Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

petak, 31.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Lubicon Lake Band

Lubicon Lake Band službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 131 Little Buffalo, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 453.

Originalni naziv Lubicon Lake Band na dijalektu jezika Cree je 'Muskotew Sakahikan Enowuk'. Zastava ovog plemena je bijele boje gdje je u središtu stilizirano plavo jezero (Lubicon Lake) preko kojeg hodaju tri bijela bizona. Strane svijeta označavaju zeleni borovi, a ispod piše crnim velikim tiskanim slovima LUBICON LAKE NATION.


31.05.2019. u 19:48 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 26.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte – Louis Bull Tribe

Louis Bull Tribe službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su, odnosno, jedan od četiri naroda Maskwacis. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 138B Louis Bull i 138A Pigeon Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 439.

Maskwacis (Bear Hills) narod, hrvatski prijevod 'Brežuljci Medvjeda', dio je naroda Cree. Zastava ovog plemena je plavo-bijelo-plavi (slično kanadskoj) stupovi gdje je u bijelom polju plemenski okrugli pečat.

Plemenski pečat je sastavljen od prstena 26 crveno-bijelih trokuta s bijelom ispunom u kojoj je stilizirana glava bizona ispod koje je broj (iz registra) #439. Ispod prstena je osam crno-bijelih obrednih pera, a iznad prstena piše crnim velikim tiskanim slovima LOUIS BULL TRIBE.


26.05.2019. u 08:22 • 1 KomentaraPrint#^

subota, 25.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Loon River Cree Nation

Loon River Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervate 235 Loon Lake, 236 Swampy Lake i 237 Loon Prairie, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 476.

Originalni naziv Lon Lake na dijalektu jezika Cree je 'Makwa Sipi' (Mahk wah – medvjed, Sipi –rijeka, dakle 'Rijeka Medvjeda'). Zastava ovog plemena je bijele boje s plemenskim pečatom u središtu.

Plemenski pečat je prikaz dviju ptica močvarica (gnjurac ili možda divlja patka) koje plivaju na vodenoj površini (jezero) iz koje izviru dva rogoza. Sa svake strane je obredno pero, a iznad piše velikim tiskanim slovima LOON #476 RIVER. Ispod FIRST NATION.


25.05.2019. u 07:14 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 24.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Little Red River Cree Nation

Little Red River Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervate 162 Fox Lake i 215 John D'or Prairie, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 447.

Zastava ovog plemena sastoji se od plavo-bijelo-plavih stupova (slično kanadskoj zastavi), a na bijelom središnjem polju je okrugli plemenski pečat. Plemenski pečat sastoji se od crvenog prstena u kojem velikim žutim slovima piše LITTLE RED RIVER CREE NATION.

Ispuna pečata je plavo smeđa gdje su u plavom polju stilizirane glave bizona i orla, a između njih je na smeđoj ispuni crvena lisica. U donjem dijelu pečata slobodno visi sedam bijelo žutih pera.


24.05.2019. u 21:35 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 21.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Kehewin Cree Nation

Kehewin Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 123 Kehewin, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 466.

Zastava ovog plemena sastoji se od žuto-bijelo-žutih stupova (slično kanadskoj zastavi), a na bijelom središnjem polju je stilizirani orao u letu iznad kojeg piše smeđim velikim tiskanim slovima KEHEWIN CREE NATION, a ispod natpisa je broj rezervata #123.


21.05.2019. u 19:14 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 19.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Kapawe'no First Nation

Kapawe'no First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 150B Lesser Slave Lake, 150C Buffalo Bay, 150D Lesser Slave Lake, 229 High Prairie, 230 High Prairie i 231 Swan Hills, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 452.

Zastava ovog plemena je zlatne (žute) boje u čijem polju je bijeli okvir s raznim detaljima plemena. U gornjem dijelu okvir je prekinut stepenastim kosim crtama između kojih piše velikim tiskanim bijelim slovima GROUARD BAND.

U gornjem kutu s lijeve i desne strane okvira nalaze se plave kornjače, a u donjem kutu (lijevo i desno crveno izlazeće (zalazeće) sunce. U središtu okvira je crni medvjed na čijem tijelu je stilizirani ratnik crvene boje naoružan lukom i strijelama, a ispod piše GROUARD, ALBERTA.


19.05.2019. u 10:21 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 18.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Horse Lake First Nation

Horse Lake First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervate 152B Horse Lakes i 152C Clear Hills, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 449.

Zastava ovog plemena je bijele boje na kojoj je po cijelom polju zastave crvenom bojom uokviren stilizirani crni ratnik jahač s perjanicom na glavi, a ispod njega velikim crnim tiskanim slovima piše HORSE LAKE FIRST NATION.


18.05.2019. u 08:17 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 17.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Heart Lake First Nation

Heart Lake First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 167 Heart Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 469.

Zastava ovog plemena je plavo-bijelo-plavo (slično kanadskoj) gdje je u bijelom polju smješteno veliko crveno srce u čijoj ispuni je plavom bojom iscrtana stilizirana glava poglavice s perjanicom.

Iznad srca piše plavim tiskanim slovima HEART LAKE FIRST NATION, a ispod crvenom bojom broj registra u koji je pleme zavedeno 'No 469'.


17.05.2019. u 19:52 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 16.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Frog Lake First Nation

Frog Lake First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 121 Unipouheos i 122 Puskiakiwenin uvedeno je u službeni registar pod brojem 465.

Zastava ovog plemena je bijele boje u čijem grboslovno desnom polju se nalazi stilizirani krug života u kojem je okomito postavljena lula mira s punilom okrenutim prema dolje. Na luli je plavo-bijelo pero na kojem se nalaze četiri točke (žuta, bijela, plava i crvena).

Na drugoj strani suprotnoj od pera nalaze se četiri trake u boji žuto, bijelo, plavo i crveno.


16.05.2019. u 20:46 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 14.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Fort McMurray First Nation

Fort McMurray First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervate 175 Clearwater i 176 Gregoire Lake, a službeno je uvedeno u registar pod brojem 468.

Zastava ovog plemena je bijele boje u čijem središtu je okrugli plemenski pečat ispod kojeg piše crnim tiskanim slovima (prvi red) FORT MCMURRAY #468 i (drugi red) FIRST NATION.

Pečat je stilizirani prikaz neba i krajobraza s planinama iznad kojih leti bijeli stilizirani orao.


14.05.2019. u 20:03 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 13.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Fort McKay First Nation

Fort McKay First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 174 Fort McKay i uvedeno je u službeni registar pod brojem 467.

Zastava ovog plemena je bijele boje s okruglim plemenskim pečatom u sredini polja zastave. Pečat je omeđen plavom kružnicom (prstenom) unutar kojeg je još jedan žuto-narančasti prsten.

Ispuna pečata je plava rijeka na kojoj je tradicionalni kanu (čamac) od koža u kojem veslaju dva pripadnika plemena. Iznad plemenskog pečata piše plavim slovima 'Fort McKay First Nation'.


13.05.2019. u 19:00 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 12.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Ermineskin Cree Nation

Ermineskin Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree, točnije podskupini Beaver Hills Cree (Amiskwaciwiyiniwak).

Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 138 Ermineskin. Pleme je ime dobilo po poglavici koji je potpisao 'Ugovor 6' (Ermineskinu Kosikosowayanu, također poznatom kao Baptiste Peechee, sin 'Peechee planinskog lava', ja bi jednostavno to napisao – puma).

Dakle, sami sebe nazivaju 'Maskwacisa' odnosno 'Maskwacheesihkare'. Izgovara se 'Maskwa Wachi Ininiwak', ili Maskwacheesihk Wiyiniwak, što znači 'Bear Hills Cree'. Zastava ovog plemena je crvene boje u čijem središtu je žutim granicama iscrtan rezervat unutar kojeg je plemenski pečat.

Plemenski pečat je okrugli sa žutom ispunom u kojoj se nalazi crni stilizirani medvjed preko kojeg je stilizirana bijela puma. Iznad pečata su slova slogovnog pisma 'Ma s ka c hi s' (slogovna slova su 'Ma, ka i hi', a 's c s' su dodani suglasnici).


12.05.2019. u 08:15 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 11.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Enoch Cree Nation

Enoch Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta i dio su starosjedilačkog naroda Cree, točnije podskupini Beaver Hills Cree (Amiskwaciwiyiniwak).

Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 135 Stony Plaine i uvedeno je u službeni registar pod brojem 440.

Zastava ovog plemena je bijele boje s tipiziranim šatorom crvene boje na kojem piše bijelim tiskanim slovima ENOCH (na crvenoj podlozi) i crnim tiskanim slovima CREE NATION (na bijeloj pozadini).


11.05.2019. u 08:07 • 1 KomentaraPrint#^

srijeda, 08.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Duncan's First Nation

Duncan's First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta. Oni pak pripadaju skupini naroda Woods Cree.

Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 151 Peace River i uvedeno je u službeni registar pod brojem 451.

Zastava ovog plemena je bijele boje na kojoj je okruglo žuto sunce iznad bijelih oblaka, a plavi valovi rijeke su iza sunca. Ispod sunca piše plavim slovima iznad koplja s dva pera 'Duncans First Nation'.


08.05.2019. u 19:21 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 06.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte – Driftpile First Nation

Driftpile Cree First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta. Dio su velikog starosjedilačkog naroda Cree (Nehinaw).

Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat Driftpile River 150, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 450.

Zastava plemena je bijele boje s plemenskim pečatom na grboslovno desnoj strani polja zastave. Pečat čine tri kružna prstena bijeli, žuti i crveni, a u središtu ispune je stilizirana glava pripadnika plemena s dva crno-bijela pera.

Grboslovno lijevo u polju zastave piše crnim tiskanim slovima DRIFTPILE FIRST NATION.


06.05.2019. u 17:52 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 05.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Dene Tha First Nation

Dene Tha First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta. Oni pak sami sebe nazivaju 'Dene Tha' što u prijevodu s athabaskan jezika znači 'obični ljudi'.

Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervate 207 Bushe River, 209 Hay Lake, 210 Zama Lake, 211 Amber River i 212 Upper Hay River, a zavedeno je u službeni registar pod brojem 448.

Zastava ovog plemena je bijele boje s plemenskim pečatom u središtu polja zastave. Plemenski pečat prikaz je karakterističnog krajobraza koji u središtu ima žuto sunce koje izlazi iza zelene livade i plavog jezera između dva smeđa otoka koji su obrasli drvećem. U sredini livade je jarbol i na njemu plava zastava ispod koje je tradicionalni ceremonijalni bubanj. Iznad pečata piše crnim tiskanim slovima DENE THA.


05.05.2019. u 07:02 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 04.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Cold Lake First Nations

Cold Lake First Nations službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta. Oni pak sami sebe nazivaju 'Dene' što u prijevodu s athabaskan jezika znači 'ljudi'.

Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 149 Cold Lake, a u službeni registar je zavedeno pod rednim brojem 464. Ovo pleme pripada narodu Chipewyan i jedino je njihovo pleme koje je potpisalo 'Ugovor 6' što ih je donekle 'izoliralo' od ostatka naroda Chipewyan.

Ovo pleme sudjelovalo je u 'Pobuni Sjeverozapada' protiv kanadske vlade 1885. koja je izbila poradi nametanja engleskog jezika starosjedilačkim narodima i Mesticima koji su govorili pretežito francuskim jezikom. Iako je pobuna ugušena, a vođe pobune obješeni u Kanadi se još i danas osjeća animozitet frankofonskih područja prema engleskom jeziku (u Kanadi su francuski i engleski jezik ravnopravni i oba su službena).

Zastava ovog plemena je dva plava stupa između kojih je bijelo polje (slično kanadskoj zastavi s crvenim stupovima i bijelom polju) na kojem je plemenski pečat. Plemenski pečat je omeđen s dva plava banera na kojima je bijelim slovima ispisano (grboslovno desno) COLD LAKE, a (grboslovno lijevo) FIRST NATION.

U ispuni pečata je na vrhu siva osmerokraka zvijezda ispod koje je žuto sunce sa zlatnim prstenom zraka ispod je cvijet s dva pupoljka na zelenoj podlozi ispod koje je modro u tri nijanse (od svjetlije prema tamnijoj) stilizirano jezero u kojoj je riba.


04.05.2019. u 11:48 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 02.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Chipewyan Prairie First Nation

Chipewyan Prairie First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta. Oni pak sami sebe nazivaju 'Dene' što u prijevodu s athabaskan jezika znači 'ljudi'.

Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 194 Janvier, a u službeni registar je zavedeno pod rednim brojem 470. Plemenski pečat je okrugli s crvenim prstenom u kojim bijelim tiskanim slovima piše CHIPEWYAN PRAIRIE, a dolje FIRST NATION.

Ispuna pečata je siva u kojoj se nalazi vuk koji zavija. Zastava je bijele boje gdje je grboslovno desno crno-bijeli plemenski pečat, a grboslovno lijevo od njega piše 'Chipewyan Prairie Dene First Nation'.


02.05.2019. u 20:51 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 01.05.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte – Blood Kainai Nation

Pleme Kainah (Kainawa) kanadsko je pleme iz provincije Alberta koje sa srodnim plemenima Piegan i Siksika tvori konfederaciju Blackfoot. Pleme je potpisnik 'Ugovora 7' koji im jamči rezervat 148 Blood.

Ime je pleme dobilo po karakterističnom bojanju lica u crveno (Kainai Miko-Ew) što im je priskrbilo ime 'oni koji su umrljani krvlju', ali su poznati i po imenu 'Akanina' koje su im nadjenuli pripadnici bratskih Siksika jer Kainai nikome ne vole odati ime svog poglavice, ni neprijatelju ni prijatelju, pa tako algic riječi 'aka' (mnogo) i 'nina' (poglavica) složeno znače 'Mnogo poglavica' (izvorno Akaninaa).

Zastava ovog plemena je bijele boje na kojoj je smješteno nešto što nalikuje na obrnutu kuću s krovom prema dolje. Zapravo to je plava zastava gdje je u grboslovno desnom kutu (kantonu) smještena zastava UK ispod koje crvenim tiskanim slovima piše BLOOD TRIBE, a (desno) grboslovno lijevo smješteno je žuto sunce s osam zraka ispod kojeg je prikaz dva (crveni i plavi) tipična šatora, a skroz dolje u kutu su ukršteni lula mira i tomahavk.


01.05.2019. u 17:48 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2019 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest.web counter
web counter

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!