Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Whitefish Lake First Nation

Whitefish Lake First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 155 Utikoomak Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 459.

Ovo pleme sebe naziva 'Atikameksheng', odnosno, Atikameg (Utikoomak) što u prijevodu označava 'bijelu ribu'. Zastava ovog plemena je bijele boje gdje je po cijelom polju zastave, grboslovno desno, stilizirani crveni kanadski list javora na kojem je u zadnju trećina lista plavom bojom uklopljen tipični šator.

Nadalje, crvenim slovima na ostatku polja zastave piše Whitefish Lake, a ispod plavim slovima FIRST NATION. Pleme rabi i svoj okrugli plemenski pečat koji je obrubljen prstenom kojeg s vanjske strane okružuju plava i bijela kružnica te u njemu piše u donjem dijelu Whitefish Lake First Nation 459.

U gornjem dijelu je glava orla čije tijelo prelazi u plavu boje s koje visi šest obrednih crno-bijelih pera. Ispod su plavi valovi iz kojih iskače stilizirana bijela riba, a potom u nijansama plave i modre boje naizmjenično vodoravne grede ispunjavaju ispunu. Sa svake strane su dvije trake crveno-žutih trokuta koji čine karakterističnu šaru ovog plemena.




Post je objavljen 24.06.2019. u 08:43 sati.