< | travanj, 2005 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
emajliranu poštu primam na dvasina@gmail.com
Za Verde, Bugenviliju i ekipu MEDVJEĐI LUK ( Allium ursinum L.) Porodica : Liliaceae – ljiljani ili lukovi Ostali nazivi: srijemuž, divlji luk, divlji češnjak, čemaž. ( Bär-Lauch, Aglio orsino, Ramsons). Mnogi su izletnici (vjerojatno) zapazili biljku koja je čest stanovnik naših šuma, koja raste u velikim skupinama, prekrivajući velike površine na vlažnim i humusu bogatim bjelogoričnim šumama, uz potoke i šumske putove. Cvate bijelim štitastim cvatovima, uzdignutim nad eliptičnim, duguljastim listovima intenzivno zelene boje. Protrlja li se bilo koji dio biljke među prstima, osjeti se karakteristični miris po bijelom luku. Listovi medvjeđeg luka mogu se upotrijebiti kao zdravi dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i okusom nalik na češnjak. To vrijedi i za lukovice, koje su bjelkaste i 2-5 cm dugačke, a kao vrlo pikantan začin mogu poslužiti i nedozreli plodovi, koji se na biljci javljaju tijekom ljeta. U proljeće je ovaj luk najbolji lijek koji čisti krv, žuč i jetra od zimskih proizvoda sagorijevanja. Kod branja ove biljke potreban je oprez da se ne zamijeni za otrovnu vrstu – kao mrazovac ili đurđica, jer im je lišće posve nalik na lišće medvjeđeg luka ! Zato se oslonite na vlastiti nos, jer druge biljke tako ne mirišu. Ukoliko niste sigurni, ne berite, radije pitajte nekoga tko poznaje biljke. Ljekoviti dijelovi biljke su mladi proljetni listovi koji se beru u travnju i svibnju, te podzemne lukovice što se skupljaju u ljetnim i jesenskim mjesecima. Sušenje ove biljke ne dolazi u obzir! Njegovu su ljekovitost cijenili još stari Rimljani. Ljekovite pripravke valja raditi samo u sezoni, dok su dostupni mladi listovi i sočne lukovice. Terapeutsko djelovanje ove biljke jednako je djelovanju češnjaka, a u obje biljke za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja što sadržavaju sumpor (alicin). Smatra se da povoljno djeluje u liječenjuarterioskleroze, visokog krvnog tlaka i na niz želučanih i crijevnih tegoba , te bolesti jetre. Uzimanje ekstrakta medvjeđeg luka pokazalo se korisnim u terapiji mnogih bolesti dišnog sustava (bronhitis, astma i dr.). Učinkovit je lijek protiv crijevnih nametnika u djece, a stimulira i rad želuca i crijeva. Još je poznati prirodoslovac J. Künzle (1857.-1939.) ustvrdio: "Kad bi mladi ljudi uzimali divlji luk, cvjetali bi kao ruže i razvijali se poput jele na suncu!" Uživate li svježi medvjeđi luk, sigurno nećete mirisati baš kao ruže, ali zato ga možete koristiti u obliku od nekih pripravaka –tinktura – koja se priprema brzo i jednostavno. Osim toga, u obliku tinkture ljekoviti sastojci su pristupačni tijekom cijele godine. Uspješno se primjenjuje kod hematoma i otvorenih rana koje teško zacjeljuju. Pomaže da se lakše izluči višak sluzi iz pluća pa se tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje. Spomenimo i njegovo antibakterijsko djelovanje. Ako treba birati između češnjaka i medvjeđeg luka, prednost dajem ovom drugom! Jer, ne zaboravimo: medvjeđi luk raste u slobodnoj, nezagađenoj prirodi, na prirodno stvorenom humusu, bez umjetnih gnojiva i pesticida. Sve dok se ne pojave stabljike s pupoljcima cvjetnih glavica, treba brati i uživati mlade listove , ali opet ponavljam – OPREZ ! |