10

četvrtak

travanj

2008

Samo dobre vijesti 3 - Rico razumije 200-ak riječi

rico Znanstvenici su otkrili psa koji razumije 200 riječi i shvaća značenje nove riječi nakon što je čuje samo jednom. Zove se Rico, ima 9 godina i živi s vlasnicima u Njemačkoj. Razlikuje 200 riječi i svaki puta kada mu se kaže naziv određenog predmeta, on ga traži i nepogrešivo donese. Ako mu se postavi zadatak da donese predmet za koji prije nije čuo riječ, u 70% slučajeva pogodi taj predmet, a nakon nekoliko tjedana ponovo nepogrešivo donosi ispravan predmet iako je riječ čuo samo jednom. Znanstvenici njegove sposobnosti uspoređuju sa trogodišnjim djetetom, sposobnostima koje imaju čimpanze, delfini i papagaji.

panbanisha200
Bonobo čimpanze Kanzi i Panbanisha u američkoj saveznoj državi Iowi razumiju tisuće riječi - koriste rečenice, razgovaraju na telefon, vole tračati. Služe se jezikom na sličan način kao i ljudi, što se dosad smatralo nemogućim. Iako od 1950-ih lingvisti raspravljaju kako je jezik svojstven ljudima i zahtijeva urođeno razumijevanje gramatike, znanstvenici tvrde kako postignuća Kanzi i Panbanishe pokazuju da majmuni mogu usvojiti jezik i koristiti ga kreativno ako uče na jednak način kao i ljudske bebe.

kreja
Kreja je ptica s najboljim pamćenjem na svijetu. Hrani se sjemenkama pinjolama koje sazrijevaju samo tri tjedna u rujnu. Kreja marljivo skuplja sjemenke u tom kratkom vremenu i oko 30.000 sjemenki zakopava na raznim mjestima u krugu i do 100 kvadratnih kilometara. Neka mjesta zabilježi kamenjem. Sljedećih šest mjeseci krejin život ovisi o njezinom dobrom pamćenju koje nije fotografsko jer tijekom zimskih mjeseci snijeg prekrije mjesta njezinih "skladišta" i potpuno promijeni izgled tla i okoline. Bez obzira na potpuno izmijenjenu sliku krajolika, kreja će uspjeti otkriti do 90% mjesta na kojima se nalaze deseci tisuća sjemenki. Kreja je primjer najvećeg uspjeha pamćenja na svijetu.


dupin
Istraživanje Odjela za proučavanje morskih sisavaca na Sveučilištu St. Andrews dokazuje da delfini dijele ljudsku sposobnost individualnog prepoznavanja sebe i ostalih članova svoje vrste. Komuniciraju osobnim zvižducima, snažno reagirajući na zvižduke rođaka i prijatelja, dok se potpuno oglušuju na zvukove nepoznatih delfina. Delfini razumiju i jezik simbola i riječi. Također razumije sintaksu tj. shvaća da različiti poredak istih riječi u rečenici daje drugačije značenje.




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.