Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Stoney (Bearspaw, Chiniki i Wesley) Band

Stoney Band službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su Nakoda naroda. U Alberti danas žive tri plemena ovog naroda (Bearspaw, Chiniki i Wesley) svi su potpisnici 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 142, 143 i 144 Stoney, 144A Big Horn i 216 Eden Valley. Ova tri plemena uvedena su u službeni registar pod brojem 437 (Naoda Stoney).

Sami sebe oni nazivaju 'Iyahrhe Nakoda', a 'Stoney' je nadimak koji su dobili od bijelih doseljenika jer su vodu grijali i prokuhavali vrućim kamenjem. Zastava im je zajednička od naroda Nakoda koju sam već opisao, ali svako od ova tri plemena ima svoj plemenski pečat.

Plemenski pečat Bearspaw je crni vanjski prsten s kojeg vise tri obredna bijelo-crna pera, a središnje je prepolovljeno po sredini. Ispuna je prepolovljena crvenom obrednom lulom, a u samom središtu je crni stilizirani otisak medvjeđe šape. Gornji dio ispune je plave boje, a donji dio je žute u kojoj su dva stilizirana plava trokuta ispod kojih je valovita crta svjetlo plave boje te je ispod toga zelena boja.

Plemenski pečat Chiniki onkrugli u čijoj ispuni su prikazane planine iznad kojih crnim slovima piše 'Chiniki', a sve to natkriljuje crni orao u letu te je dodano još jedno obredno pero crno-bijele boje.

Plemenski pečat Wesley je tradicionalni krug žuto-crveno-crno-bijele boje koji presjeca obredna lula, a u središtu ispune su lubanja (kostur) bizona, glava medvjeda i orla. U donjem dijelu visi četiri bijelo-crna obredna pera ispod kojih piše crnim tiskanim slovima NAKODA, a u gornjem dijelu ispisano je polukružno WESLEY FIRST NATION.




Post je objavljen 16.06.2019. u 08:39 sati.