Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Alberte – Blood Kainai Nation

Pleme Kainah (Kainawa) kanadsko je pleme iz provincije Alberta koje sa srodnim plemenima Piegan i Siksika tvori konfederaciju Blackfoot. Pleme je potpisnik 'Ugovora 7' koji im jamči rezervat 148 Blood.

Ime je pleme dobilo po karakterističnom bojanju lica u crveno (Kainai Miko-Ew) što im je priskrbilo ime 'oni koji su umrljani krvlju', ali su poznati i po imenu 'Akanina' koje su im nadjenuli pripadnici bratskih Siksika jer Kainai nikome ne vole odati ime svog poglavice, ni neprijatelju ni prijatelju, pa tako algic riječi 'aka' (mnogo) i 'nina' (poglavica) složeno znače 'Mnogo poglavica' (izvorno Akaninaa).

Zastava ovog plemena je bijele boje na kojoj je smješteno nešto što nalikuje na obrnutu kuću s krovom prema dolje. Zapravo to je plava zastava gdje je u grboslovno desnom kutu (kantonu) smještena zastava UK ispod koje crvenim tiskanim slovima piše BLOOD TRIBE, a (desno) grboslovno lijevo smješteno je žuto sunce s osam zraka ispod kojeg je prikaz dva (crveni i plavi) tipična šatora, a skroz dolje u kutu su ukršteni lula mira i tomahavk.




Post je objavljen 01.05.2019. u 17:48 sati.