uvijek ispliva na površinu, tako da sam procijedio umak i uklonio masnoću.“


Jane Austen je u receptu za jaja s estragonom ustvrdila:

„Općenito se smatra da će se jaja koja predugo stoje pokvariti. (...) Lady Cumberland nikako nije bila pristaša novih pogleda na kuhanje, koje je krivila za to što su sastojcima opskurna podrijetla priskrbili nezasluženu slavu, a drugo što su kuharima pridali čast o kakvoj su njihovi očevi i djedovi mogli samo sanjati. Žrtvujući se društvenom redu, gospođa B. složila se da će jelo biti tradicionalno.“


Moram priznati da sam se zabavila čitajući kako su likovi Irvinea Welsha pripremali raskošnu čokoladnu tortu, kako je Marquis de Sade opisao pripremu punjenih pilića bez kostiju te kako je u maniri Gabriela Garcie Marqueza naveo kako se spravlja coq au vin.

Ipak, ako i niste neki čitatelj pa vam ništa ne znače imena gore navedenih autora, ova knjiga predstavlja sasvim upotrebljivu kuharicu, što znači da je, kao i ja, možete koristiti kao sredstvo za smirenje.

21.08.2012. u 21:48 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.



< kolovoz, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Rujan 2022 (5)
Travanj 2022 (7)
Veljača 2022 (5)
Siječanj 2022 (6)
Listopad 2021 (2)
Rujan 2021 (2)
Srpanj 2021 (6)
Svibanj 2021 (4)
Travanj 2021 (3)
Ožujak 2021 (4)
Veljača 2021 (4)
Prosinac 2020 (7)
Studeni 2020 (3)
Listopad 2020 (2)
Kolovoz 2020 (3)
Siječanj 2020 (1)
Travanj 2019 (1)
Svibanj 2018 (2)
Ožujak 2018 (1)
Kolovoz 2017 (4)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (6)
Siječanj 2017 (4)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (11)
Listopad 2016 (4)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (4)
Srpanj 2016 (8)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (2)
Srpanj 2015 (6)
Lipanj 2015 (14)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (6)
Siječanj 2015 (8)
Prosinac 2014 (5)
Studeni 2014 (6)
Listopad 2014 (8)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Na ovom blogu čitajte o knjigama - mojim knjigama, Vašim knjigama, najnovijim knjigama, starim knjigama, zanemarenim knjigama, o autorima knjiga i novostima iz književnosti.


Hit Counter by Digits


Za sve informacije, pitanja, primjedbe, komentare, uvrede i drugo kontaktirajte me na bookeraj.blog@gmail.com