Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte - Cold Lake First Nations

Cold Lake First Nations službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Alberta. Oni pak sami sebe nazivaju 'Dene' što u prijevodu s athabaskan jezika znači 'ljudi'.

Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 149 Cold Lake, a u službeni registar je zavedeno pod rednim brojem 464. Ovo pleme pripada narodu Chipewyan i jedino je njihovo pleme koje je potpisalo 'Ugovor 6' što ih je donekle 'izoliralo' od ostatka naroda Chipewyan.

Ovo pleme sudjelovalo je u 'Pobuni Sjeverozapada' protiv kanadske vlade 1885. koja je izbila poradi nametanja engleskog jezika starosjedilačkim narodima i Mesticima koji su govorili pretežito francuskim jezikom. Iako je pobuna ugušena, a vođe pobune obješeni u Kanadi se još i danas osjeća animozitet frankofonskih područja prema engleskom jeziku (u Kanadi su francuski i engleski jezik ravnopravni i oba su službena).

Zastava ovog plemena je dva plava stupa između kojih je bijelo polje (slično kanadskoj zastavi s crvenim stupovima i bijelom polju) na kojem je plemenski pečat. Plemenski pečat je omeđen s dva plava banera na kojima je bijelim slovima ispisano (grboslovno desno) COLD LAKE, a (grboslovno lijevo) FIRST NATION.

U ispuni pečata je na vrhu siva osmerokraka zvijezda ispod koje je žuto sunce sa zlatnim prstenom zraka ispod je cvijet s dva pupoljka na zelenoj podlozi ispod koje je modro u tri nijanse (od svjetlije prema tamnijoj) stilizirano jezero u kojoj je riba.




Post je objavljen 04.05.2019. u 11:48 sati.