četvrtak, 27.05.2010.

PUŠENJE i BON TON



Navodno Japanci jako puno puše, ali zbog svoje ultra zdrave prehrane su poznati kao svojevrsni medicinski fenomen jer ne oboljevaju od raka pluća. Bila kako bilo, pušenje je kod njih regulirano na pomalo čudan način.

Naime, pušenja nema NIGDJE. Ili se tako barem čini na prvi pogled. Ne smiješ pušiti dok hodaš. Ne smiješ pušiti niti dok stojiš, ako ne stojiš na mjestu predviđenom za pušenje. Ne smiješ pušiti za vrijeme koncerta. Ali izgleda da nakon koncerta smiješ. Ne smiješ pušiti u restoranu, osim kada smiješ...

Istina je negdje u sredini. Zaista, na ulici nema pušenja dok se hoda. Tu i tamo postoji i znak da se ne smije pušiti i hodati, a postoje i 'policajci' s uniformom koja upozorava da nema pušenja i hodanja:



Idu okolo i valjda love oni koji ipak puše dok hodaju, iako nisam vidjela nikoga da krši to pravilo. Zato na javnim površinama postoje tzv. "Smoking area" gdje se pušači okupe i puše do mile volje.



U zatvorenim prosorima (podzemna, shopping mall) također postoje posebne prostorije namijenjene pušačima. Koji je gušt onda u takvom 'tempiranom' pušenju zaista ne znam, ali ja ne znam koji je gušt u pušenju općenito, pa onda tak svejedno :)

Svima je poznato da su Japanci strašno učtivi i da imaju kompliciran i nevjerojatno razrađen sustav međusobnog poštivanja. Možda vas iznenadi što vam svugdje ostatak novca i račun pružaju s dvije ruke, no to ne samo da spada u učtivost, već označava da ste jednakog ili višeg statusa kao i prodavač. Znači oni koji vam kusur i račun vraćaju jednom rukom vas ustvari smatraju manje vrijednim od sebe :D :D :D To je samo jedan od raznih načina gestikularnog ispoljavanja učtivosti, no na njemu ću se i zaustaviti.

Druga neobičnost s kojom ćete se susresti u Japanu i morati joj se prilagoditi je da nema brisanja nosa u javnosti. Zašto je onda ok da ženi u podzemnoj visi šmrklj iz nosa i to nije nepristojno, ali je nepristojno da ga ona obriše - beats me :))) Nema kašljanja, nema jedenja u hodu (a nema baš niti u podzemnoj ili na bilo kojem drugom mjestu koje nije za to predviđeno), nema glasnog pričanja na mobitel u podzemnoj, nema zvonjave mobitela. Mnogi nose maske za lice, no nisam uspjela skužiti da li ih nose samo oni koji su paranoični da će se razboliti ili ih nose oni koji su bolesni, pa iz učtivosti da svoje bacile ne šire na ostale.

Stoji se u redu za podzemnu:

(zna se točno gdje će se svaka vrata vlaka otvoriti, to je nacrtano i na podu, i ispred te oznake se uredno ljudi poslože jedan iza drugog), stoji se u redu za pivo, pristojno se stoji u redu bilo gdje gdje ima više od jednog čovjeka. Divno. Doduše, dok hodaju (jure) nisu previše učtivi, ali za takve slučajeve ionako imaju znakove upozorenja:


A također, za očito još jednu 'neučtivost' su uveli pravilo da usred najveće gužve u podzemnoj postoji vagon u koji smije ući samo žene :)))


Zamislite da kod nas klinac samostalno skine cipele kako bi mogao noge staviti na sjedalo. Divno.

- 09:25 -

ajde de (0) - ne printaj! čuvaj šume. - \u0x23

<< Arhiva >>