nedjelja, 14.04.2019.

Tvrđava Golubac

Jedna od meni najljepših tvrđava na našem području nalazi se na desnoj obali Dunava na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na liticama vrha Radana. Srasla sa brdom i iznikla iz stijene izgleda baš onako kako se i zove - Golubac.
Iako je smatraju srednjevjekovnom, ona to nije, nastala je kao rimska utvrda Vico Cuppae, a u srednjem vijeku ovdje je podignuta nova tvrđava kao vojna utvrda za borbu hladnog oružja i važna strateška baza.
Legenda kaže da su je gradili robovi i da su kamen na rukama prenosili iz obližnjeg kamenoloma.
Ne zna se ko je i kada gradio, ali se zna da je ovo područje djelovanja velikih rimskih legionara. U samoj kuli su putokazi koji govore o prošlosti, o borbama o životu i smrti.
Jedna takva legenda govori o vizantijskoj kraljici Jeleni koja je bila zarobljena u najvišoj kuli i tu usamljen hranila golubove. Po toj legendi ovaj grad tvrđava je dobio ime Golubac.
Sve poslije toga je istorija koja datira od kraja 13 vijeka i vrti se oko Srba, Ugara i Turaka...



Na temelju povijesnih, arhitektonskih i arheoloških podataka smatra se da je grad nastao u drugoj polovici 13. i početkom 14. stoljeća, a gradili su ga Srbi. S vremenom se mijenja temeljni izgled tvrđave, jer je više puta prilagođen i prilagođen potrebama artiljerije, a današnji izgled dobiva krajem 15. stoljeća.


Tvrdava se sastoji iz tri dijela, prednji, zadnji i gornji grad, i tako su obilježene i zone za posjetioce po bojama. Ovdje je košava stalni posjetilac, izuzetno je snažna, tako da ja kada sam bila bio zabranjen pristup najvišem dijelu tvrđave sa šeširom kulom, donžon odnosno glavnom kulom. U drugi nivo bio je zabranjen pristup djeci mlađoj od 18 i starima. Sjetila sam se kako mi je drug pričao da je njegov otac ovde slomio nogu...kretanje je izuzetno otežano, ovdje samo ptica može gore uzletjeti.
Stalno sam se pitala kako li su se oni nekada ovde kretali?
Vladari su boravili u donjem dijelu odakle se pruža divan pogled na jezero, i samo u slučaju velike opasnosti premještali se na više nivoe, odakle je pogled još ljepši. Širi. U centralnom dijelu u utvrde kao da još toga nedostaje (porušeno).



Dodatak za povećati i pročitati:








21:41 | Komentari (12) | Print | ^ |

<< Arhiva >>