Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Samson Cree Nation

Samson Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree, točnije jedno od plemena Maskwacis. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 137 Samson i 138A Pigeon Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 444.

Ovo pleme sebe naziva 'Nipisihkopahk' (livade vrba), a zastava im je crvene boje sa stiliziranim granicama rezervata zelene boje u čijem središtu se nalazi medvjed iznad kojeg je stilizirano žuto sunce. U gornjem grboslovno desnom kutu zastave mala je engleska zastavica.

U svakom kutu zastave nalaze se po dva bijelo obredna pera. Iznad rezervata piše velikim tiskanim slovima SAMSON CREE NATION, a ispod algic (slogovno pismo) ispis 'Nipisihkopahk', te isto ispod ali slovima latinice.

Pleme ima i svoj plemenski pečat koji je okrugli s prstenom crno-plavo-žuto-crvene boje koji opet obrubljuju trokuti crveno žute boje u neprekidnom nizu kružnice. Ispuna je podijeljena na šetiri dijela sa stiliziranim žutim suncem. U gornjem dijelu je glavabizona, donjem glava medvjeda, lijevo vuka i desno orla.

Traka banera polokružno žute boje s natpisom SAMSON CREE NATION nadkriljuje pečat, a na krajevima banera vise obredna crno-bijela pera.




Post je objavljen 09.06.2019. u 09:26 sati.