Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

četvrtak, 27.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Big Island Lake Cree Nation

Big Island Lake Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat Big Island Lake Cree Nation, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 399.

Posebna zastava i plemenski pečat ovog plemena nisu poznati, a za svoje prezentacije pleme rabi zajedničku zastavu Cree naroda.


27.06.2019. u 21:56 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 26.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Beardy's and Okemasis Cree Nation

Beardy's and Okemasis Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 96 Okemasis i 97 Beardy's , a uvedeno je u službeni registar pod brojem 369.

Ovo pleme nazvano je po dvojici poglavica Kamiyescawesit (onaj koji ima malu bradu) Beardy i Okemasis (mali šef).Njih dvoje potpisali su Ugovor 6. Zastava ovog plemena nije poznata, a plemenski pečat je vrlo jednostavan. U okrugloj žutoj ispuni ukršteni su kemijska olovka i obredno pero.


26.06.2019. u 20:49 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 25.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Ahtahkakoop Cree Nation

Ahtahkakoop Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 104 Ahtahkakoop, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 406.

Zastava ovog plemena je prikaz noćnog zvjezdanog neba iznad četiri crne siluete šatora ispred kojih su smeđe siluete tri bizona. Iznad prvog bizona je žuti krug simbol sunca, iznad drugog je simbol nebeske gromovite ptice, a iznad trećeg je štap poglavice.

Grboslovno lijevo u polju zastave slika je poglavice Ahtahkakoopa (Zvjezdani Pokrivač) koji je potpisao Ugovor 6 za svoje pleme. Pleme ima i svoj plemenski pečat koji je u ispuni slika poglavice Ahtahkakoopa, a vanjski prsten sadrži kružni natpis u donjem dijelu AHTAHKAKOOP BAND, a u gornjem dijelu 1876 TREATY 6.



Heh ha ha Yeah ... Heh ha ha Yeah Yahohe … Danas sam pokopao sina, Nijedan otac ne bi trebao pokopati svoga sina, Osobito kad je posljednji u svom plemenu, Danas mi srce krvari!
Njegova duša leti na vjetru, Dolinama luta, Besplatno je u lovištima, Manitou mu je dao dom, Postao je posljednji od Mohikanaca!

25.06.2019. u 08:02 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 24.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Whitefish Lake First Nation

Whitefish Lake First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 155 Utikoomak Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 459.

Ovo pleme sebe naziva 'Atikameksheng', odnosno, Atikameg (Utikoomak) što u prijevodu označava 'bijelu ribu'. Zastava ovog plemena je bijele boje gdje je po cijelom polju zastave, grboslovno desno, stilizirani crveni kanadski list javora na kojem je u zadnju trećina lista plavom bojom uklopljen tipični šator.

Nadalje, crvenim slovima na ostatku polja zastave piše Whitefish Lake, a ispod plavim slovima FIRST NATION. Pleme rabi i svoj okrugli plemenski pečat koji je obrubljen prstenom kojeg s vanjske strane okružuju plava i bijela kružnica te u njemu piše u donjem dijelu Whitefish Lake First Nation 459.

U gornjem dijelu je glava orla čije tijelo prelazi u plavu boje s koje visi šest obrednih crno-bijelih pera. Ispod su plavi valovi iz kojih iskače stilizirana bijela riba, a potom u nijansama plave i modre boje naizmjenično vodoravne grede ispunjavaju ispunu. Sa svake strane su dvije trake crveno-žutih trokuta koji čine karakterističnu šaru ovog plemena.


24.06.2019. u 08:43 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 23.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Tsuu T'ina Nation

Tsuu T'ina Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Dane-zaa. Pleme je potpisnik 'Ugovora 7' koji im jamči rezervat 145 Tsuu T'ina Nation, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 432.

Tsuut’ina (Tsuu T'ina) na athabaskan dijalektu, koji govori ovo pleme, znači 'mnogo ljudi', a oni sami sebe nazivaju Sarcee. Zastava ovog plemena nije poznata, ali pleme rabi svoj plemenski pečat.

Plemenski pečat je okrugli, točnije prikaz kože koja je razvučena na dva štapa koji su smotani u krug. U ispuni su dvije perjanice koje su okrenute jedna prema drugoj, a između njih je stilizirano žuto sunce preko kojeg je strijela s dva vrška koji su okrenuti svaki na svoju stranu.

Iza vrška trijele su sa svake strane dva stitlizirana prikaza čovjeka, iznad je obredna lula okrenuta s punilom grboslovno lijevo, te je iznad nje slomljena strijela. Iznad te obredne lule piše TSUUT'INA NATION, a ispod je još jedna lula okrenuta punilom na grboslovno desnu stranu te ispod nje piše TREATY NO. 7


23.06.2019. u 06:39 • 2 KomentaraPrint#^

subota, 22.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Tallcree First Nation

Tallcree First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervate 163 Beaver Ranch, 173 Tall Cree, 173B Fort Vermilion i 173C Wadlin Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 446.

Tastava ovog plemena nije definirana, ali pleme rabi svoj okrugli plemenski pečat koji je zapravo crni krug u kojem je stiliziran smeđi orao s bijelom glavom koji u kandži drži grančicu koja je okružena žutim krugom.


22.06.2019. u 07:15 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 21.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Swan River First Nation

Swan River First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervate Swan River 150E i 150F Assineau River , a uvedeno je u službeni registar pod brojem 457.

Ovi ljudi Swan River (Labuđa rijeka) nazivaju 'Wapsewsipi', a zastava im je bijele boje gdje je na grboslovno desnu stranu polja zastave postavljen okrugli plemenski pečat, a na grboslovno lijevoj strani polja zastave piše crnim velikim tiskanim slovima SWAN RIVER FIRST NATION te su ispod natpisa tri valovite plave crte koje simboliziraju Labuđu rijeku.

Pečat je zapravo obredni bubanj čija je ispuna prikaz rijeke i njenog zaobalja na kojoj pliva bijeli labud, a ispod je pričvršćeno šest obrednih crno-bijelih pera.


21.06.2019. u 12:14 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 20.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Sunchild First Nation

Sunchild First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 202 Sunchild, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 434.

Zastava ovog plemena svijetloplave je boje s žutim suncem koje ima 16 zraka. U središtu sunca smeđi je bizon koji gleda u grboslovno lijevu stranu. Iznad sunca piše žutim velikim tiskanim slovima SUNCHILD, a ispod FIRST NATION.


20.06.2019. u 07:33 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 19.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Sucker Creek First Nation

Sucker Creek First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 150A Sucker Creek, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 456.

Zastava ovog plemena je bijele boje gdje je u središtu polja zastave postavljen okrugli plemenski pečat. Pečat je zapravo obredni bubanj žute ispune preko kojeg je vodoravno postavljena obredna lula iz koje se dimi crni dim i tvori natpis 'SucKER CREEK.

Iznad lule piše BAND 150A, a u donjem dijelu je prikazan tipičen krajobraz zelene i plave boje jezera. U donjem dijelu bubnja pričvršćena su obredna crno-bijela pera i to tri grboslovno desno i dva grboslovno lijevo.


19.06.2019. u 19:32 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 17.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Sturgeon Lake Cree Nation

Sturgeon Lake Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 154 Sturgeon Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 455.

Zastava ovog plemena je bijele boje gdje je preko cijelog polja zastave postavljena obredna lula okrenuta s puništem za duhan na grboslovno desnu stranu. Lula je ukrašena s tri pera i nizom kožnih resa u crvenoj, plavoj i žutoj boji.


17.06.2019. u 20:16 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 16.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Stoney (Bearspaw, Chiniki i Wesley) Band

Stoney Band službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su Nakoda naroda. U Alberti danas žive tri plemena ovog naroda (Bearspaw, Chiniki i Wesley) svi su potpisnici 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 142, 143 i 144 Stoney, 144A Big Horn i 216 Eden Valley. Ova tri plemena uvedena su u službeni registar pod brojem 437 (Naoda Stoney).

Sami sebe oni nazivaju 'Iyahrhe Nakoda', a 'Stoney' je nadimak koji su dobili od bijelih doseljenika jer su vodu grijali i prokuhavali vrućim kamenjem. Zastava im je zajednička od naroda Nakoda koju sam već opisao, ali svako od ova tri plemena ima svoj plemenski pečat.

Plemenski pečat Bearspaw je crni vanjski prsten s kojeg vise tri obredna bijelo-crna pera, a središnje je prepolovljeno po sredini. Ispuna je prepolovljena crvenom obrednom lulom, a u samom središtu je crni stilizirani otisak medvjeđe šape. Gornji dio ispune je plave boje, a donji dio je žute u kojoj su dva stilizirana plava trokuta ispod kojih je valovita crta svjetlo plave boje te je ispod toga zelena boja.

Plemenski pečat Chiniki onkrugli u čijoj ispuni su prikazane planine iznad kojih crnim slovima piše 'Chiniki', a sve to natkriljuje crni orao u letu te je dodano još jedno obredno pero crno-bijele boje.

Plemenski pečat Wesley je tradicionalni krug žuto-crveno-crno-bijele boje koji presjeca obredna lula, a u središtu ispune su lubanja (kostur) bizona, glava medvjeda i orla. U donjem dijelu visi četiri bijelo-crna obredna pera ispod kojih piše crnim tiskanim slovima NAKODA, a u gornjem dijelu ispisano je polukružno WESLEY FIRST NATION.


16.06.2019. u 08:39 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 15.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Smith’s Landing First Nation

Smith’s Landing First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su Chipewyan naroda. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 196 Thebathi, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 477.

Zastava ovog plemena je bijele boje s okruglim plemenskim pečatom u sredini polja zastave. Kroz središnju ispunu pečata koso grboslovno desno prema grboslovno lijevo proteže se stilizirana rijeka plave boje (Salt River).

Grboslovno desno je žuta ispuna u čijem polju se nalazi smeđi bizon, a grboslovno lijevo je zelena ispuna u čijem polju se nalazi jelen. Preko sveka vodoravno postavljena je obredna lula s crvenim puništem koje je okrenuto grboslovno desno. Sa svake strane lule pričvršćeno je obredno crno bijelo pero.

Iznad polukružno piše crnim tiskanim slovima INDIAN RESERVE 196, a ispod Smith’s Landing First Nation.


15.06.2019. u 11:08 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 13.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Siksika Nation

Siksika Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su Blackfoot konfederacije. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 146 Siksika, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 430.

Sam naziv plemena dolazi od složenice riječi algonkin jezika 'siks' (crno) i 'ika' (noga), a sami sebe zapravo nazivaju 'Siksikawa Niitsitapi' (izvorni ljudi).

Zastava ovog plemena je crvene boje gdje je u grboslovno desnom kutu zastave prikizan stiliziran tipičan šator s bojama engleske zastave. U polju zastave pomaknuto grboslovno lijevo je plemenski pečat.

Plemenski pečat je okrugli s tri prstena plavo-bijelo zelene boje i žutom ispunom. U ispuni je smeđi prikaz bizona preko čijeg tijela je žuta strelica. Ispod su prekrižena obredna lula i ratna sjekira, a sa svake strane, lijevo i desno, su po jedno obredno crno-bijelo pero s crvenim perlama za pričvršćivanje.

Iznad pečata polukružno je ispisano velikim žutim tiskanim slovima SIKSIKA NATION.


13.06.2019. u 19:56 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 12.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Sawridge First Nation

Sawridge First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 150 Sawridge, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 454.

Zastava ovog plemena je bijele boje u čijem polju jednostavno piše crvenim slovima 'Sawridge'.


12.06.2019. u 05:42 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 09.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Samson Cree Nation

Samson Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree, točnije jedno od plemena Maskwacis. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 137 Samson i 138A Pigeon Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 444.

Ovo pleme sebe naziva 'Nipisihkopahk' (livade vrba), a zastava im je crvene boje sa stiliziranim granicama rezervata zelene boje u čijem središtu se nalazi medvjed iznad kojeg je stilizirano žuto sunce. U gornjem grboslovno desnom kutu zastave mala je engleska zastavica.

U svakom kutu zastave nalaze se po dva bijelo obredna pera. Iznad rezervata piše velikim tiskanim slovima SAMSON CREE NATION, a ispod algic (slogovno pismo) ispis 'Nipisihkopahk', te isto ispod ali slovima latinice.

Pleme ima i svoj plemenski pečat koji je okrugli s prstenom crno-plavo-žuto-crvene boje koji opet obrubljuju trokuti crveno žute boje u neprekidnom nizu kružnice. Ispuna je podijeljena na šetiri dijela sa stiliziranim žutim suncem. U gornjem dijelu je glavabizona, donjem glava medvjeda, lijevo vuka i desno orla.

Traka banera polokružno žute boje s natpisom SAMSON CREE NATION nadkriljuje pečat, a na krajevima banera vise obredna crno-bijela pera.


09.06.2019. u 09:26 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 08.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Saddle Lake Cree Nation

Saddle Lake Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree, točnije Amiskwaciwiyiniwak (Plains Cree). Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 125 Saddle Lake, 126 Washatanow, 127 Blue Quills i 128 White Fish Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 462.

Ovo pleme koristi zajedničku zastavu nizinskih Cree (Ljudi Dabrova jezera), ali ima svoj vlastiti plemenski pečat koji je okrugli i gdje u prstenu piše velikim tiskanim slovima u gornjem dijelu SADDLE LAKE, a u donjem dijelu CREE NATION #125.

Ispuna pečata je crvene boje gdje je stilizirani crni bizon koji stoji na bijelom travnatom terenu ispod kojeg su crvene boje valovite pruge (najvjerojatnije simboliziraju jezero Saddle. Ispod pečata pričvrščena su obredna crno-bijela pera i to u skupinama po dva pera u sredini i po jedno sa strane. Ukupno je šest pera.


08.06.2019. u 06:08 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 07.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Piikani Nation

Piikani Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su konfederacije naroda Crne Noge (Blackfeet). Pleme je potpisnik 'Ugovora 7' koji im jamči rezervat 147 Piikani, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 436.

Oni sami sebe nazivaju 'Aapatohsipikani' (Sjeverni Piikani), a sama riječ 'apiku'ni' znači 'loša tamna odjeća'. Najvjerojatnije radi se o kvaliteti odjeće koju su tradicionalno nosili pripadnici ovog plemena.

Piikani se na engleskom jeziku izgovara kao 'Peigan', a zastava ovog plemena je crvene boje gdje se u grboslovno desnoj strani polja zastave nalazi plemenski pečat koji je okrugli s bijelom ispunom i u čijem središtu je crni bizon. Ispod su tri crvene pravokutne klanfe, a ispod pečata pričvršćeno je deset crno-bijelih obrednih pera.

Na grboslovno lijevoj strani polja zastave bijelim velikim tiskanim slovima okomito položenim ispisano je PEIGAN.


07.06.2019. u 21:10 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 06.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Peerless Trout First Nation

Peerless Trout First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree, točnije Sakhaw Nehiyawak (Woods Cree). Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 238 Peerless Trout, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 478.

Zastava ovog plemena bijele je boje s okruglim plemenskim pečatom u središtu polja zastave. Prsten pečata u gornjem dijelu sadrži natpis PEERLESS 478 TROUT, u sredini su dvije perlice okružene crvenim i zelenim ukrasnim koncem. U donjem dijelu pričvršćeno je šest kožnih traka i pet obrednih bijelo-crnih pera koja su žutim perlicama pričvršćena za prsten pečata.

Ispuna je podijeljena na dva dijela gornji crveni s pet žutih zraka sunca koja nadlijeće orao i donji zeleni dio na kojem je stilizirano jezero. U donjem dijelu prstena piše FIRST NATION crnim tiskanim velikim slovima.


06.06.2019. u 20:04 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 05.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Paul First Nation

Paul First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 133A Wabamun Lake i 133C Buck Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 441.

Pečat ovog plemena je okrugli gdje je prsten u gornjem i donjem dijelu pričvršćen crvenim kopčama, a lijevo i desno žutim. S grboslovno desne strane visi četiri obredna crno-bijela pera s po dvije plave perlice (kuglice).

S grboslovno lijeve strane pričvršćeno je šest kožnih traka koje su pričvršćene s dvije perlice. U ispuni je sunce koje izlazi iza potoka s čije je grboslovno desne strane šuma iznad koje je orlova glava. S grboslovno lijeve strane je tipični šator iznad kojeg je opet glava orla.


05.06.2019. u 19:37 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 03.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - O'Chiese First Nation

O'Chiese First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 203 O'Chiese, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 431.

Zastava ovog plemena bijele je boje u čijem središtu je orao koji leti , a iza njega je žuto sunce. Iznad piše velikim crvenim tiskanim slovima O'CHIESE BAND.


03.06.2019. u 20:33 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 02.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Montana Cree Nation

Montana Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su Cree naroda, odnosno, jedan od četiri naroda Maskwacis.. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 138A Pigeon Lake i 139 Montana, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 139.

Samo sebe ovo pleme naziva Akamihk 'Oni koji žive preko rijeke'. Pečat ovog plemena je slika poglavice Keskayiwew (Podrezani rep) potpisnik 'Ugovora 6'.


02.06.2019. u 08:02 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 01.06.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Mikisew Cree First Nation

Mikisew Cree First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervate 217 Old Fort, 218 Dog Head, 219 Allison Bay, 220 Devil's Gate, 221 Sandy Point, 222 Peace Point, 223 Collin Lake, 224 Cornwall Lake i 225 Charles Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 461.

Zastava ovog plemena je plavo-bijelo-plavo okomiti stup (slična kanadskoj) gdje je na srednjem bijelom polju okrugli plemenski pečat. Ispuna pečata je u donjem dijelu jezero valovitih modrih i plavih crta, na sredini zeleni otok na kojem je šuma borova u čijoj sredini je bijeli tipični šator.

S grboslovno desne strane visi bijelo-crno-plavo obredno pero, u donjem dijelu, a u gornjem dijelu je smeđi prikaz orla u letu. Iznad orla piše crnim tiskanim slovima MIKISEW CREE FIRST NATION, a ispod obrednog pera u donjem dijelu FIRST CHIPEWAN ALBERTA.


01.06.2019. u 07:49 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2019 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Opis bloga

Sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest. Osobno promišljanje o grboslovlju i stjegoslovlju, o bojama i njihovim uporabama tijekom povijesti razvoja vojne vještine i vojski. Mimikrija i kamuflaža kao predmet za istraživanje i promišljanje kroz vrijeme ...



Flag Counter

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...



... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

Nije rat kriv što je rat ... netko je izazvao rat!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Athumanunhova promišljanja


Zašto budale galame - zato što mudri šute!

… o hladnoći, tami i zlu

Ako Athumanunha pitate postoji li hladnoća on će Vam odgovoriti NE! Hladnoća ne postoji, jer hladnoća je samo odsutnost topline. Ako pak pitate Ahumanunha postoji li tama, on će Vam opetovati NE! Tama ne postoji, jer tama je odsutnost svijetla.

Ako pak pitate Athumanunha postoji li zlo … odgovor znate! NE! Zlo ne postoji, jer zlo je samo odsutnost dobroga …


Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!