< srpanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Travanj 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Siječanj 2017 (2)
Travanj 2016 (1)
Siječanj 2016 (1)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (1)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (1)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Rujan 2013 (2)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (2)
Listopad 2012 (1)
Lipanj 2012 (2)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (3)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (4)
Lipanj 2011 (3)
Svibanj 2011 (3)
Travanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (4)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (5)
Srpanj 2010 (2)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (4)
Travanj 2010 (4)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
O autoru bloga:
Mladen Smud

Mjesto stanovanja Velika Gorica
Starost 70 godina
Otac četvero djece i djed pet unučica i dva unučića
Hobby - Go, drevna kineska igra
Duhom mlad, kao da se još ni rodio nije i često se pita: 'Jesam li uopće?'
Životna filozofija - jedinstvo svijeta po Gospodu
Životna snaga - ljubav (tako on to misli)
Godine su da se broje, a život nama je darovan
Ovaj blog otvorio je za dušu. Život mu je darovan i on ga s ljubavlju daruje djelima Gospodnjima po Gospodu.
Religiozan nije, ali vjeruje iskreno do viđenja uz hvalu za postojanje
U životu on ništa ne posjeduje, mada se ponešto i piše svijetom na njega
Zahvalan za život i darove po Njemu.
Na putu iz vječnosti u vječnost
Sve vas voli i one koji razumijete, a i one koji ne.
e-mail: mladen.smud@gmail.com

Čuka

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
“Xportal.hr“/


javascript:%20void(0);

annaboni
Auroraisa
Bugenvilija-foto
Bugenvilija-text
danila1
deni(daniel
Dordora2
duliba
EuM
fra_gavun
Go-misaona igra
gogoo u prirodi
gustirna
hajjnezir
ima jedan svijet
kapi sreće
maslačkove zbirke
(Norra
OTISAK srca
preživjeti
promatram, razmišljam
rijeke žive vode, potecite, neka Duh se razlije...
sewen
Smotani
sven adam ewin - superfaca
... šok ...
Trill
Vatrene vijesti
Voljela sam umjetnika
Zagora

alba-istriana
anaris
kicker
mamablogerica
modrinaneba
novipocetak50
nutrina
proziran svijet
soba za utjehu
sv
tayana
tvrtkodolić
zlatnazitnapolja


Zanimljivo

Na rubu znanosti


Image Hosted by ImageShack.us

Poklon od drage mi prijateljice Helix

pri_Mladenu
25.07.2010., nedjelja
Ovdje i sada

... Ne mogu se oteti dojmu čuđenja, kako sam u stalnom uvjerenju, da predstava jest istina. Sav meni svijestan život, uvjeren sam, je predstava. Ustvari, to je uvjerenje. U..v..j..e..r..e..nj..e..! To tako ja vjerujem, a sada se pitam, što stvarno je i što to činim. Znači li to nevjeru? Što ustvari vjera jest? Ah, izgleda mi da odgovor i ne treba dati, već pustiti pitanje da životom stvara odnos prema stvarnosti. Ovdje ću tek, kao i često, mislima prikazati put misli i gledanja u nastojanju da istinski budem i bude. Što? Da, to se isto pitam, jer imena i sva nazivlja smo mi dodavali onome što vidjesmo ili nasltismo. Sav svijert i život opisujemo i osmišljasvamo. Taj opis, misao i predstavu smatramo svijetom i životom. Izgleda kao da drugačije ni ne možemo.
Što možemo? Da bi to vidjeli ili osjetili ili konačno bili, trebamo biti što stvarno jesmo. I misao i osjećaj nastaju iz odnosa našeg prema životu. Ispada da smo mi ustvari taj odnos. On je promjenjiv i vremenom postojan. Odnos čega prema čemu?
Obično se misli da je to naš odnos prema svijetu. Kao da je to odnos onoga što jesmo prema onome što nismo. Kao da time određujemo neku granicu. Ona očito nije fiksna, jer kako bi inače bio moguć odnos?
Ja? Svijet? Što? Kao da želim proniknuti u kvalitetu toga, jer ona nosi odnos, a on vremenom i proces postojanja. Nema života bez odnosa toga. On čini vrijeme. Puštam misao i osjećaje da čisto slobodno osjete tu kvalitetu. Ništa ne mora biti. Slobodno ćutim svaki titraj. Nastojim nadići misao… Neka mi ona ne bude tumač života; neka ne bude ona život.
A što onda ostaje? Nestaje sve što životom sam smatrao. Nestaju misli i osjećaji po njima. Kao da nastojim napustiti sebe. Sebe onakovog kakvim sam se smatrao; sebe u mislima svojim i sebe mislima svojim. Kao da ostaje praznina. Svijete sada si ti istinom. Nestaje granica između onoga što smatrah sobom i onoga čime se ne smatrah. Procesi idu svojim tijekom. Idu, jer zaustaviti ih neću. I kao da ih niti ne moram, a niti mogu. Ta ništa ne mora biti. Ništa po meni. Svijetom oduvijek i zauvijek ide proces. Uzroci rađaju posljedice. Kada bih se zapitao po kome tako, već bi misli tražile granicu neku, a njih nema, doli u našim mislinma.
Prestajem silovati stvarnost i time otimati istini sebe. Njen sam, pa čak niti kao dio. Njome sam kao i sve što jest. Bez mene takova nema ni svijeta takova.
Nevjerojatno kako je sve u savršenu redu.
I kada se sada osvrnem na pitanje 'tko sam', nadolazi mi osmjeh. Kako čudno, da to nisam vidio! Obuzima me neka mirna radost. Kao da vidim ono divno polje duše koje su nalazili od davnina tražitelji istine. Kao da su ovdje svi u jednom istom i vječnom nadahnuću.
I dalje sam ovdje mislima i osjećajima. Prošao sam bura i traganja. Jesam li našao? Što li sam ustvari tražio? Predodredio sam istinu i kao da me budućnost zvala. Zvala meni ovakovom kakav jesam.
Proteći će još misli i osjećaja u tijeku postojanja. Mogućnosti su ovdje. Neki ih nazivaju energijom. Da, tako to izgleda u svijetu dijelova i odnosa njihovih. Istinski jest to što jest. To, kao cjelina u kojoj je i radost postojanja i priziv radosti vama dragi moji …. :)

- 21:43 - Komentari (11) - Isprintaj - #
09.07.2010., petak
Nastojanje


Gledan. Prelijevanje boja oslikava sliku koje uporištem novog doživljaja postaje. Vidim, nekim novim gledanjem, niz kojim tako jest. Kao niz slika u prolazu viđenje promjena stvara. Njih ustvari ne vidim bojama već tijekom slika. Prepoznajem. Vidim li prepoznavanjem? I kao da stalno surađuje nešto već viđeno sa poticajima novim. Gledam li ja to uspoređivanjem?
Prebirem memorijom. Nizovi nekih usporedbi, spoznaja, mišljenja ... Jesu li to slike? Pokušavam dokučiti kvaluitetu te materije. Uspoređujem, ali sa čime? Prekopavam po dubinama dostupa moga i sve se čudim mogućnostima. Večina bi za ovo rekla da sam van realnosti, ali ja znam da sam u sebi. Da, u sebi, mada i to jest još uvijek podložno putovima viđenja novih. Spoznaja sebe!
Misao, što traži, ne poznaje granice, pa ni granice nekoga 'sebe'. Što znači misao da jesam? Valjda već i samo njeno postojanje. A kada se upitno ono nešto spram nje postavi, viđenja dolaze. Viđenja su to posebne kvalitete. Ni boje, ni mrak, ni svijetlo... osjet slobode... ni bezgraničje ... ni bez vremena i bez prostora.
Pokušam li sebi odrediti granice jest privid svojatanjem. Ama, kako kada sve postaje slijedom po onoj 'prvotnoj' inerciji za koju već vidjeh da početka nema, a ipak jest. Čudovito. Prihvat toga jest širenje u miru. Ne sebe već puta istine u odricanju od nekih izmišljenih granica. Tada se daruju sva svojstva i sve one zablude posjedovanja. Istino dolazi ti onaj koji griješi gledanjem, griješi mislima, posjedovanjem... životom.
A misao i dalje slijedi način svoj. Ta kako drugačije i biti može. Neka je, jer jest slijedom inercije 'prvotne'. Zar da zaustavim i kažem da i to volja je njena? Zar da i dalje griješim posjedom volje svoje? Koje li more zabluda!
Zaustavljen tako nehtijenjem svojim kao da idem smjerom inercije. Tko si ti što me nosiš? Postojim i osjet postojanja mi jest.
Granica nemam, posjeda nemam. Lići na proturiječje, ali upravo to osjetom jest. Tek radost kojom sav svijet vibrira.
Još uvijek svijet ogledalom koje bez iskrivljenja ne može biti, jer ogledalo jest. Još uvijek, ali sve bliže istini što odraz stvara, a odraz priznaje sebe ... sobom: 'Ja tek odrasz jesam.' Jest inercijom 'prvotnom' i kao svijet viđenjem sav.
I neka riječi zamjeni osjet radosti upućen svijetu... pčeli, vjetru, planoni, cvijetu, tek rođenom biću koje još spoznaje sebe nema do li osjeta te iskonske inercije kojom jest. Srcem vam poručujem radost i ljubav. Sve na svijetu jerst dijete što ljubav traži. I vama prijatelji dragi ... :)
- 15:52 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se