Svijet Makrobiotike

Namaz za palačinke od lješnjaka

Za Martinu i trio fantastikus :-)

Sastojci: 2 šalice tofua
1 šalica mljevenih lješnjaka
2 žlice soka od naranče
2 žlice slada ili meda

Priprema: Sve sastojke izmiksajte u namaz. Namažite palačinke i uživajte. Finoooo...

20.10.2007. u 18:31 | 16 Komentara | Print | # | ^

After-Eight-Muffini

Volite li After Eight mints? Ako da, svidjet će vam se i ovi muffini na tu temu... Ako pak ne volite mentu, umjesto nje stavite malo cimeta i ruma... Neće vam biti žao.

Sastojci:
2 šalice brašna tip 850
2 šalice integralnog brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2 žlice meda ili slada
4 jušne žlice kakaa
2 čajne žličice sušene mente
1/3 šalice ulja
mlijeko od žitarica

Priprema: Mentu usitnite u mikseru i prosijte kroz cjedilo. Nauljite kalupe. Sve sastojke osim mlijeka dodajte u posudu. Polako dodajte mlijeko dok ne dobijete gustoću tijesta takvu da možete lijevati u kalupe za muffine (gušće od tijesta za palačinke). Pecite na 180 stupnjeva, 45-55 min.

17.10.2007. u 22:13 | 8 Komentara | Print | # | ^

Carobella

Volite li carobellu? To je namaz od rogača koji se može kupiti u trgovinama zdrave hrane i dosta je skup. Evo kako ga vrlo jednostavno možete napraviti kod kuće. Ovaj recept mi je otkrila prijateljica Martina.

Domaća Carobella

Sastojci: 1 šalica zobenog ili sojinog vrhnja
2 žlice meda ili slada
3 žlice rogačevog brašna

Priprema: Zagrijte vrhnje i umiješajte brašno. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite sa strane da se malo ohladi pa umiješajte med. Slijedeći korak je mazanje na palačinke, kruh...
Ako pri ruci nemate vrhnje, carobellu možete napraviti sa mlijekom, ali onda dodajte kuzu!

16.10.2007. u 18:19 | 6 Komentara | Print | # | ^

Krema od 'kave'

Volite li okus kave, zavoljet ćete i ovu kremu. Ako ne volite, jednostavno kavu zamijenite kakaom ili rogačevim brašnom. Opet mi je inspiracija bila jedna od knjižica Jadranke Boban Pejić s njenim mljac receptima. Recept je vrlo jednostavan pa polako postajem 'kraljica brzih deserata'... :-)

Sastojci: 2 šalice kuhane riže
1,5 šalice zobenog mlijeka
malo vanilije
2 žlice meda ili slada
2 žlice kave od žitarica (meni je najdraža Yannoh od Lime)
1/2 šalice prženih mljevenih lješnjaka
2 žlice kuzua ili neki drugi zgušnjivač

Priprema: Zagrijte mlijeko, dodajte kavu od žitarica, vaniliju i lješnjake. Kuhajte desetak minuta. U malo vode razmutite kuzu i dodajte u posudu. Kuhajte još nekoliko minuta, izmiksajte, umiješajte med i... gotovo!

13.10.2007. u 17:14 | 11 Komentara | Print | # | ^

Fina i zdrava kašica za bebe koju vole i mame

Kašica od prosa i jabuke

Sastojci: 2 jabuke
1/2 šalice prosa
prstohvat soli (za bebe iznad godinu dana)
nekoliko grožđica
1/2 šalice vode

Priprema: U podusu stavite vodu, oprano proso, grožđice i narezane jabuke. Kada zakipi dodajte prstohvat soli i kuhajte 20 min. Ispasirajte i poslužite bebi (ili sebi).


12.10.2007. u 17:56 | 5 Komentara | Print | # | ^

'Obične' palačinke

Evo kako jednostavno možete napraviti palačinke bez šećera i jaja.

Sastojci: 2 šalice brašna tip 850
žličica praška za pecivo
malo cimeta
prstohvat soli
jušna žlica meda
vode ili mlijeka toliko da se dobije smjesa željene gustoće (tko god je radio palačinke, zna o čemu se radi)
suncokretovo ulje

Priprema: Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte cimet i ulijte vodu ili mlijeko. Na kraju umiješajte med i dodajte još vode ako je potrebno. Palačinke pržite na malo suncokretovog ulja.

12.10.2007. u 12:07 | 5 Komentara | Print | # | ^

Vrlo zanimljive 'palačinkice'

Danas sam isprobala recept iz knjige Jadranke Boban Pejić 'Jesen'. Radi se o palačinkicama od mochija. Vrlo jednostavno, a fino i hrskavo.
Mochi su pločice od riže koje inače pripremam tako da ih narežem na manje komade i popržim na suhoj tavi dok se ne napuhnu. Još vruće ih prelijem zobenim ili sojinim mlijekom. Baš su fine.

Palačinkice

Mochi pločica se nasitno nariba i složi u 4 hrpice na suhu tavu. Fino se lagano stapa u mini palačinku. Kada se može odvojiti od tave, okrene se na drugu stranu i poprži. Namaže se omiljeni namaz (džem, carobella,...).
Punjena varijanta se radi tako da se od pola naribane pločice naprave hrpice na koje se stavi omiljeni namaz, a potom posipa ostatkom i okrene. Mljac!

11.10.2007. u 11:53 | 5 Komentara | Print | # | ^

Nastavljamo sa superbrzim desertima...

Jabuke sa kuzuom

Kuzu je u biti prah jednog korijena i ljekovit je. Odličan je za crijeva, a razmućen u malo vode pije se kada nas muče alergije. Koristi se za zgušnjavanje jela. Možete ga kupiti u trgovinama zdrave hrane. Evo jednog super-brzog recepta.

Sastojci: 1 kg jabuka
1/2 šalice grožđica
1 jušna žlica kuzua

Priprema: Jabuke očistiti od koštica i peteljke i narezati na kockice. Ako su domaće, ja ih ne gulim. U posudu uliti vode oko 2 cm. Dodati grožđice i kad zavrije posoliti prstohvatom soli i dodati jabuke. Kuhati poklopljeno 20 minuta. U malo vode rastopiti kuzu i uliti u jabuke. Kuhati još 2-3 minute i poslužiti. Mljac!

10.10.2007. u 19:05 | 3 Komentara | Print | # | ^

Naučite raditi seitan!

Tečaj izrade seitana održat će se 18.10. u 17 h. Predbilježbe na broj 091 76 88 694
Cijena tečaja je 150 kn.

09.10.2007. u 21:24 | 5 Komentara | Print | # | ^

Rižine kuglice

Ovo je brz i jednostavan recept za fini desert. Dobar je kada vam se najave nenadani gosti ili samo želite gricnuti nešto slatko, a ostalo vam je kuhane riže...

Sastojci: 2 šalice kuhane riže
1/2 šalice grožđica
šaka sjeckanih badema ili lješnjaka
2 žlice rižinog slada ili meda
1/2 šalice kokosovog brašna
rogačev prah

Postupak: Grožđice kuhajte sa prstohvatom soli 10 minuta. Izmiksajte grožđice sa bademima i dodajte u kuhanu rižu. Dodajte slad i kokosovo brašno i umijesite. Navlažite ruke i oblikujte kuglice koje potom uvaljate u rogačevo brašno ili kokos ako niste ljubitelji rogača. Ako nemate klince u smjesu možete dodati malo ruma. :-)

09.10.2007. u 21:01 | 2 Komentara | Print | # | ^

Novi pogled na doručak

Da je doručak najvažniji obrok već ste čuli... Evo novih ideja za jesenska jutra.

Jesen nam donosi prohladna jutra. Zimogrozni znaju što govorim. Zašto ne biste zagrijali organizam nekom od ovih ideja? Iz kuće ćete izaći puni energije i ugrijanog želuca. Vjerujte, vrijedi truda!

Ideja 1: Jesenska miso juhica (recept možete naći na ovom blogu)

Ideja 2: Šalica bancha čaja (možete ga kupiti u trgovinama zdrave hrane)

Ideja 3: Slatka kaša od prosa i amarantha. Pola šalice prosa i pola šalice amarantha stavite u posudu sa 3 šalice vode. Kada zavrije posolite prstohvatom soli. U multipraktiku sameljite pola šalice lješnjaka i dodajte žitaricama. Kuhajte 20 minuta i na kraju zasladite sladom ili medom po želji.

Ideja 4: Skuhajte palentu i umiješajte dvije žlice omiljenog džema. Fino i brzo!

08.10.2007. u 19:32 | 4 Komentara | Print | # | ^

Mirišu li vam mamini faširanci?

Ako da, isprobajte ovu zdraviju varijantu! Umjesto mesa koristimo okaru. Često ljudi koriste i ljuspice od soje koje se mogu kupiti u trgovinama. Okara je puno bolja i zdravija varijanta.

Popečci od soje i žitarica

Sastojci:
- šalica svježe okare
- šalica kuhane riže ili neke druge žitarice
- pola šalice naribane mrkve
- 2 češnja usitnjenog češnjaka
- glavica usitnjenog luka (ako ne volite luk i češnjak, izostavite ih)
- nekoliko listića svježeg bosiljka ili pola žličice suhog
- pola šalice mješanih sjemenki (suncokretove, bučine, lanene, sezamove)
- pola žličice soli, papar na vrh noža
- brašno tip 850 prema potrebi (umjesto jaja)

Priprema: Sjemenke operite i nekoliko minuta prepržite na suhoj tavi. Sve sastojke, osim brašna, stavite u posudu i umijesite 'faširance'. Dodajte brašno tek toliko da se smjesa poveže. Oblikujte popečke i ispržite na ulju (suncokretovom, sezamovom...).

01.10.2007. u 14:29 | 4 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (6)
Listopad 2007 (12)
Rujan 2007 (11)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Razmjena iskustava u pripremi hrane i načinu života po principima makrobiotike

Linkovi

Evo blogića koje rado čitam:

Hagakure.blog.hr

ljubav...ah ljubav

Tečajevi izrade seitana i tofua

Ako želite naučiti kako izraditi tofu i seitan...
Kontakt: 091 76 88 694

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se