17.02.2016., srijeda

Kokosova "mast"

Kokosova "mast"

srijeda , 17.02.2016.
Normalno da je ulje, kad je biljnog porijekla, no stalno je u krutom stanju,
jer tek iznad 25 ° C prelazi u "tekuće".

U savijetovanju sa dućanericama...."Müller, bio & nebio, DM", a i
surfingu po web-u, odlučil sam se za djevičansko.
Fora je u tome da se dela od friških oraha (kokosovih, jeba ga ja),
a ona rafinirana od suhih, mljevenih, transportiranih kao sirovina, pa tretmani kemijom, pa kurac palac, prešanja, ovo ono i dsz, da bi ih još hidratizirali, namirišali i ondak, pojma nemaš jel je za jesti, ili za trackanje.

Ovo je prirodno ulje i ima miris kokosa i ima ga u "Bio & Bio".
300 gr. 50 čuna.



E, sade, po internetu, sve i svakaj. I tu na Blogu, neki dan.....
sve u svemu, mam skužiš po portalima, da je sve copy-paste,
više, manje, a okle je počelo, da ga jebeš, pojma nemam.

Uglavnom: Pamet u glavu i guzicu k zidu.
Te trkelj, trkelj....zasićene masne kiseline, koje su loše, ali u kokosa nisu loše.......
Nikom ne vjerujem iz razloga što danas svaki kurac piše po internetu,
a sebi još manje.
"Dimište" mu je jako nisko, tak da nije za neke termičke obrade.
Kad tava počne dimiti, da je ne znam kaj, koje ulje, mast, javljaju se kancerogeni i goni to u kurac. Zato treba malo podlijevati, ili da dobiva vlagu od namirnica. Termostabilno ulje je ulje kikirikija.

No, to je sada in, pa eto i mene.

Ja ga kupih, pa si ga namažem na kruv, pa kad jedeš, imaš filing, koda jedeš one "čupavce", kokos kocke, a koža ti fino baršunasta kad se izmasiraš znjome, još + da tamani bakterije i gljivice, dobro za nokte i kosu, a može i u kolače,
pa ja i Zmaj, kad poje.... se te kolače, onda joj ja obližem tepsiju, a ona meni oklagiju, "magambauuuuu".

U čitavom ovom trkeljanju, mene je to ulje najviše zanimalo s aspekta, da se Zmaj ima s čime trackati, a ja da nađem zamjenu za relativno skupo kokosovo mlijeko. Po konzumima mu cijena fakat turbo, a "Pekinška patka" mi s onkraj stranu grada.

Eksperiment se pokazal potrefljenim.
Evo ga, saće, sam kaj nije.
Nešto u tajlandskom stilu, stir fry.

Imal sam nekaj meseka, svinjetina plećka, mariniral to,
a od povrća malo patlidžana, tikvice luka i češnjaka.
Bambusa imam, no nisam štel riskirati, jer se radi o experimentu.
Još da je sviježeg đumbira, celer stapke, paprike........

Stavil veliku žlicu masti, zagrijal i prži mile.









Dodati curry paste, te vrhnja kiselog.
E tu sam potrefil taj kokos mlijeko okus.



Fakat je ispalo super.
Za prilog sam rižu + meseko od jučer (da se ne hiti) + šampinjoni.
Preporučam.



- 12:36 - gukni (3) - štampaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2016 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            

Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (3)
Veljača 2023 (1)
Kolovoz 2022 (2)
Veljača 2022 (1)
Travanj 2021 (1)
Studeni 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (3)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (2)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (3)
Travanj 2018 (2)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (4)
Kolovoz 2017 (1)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (5)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (3)
Siječanj 2017 (5)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (9)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (12)
Rujan 2015 (6)
Kolovoz 2015 (9)

Komentari On/Off

Box2