Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Zastava Dominikana – Dominikanska Republika

Dominikanska Republika (Dominikana), država u Karipskom moru. Zauzima dvije trećine istočnoga dijela otoka Hispaniola i graniči s Haitijem. Dominikansku Republiku često miješaju s Dominikom, također otočnom državom u Karipskom moru.

Zastava Dominikane ima vrlo zanimljivu povijest nastajanja, a danas je ona plavo crvena podijeljena bijelim križem pri čemu je grboslovno desni gornji kut plavi, a donji je crveni, dok je grboslovno lijevo od križa obrnuto.

Zastava Dominikane ponekad se (u nekim izvorima) opisuje kao crveno bijelo žuta trobojnica te je povezuju sa zastavom španjolskih brodova galeona koji su nekada krstarili u vodama Kariba.

Nadalje, zastavu Dominikane povezuju i s grboslovnom zastavom Presvetog Trojstva, a kako pak ona izgleda ja sam prikazao na donjoj slici.

Sve u svemu zastava Dominikanske Republike možda podsjeća i na zastavu susjednog Haitija, ali ona je jedinstvena i pripada samo Dominikani.

Na kraju, neki znaju pomiješati Dominikanu i Dominiku, no, Dominika je opet jedna druga otočna država u Karipskom moru, a samim time i njezina je zastava nešto drugačija (prikazana je na donjoj slici).

Za sami kraj napisat ću da su današnji starosjedioci otoka koje je tu zatekao Kolumbo gotovo istrijebljeni, ali njihova zastava izgleda opet drugačije (naravno radi se o starosjedilačkom narodu Arawak), a tu zastavu opet je moguće uočiti na mojoj donjoj slici.




Post je objavljen 10.10.2021. u 08:40 sati.