Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Zastava Cipra

Nacionalna zastava Cipra službeno je usvojena 16. kolovoza 1960. međutim, iako ju je dizajnirao učitelj umjetnosti ciparskih Turaka (Ismet Guney), ciparski Turci nisu je prihvatili kao svoju.

Naime, ta nacionalna zastava Cipra ima siluetu otoka boje bakra u središtu bijelog polja te dvije maslinastozelene ukrštene grane masline smještene ispod siluete otoka.

Bakreno-narančasta boja siluete otoka simbolizira nalazišta bakra (halkopirita) na otoku. Bijela boja u pozadini zastave predstavlja mir. Dvije ukrštene grančice zelene masline označavaju nadu u mir i pomirenje između grčke i turske zajednice nastanjene na otoku.

Cipar je na početku u sastavu Bizantskog carstva, kasnije pak dolazi u ruke vitezova križara, a nekoliko stoljeća bio je i u sastavu Osmanskog carstva. Godine 1878. Velika Britanija je stekla administrativni nadzor nad otočkom državom.

Ciparski Grci i Turci nikada nisu željeli prihvatiti kolonijalnu britansku zastavu (Union Jack u kantonu, zajedno s parom dva crvena kraljevska lava na grbu), pa su isticali zastave Grčke i Turske kao svoje nacionalne zastave.

Nakon neovisnosti Cipra od Velike Britanije 'tražila' se zastava koja nema crvenu boju jer je boja povezana s Turskom, ali ni plavu boju jer je boja bila povezana s Grčkom.

Nova nacionalna zastava za Cipar predložena je 2004. godine kao dio napora Ujedinjenih naroda za ujedinjenje otoka. Ta nova zastava sadržavala je tri boje, tanku plavu traku na vrhu koja predstavlja Grčku, crvenu traku slične debljine duž dna koja predstavlja Tursku i veliku središnju bakreno-žutu traku za otok Cipar.

No, i ovaj pokušaj UN-a s Planom mira i pomirenja je odbačen, a zastava nikada nije prihvaćena.




Post je objavljen 09.10.2021. u 11:33 sati.