Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Zastava Akadije – zastave baštine

U skupinu zastava baštine (nasljeđa) ubrajaju se zastave 'američkih frankofona'. Naime, tu su zastave Akadije, Cajuna (Louisiana) i kreolaca, a sve su one u temelju francuskih kolonijalnih zastava.

Dakle, nije isto 'Akađanin', 'Cajun' ili 'Kreolac' makar su svi temeljem povezani s Francuzima iz kolonijalnog doba. Jedni su direktni potomci francuskih kolonista, drugi pak su rođeni na tlu Amerike u miješanim brakovima (jedan od roditelja je Francuz/skinja, a drugi je starosjedilac ili rob nasilno doseljen iz Afrike), ili pak su nasilno doseljeni iz Afrike.

Podrijetlo riječi 'Akadija' dolazi od grčke 'Arkadije', a označava mjesto (utočište) spasa ili pak nekakvo 'idilično mjesto'. Akadija je tako postala dio obale u današnjoj Kanadi i Novoj Engleskoj.

Zastava Acadia (Akadija) je usvojena 15. kolovoza 1884. Koja se temelji na izvornoj zastavi Francuske (što simbolizira privrženost Akadijaca francuskoj civilizaciji) ali u modrom stupu zastave nalazi se žuta (zlatna) zvijezda (Stella Maris) koja simbolizira zvijezdu Blažene Djevice Uznesenja zaštitnicu Akadijaca.

Međutim, zvijezda 'Stella Maris' u grboslovlju simbolizira 'morsku zvijezdu' koja vodi mornare 'kroz oluje i grebene do mjesta spasa – utočišta'.

Zlatnu boja zvijezde 'Stella Maris' simbolizira boju Pape, a želja je bila prikazati privrženost Akadijaca Rimokatoličkoj crkvi i ulogu Crkve u povijesti Akadije.

Zvijezda je smještena u modri stup, odnosno u kut zastave, najvjerojatnije jer je cijen (plava) boja simbol Djevice Marije.

Druga zastava, lujzijanijskih Cajuna nešto je drugačija i razlikuje se od zastave Akadije, ali ne pretjerano. Naime, zastava Cajuna odstupa od redoslijeda boja francuske zastave (bijelo-modro-crveno umjesto modro-bijelo-crveno) te ima žutu zvijezdu u bijelom polju, bijele grboslovne ljiljane (fleur-de-lis) u modrom polju i zlatnu utvrdu tri tornja na crvenoj podlozi (simbolizira španjolske potomke u Lujzijani).

Treća zastava baštine, zastava Kreolaca, ponekad se pojavljuje u dvije inačice. U inačici mješavine četiri zastave (grboslovna Francuska, grboslovna Španjolska, te afričke zastave Senegal i Mali) simbolika je više nego razumljiva i simbolizira etničke skupine potomaka Francuza i Španjolaca, ali i potomaka robova nasilno dovedenih iz francuskih afričkih kolonija u Ameriku.

Druga inačica kreolske zastave je zastava koso podijeljenih rasnih boja (smeđa, bež) i to crvenom prugom američkom, bijelom prugom europskom i crnom prugom afričkom te simbolima grboslovnog ljiljana i grboslovne zvijezde stele.




Post je objavljen 02.10.2021. u 14:49 sati.