Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

nedjelja, 31.10.2021.

Zastavoslovlje

Zastave 'stare' Južne Afrike – zastava Venda

Venda je bivša republika u Bantustanu u južnoj Africi, a sastojala se od enklave unutar Transvaala i Južnoafričke Republike južno od današnjeg Zimbabvea.

Godine 1962. Južna Afrika Vendu je proglasila domovinom za narod koji govori Venda jezik, a 1973. Venda je imala i djelomičnu samoupravu, pa je tako 13. rujna 1979. Venda postala neovisna republika.

Venda je opetovano uključena u Južnu Afriku kao dio novostvorene Sjeverne (danas Limpopo) pokrajine 1994.

Zastava Venda se sastoji od tri vodoravne pruge i jednog okomitog stupa, jednake širine, od vrha do dna zeleno- žuto-smeđe boje, a stup je grboslovno desno plave boje te se u sredini žute grede nalazi smeđe slovo V.

Dizajn zastave Venda podsjeća na zastavu Transvaalske republike, a nakratko je korišten i u zastavi susjednog Zimbabvea (prije Rodezija) između rujna 1979. i travnja 1980.


31.10.2021. u 10:05 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 30.10.2021.

Zastavoslovlje

Zastave 'stare' Južne Afrike – zastava Bophuthatswana

Bophuthatswana je bila država domovina u Bantustanu rezervirana za smještaj naroda koji govore tswana (Setswana) jezikom, a sastojala se od sedam enklava raspoređenih po bivšim južnoafričkim provincijama Cape Province , Transvaal i Orange Free State.

Bophuthatswana na jeziku tswana ljudi znači 'okupljeni tswana ljudi', a od 27. travnja 1994. opetovano je integrirana u Južnu Afriku (Južnoafričku Republiku).

Zastava Bophuthatswana u početku je bila dvobojna (od 1972. – 1973.), crveno zelena s glavom tigra u središtu polja, ali je od 1973. pa do integracije 1994. bila jednobojna plava podijeljena dijagonalnom narančastom prugom od grboslovno desno donjeg do grboslovno lijevog gornjeg kuta.

Na toj zastavi glava je geparda i smještena je u desni kut zastave.

Trobojna (dvobojna) podjela na stupove narančasto-plavo-narančasto s gepardovom glavom u sredini iza koje su ukriženi koplje i sjekirica bila je na zastavi Oružanih snaga Bophuthatswane.


30.10.2021. u 16:26 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 24.10.2021.

Zastavoslovlje

Zastave istočne 'stare' Južne Afrike – zastave Transvaala

Na trenutak moram prekinuti seriju o zastavama Bantustana (područja rezervirana za 'crno' stanovništvo Južne Afrike) kako bih objasnio veze između zastava tadašnjeg Transvaala (prvi začeci stvaranja Južnoafričke republike).

Dakle, Anglo-Burski oružani sukob za kolonijalne posjede iznjedrio je i prvi ratnu bursku zastavu nazvanu 'vierkleur' (4 boje) koju će kasnije za službenu uzeti Burska Republika Land Goshen (niz. Republiek van Land Goshen) između 1881. - 1884.

Okomiti stup zastave bio je zelene boje, a vodoravne pruge, redom oranž-bijelo-plavo kao da su slijedile staru nizozemsku zastavu kraljevića (prinčeva). Kasnije pak će ta zastava postati zastava Transvaala, ali s izmijenjenom bojom oranž za crvenu, što će opet biti nizozemska zastava.

Britanci će ukinuti tu zastavu, ali zastava Južnoafričke Unije imat će na staroj nizozemskoj trobojnici (oranž umjesto crvene) u središtu polja tri zastave: britansku-slobodna država Oranje i opet zastavu Transvaala s crvenom gredom umjesto oranž.

Današnja zastava Južnoafričke Republike 'asimilirala' je sve povijesne boje i oko zelenog jarma razmještene su crna, bijela, crvena i plava boja.

Nekakva usporedba tih zastava prikazana je na donjoj slici.


24.10.2021. u 12:29 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 23.10.2021.

Zastavoslovlje

Zastave 'stare' Južne Afrike – zastava Bocvane

Gdje god se 'bijeli čovjek' umješao među one druge ljude, drugačije nijanse kože, sa željom 'donošenja prosperiteta', zapravo je stvarao kaos i pomutnju. Tako je bilo i na samom jugu afričkog kontinenta koji ću ja u slijedećim zapisima i promišljanjima nazivati – 'stara' Južna Afrika.

Dakle, tu su prije dolaska 'bijelih ljudi' živjeli, žive, a i živjet će, ponosni i slobodni 'crni ljudi'. Iako su 'bijeli' to nazvali Bantustan i željeli stvoriti 'nekakvo zajedništvo' to je bila i ostala domovina slobodnih i ponosnih starosjedilačkih naroda.

Dobro, idemo sada nekim redom sa zastavama. Prva je u mom nizu današnja država Bocvana (domovina naroda Tswana).

Zastava Bocvane je utemeljena 10. rujna, 1966. Zastava je svijetlo plave boje, s crnom horizontalnom trakom po sredini, oko koje je bijeli obod.

Plava boja predstavlja vodu, točnije kišu, te dolazi od mota na grbu Bocvane, koji glasi Pula, što na tswana jeziku znači 'neka bude kiša'.
Bijela i crna boja predstavljaju rasnu harmoniju, a ujedno predstavljaju i boje zebri (grboslovni štitonoše) koje drže grb Bocvane.

Još jedna zastava koja je donekle slična zastavi Bocvane je zastava bivše republike Ciskei.

Zastava Ciskeija sastojala se od bijele dijagonalne pruge koja se protezala od gornjeg desnog kuta do donjeg lijevog kuta, s plavim ždralom (Indwe na jeziku naroda Xhosa ) u sredini, na nebesko plavoj podlozi.

Zastava Ciskei službeno je bila u uporabi od 22. lipnja 1977. do 27. travnja 1994. kada je Ciskei ponovno uključen u Južnu Afriku.

Plava boja zastave simbolizira beskonačnost neba i težnju za napretkom i razvojem. Bijela se traka odnosila na put koji se mora slijediti da bi se ovaj razvoj ostvario. Plavi ždral Indwe simbolizira želju naroda Xhosa za hrabrošću, postojanošću i marljivošću za budućnost zemlje i njenog naroda.

Na grbu Ciskei, (leopardi su štitonoše, a plavi ždral je krijesta), postoji moto: 'Siyakunqandwa Ziinkwenkwezi', što na jeziku naroda Xhosa znači – 'Zvijezde će nas zaustaviti' ili možda bih ja to preveo po svom: 'Samo Zvijezde nas zaustaviti mogu' ili pak još bolje 'Samo Nebo je granica'…

23.10.2021. u 13:18 • 1 KomentaraPrint#^

nedjelja, 17.10.2021.

Zastavoslovlje

Zastava pješčane Dine – izmišljene filmske zastave

Od izmišljenih filmskih zastava, zastava svemirskog ceha CHOAM (Combine Honnete Ober Advancer Mercantiles), sastoji se od polja žute (zlatne) boje i crveno-crnog kruga podijeljenog na dvije polutke (gornja crvena donja crna), nalikuje izborom boja zastavi australskih starosjedilaca Aboridžina.

Zastava Aboridžina je podijeljena u dvije grede (gornja crna i donja crvena), a u sredini ima žuti krug. Kombinacija te tri boje simbolizira slijedeće: crna je simbol naroda Aboridžina, crvena je simbol zemlje, a žuta je simbol Sunca.

Zastava ceha CHOAM može se pojaviti u još dvije inačice (prikazane dolje na mojoj slici), ali izglednije su i prihvatljivije prve dvije jer podijeljeni crveno-crni krug predstavlja sam ceh (korporaciju).

Ideja za CHOAM najvjerojatnije je inspirirana OPEC-om (cehom zemalja izvoznica nafte) pri čemu je zastava OPEC-a tirkizne boje polja u čijem središtu se nalaze četiri slova stiliziranog fonta kojeg je vrlo teško dešifrirati ako se ne zna da se radi o slovima korporacije OPEC.


17.10.2021. u 10:49 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 16.10.2021.

Zastavoslovlje

Zastava Woody Allen - Rivoluzione a Bananas

Zastava izmišljene republike San Marcos usamljena je bijela zvijezda na crnom okomitom stupu grboslovno desno.

San Marcos izmišljena je država u Latinskoj Americi u kojoj dolazi do vojnog prevrata, a samim tim i zastava države je fiktivna (izmišljena).

Boje zastave su: crna, bijela i španjolski zlatna, a svaka sličnost s ostalim geografskim i političkim institucijama (oblastima, županijama, gradovima …) sasvim je slučajna, pa tako i s bojama nekadašnje zastave Ruskog Carstva.

Zastava se pojavljuje nekoliko puta u jednoj od posljednjih scena, dok skupina revolucionara u maloj srednjoameričkoj banana-republici San Marcos preuzima vlast i strijelja neistomišljenike.


16.10.2021. u 14:05 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 15.10.2021.

Zastavoslovlje

Zastave izmišljenih zemalja – Costaguana i Sulaco

U romanu Nostromo, britanskog autora Josepha Conrada, postoje dvije izmišljene zemlje, od kojih se jedna odvaja od druge. Zovu se Republika Costaguana i Zapadna Republika Sulaco.

U samom romanu ove zastave lako je identificirati jer su one kao takve i opisane:

'Ogromna nacionalna zastava Costaguane, dijagonalno crvena i žuta, s dvije zelene palme u sredini, lijeno je plutala na glavnom jarbolu Junone.'

'Kako je američka krstarica Powhattan prva pozdravila zapadnu zastavu - bijelu, s vijencem zelenog lovora u sredini koji je okruživao žuti cvijet amarille.'

Dakle, (za one koji to nisu čitali) Zapadna Republika Sulaco izmišljena je država u kojoj se odvija radnja romana.

Cvijet prikazan na zastavi Sulaco cvijet je amarille, cvijet nema jasno botaničko značenje (jednostavno znači 'žuto' na španjolskom, iako je tako zapravo nazvan u engleskom tekstu).

Roman Nostromo tematizira revoluciju, politiku i novčane malverzacije u izmišljenoj državi Costaguani u Južnoj Americi, pa iako je radnja smještena u fiktivni Sualco, rudarski grad-luku na zapadu izmišljene Costaguane, sve to zapravo podsjeća na Kolumbiju.

Kako pak bi te zastave zapravo trebale izgledati ja sam to prikazao na donjoj slici.


15.10.2021. u 20:02 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 10.10.2021.

Zastavoslovlje

Zastava Dominikana – Dominikanska Republika

Dominikanska Republika (Dominikana), država u Karipskom moru. Zauzima dvije trećine istočnoga dijela otoka Hispaniola i graniči s Haitijem. Dominikansku Republiku često miješaju s Dominikom, također otočnom državom u Karipskom moru.

Zastava Dominikane ima vrlo zanimljivu povijest nastajanja, a danas je ona plavo crvena podijeljena bijelim križem pri čemu je grboslovno desni gornji kut plavi, a donji je crveni, dok je grboslovno lijevo od križa obrnuto.

Zastava Dominikane ponekad se (u nekim izvorima) opisuje kao crveno bijelo žuta trobojnica te je povezuju sa zastavom španjolskih brodova galeona koji su nekada krstarili u vodama Kariba.

Nadalje, zastavu Dominikane povezuju i s grboslovnom zastavom Presvetog Trojstva, a kako pak ona izgleda ja sam prikazao na donjoj slici.

Sve u svemu zastava Dominikanske Republike možda podsjeća i na zastavu susjednog Haitija, ali ona je jedinstvena i pripada samo Dominikani.

Na kraju, neki znaju pomiješati Dominikanu i Dominiku, no, Dominika je opet jedna druga otočna država u Karipskom moru, a samim time i njezina je zastava nešto drugačija (prikazana je na donjoj slici).

Za sami kraj napisat ću da su današnji starosjedioci otoka koje je tu zatekao Kolumbo gotovo istrijebljeni, ali njihova zastava izgleda opet drugačije (naravno radi se o starosjedilačkom narodu Arawak), a tu zastavu opet je moguće uočiti na mojoj donjoj slici.


10.10.2021. u 08:40 • 1 KomentaraPrint#^

subota, 09.10.2021.

Zastavoslovlje

Zastava Cipra

Nacionalna zastava Cipra službeno je usvojena 16. kolovoza 1960. međutim, iako ju je dizajnirao učitelj umjetnosti ciparskih Turaka (Ismet Guney), ciparski Turci nisu je prihvatili kao svoju.

Naime, ta nacionalna zastava Cipra ima siluetu otoka boje bakra u središtu bijelog polja te dvije maslinastozelene ukrštene grane masline smještene ispod siluete otoka.

Bakreno-narančasta boja siluete otoka simbolizira nalazišta bakra (halkopirita) na otoku. Bijela boja u pozadini zastave predstavlja mir. Dvije ukrštene grančice zelene masline označavaju nadu u mir i pomirenje između grčke i turske zajednice nastanjene na otoku.

Cipar je na početku u sastavu Bizantskog carstva, kasnije pak dolazi u ruke vitezova križara, a nekoliko stoljeća bio je i u sastavu Osmanskog carstva. Godine 1878. Velika Britanija je stekla administrativni nadzor nad otočkom državom.

Ciparski Grci i Turci nikada nisu željeli prihvatiti kolonijalnu britansku zastavu (Union Jack u kantonu, zajedno s parom dva crvena kraljevska lava na grbu), pa su isticali zastave Grčke i Turske kao svoje nacionalne zastave.

Nakon neovisnosti Cipra od Velike Britanije 'tražila' se zastava koja nema crvenu boju jer je boja povezana s Turskom, ali ni plavu boju jer je boja bila povezana s Grčkom.

Nova nacionalna zastava za Cipar predložena je 2004. godine kao dio napora Ujedinjenih naroda za ujedinjenje otoka. Ta nova zastava sadržavala je tri boje, tanku plavu traku na vrhu koja predstavlja Grčku, crvenu traku slične debljine duž dna koja predstavlja Tursku i veliku središnju bakreno-žutu traku za otok Cipar.

No, i ovaj pokušaj UN-a s Planom mira i pomirenja je odbačen, a zastava nikada nije prihvaćena.


09.10.2021. u 11:33 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 03.10.2021.

Zastavoslovlje

Zastava Brazila - Bandeira do Brasil

Zastava Brazila zelene je boje koja simbolizira amazonske prašume, atlantsku džunglu i druge prirodne šume Brazila.

Na tom zelenom polju nalazi se zlatni romb koji predstavlja ogromne zlatne rezerve (romb je grboslovni simbol zlata).

U sredini polja zastave nalazi se plavi krug, isprekidan s nekoliko bijelih zvijezda. Postoji 27 bijelih zvijezda koje predstavljaju 26 brazilskih država i savezni okrug, a plavi krug simbolizira noćno nebo (ponekad u zapisima stoji i bogatstvo vode kojom Brazil obiluje).

Konstelacija zviježđa odgovara nadnevku 15. studenog 1889. iznad Rio de Janeira, a to je bio dan kada je utemeljena Republika Brazil. Savezni okrug predstavlja zvijezda Sigma Octantis , koja je jedna od rijetkih zvijezda vidljivih na brazilskom noćnom nebu tijekom cijele godine.

Preko plavog kruga na zastavi nalazi se bijeli transparent sa sloganom 'Ordem e Progresso', to pak je nacionalni moto koji znači 'Red i napredak'.

Kroz povijest, Brazil je isticao razne zastave, od kolonijalnog sve do današnjeg modernog doba, a neke od njih ja sam prikazao na slici ispod.

Tako je prva zastava Brazila zapravo bila bijele boje (Kneževina Brazil), netom potom pak je bila plave boje (Kraljevina Brazil 1816.-1822.). Kao Nezavisna Kraljevina Brazil, zastava poprima obrise i boje današnje zastave Federativne Republike Brazil, zastava se mijenja u detaljima poput boja i broja zvjezdica (federativnih država).

U jednom trenutku zastava Brazila bila je nalik zastavi SAD-a što je bilo u tom trenutku prihvatljivo jer su mlade SAD tada bile uzor 'ideologije Republikanstva'.


03.10.2021. u 12:07 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 02.10.2021.

Zastavoslovlje

Zastava Akadije – zastave baštine

U skupinu zastava baštine (nasljeđa) ubrajaju se zastave 'američkih frankofona'. Naime, tu su zastave Akadije, Cajuna (Louisiana) i kreolaca, a sve su one u temelju francuskih kolonijalnih zastava.

Dakle, nije isto 'Akađanin', 'Cajun' ili 'Kreolac' makar su svi temeljem povezani s Francuzima iz kolonijalnog doba. Jedni su direktni potomci francuskih kolonista, drugi pak su rođeni na tlu Amerike u miješanim brakovima (jedan od roditelja je Francuz/skinja, a drugi je starosjedilac ili rob nasilno doseljen iz Afrike), ili pak su nasilno doseljeni iz Afrike.

Podrijetlo riječi 'Akadija' dolazi od grčke 'Arkadije', a označava mjesto (utočište) spasa ili pak nekakvo 'idilično mjesto'. Akadija je tako postala dio obale u današnjoj Kanadi i Novoj Engleskoj.

Zastava Acadia (Akadija) je usvojena 15. kolovoza 1884. Koja se temelji na izvornoj zastavi Francuske (što simbolizira privrženost Akadijaca francuskoj civilizaciji) ali u modrom stupu zastave nalazi se žuta (zlatna) zvijezda (Stella Maris) koja simbolizira zvijezdu Blažene Djevice Uznesenja zaštitnicu Akadijaca.

Međutim, zvijezda 'Stella Maris' u grboslovlju simbolizira 'morsku zvijezdu' koja vodi mornare 'kroz oluje i grebene do mjesta spasa – utočišta'.

Zlatnu boja zvijezde 'Stella Maris' simbolizira boju Pape, a želja je bila prikazati privrženost Akadijaca Rimokatoličkoj crkvi i ulogu Crkve u povijesti Akadije.

Zvijezda je smještena u modri stup, odnosno u kut zastave, najvjerojatnije jer je cijen (plava) boja simbol Djevice Marije.

Druga zastava, lujzijanijskih Cajuna nešto je drugačija i razlikuje se od zastave Akadije, ali ne pretjerano. Naime, zastava Cajuna odstupa od redoslijeda boja francuske zastave (bijelo-modro-crveno umjesto modro-bijelo-crveno) te ima žutu zvijezdu u bijelom polju, bijele grboslovne ljiljane (fleur-de-lis) u modrom polju i zlatnu utvrdu tri tornja na crvenoj podlozi (simbolizira španjolske potomke u Lujzijani).

Treća zastava baštine, zastava Kreolaca, ponekad se pojavljuje u dvije inačice. U inačici mješavine četiri zastave (grboslovna Francuska, grboslovna Španjolska, te afričke zastave Senegal i Mali) simbolika je više nego razumljiva i simbolizira etničke skupine potomaka Francuza i Španjolaca, ali i potomaka robova nasilno dovedenih iz francuskih afričkih kolonija u Ameriku.

Druga inačica kreolske zastave je zastava koso podijeljenih rasnih boja (smeđa, bež) i to crvenom prugom američkom, bijelom prugom europskom i crnom prugom afričkom te simbolima grboslovnog ljiljana i grboslovne zvijezde stele.


02.10.2021. u 14:49 • 1 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2021 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

Sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest. Osobno promišljanje o grboslovlju i stjegoslovlju, o bojama i njihovim uporabama tijekom povijesti razvoja vojne vještine i vojski. Mimikrija i kamuflaža kao predmet za istraživanje i promišljanje kroz vrijeme ...



Flag Counter

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...



... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

Nije rat kriv što je rat ... netko je izazvao rat!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Athumanunhova promišljanja


Zašto budale galame - zato što mudri šute!

… o hladnoći, tami i zlu

Ako Athumanunha pitate postoji li hladnoća on će Vam odgovoriti NE! Hladnoća ne postoji, jer hladnoća je samo odsutnost topline. Ako pak pitate Ahumanunha postoji li tama, on će Vam opetovati NE! Tama ne postoji, jer tama je odsutnost svijetla.

Ako pak pitate Athumanunha postoji li zlo … odgovor znate! NE! Zlo ne postoji, jer zlo je samo odsutnost dobroga …


Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!