Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Miles je majstor

Inače sam skeptik prema popularnim visokotiražnim i mnogonagrađivanim serijalima, čak i kad se o SF-u radi. No, relaksirajući se, ovih posljednjih napornih dana, čituckanjem romana "Pripravnik za ratnika" Lois McMaster Bujold, jednog od početnih dijelova serije o pustolovinama Milesa Vorkosigana, ugodno sam se iznenadio: puno je zabavnije nego što sam mislio da će biti. Baš je ful zabavno, opuštajuće i onako nekako djetinje napeto.
Gospođu Lois McMaster Bujold sam inače upoznao na jednom od posljednjih Sferakona, kad je tamo bila počasni gost. Razgovarali smo, naravno, o Julesu Verneu (nisam mogao izbjeći - kad su me predstavljali, spomenuli su joj da se time bavim), i ona se zdušno prihvatila pripovijedati kako je jedan njen dobar frend, tamo doma u Ohiu, isto tako maher za starog Julesa. Kako većinu tih "mahera" znam osobno, barem onih koji su on-line, pitam gospođu Bujold kako se taj njen frend zove, a ona mi veli - Ron Miller. E, svijet je stvarno mali. S tim Ronom Millerom sam još prije sedam-osam godina razmjenjivao knjige, čak sam mu ispravio dvije-tri pogreške u njegovoj knjizi na mjestima gdje se radilo o "Mathiasu Sandorfu" (da sad ne duljim...). Ugavnom, razmijenili smo poklone, od nje sam dobio friški otisak "Diplomatic Imunity" s potpisom i posvetom, ja sam njoj dao komplete naših klupskih izdanja, jedan za nju i jedan za Rona. Po povratku doma, pišem mail Ronu: ej, sreo sam ti prijateljicu! On odgovara: ehm, nije mi to bila samo prijateljica, znaš, nekad smo i hodali, kad smo bili puno mlađi, čak sam je "uveo" u te naše esefičarske krugove... Svijet je fakat jako jako mali :-)
Nekako je poseban osjećaj čitati knjige autora koje poznaješ, pogotovo kad od njih izmamiš neku "tajnu" koju njihovi obožavatelji ne znaju. Tako je bilo i s Brianom Aldissom nakon što nam je bio u gostima, sad mi je puno veći gušt čitati nešto njegovo nego prije kad mi je bio samo "ime". Upoznavanje djela gospođe McMaster nakon što sam prvo upoznao njen lik odgađao sam iz razloga spomenutih na početku, no sad mi se čini da je Miles Vorkosigan jedan od najzanimljivije koncipiranih likova u SF-u, ravan, za moje ukuse, recimo Kzinu i tronogom Lutkaru iz Nivenovog "Prstena" i njegovih nastavaka. Čitat ću svakako i druge Milesove pustolovine, iako mi se baš ne žuri, imam puno drugih prečih stvari...

Post je objavljen 27.08.2006. u 22:25 sati.