CITATOLOGIJA
Srkala je kavu i solila je očima.
Suzana Abspoel Đođo: "Snajperist"

Nekad smo ih voljeli, nekad su nas voljele. Ne nužno u isto vrijeme.
Željko Maurović: "Stare ljubavi"

Gore, na nebu, Bogovi su palili prve cigarete.
Veselin Gatalo: "Lov"

Jednom nam je pričala da je ona reinkarnacija Ivane Brlić-Mažuranić i Džingis-kana.
Danilo Brozović: "Adrenalin"

Baš sam davio mačiće na potoku, kada je preko livade dotrčao Toni i sav zadihan objavio: stigli su Francuzi!
Zoran Lazić, iz zbirke "Miss Krampus"


Elektronske cigarete & e-pušenje

FORUMI:

e-cigarete.info
elektronske-cigarete.info
Vaper-club
E-cig Serbia

WEB-SHOPOVI:

Hrvatska:

Ecigareta (Osijek)
Dimilica
Evapor (Donji Miholjac)
MTM store (Zagreb)
ROVI ili e-cigarete.net
Parilica
Egotek (Zagreb)
300 čuda (Split)
Nubilum (Varaždin)
GoldenZ (Pula)
TKIS e-tekućine (Zagreb)
SM-Bjelovar
Calligo (Zagreb)
Svijet pare (Našice)
V2 smoke
Mysteria (Petrinja)

Srbija:

Mayess
Inhalika
Eliquid

EU:

Pink Mule
InTaste
Toscana Mall
Ego2.pl
Inawera

Kina:

Fasttech
China-sells
Health Cabin
Heaven Gifts
E-cig.com

Stara Bookaleta

28.08.2006., ponedjeljak

Jesenske sitnice

Skrećem pažnju na dva lijepa izvještaja s Festivala fantastične književnosti: prvi je kod Lady of the Lake Scrolls, a drugi je u web-zineu F.I.L.M., gdje je objavljena i recenzija zbirke "Vampirske priče". Obje su autorice bile na Festivalu i imaju priče u zbirci. Javite ako nađete još koji post-festum zapis o Festivalu, hvala!

Inače, roman "Vampir" Borisa Perića prevodi se na slovenski.

Večeras će o nekim našim pazinskim zbivanjima biti riječi i u emisiji "Malo misto" koja se na HTV-u emitira iz Pazina od 18:30 do 19:30. Dali su mi četiri minute, vidjet ću što se sve da utrpati u to kratko vrijeme. Uz ostalo, u emisiji će biti i reportaža iz unutrašnjosti Pazinske jame (jedan njen manji dio bio je sinoć u Dnevniku).

Već se psihički pripremam za frankfurtski sajam knjiga (koji ove godine pada dvadesetak dana radnije nego lani).

Eto, iako je ljeto izgleda završilo, jesen počinje s lijepim sitnicama.

- 08:42 - Komentari (4) - Isprintaj - #

27.08.2006., nedjelja

Miles je majstor

Inače sam skeptik prema popularnim visokotiražnim i mnogonagrađivanim serijalima, čak i kad se o SF-u radi. No, relaksirajući se, ovih posljednjih napornih dana, čituckanjem romana "Pripravnik za ratnika" Lois McMaster Bujold, jednog od početnih dijelova serije o pustolovinama Milesa Vorkosigana, ugodno sam se iznenadio: puno je zabavnije nego što sam mislio da će biti. Baš je ful zabavno, opuštajuće i onako nekako djetinje napeto.
Gospođu Lois McMaster Bujold sam inače upoznao na jednom od posljednjih Sferakona, kad je tamo bila počasni gost. Razgovarali smo, naravno, o Julesu Verneu (nisam mogao izbjeći - kad su me predstavljali, spomenuli su joj da se time bavim), i ona se zdušno prihvatila pripovijedati kako je jedan njen dobar frend, tamo doma u Ohiu, isto tako maher za starog Julesa. Kako većinu tih "mahera" znam osobno, barem onih koji su on-line, pitam gospođu Bujold kako se taj njen frend zove, a ona mi veli - Ron Miller. E, svijet je stvarno mali. S tim Ronom Millerom sam još prije sedam-osam godina razmjenjivao knjige, čak sam mu ispravio dvije-tri pogreške u njegovoj knjizi na mjestima gdje se radilo o "Mathiasu Sandorfu" (da sad ne duljim...). Ugavnom, razmijenili smo poklone, od nje sam dobio friški otisak "Diplomatic Imunity" s potpisom i posvetom, ja sam njoj dao komplete naših klupskih izdanja, jedan za nju i jedan za Rona. Po povratku doma, pišem mail Ronu: ej, sreo sam ti prijateljicu! On odgovara: ehm, nije mi to bila samo prijateljica, znaš, nekad smo i hodali, kad smo bili puno mlađi, čak sam je "uveo" u te naše esefičarske krugove... Svijet je fakat jako jako mali :-)
Nekako je poseban osjećaj čitati knjige autora koje poznaješ, pogotovo kad od njih izmamiš neku "tajnu" koju njihovi obožavatelji ne znaju. Tako je bilo i s Brianom Aldissom nakon što nam je bio u gostima, sad mi je puno veći gušt čitati nešto njegovo nego prije kad mi je bio samo "ime". Upoznavanje djela gospođe McMaster nakon što sam prvo upoznao njen lik odgađao sam iz razloga spomenutih na početku, no sad mi se čini da je Miles Vorkosigan jedan od najzanimljivije koncipiranih likova u SF-u, ravan, za moje ukuse, recimo Kzinu i tronogom Lutkaru iz Nivenovog "Prstena" i njegovih nastavaka. Čitat ću svakako i druge Milesove pustolovine, iako mi se baš ne žuri, imam puno drugih prečih stvari...

- 22:25 - Komentari (8) - Isprintaj - #

25.08.2006., petak

Spomen-ploča

Još jedno trajno kulturno dobro koje je ostalo iza nedavnog festivala fantastične književnosti je spomen-ploča koju smo u centru Kringe postavili u spomen na mještane koji su 1672. godine eliminirali najstarijeg dokumentiranog evropskog vampira Juru Granda. Bio je to možda prvi odred civilne zaštite u novijoj evropskoj povijesti, a u tolikom moru spomen-ploča koje su se minulih desetljeća postavljale raznim ličnostima, političarima, književnicima, partizanima, borcima i žrtvama ovih ili onih ratova, ova devetorica odnosno desetorica ljudi nisu, smatrali smo, ništa manje zaslužna.

Na našoj spomen-ploči piše:

MJEŠTANI KRINGE ŽUPAN MIHO RADETIĆ, STIPAN MILAŠIĆ, MATEJ HRVATIN, NIKOLA I JURE MAČINA, JURAJ ŽUŽIĆ, MARTIN UDOVIČIĆ, NIKOLA KRAJŠA, TE PAVLINSKI REDOVNIK PATER JURAJ I NIKOLA NYENA IZ LUPOGLAVA, 1672. GODINE NA MJESNOM SU SE GROBLJU SUPROTSTAVILI VAMPIRU JURI GRANDU I ZAUVIJEK OSLOBODILI KRINGU NOĆNE NAPASTI, KAKO SVJEDOČI ZAPIS JOHANA WEIKARDA VALVASORA.

NJIMA U SPOMEN OVU PLOČU PODIŽU SUDIONICI 5. FESTIVALA FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI I OPĆINA TINJAN

KRINGA, 11. KOLOVOZA 2006.


Inače, u originalnom zapisu Johana Weikarda Valvasora u knjizi "Slava vojvodine Kranjske" iz 1689. godine, imena aktera ove protuvampirske akcije zapisana su onako kako ih je čulo njegovo njemački odgojeno uho, na sljedeći način:

Micolo Nyena, Stipan Milasich, Miho Radetich, Mattio Chericatin, Nicolo Macina, Jure Macina, Juira Sorsich, Martino Udoreicich, Micula Crairaer

Cijeli odlomak se inače može pronaći i na webu. Pri sastavljanju teksta za spomen-ploču natojali smo njemačkom ortografijom zapisana imena prevesti u hrvatski pravopis. S prezimenima koja su sasvim nalik i danas raširenim prezimenima u ovom kraju, nije bilo problema u identifikaciji, no neka su bila sporna. Uz malo istraživanja, čitanja i raspitivanja, i ta sporna prezimena smo razriješili, nadam se ispravno prosuđujući da je Udoreicich zapravo Udovičić, da je Chericatin - Hrvatin, da je Sorsich - Žužić, te da je Crairaer - Krajša (najprije smo sumnjali da je u pitanju prezime Krajcar, no Krajcara nema sve do Žminjštine, dok je Krajša staro križansko prezime). Jedino "nedintificirano" prezime ostalo nam je Nyena, za kojeg Valvasor piše da je iz Lupoglava. Niti jedno ni povijesno ni danas postojeće prezime u Lupoglavu i široj okolici ni izdaleka ne nalikuje prezimenu Nyena, pa smo njega ostavili kako je zapisan i u originalu.

Uz metalnu natpisnu ploču na ulazu u Kringu, zavičaj vampira Jure Granda sada je bogatiji za tri artefakta koji će, nadamo se, malo više zabaviti buduće putnike namjernike, a i obogatiti fond ilustracija u budućim novinskim reportažama.

- 11:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.08.2006., utorak

Grandova stancija

Osim zbirke Vampirske priče, nedavni Festival fantastične književnosti ostavio je još nekoliko trajnih kulturnih dobara u Kringi i okolici, pomažući preoblikovanje legende o vampiru iz Kringe u turistički proizvod, današnjim jezikom rečeno. Drugim riječima, potrudili smo se da budućim namjernicima koji će dolaziti u Kringu privučeni tom legendom o vampiru, priuštimo nešto oko čega će moći korisno utrošiti svoje dragocjeno vrijeme, zadovoljiti znatiželju, utrošiti nešto memorije svojih digitalnih fotoaparata, i pritom, nadamo se, ožednjeti i ogladniti.

Jedno od takvih mjesta prikazano je na sličici, upravo u trenutku svečanog otkrivanja. Čin su izvele književnice Jasmina Blažić, Ivana Delač, Viktoria Faust i Sanja Tenjer (na slici slijeva na desno), a ispod svečanog stolnjaka kojeg su sinkroniziranim energičnim pokretom smakle s objekta naše pažnje, ukazao se masivni drveni stol s ugraviranim sljedećim natpisom:

NA OVOME MJESTU PRIJE 350 GODINA PROSTIRALO SE IMANJE DANAS IZUMRLE OBITELJI GRANDO. NJEN POSLJEDNJI IZDANAK, JURE GRANDO, NAKON SMRTI 1656. GODINE POČEO JE USTAJATI IZ GROBA I 16 JE GODINA TERORIZIRAO MJEŠTANE KRINGE, SIJUĆI STRAH, UŽAS I SMRT. OVOM NAJSTARIJEM EVROPSKOM VAMPIRU NAPOKON JE 1672. GODINE NA KRAJ STALA SLOGA I ODVAŽNOST MJEŠTANA KRINGE, KOJI SU MU OTKOPALI GROB I ODRUBILI GLAVU, I ZAUVIJEK SVOJE SELO OSLOBODILI STRAŠNE NAPASTI.
VAMPIRA IZ KRINGE VIŠE NEMA, I ZATO, PUTNICI, BEZ STRAHA ZASTANITE I ODMORITE SE NA OVOME MJESTU!

POSTAVILI SUDIONICI 5. FESTIVALA FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI I OPĆINA TINJAN, 11. KOLOVOZA 2006.


Mjesto na kojem su postavljeni taj ogromni drveni stol i uz njega dvije drvene klupe zove se Grandova stancija, i to je jedini toponim u široj okolici Kringe u kome je sačuvano prezime najstarijeg evropskog vampira. Ovaj je lokalitet zamišljen kao odmorište na budućoj pješačkoj stazi koja će se prostirati desetak kilometara uokrug. Od stola, koji se nalazi neposredno uz cestu, pa dalje prema šumi prostiralo se imanje koje je prije 350 godina pripadalo Juri Grandu. Otkrivajući "Grandov stol", nazdravili smo Grandovom supom, posebnom inačicom tradicijske istarske supe (podgrijanog crnog vina ponuđenog u bukaleti uz dodatak šećera, papra, maslinovog ulja i - češnjaka). Grandovu supu inače možete kušati u nedalekoj konobi Danijeli, a tamo se, provjereno, može i izvrsno jesti. Pa, ako tražite još neviđenu lokaciju za izlet...

- 09:43 - Komentari (5) - Isprintaj - #

17.08.2006., četvrtak

Dobra i lijepa pozivnica

Nakon predstavljanja četvorice Profilovih autora prije dvadesetak dana na Motovunskom filmskom festivalu, od njihove četiri knjige najprije sam pročitao roman Ivice Prtenjače Dobro je, lijepo je, i ugodno se iznenadio prvom prozom ovog autora dotad poznatog pretežito po poeziji. Zaklopivši zadnju stranicu nakon čitanja na balkonu (odmarajući se između dva niza napornih dana: praćenja motovunskog Festivala za novine, i predstojećeg Festivala fantastične književnosti), zamislio sam da ću u nekom budućem govorenju o ovom romanu svakako upotrijebiti frazu "kao što mu i samo ime kaže". Uklapa mi se, ova fraza, po smislu, ali mi se ne uklapa u rečenicu, pa neka ostane na ovakvom, usputnom, spominjanju.
Ja sam strog i sitničav čitač. Aluzije i parafraze odmah mi upadaju u oko, analogije s drugim pročitanim knjigama također. Često previše očekujem od sugovornika, nadajući se da, kad razgovaramo o knjigama, raspolaže s istim informacijama kao i ja, pa na primjedbe i usporedbe počesto dobivam samo blagoteleće poglede. Sugovornik tada ne razumije ni kompliment ni kritiku. Zato ne mogu ni pretpostaviti kako će biti shvaćena sljedeća moja opaska o Prtenjačinu romanu: da je ovaj tekst, naime, po mom dojmu, nešto između "Antikvarijata" Darka Desnice i romana Krešimira Pintarića "Ljubav je sve". I to je, da ne bude zabune, s moga gledišta kompliment.
"Dobro je, lijepo je" se lako i ugodno čita, u tren oka upadamo u svijet glavnoga junaka koji tražeći egzistenciju u svijetu knjiga napušta rodni grad i dolazi u metropolu, hladnu i odbojnu, u kojoj postupno stvara svoju oazu topline i ljudskosti, služeći se onime što mu je pri ruci: susjedima, kolegama na poslu, prvoupamćenim gradskim toponimima i, naravno, sjećanjima. No, za razliku od junaka iz Desničinih priča, Prtenjačin junak nema samo knjige i u svom prosuđivanju ljudi se, osim njihovim odnosom prema knjigama, služi i drugim medotama, a za razliku od Pintarićeva romana, kod Prtenjače junak nema partnericu, iako se osim povremenih izleta u voajerizam i ekstremnija maštanja, doima emocionalno sasvim stabilnim. Doduše, negdje pri kraju romana počinje se slutiti da glavni lik pati od mnogo većih nedostataka nego što se to na prvi pogled čini, ali ipak mogu mirne duše reći da je "Dobro je, lijepo je" roman u kome nema gotovo ni zrnca depresije, tako nakaradno potencirane u većini domaće proze.

U svakom slučaju, bit će mi intrigantno i ugodno proćaskati s autorom večeras, javno, pred publikom, a zdušno vas pozivam da se tom ćaskanju pridružite ako ste danas u Poreču ili bližoj okolici. Naime, zamolili su me, a ja sam s oduševljenjem prihvatio, da u sklopu porečkog Ljetnog sajma knjiga, moderiram:
predstavljanje romana Ivice Prtenjače "Dobro je, lijepo je"
večeras, u četvrtak, 17. kolovoza u 21 sat

pod drvoredom Viale ispred robne kuće u Poreču (odnosno na rivi ispod autobusne stanice), a u slučaju lošeg vremena u Gradskoj knjižnici, Trg Marafor 3.

Bilo bi mi drago da se vidimo!

- 13:09 - Komentari (2) - Isprintaj - #

16.08.2006., srijeda

Krvavo, krvavo...

Najkrvaviji događaj 5. Festivala fantastične književnosti, kako su to duhovito pribilježili neki od mojih kolega, nedvojbeno je bila akcija dobrovoljnog darivanja krvi održana u staroj školi u Kringi u petak, 11. kolovoza nakon što smo u istoj prostoriji otvorili izložbu o Juri Grandu, vampiru iz Kringe. Iako zvuči kao zezancija, bila je to sasvim ozbiljna i prava akcija dobrovoljnog darivanja krvi koju je organizirao pazinski Crveni križ u suradnji s odjelom za transfuziju Opće bolnice u Puli. Akcija je trajala dva sata, a kroz to vrijeme prikupljeno je 13 doza krvi. U Crvenom križu kažu da su prezadovoljni takvim odazivom, jer su očekivali manje od deset davatelja. Uz mještane i goste Festivala, krv su tom prilikom dali SF-pisci Zoran Krušvar (na slici u crvenoj majici), Zoran Vlahović, David Kelečić i Damir Janković, od organizatora Festivala piknuti su se dali Mladen Rajko, Mirko Grdinić i moja malenkost, a s ispruženom rukom pridružio nam se i pazinski gradonačelnik Neven Rimanić. I tako, osim što smo čitali priče, dobro jeli i pili, zabavljali se i družili, možda smo i spasili nečiji život.
Hm, pitam se, hoće li krv esefičara izazvati nešto pozitivno u budućem primatelju, ili će njen privremeni nedostatak izazvati neki kreativni pomak u glavi davatelja?

- 13:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Spooky SMS češnjak party

Nakon prvog dana Festivala fantastične književnosti u Kringi, gdje nas je sponzorski počastila višestruko blagotvornim proizvodima od češnjaka (vidi sliku, pozdrav i zahvala Petri iz SMS-a), splitska tvrtka SMS uputila je domaćoj i svjetskoj javnosti ovo predivno priopćenje:

SMS PROMOVIRAO NAMAZE OD ČEŠNJAKA NA FESTIVALU VAMPIRSKE KNJIŽEVNOSTI U KRINGI

Kringa, Istra – SMS, prehrambena industrija iz Splita, jučer je na 'Spooky SMS češnjak partyju’ prezentirala novu proizvodnu liniju SMS namaza od mariniranog češnjaka. 'Spooky SMS češnjak party' održan je u sklopu 5. festivala fantastične književnosti, a tema ovogodišnjeg Festivala bili su vampiri. Na 'Spooky SMS češnjak partyju’ prezentirano je šest novih SMS-ovih namaza od češnjaka: namaz od mariniranog češnjaka, namaz od mariniranog češnjaka s kukuruzom, namaz od mariniranog češnjaka s vlascem, namaz od mariniranog češnjaka s maslinama, namaz od mariniranog češnjaka s limunom te namaz od mariniranog češnjaka s kaparima, a ove su namaze prvi u Hrvatskoj i svijetu kušali mnogobrojni sudionici Festivala. U ugodno jezovitoj atmosferi mistične istarske ljetne noći sudionici Festivala uživali su bezbrižno, od ugriza proslavljenog istarskog vampira Jure Granda zaštićeni izvanredno ukusnim SMS-ovim namazima od češnjaka. Posjetitelji Partyja bili su ugodno iznenađeni jer su SMS-ovi namazi od mariniranog češnjaka blagog i osvježavajućeg okusa i za razliku od ploda češnjaka nemaju neugodan miris koji se zadržava još dugo nakon konzumiranja.
Osim u hranjivim namazima, gosti na 'Spooky SMS češnjak partyju' uživali su i u SMS-ovim delikatesama s višnjama Maraskama.

Drevni narodi povezivali su češnjak s vječnim životom smatrajući da nema bolesti koju češnjak ne liječi. Njegovim spaljivanjem tjerali su zle duhove, a konzumacijom jačali svoj organizam. Zdravstvena uloga češnjaka i danas je opće poznata jer češnjak sadrži više od 200 aktivnih tvari pogodnih za ljudsko zdravlje. Vrijedni vitamini, minerali, aminokiseline i enzimi iz češnjaka pomažu u snižavanju štetnog kolesterola i krvnog tlaka, sprječavaju nastanak bolesti krvnih žila i dišnih puteva, ublažavaju kašalj i prehladu te znatno poboljšavaju rad srca. Češnjak je prirodni antibiotik, a poznata su i njegova antikancerogena svojstva. Ne čudi zato što su ga nekada smatrali božanskom biljkom i sigurnim putom u vječni život.

SMS namazi od mariniranog češnjaka moći će se nabaviti u hrvatskim prodavaonicama od ove jeseni.


Živjelo bratstvo i jedinstvo sponzora, pisaca i organizatora književnih manifestacija! Osim što je bilo ugodno, ukusno i zabavno, iz ovog smo i naučili nešto novo o češnjaku, ne?

- 08:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.08.2006., utorak

Natječaj za Istrakon 2007

Organizacijski odbor Osme istarske konvencije fantastike i SF-a
ISTRAKON 2007 raspisuje

NATJEČAJ
ZA KRATKU SF&F PRIČU


1. Na natječaj se mogu slati samo neobjavljene SF ili fantasy priče, do 5 kartica dužine (do 9000 znakova, uključujući i razmake, ni znaka više), pisane na hrvatskom jeziku.
2. Tekst mora biti otipkan ili isprintan u jednom primjerku, na pisaćem stroju ili PC-u, a obavezno je priložiti i disketu. Svaki autor može poslati najviše tri priče.
3. Natječaj je anoniman.
4. Rad mora biti obilježen šifrom. Rješenje šifre - puno ime i prezime, adresu i broj telefona, te eventualno e-mail adresu, treba priložiti u zasebnom i zatvorenom pismu.
5. Dodjeljuju se tri novčane nagrade:
- Prva nagrada u iznosu od 1.500,00 kn
- Druga nagrada u iznosu od 800,00 kn
- Treća nagrada u iznosu od 500,00 kn.
6. Ocjenjivački odbor zadržava pravo ne dodijeliti nagrade ako tekstovi ne zadovolje kvalitetom ili uvjetima.
7. Krajnji rok za slanje radova je 15. 01. 2007. godine.
Radovi se šalju poštom na adresu:

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE U PAZINU (za Istrakon)
Šetalište Pazinske gimnazije 1
52000 P A Z I N


8. Nagrade će biti uručene u ožujku 2007. godine na Osmoj istarskoj konvenciji fantastike i SF-a "ISTRAKON 2007" u Pazinu.
9. Posebna nagrada dodijelit će se za priču koja najbolje obradi neku istarsku temu
10. Ako prosudbena komisija veći broj pristiglih radova ocijeni iznimno kvalitetnima, odabrane priče objavit će se u zajedničkoj zbirci kratkih SF priča.

- 09:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Bowie

Bljesak, u rijetkom trenutku odmaka od svega iz posljednjih dana: trebalo bi obraditi "Rock'n'Roll Suicide" Davida Bowieja kao - klapsku pjesmu!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.08.2006., ponedjeljak

Živio Jure Grando!

Jedna od tradicija naših pazinskih književnih okupljanja je i zajedničko sikanje svih gostiju odnosno sudionika, pa evo i ovdje zajedničke fotografije pisaca koji su sudjelovali u predstavljanju zbirke "Vampirske priče" u Kringi na kraju prvog dana 5. Festivala fantastične književnosti. Čak petnaest pisaca (od 25 koliko ih je u zbirci) došlo je na Festival i sudjelovalo u programu. Imali smo sreće i s vremenom: kiša je prestala baš kad su se programi iz zatvorenog prostora trebali preseliti u open space.
Detalje o programima i tijeku Festivala prenijet ću ovdje kad se malo zbrojim, i kad pregledam sve materijale. U međuvremenu, nešto slika i dojmova drugih gostiju i sudionika Festivala može se vidjeti na Istrakonovim stranicama, a pretpostavljam da nešto ima i u medijima (na brzinu sam uspio pronaći tek vijest o prvom danu Festivala u Jutarnjem, a naravno, najdetaljnije je o festivalu izvještavao Glas Istre, naslov ovog posta naslov je jednog od izvještaja novinarke Petre Pekice, a i fotkica gore desno je njezina).
Hvala svima koji su svojim dolaskom i sudjelovanjem pomogli da Festival ovako lijepo uspije, hvala svima koji su pripomogli u organizaciji, posebno hvala svima (posebno piscima i festivalskim gostima) koji su u petak u Kringi dali krv, a onima koji nisu uspjeli doći hvala na moralnoj podršci, na širenju informacija o Festivalu, i na zanimanju kako je sve to skupa ispalo.

- 11:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #

11.08.2006., petak

Natječaj za priče o starim bogovima

Do početka 5. Festivala fantastične književnosti ostalo je nešto više od pet sati. No, mi već mislimo na sljedeći. I zato:

ORGANIZACIJSKI ODBOR 6. FESTIVALA FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI U PAZINU OGLAŠAVA

NATJEČAJ ZA PRIČE O STARIM BOGOVIMA

Ovim se natječajem traže priče iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike - fantasyja - nadnaravnog horora koje na bilo koji način obrađuju ili koriste tematiku ili likove iz starohrvatske odnosno staroslavenske mitologije.
Dajte mašti na volju, istražite tko su i kakvi su bili Svarun, Perun, Svantevid, Volos, Gerovit, Radogost, Morana, Črt, Leđan i ostali bogovi, divovi, demoni, vile i slična nadnaravna bića, obojite ih svojim nadahnućem, gurnite ih u nove avanture, suočite ih s ljudima prošlog, sadašnjeg i budućeg vremena, odmjerite njihove snage s moćima bogova drugih starih naroda. Po želji, ali nipošto vas na to nećemo obavezati, smjestite radnju svojih priča u Istru.

Primaju se priče napisane na hrvatskom jeziku, duljine do 10 novinskih kartica (18.000 znakova, uključujući i razmake).

Priče moraju biti originalne tj. neobjavljene. Neobjavljenom se pričom smatra ona koja još ni na koji način nije pružena na uvid javnosti u tiskanom ili u elektronskom mediju, uključujući i internet.

Priče treba slati u jednom primjerku otisnute na papiru, potpisane imenom i prezimenom autora, s detaljnim podacima o autoru u prilogu, uključujući kontakt-podatke, te kraći životopis i bibliografiju (materijal za "bilješku o piscu"). U koverti s pričom OBAVEZNO treba priložiti i disketu ili CD s pričom u elektronskom obliku (u .rtf datoteci, bez posebnih formatiranja teksta).

Prosudbena komisija odabrat će najbolje priče za objavljivanje u zajedničkoj zbirci, koja će biti predstavljena na 6. Festivalu fantastične književnosti koji će se održati u Gračišću i Pazinu, u kolovozu 2007. godine.

Priče odabrane za objavljivanje u zbirci se ne rangiraju i ne nagrađuju posebnim nagradama. Autori čije se priče odaberu za zbirku bit će pozvani da svoje priče predstave na spomenutom Festivalu.

Priče treba slati na adresu:

Pučko otvoreno učilište u Pazinu
(za priče o starim bogovima)
Šetalište Pazinske gimnazije 1
52000 Pazin


Rok za slanje priča je 1. travnja 2007. godine.

Samo vi pišite!

- 06:43 - Komentari (5) - Isprintaj - #

10.08.2006., četvrtak

Objavljene "Vampirske priče"


Ma viđu je kako je lijepa!
Upravo dopremljena iz tiskare, u mojim je rukama friško odštampana zbirka "Vampirske priče", objavljena u povodu 5. Festivala fantastične književnosti. Gosti Festivala moći će je sutra i prekosutra u Kringi i Pazinu kupiti po prigodnoj cijeni od 60 kuna, a inače će se kasnije prodavati po cijeni od 80 kuna (narudžbe kod nakladnika, Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, na broj 052-624-333, radnim danom u radno vrijeme).
U zbirci čitajte novih 25 vampirskih priča (i jednu pjesmu) isključivo domaćih autora, a svoj dolazak na Festival i sudjelovanje u prvom javnom predstavljanju zbirke, u petak u 20 sati u Kringi, dosad je potvrdilo više od polovice zastupljenih autora. Dođite ih slušati, upoznati se s njima, pohvaliti ih što su pridonijeli nastajanje ovog originalnog izdanja.
S nestrpljivim sam uzbuđenjem čekao cijelo jutro da dopreme knjigu iz tiskare, na svako raspitivanje odgovaralo se evo sad će, samo što nije, za dva sata, za sat, za pola sata, kao, bogte, kad zoveš rodilište je li ti žena rodila. Izračunao sam, ovo je već (ili tek) petnaesta knjiga koju sam uredio u svojoj nedugoj uredničkoj karijeri, a svakako je jedna od zanimljivijih s obzirom da nije nastala od gotovog ponuđenog materijala, nego se korak po korak razvijala od praideje.
Eto, knjiga više nije moja, sad je vaša! Izvolite!

- 15:09 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Subotnji horori

Ostale programe 5. Festivala fantastične književnosti koji sutra započinje u Kringi, a u subotu se nastavlja u Hekima i Pazinu, već smo dovoljno razglasili, a preostaje još pobliže predstaviti program književne večeri u subotu navečer (početak 20:00, mjesto radnje: pazinski Kaštel). Dakle, u završnici 5. Festivala fantastične književnosti predstavljamo:

- Marina Jadrejčić: J. G. (neobjavljena priča)
- SF&F izdanja Udruženja književnika iz Zenice (Adnadin Jašarević i Senad Duran)
- Thomas H. Knight: Lovina, vampirski roman
- Zoran Krušvar: Izvršitelji nauma gospodnjeg, zbirka horor-priča u pripremi
- Zbirka hrvatskog SF-a Zagrob

i još štošta. Uz druženje s literaturom, pijemo vina Vinarije Putinja iz Gračišća i kušamo nove visokokvalitetne proizvode pazinskog Purisa. I veselimo se vašem dolasku!

- 10:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

09.08.2006., srijeda

BiH SF na pazinskom Festivalu

Pisci, čitatelji, izdavači i ljubitelji SF-a u Bosni i Hercegovini prilično su rasuti širom svoje države i u zadnjih petnaestak godina, iz razumljivih razloga, tamošnji fandom skoro da i nema prilike ni međusobno komunicirati, a kamoli propagirati se prema vani. Jedna od oaza SF&F-a u Bosni i Hercegovini je Zenica, gdje već dulje vrijeme djeluje neformalno društvo ljubitelja SF-a u književnosti i stripu, a sretan sam najaviti da će se prvo njihovo predstavljanje široj javnosti dogoditi upravo na predstojećem pazinskom Festivalu fantastične književnosti. U Kringu odnosno Pazin iz Zenice dolaze Adnadin Jašarević i Senad Duran. Obojici je po jedna priča objavljena u zbirci "Vampirske priče", pa će nastupiti i u večernjem programu u petak u Kringi, a u večernjem programu u subotu u Pazinu jedan dio programa bit će posvećen predstavljanju SF produkcije Udruženja književnika Zeničko-dobojske županije (ili kantona, čega li već), koje stoji iza tih projekata.

Izdanja o kojima će biti riječi su: prvi bosanskohercegovački roman epske fantastike "Nedovršeni svijet" autora Adnadina Jašarevića, zatim njegova zbirka vilinskih priča "U dvorani ogledala", zbirka fantastičnih priča "Posljednji Babilon" autora Senada Durana, Antologija bosanskohercegovačke naučno-fantastične priče "Pogled u budućnost" (priredio Adnadin Jašarević), i na kraju Almanah za epsku i naučnu fantastiku "Prometej" kojega je od 1999. do 2006. godine izašlo sedam brojeva u izdanju BZK "Preporod". Jašarević i Duran također najavljuju da će dogodine u Zenici organizirati i konvenciju znanstvene fantastike, o čemu će više govoriti na Festivalu u Pazinu.

Osobno, jako mi je drago da smo otkrili još jednu oazu SF-a u neposrednom susjedstvu i uključili je u ova naša zbivanja.

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.08.2006., utorak

FFK - tehnikalije

Dragi gosti 5. Festivala fantastične književnosti, evo nekoliko tehničkih naputaka za lakše dolaženje do mjesta radnje i snalaženje u nepoznatom okruženju:

- Program Festivala se prvog dana, u petak 11. kolovoza, odvija u mjestu Kringa, a drugog dana najprije, u 14 sati, u mjestu Heki, a zatim navečer u 20 sati u Pazinu. Kako pronaći Kringu? Za Kringu se skreće s ceste Pazin-Poreč (a tu vam cestu, nadam se, neće biti teško pronaći); skretanje je označeno jasnim putokazom, a očekujte ga malo poslije skretanja za Tinjan ako vozite iz pravca Pazina odnosno malo prije Tinjana ako vozite iz pravca Poreča. Za one koji autobusom dolaze do Pazina i ne znaju kako dalje: zborno mjesto za sve koji dolaze na Festival bit će terasa Spomen-doma u centru grada (stotinjak metara od autobusne stanice), gdje će organizatori biti na raspolaganju za prijevoz gostiju autima do Kringe. Veća grupa krenut će za Kringu već oko 11:30, a ako netko stiže kasnije, pliz neka najavi svoj dolazak mailom, čekat ćemo ga. Isto važi i za prijevoz u subotu iz Pazina do sela Heki, okupljanje je u 13:30 na terasi Spomen-doma. Za one koji stižu autom, put u selo Heki vodi sa ceste Pazin-Žminj (stare ceste, ne "ipsilona!"), skretanje je također jasno označeno putokazom.

- Termin za dobrovoljno darivanje krvi u petak u Kringi je od 13 do 15 sati, pa molimo da o tome vode računa gosti koji su dobrovoljni davatelji krvi i žele sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji. Svima unaprijed zahvaljujemo!

- Smještaj koordinira Turistička zajednica grada Pazina, svi kojima u vrijeme Festivala treba smještaj, trebali bi se što prije javiti telefonom na broj 052-622-460.
UPDATE: bit će moguć i jeftini smještaj za one koji koriste vreće za spavanje, pod krovom, ali bez posteljine. Za takvu opciju za rezervaciju se treba javiti Josipu Milanoviću na 098-977-4770 ili na njegov mail.

- Sudionike programa i ostale goste Festivala molimo da misle i na naše tradicionalne akcije darivanja knjiga, pa ako u svojim knjižnicama imate viška izdanja znanstvene fantastike i horora, molimo da ih ponesete sa sobom, a darivat ćemo ih: knjižnici "Cukerančić-centra" u Tinjanu (lakša SF-izdanja općeg tipa), horor-zbirci u kafiću "Vampire" u Kringi (raznovrsna horor-izdanja), te mjesnoj knjižnici u selu Heki (novija SF i slična izdanja, naglašavam novija, jer smo njima veću količinu SF knjiga poklonili prije dvije godine kad se Festival tamo održavao). Hvala unaprijed svim donatorima knjiga!

Očekujte uskoro još detalja o Festivalu!

- 11:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #

02.08.2006., srijeda

FFK - definitivni program

5. FESTIVAL FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI, KRINGA-HEKI-PAZIN, 11.-12.08.2006.

Petak, 11. kolovoza 2006., Kringa:

12:00 - otvorenje izložbe o Juri Grandu, vampiru iz Kringe
13:00 - 15:00 - akcija dobrovoljnog darivanja krvi
16:00 - Konoba Danijeli: predstavljanje romana "Vampir" Borisa Perića
18:00 - 19:00 - otkrivanje turističko-informativnih spomen-obilježja o legendi o vampiru iz Kringe
20:00 - večer horor-književnosti: predstavljanje zbirke "Vampirske priče"
21:30 - predstavljanje društvene igre "Lov na vampire" (Klub mladih "Fobija", Umag)
22:00 - Spooky SMS češnjak party
23:00 - rock koncert: Night Express (Pula)

tijekom dana: sajam autohtonih proizvoda, suvenira i knjiga, ponuda "vampirskih koktela" u kafiću "Vampire" itd.

Subota, 12. kolovoza 2006.:

14:00 - piknik u Hekima, uz roštilj i horor priče
20:00 - pazinski Kaštel: večer horor-književnosti s predstavljanjem novijih horor i SF&F izdanja iz Hrvatske i okolice
22:00 - Puris Istriana party

Detalji o subotnjem večernjem programu još slijede, zasad je izvjesno da će biti predstavljeno 5-6 novoizašlih SF&F&horor izdanja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Za sva tehnička pitanja javite mi se na mail.

- 20:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #

01.08.2006., utorak

NOSF forum radi!

Dragi onlajn-esefičari, pogotovo česti posjetitelji NOSF portala, vjerojatno ste primijetili da se najtemeljitiji i sadržajima najbogatiji hrvatski SF portal ne odaziva na svoju negdašnju adresu http://www.nosf.net, a to je zato što se, kako kaže glavna urednica Ire, portal prebacuje na novi server. Ako je nekoga frustriralo što zbog toga ne može pristupati i najživahnijem SF forumu u našem dijelu virtualnog svemira, dobra vijest je da forum nesmetano radi na posebnoj adresi - http://forum.tip.it/nosf/index.php. Kako primjećujem da je promet na tom forumu nešto manji nego inače, vjerojatno opravdano pretpostavljam da je dio korisnika pristupao preko naslovnice NOSF portala. Naslovnica sada, dok se preseljenje ne dovrši, nije dostupna, ali forum se i dalje nesmetano može koristiti.

- 08:31 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Što čitam i što pišem kad moram i kad ne moram, i kako se u sve to uklapaju Pazin, Istra, SF, Jules Verne, lijepa književnost, ružna stvarnost, i virtualno grebanje po dnu Pandorine kutije
Blogosfera
Best of blog's world:

Knjiški moljac
Blogov kolac
Babl
Rahatli
Manistra
Zrine
Istra, Istria, Istrien!
Jules Verne News
Ire's Corner Office
Pax et Discordia
Bitke kroz povijest
Rant
Filologanoga
Tofu - teka tankih crta
Književni terorist
Jesus Quintana
Buddha u supermarketu
Cyberfolk
Ptica trkačica
Helix
Bodulska bilježnica
Začkoljice
Jezični savjetnik
Moj potok
Turska kava
Eurosmijeh
Vicevi


...itd...



O čemu se pisalo na Bookaleti (izbor):

- Objavili su me u Francuskoj!
- Pet postotni milijunaš
- Par dojmova iz Frankfurta
- Anđeli i vanzemaljci
- Natječaj za vampirske priče
- Divovska lignja
- Goli ili obučeni oslobodilac?
- Kako lutati Istrom a da se ne izgubite
- Pisac u gostima
- Istrakonov natječaj za 2006.
- Kako sam upoznao astronauta
- Priča o dvojici drvosječa
- Domoljubna poezija
- Tko su Istrijani?
- Jules Verne Mondial
- Brian Aldiss dolazi na Istrakon 2006!
- Ferićevi gafovi
- Ukinuli mi rubriku
- Porečka riba i pazinski zmaj
- Istarska nezavisnost
- Istarska blogomanija
- Metak za teatar
- Istarski Stonehenge
- Tri novinarska zakona
- Gradska proza
- Kovanice i novčanice
- Antun Šoljan kao duhovni otac blog-književnosti
- Babilonska e-biblioteka
- Jure Grando, vampir iz Kringe (3)
- Brodolom kod Thule
- Jure Grando, vampir iz Kringe (2)
- Heki i Japanci
- Istarska tarantula
- Jure Grando, vampir iz Kringe (1)
- Alka i Prstenac
- Uzlet domaćeg SF-a
- Valcer, šampanjac i bijele rukavice
- Freud i biska
- Motovun by Orson Welles
- The Empire of Istria
- Izmišljeni istarski gradovi
- Šešir u taksiju ili vlaku
- Gudalo, vijolin i SF
- Warp, holodek, teleport...
- Siesta, Fiesta, Orgasmo, Riposo

Neke starije slike nisu dostupne! Blože, zašto?


eXTReMe Tracker
Glasaj za moj blog na www.blogeri.hr