Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Zastave istočne 'stare' Južne Afrike – zastave Transvaala

Na trenutak moram prekinuti seriju o zastavama Bantustana (područja rezervirana za 'crno' stanovništvo Južne Afrike) kako bih objasnio veze između zastava tadašnjeg Transvaala (prvi začeci stvaranja Južnoafričke republike).

Dakle, Anglo-Burski oružani sukob za kolonijalne posjede iznjedrio je i prvi ratnu bursku zastavu nazvanu 'vierkleur' (4 boje) koju će kasnije za službenu uzeti Burska Republika Land Goshen (niz. Republiek van Land Goshen) između 1881. - 1884.

Okomiti stup zastave bio je zelene boje, a vodoravne pruge, redom oranž-bijelo-plavo kao da su slijedile staru nizozemsku zastavu kraljevića (prinčeva). Kasnije pak će ta zastava postati zastava Transvaala, ali s izmijenjenom bojom oranž za crvenu, što će opet biti nizozemska zastava.

Britanci će ukinuti tu zastavu, ali zastava Južnoafričke Unije imat će na staroj nizozemskoj trobojnici (oranž umjesto crvene) u središtu polja tri zastave: britansku-slobodna država Oranje i opet zastavu Transvaala s crvenom gredom umjesto oranž.

Današnja zastava Južnoafričke Republike 'asimilirala' je sve povijesne boje i oko zelenog jarma razmještene su crna, bijela, crvena i plava boja.

Nekakva usporedba tih zastava prikazana je na donjoj slici.




Post je objavljen 24.10.2021. u 12:29 sati.