22.06.2011., srijeda

...nožovi, nožovi,...navali narode!

...nožovi, nožovi,...navali narode!

srijeda , 22.06.2011.
I dere on po keramičkim pločicama, da dere, prepila ju,
pa malo naoštri na oštrač, pa reže papir, kruh,.....
-pokaj?
-50 kuna gospon
-daj jednoga

I dođem doma i ni kruh zrezat nisam mogel.
Maspater lopovsku.

Prošlo godinu dana, idem i naletim na istu foru, ali drugi tip.
-pošto?
-50
-kupil bum, ali taj, kaj ga u ruci imaš. Nebuš me zajebal ovaj put.

I još mi ga naoštri i dođem doma i maspater i ciganskim poslovima.
Nož tup ko kurac!
Ajd' ga znaj??????????????????????????????


No dobro, to je davno bilo.

Tata se zvježbal od onda.
Brdo sam ih napravil, svakakih, najviše lovačkih.
Ručke od jelenjih rogova, kombinacije drvo, koža, metal, mesing, inox.





Kad se sam setim hakmesera u obliku lisice,
Onak, lisica, a dole, na nogama joj sječivo, a rep joj drška.

Normalno, banda lopovska mi sve pobrala, što familija, što prijatelji i sad
ja, kao i svaki normalan postolar, nosim najgore cipele.

Jučer sam naletil na jedan zgodan u,.....ma kod onog lopova.
Cijena, 27,88 kn.
Klasični kuhinjski nož.



Bitna karakteristika je visina oštrice, tako da, kad se uzme u ruku
i kad se horizontalno reže na dasci, da vam ne smetaju vlastiti prsti, tj.
kad oštrica dodiruje dasku, horizontalno,
da ne gnječite vlastite prste na njoj.
Drugo, elipsasti oblik sječiva, tako da ju možete "ljuljati", "klackati"
po hrani. Vrh noža, relativno miruje na jednom mjestu, a rukom
radite gore dole.

Falinga je malo kaj je nož s "tri brušene plohe" (one brojke na fotki).
Relativno brzo će izgubiti oštricu i trebat će više truda da se nabrusi.

Na ovoj skici, namjerno karikiranoj, on bi bil pod broj 3.



Broj jedan, su tanji noževi, automatski i savitljiviji, prikladni za filetiranje.
Broj dva bi bil nož za mesariju, npr ovakav.



Eh, eto ga i štrijer, štrajher, oštrač, svakak ga narod zove.
On ne oštri nož, u smislu da bute nabrusili tupoga na to.
Nož se brusi na brusnom kamenu, strojno, malom brzinom , finom granulacijom kamena, uz hlađenje, jer zagrijavanjem inoxa, oštrice,
mijenjate strukturu materijala, pa ga možete na taj način i "omekšati"
što će dovesti do bržeg tupljenja.

Inoxa postoji 1000 vrsta, tzv. legirani čelici i današnji proizvođači noževa, više manje koriste vrste zadovoljavajućih karakteristika.
Nekad se na tom polju više muljalo.

Znači, nabrušeni nož, koji ćemo upotrebljavati, održavamo "štrajherom",
svakih malo. Onak ga potegneš o štrajher, dva, tri put, prema sebi,
no, pa ste valjda vidili mesare.
Bitno je oštricu vuć pod što manjim kutem.
Pogle gore na skici!

I par riječi o brušenju škara.



Ajde, još jedan savijet o pečenju mesa.





Ovaj komad vratine je bil težak 1,25 kg.
Posolit ga, pa u rajnglicu, zdijelicu, stavit na zagrijano ulje i polako
peć poklopljeno.
Prvo će pustiti vlastiti saft, pa nek se dinjsta u njemu.
Poslije će, to ispariti, pa će trebati dolijevati vode.
Malo i svakih 10-tak min. okretati, vatra lagana.
Cca 1 h i 20 min.
To je inače princip. Koliko je meso teško, toliko dugo se peče,
pod nekim lakšim, do srednjih temperatura.
Sočno i ukusno u tri pičke materine, sorry, ono, komparacija, superlativ
superlativa.


Zakaj pišem o tome?
Zato kaj je u rerni skuplje, duže, moraš se saginjati i nespretnije.
A i suvlje ispadne, jel tak?

- 08:16 - gukni (7) - štampaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2011 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (3)
Veljača 2023 (1)
Kolovoz 2022 (2)
Veljača 2022 (1)
Travanj 2021 (1)
Studeni 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (3)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (2)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (3)
Travanj 2018 (2)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (4)
Kolovoz 2017 (1)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (5)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (3)
Siječanj 2017 (5)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (9)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (12)
Rujan 2015 (6)
Kolovoz 2015 (9)

Komentari On/Off

Box2