Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Mark Crick: "Kafkina juha"

U najgorim trenucima u životu, ja posežem za kuharicama. Što su bolje ilustrirane, to bolje, mada nisam izbirljiva. Naime, kad se najgore osjećam, kad mi je mozak umoran i kad ništa ne ide kako treba, nalazim nevjerojatnu i začudnu utjehu u činjenici da je dovoljno samo slijediti napisani recept da bi se dogodilo kuhinjsko čudo (iako mi nisu strane niti kuhinjske katastrofe, unatoč tome što sam slijedila takozvani recept). Ima nešto utješno u tome da će se uvijek kad stavite kvasac u toplo mlijeko, a potom zamijesite tijesto, to tijesto narasti. Stoga, da, doma imam desetak kuharica u kojima uživam kad mi je najgore u životu, iako ne nužno uvijek i kuhajući, ponekad mi bude dovoljno i samo ih listati.

Crickova „Kafkina juha“ jedna je kuharica za moju zbirku, jer vjerujem da su svi recepti u njoj barem probavljivi. Ono što Crickove recepte razlikuje od ustaljenih recepata u drugim kuharicama, jest što ih on diktira iz usta nekolicine poznatih pisaca (iako sumnjam da se Kafka ubijao od miso-juhe). Pa će tako Raymond Chandler, poznati pisac krimića, glede janjetine od kopra reći sljedeće:

„U ovom gradu sve što je masno uvijek ispliva na površinu, tako da sam procijedio umak i uklonio masnoću.“


Jane Austen je u receptu za jaja s estragonom ustvrdila:

„Općenito se smatra da će se jaja koja predugo stoje pokvariti. (...) Lady Cumberland nikako nije bila pristaša novih pogleda na kuhanje, koje je krivila za to što su sastojcima opskurna podrijetla priskrbili nezasluženu slavu, a drugo što su kuharima pridali čast o kakvoj su njihovi očevi i djedovi mogli samo sanjati. Žrtvujući se društvenom redu, gospođa B. složila se da će jelo biti tradicionalno.“


Moram priznati da sam se zabavila čitajući kako su likovi Irvinea Welsha pripremali raskošnu čokoladnu tortu, kako je Marquis de Sade opisao pripremu punjenih pilića bez kostiju te kako je u maniri Gabriela Garcie Marqueza naveo kako se spravlja coq au vin.

Ipak, ako i niste neki čitatelj pa vam ništa ne znače imena gore navedenih autora, ova knjiga predstavlja sasvim upotrebljivu kuharicu, što znači da je, kao i ja, možete koristiti kao sredstvo za smirenje.


Post je objavljen 21.08.2012. u 21:48 sati.