01

petak

veljača

2013

Životni ciklus pčele medarice

Pčele medarice ubrajamo u holometabolne kukce, što znači da prolaze kroz četiri stadija razvoja ili metmorfozu, a uključuje:

1. Jaje (Ovum)
2. Ličinku (Larva)
3. Kukuljicu (Pupa)
4. Odrasli stadij (Imago)

Ova četiri stadija obuhvaćaju embrionalni i postembrionalni razvoj.

JAJE

Nakon što matica snese jaje u stanicu saća, i pri optimalnoj temperaturi između 34 i 36 C započinje embrionalni razvoj. Dužina jajašca je do 1,5 mm, duguljastog je oblika i prozirno bijele boje. U gornjem dijelu jajašca se nalazi zametna stanica iz koje nastaje embrio, a ostali dio jajašca je ispunjeno žumanjkom. Embrionalni razvoj započinje diobom zametne stanice, pri čemu se stvaraju nove stanice, a iz tih novih stanica nastaju tri zametna listića iz koji se razvijaju pojedini organi. Već se nakon drugog dana kroz tanku kožicu mogu primjetiti glava i dijelovi embrija. Ova embrionalna faza u kojem dolazi do transformacije jajašca u ličinku traje tri dana, te je ista za maticu, radilicu i truta. Tijekom ta tri dana, položaj jajašca je različit. Pa tako, jaje prvi dan u stanici stoji okomito, drugi dan je u kosom položaju, a treći dan je polegnuto na dno stanice.


Slika 1. Jajašce u stanici saća

LIČINKA

Pojavom ličinke započinje postembrionalni razvoj. Stadij ličinke različito traje, odnosno kod ličinke matice 5, ličinke truta 7, a kod ličinke radilice 6 dana. Nakon što ličinka izađe iz jajašca, ona je savijena na dnu stanice saća i dužine je svega 1,5 mm (savijena ličinka) i težine 0,3 mg. Koža ličinke je građena od bijelih kolutića tj. tanke kutikule. Prednje i zadnje crijevo je slabo razvijeno, a srednje crijevo ispunjava cijelo tijelo ličinke. Osim toga, ličinka ima razvijen živčani sustav, srce, dušnike i osnove spolnih organa te žlijezdu koja izlučuje tekućinu za predivo koja će biti važna za slijedeći stadij razvoja - za stvaranje kukuljice. Odmah nakon izlaska iz jajašca ličinki je potrebna hrana. Za ishranu ličinke, zadužene su pčele njegovateljice ili hraniteljice. One hrane ličinke sa mliječi koju proizvodi mliječna žlijezda smještena u glavi pčela radilica. Vrsta i kvaliteta hrane određuje da li će se iz ličinke razviti radilica ili matica. Prva tri dana, pčele hraniteljice u svaku stanicu unose velike količine mliječi, tako da ličinke praktički plivaju u mliječi. Ako se ličinka i nakon tri dana hrani isključivo sa mliječi, to je znak da će se iz nje razviti matica, a ako se nakon tri dana ličinka hrani sa mješavinom meda i peludi, to je znak da će nastati radilica. Znači, oplodnja i vrsta (kvaliteta) hrane je od presudne važnosti za razvoj ženskih jedinki unutar pčelinje zajednice. Trut nastaje iz neoplođenog jajašca tako da na njegov postembrionalni razvoj ne utječe vrsta hrane. Tijekom ovog stadija zbog brzog razvoja, ličinka se presvuče četiri puta. Kada savijena ličinka ispuni stanicu, počinje se pružati po dužini stanice, glavom prema otvoru. Kada se ispruži, ličinka se više ne hrani i tada pčele radilice poklapaju ličinku sa prozračnim poklopcem od voska. Nakon što se ličinka ispruži, započne zapredanje uz pomoć svoje žlijezde slinovnice koja proizvodi žučkastu tekućinu koja se nakon izlaska iz usta pretvara u rastezljive niti s kojima stvara čahuru. Ova prijelazna faza od ispružene ličinke do kukuljice traje vrlo kratko.Slika 2. Savijene ličinke u stanicama i poklopljene stanice


KUKULJICA I ODRASLI STADIJ

U početku ovog stadija, kukuljica je bijele boje i kako vrijeme odmiče pojedini dijelovi postaju sve tamniji. Razvijeni su svi organi, a krila se lagano formiraju, te po završetku ovog stadija su upotpunosti razvijena. Stadij kukuljice različito traje. Kod matice šest, radilice devet i truta deset dana. Nakon kompletnog razvoja, mlada pčela progriza poklopac stanice i izlazi van i time započinje odrasli stadij.Slika 3. Mlada pčela izlazi iz poklopljene stanice

Sva četri stadija razvoja kod radilice traje 21 dan, truta 24 dana i matice 16 dana.
Životni vijek radilice tijekom ljeta je 3 – 6 tjedna, a one koje prežive zimu i više mjeseci (4 - 6 mjeseca), dok trutovi žive oko 2 mjeseca. Matica može živjeti više godina (čak do 7), ali u uzgoju ona se mijenja već nakon 2. godine, pa čak i prije.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.