LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

30.06.2010., srijeda

Srednja škola Pitomača: Rang lista kandidata koji su stekli pravo upisa u 1. ljetnom upisnom krugu

KLIKNI na sliku za rang listu kandidata(339K)

U privitku ove vijesti možete vidjeti rang listu kandidata koji su stekli pravo upisa u 1. razred nakon prijava u prvom ljetnom upisnom krugu.

Svi navedeni kandidati mogu doći na upis 1. srpnja (četvrtak) od 8,00 do 16,00 sati
PRIVITAK: Rang lista(339K)

Izvor: Srednja škola Pitomača

- 18:07 - Isprintaj - #

28.06.2010., ponedjeljak

Danas i sutra upisi u Srednju školu Pitomača

Ljetni upisni rok, prvi upisni krug, u Srednju školu Pitomača počinje danas 28. lipnja i sutra u utorak 29. lipnja 2010.godine. Više o upisima na stranicama škole.

a) prvi upisni krug

* prijave za upis u ponedjeljak 28. lipnja 2010. i utorak 29. lipnja od 8,00 do 16,00 sati
* objava rezultata ( ljestvice poretka na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama škole) u srijedu 30. lipnja 2010. najkasnije do 14,00 sati
* upisi su u četvrtak 01. srpnja 2010. od 8,00 do 16,00 sati

b) drugi upisni krug

* prijave za upis u ponedjeljak 05. srpnja 2010. od 8,00 do 16,00 sati
* objava rezultata ( ljestvice poretka na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama škole) u utorak 06. srpnja 2010. najkasnije do 12,00 sati
* upis učenika je u srijedu 07. srpnja 2010. od 8,00 16,00 sati

Izvor:Srednja škola Pitomača

- 18:08 - Isprintaj - #

Vijesti iz Općine Pitomača

Izabrana predsjednica Savjeta mladih Općine Pitomača
Nakon što su krajem prošloga mjeseca općinski vijećnici izabrali sedmero članova novog saziva općinskog Savjeta mladih, prošloga je ponedjeljka u prostorijama općine održana kostituirajuća sjednica savjeta, na kojoj su članovi savjeta između predloženih kandidata Anitu Ingola iz Otrovanca izabrali za novu predsjednicu Savjeta mladih u narednom dvogodišnjem mandatu, dok je za njezinu zamjenicu izabrana Vedrana Šantek iz Pitomače.
---------------------------------------
Mladenu Baliću i županijsko priznanje za rezultate u razvoju malog poduzetništva
Nakon što je u proteklih mjesec dana primio dvije nagrade za ostverene rezultate postignute u području malog gospodarstva (Mikro-poduzetnik za 2010. godinu dodijeljenu od Ministarstva gospodarstva i Povelju Općine Pitomača s likom Petra Preradovića od Općine Pitomača), pitomački poduzetnik Mladen Balić, vlasnik obrta „Tehnohit-hr“, na temelju Odluke o javnim priznanjima Virovitičko-podravske županije na Skupštini Virovitičko-podravske županije održanoj 21. lipnja 2010. godine, dobitnik je i godišnje nagrade Virovitičko-podravske županije za iznimna ostvarenja značajna za razvoj županije i osobiti doprinos u pojedinim područjima gospodarskog, društvenog i javnog života i to za iznimne rezultate u području razvoja malog poduzetništva. Priznanje će primiti na svečanoj sjednici Skupštine Virovitičko-podravske županije 03. rujna ove godine.
--------------------------------------
Položen vijenac na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata
U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja, u četvrtak je izaslanstvo Općine Pitomača na spomen obilježje poginulim braniteljima Domovinskog rata u Pitomači položilo vijenac, te se na taj način još jednom prisjetilo svih branitelja koji su svoje živote položili za slobodu Republike Hrvatske. Nakon polaganja vijenca, u mjesnoj crkvi Svetog Vida služena je sveta misa.
------------------------------------------
Održan Humanitarni malonogometni turnir "Podravsko sunce"
Jučer je u Pitomači, u organizaciji Humanitarne udruge „Podravsko sunce“ i uz pomoć Općine Pitomača, Športske zajednice općine Pitomača i NK „Pitomača“, održan tradicionalni malonogometni turnir, sa kojeg je ukupan prihod namijenjen radu humanitarne udruge. Na turniru koji je održan po kišovitom vremenu, nastupilo je 6 ekipa, koje su najprije razigravale po skupinama, a nakon toga po dvije najuspješnije iz svake skupine, kup sistemom borile su se za naslov pobjednika. Nakon polufinalnih utakmica igralo se za plasman, a u utakmici za treće mjesto malonogometaši ekipe „Kograd“ pobijedili su ekipu „Veterani Pitomača II“ sa 4:2, dok se naslovom pobjednika okitila ekipa DVD Kladare koja je u finalu bila bolja od ekipe „Veterani Pitomača I“ također sa 4:2.
Pitomača.hr

- 17:56 - Isprintaj - #

Gašenje analogne TV u D2 ( Općina Pitomača) - VAŽNA OBAVIJEST

Obavještavamo gledatelje s područja digitalne regije D2 koje obuhvaća: dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske te dio Brodsko-posavske županije da se na tom području 29. lipnja 2010. gase analogni TV odašiljači nacionalnih televizija.

Od tada NEĆETE MOĆI pratiti niti jedan televizijski program državne razine, UKOLIKO niste nabavili i instalirali samostojeći digitalni zemaljske prijamnike ili nabavili televizor s ugrađenim DTV (digitalnim) modulom.

Gledatelji koji su pretplatnici kabelskih ili internetskih televizijskih mreža, moći će i dalje nesmetano pratiti nacionalne televizijske programe.

Gledatelji koji prate televizijske programe Hrvatske radiotelevizije putem satelita, a korisnici su važećih HRT satelitskih kartica moći će i dalje, bez problema pratiti programe HRT-a.

Više detalja o satelitskom prijamu programa HRT-a možete saznati i na internet stranica HRT-a www.hrt.hr


Što je potrebno za prijam digitalnih televizijskih programa?

Za prijam digitalnog signala potrebna je sljedeća oprema: televizor, antena te digitalni prijamnik (ugrađen u televizor ili samostojeći)
Digitalni samostojeći prijamnik prima digitalni signal i pretvara ga u oblik pogodan za prikaz na postojećim televizorima s analognim biračem kanala.
U većini slučajeva postojeća antena za prijam analognih programa, ako je ispravno postavljena, bit će odgovarajuća za prijam digitalnih programa.

- Gledatelji koji su do sada pratiili nacionalne televizijske programe pomoću vlastitih individualnih antenskih sustava, odnosno, antena, moraju nabaviti i instalirati samostojeće digitalne zemaljske prijamnike ili trebaju nabavili televizore s ugrađenim digitalnim modulom, biračem kanala. U slučajevima manjih zgrada ili obiteljskih kuća gdje postoje antenski sustavi koji se sastoji od antena i pojačala trebat će preugoditi pojačala na nove kanale na kojima se emitiraju digitalni programi bez dodatnih ulaganja u preinake antenskih sustava. Za te poslove je potrebno angažirati lokalnog servisera.

- Gledatelji koji žive u stambenim zgradama, a nisu priključeni na kabelske televizijske pretplatničke mreže, odnosno, televizijske programe prate putem zajedničkog antenskog sustava (ZAS) moraju što prije angažirati lokalnog servisera za antenske sustave (koji i inače održava antenski sustav) kako bi se izvršile odgovarajuće tehničke preinake i omogućila distribucija DVB-T signala u kabelski razvod zgrade do priključnih mjesta u stanovima. O tipu ugrađenih uređaja ovisit će da li će Vam za prijam digitalnog signala biti potreban digitalni zemaljski prijamnik u Vašem stanu ili ne. O tome se morate na vrijeme savjetovati sa svojim predstavnikom stanara, Upraviteljem stambene zgrade ili serviserom za antenske sustave.


Gdje i kako nabaviti digitalni prijamnik?

Vlada RH, dala je potporu uvođenju digitalne televizije dodjelom kupona svim gledateljima (fizičkim osobama) koji plaćaju HRT pristojbu koji te kupone mogu iskoristiti za kupovinu uređaja za prijam digitalnog TV signala.

Kupon se može upotrijebiti i za nabavu televizora koji u sebi ima ugrađen digitalni prijamnik Digitalni prijamnik se može nabaviti u svim maloprodajnim trgovinama s tehničkom ili audio-video robom. Popis svih prodajnim mjesta se može naći na stranicama Vlade RH, www.vlada.hr/dtv

Razliku do maloprodajne cijene DVB-T prijamnika snosi gledatelj sam. Pretplatnici mogu realizirati kupone isključivo u maloprodaji uz predočenje osobnih dokumenata Kuponi su neprenosivi na drugu osobu.

Prije same kupnje samostojećeg samostojećeg prijamnika obratite pažnju na tip konektora koji se nalaze na stražnjoj strani vašeg televizora jer ovisno o tome morate kupiti prijamnik koji ima takve konektore. Najčešće se tu radi o SCART konektorima (široki konektor). Ukoliko želite i snimati programe na svoj video uređaj trebate nabaviti prijemnik koji ima barem dva AV konektora.
Osim digitalnih MPEG-2 koje se koriste za prijam nacionalnih televizijskih programa u Hrvatskoj, postoje i MPEG-4 digitalni prijamnici pomoću koji je moguć prijam i HD televizijskog programa.

Molimo gledatelje da se na vrijeme opreme te nabave i instaliraju odgovarajuću opremu za prijam digitalnih programa:
· ili putem zemaljske mreže digitalnih odašiljača
· ili putem pretplate za digitalne satelitske programe
· ili putem pretplate na kabelsku ili internetsku televiziju

kako poslije 29. lipnja 2010. ne bi ostali bez prijama nacionalnih televizijskih programa.

Ukoliko još uvijek niste dobili kupone ili ne znate kakav tip digitalnog prijamnika treba nabaviti ili ga ne znate spojiti na televizor ili imate drugih dodatnih pitanja o prelasku na digitalnu televiziju obratite se Pozivnom centru Vlade republike Hrvatske za pomoć pri prelasku s analognog na digitalno emitiranje TV programa na besplatan broj telefona 0800 11 20 11 pozivi se zaprimaju od 8 do 21 sat radnim danom.

Pri tom će u subotu 26. lipnja Pozivni centar raditi produženo, odnosno od 8 do 21 sat dok će u noći s 29. na 30. lipanj raditi cijelu noć.
HRT

- 17:49 - Isprintaj - #

27.06.2010., nedjelja

U Đurđevcu održana Picokijada 2010. (VIDEO)


Najznačajnija podravska manifestacija Picokijada održana je ovog vikenda u Đurđevcu. Više o priredbama pročitajte na Đurđevac.hr i na Đurđevac.eu.

- 18:05 - Isprintaj - #

26.06.2010., subota

Pjesme moje Podravine - promotivni nosač zvuka s 22 autorske pjesme podravskih izvođača

Pjesme koje se nalaze u albumu: Franjo Barić - Bijela ruha Podravine, Dragan Vlajinić - Bilogoro,pjesmo moja, Željko Sesvečan - Vrnul se bum, TS Kraluš - Ja trebam Dravu, Martin Sagner-Dudek - Zasvirajte tiho mužikaši, Mili - Ravnico podravska, ˙Vlado Smiljanić - ˙Rođen sam ovdje uz mužikaše
, Enio Vučeta - Hej skelari, Maja Zeko Dokuš - Podravska vinjeta, Marica Hasan - Razlila se rijeka Drava
, Marko Košutić - Ružo moja, Mihael Lach - ˙S Turnašice pa do Pitomače, Veseli Podravci - Lijepa si djevo Marija, Darko Barić - Otac ženi sina, HPD Ferdo Rusan Virje - Sad je dosta, Andrija Maronić - Gdje si moja Aranka, Zlatni tamburaši - ˙Sanja li kad sklopi oči, Božo Kalenik - ˙Žive riječi pradjedova, Darija Kopričanec - Živjeti s tobom je grijeh, Podravski bečari - Podravino tebe volim ja, Podravci - Goro-Bilogoro, Podravski bečari-Budrovac - Podravino dober den
Udruga "Bilogorska svitanja" iz Sirove Katalene izdala je promotivni nosač zvuka s 22 autorske pjesme podravskih izvođača. Ovo je nedvojbeno jedinstveni projekt u kome su s puno htjenja i ljubavi sudjelovali mnogi autori, glazbenici, te s novim skladbama obogatili Podravinu i njezine žitelje-ljubitelje ovog glazbenog izričaja. Tom u prilog udruga "Bilogorska svitanja" iz Sirove Katalene prepoznala je ovaj vrijedan glazbeni uradak, i podarila ga vama na slušanje, a pjesme se nalaze OVDJE.

Nažalost, u tijeku suradnje Udruge i glazbenika, autora skladbi i izvođača dogodila se smrt producenta i tvorca ovog nosača zvuka gospodina Marijana Jergovića.

Udruga"Bilogorska svitanja" je vrlo mlada udruga, osnovana prije tri godine u malom podbilogorskom selu Sirovoj Kataleni. Mjesto je okruženo šumama i livadama s bogatim bio i životinjskim svijetom, i toliko čistom vodom da u njoj žive riječni rakovi.

Navedeno je ponukalo mnoge mještane, ali i mnoge iseljene, da se organiziraju te unaprijede kvalitetu života u mjestu. Udruga broji osamdesesetak članova koji su postavili tri prioritetna pravca djelovanja, a to su : sport za sve uzraste, ekologija i kultura.
Đurđevac.eu

- 09:02 - Isprintaj - #

25.06.2010., petak

Vidovo 2010. - kako smo proslavili? (VIDEO)


- 21:46 - Isprintaj - #

23.06.2010., srijeda

Završena 2. izložba proizvoda i usluga - Pitomača 2010.

Revijom frizura u prostorijama Kino dvorane zatvorena je Druga Izložba proizvoda i usluga Općine Pitomača. Na završnoj je manifestaciji šest frizerskih salona predstavilo svoje radove na dvadesetak modela.
Smatramo da moramo detaljno i opširno napisati osvrt na proteklu izložbu, jer je takav gospodarski događaj u budućnosti od velika značaja za naš kraj.


Ideja o samoj izložbi prvi je puta predstavljena prije nepune dvije godine u proizvodnoj sekciji Udruženja obrtnika u Pitomači, dok je prva izložba , kao što znamo , održana prošle godine. Jedan od ciljeva bio je predstaviti sve proizvođače, obrtnike, privrednike i poljoprivrednike te ih okupiti na jednome mjestu.
Naime, poslovni subjekti već su podijeljeni u tri osnovne pravne podijele:
- društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.);
- obrte;
- obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG)
Mnogi su se izlagači u poslovnome smislu po prvi puta upoznali upravo na izložbi, premda žive u relativno malome mjestu.
Druga izložba organizirana je u većem i kvalitetnije uređenom prostoru, za čiju su rasvjetu i izgled interijera zaslužne tvrtke TEHNOHIT-HR i ELEKTROINSTALCIJE ŠTEFANIĆ, raspolažući s uistinu vrlo malim novčanim sredstvima, a ulažući mnogo vlastita vremena i rada.
Proizvodnja cvijeća u plastenicima VELIČAN ukrasila je ulaz u dvoranu i pozornicu cvijećem u lončanicama. Izložba je imala stotinjak izlagača i veći broj posjetitelja.
Samo otvorenje započelo je glazbenom izvedbom studentice Glazbene akademije sopranistice Kristine Domović iz Dinjevca uz pratnju cimbala.

Prisutnima se potom obratio predsjednik Udruženja obrtnika Željko Palković te Zdravko Dijaković, dožupan Virovitičko-Podravske Županije, a Izložbu je otvorio Željko Grgačić, načelnik Općine Pitomača zahvalivši se svim izlagačima na sudjelovanju i promidžbi svojih firmi, ali i cijeloga kraja.
Na otvorenju Izložbe sudjelovali su Mišo Vanđura, tajnik gospodarske komore u Virovitici, Božidar Jeremić, tajnik Područne obrtničke komore u Virovitici, Martina Jakelić, direktorica turističke zajednice VPŽ-e, direktori i djelatnici tvrtki, vlasnici obrta te ostali posjetitelji.
Druga Izložba Proizvoda i usluga održana je pod pokroviteljstvom Općine Pitomača, Virovitičko – Podravske Županije, Turističke zajednice VPŽ-e , Područne Obrtničke komore -Virovitica i Gospodarske komore Virovitičko –Podravske Županije. Isto su tako Erste Steiermarkische Bank i Zagrebačka banka bile uključene kao sponzori ovog događaja.

Ove godine organizator je veću pozornost posvetio promoviranju izložbe putem medija, a vrlo značajno je snimanje priloga HTV-a i medijsko pokroviteljstvo zagrebačkog poslovnog tjednika LIDER, koji će ovaj događaj predstaviti poslovnim krugovima u čitavoj državi, ali i u inozemstvu.
PITOMI RADIO je isto tako aktivno sudjelovao u izložbi organizirajući nagradne igre i razgovore s predstavnicima izlagača. Program Pitomog radija mogli su čuti i slušatelji radija Orahovice i Slatine, što je u svakom slučaju doprinijelo promociji same izložbe, izlagača i njihovih proizvoda na području čitave VPŽ-e.
Internet portal www.virovitica.net i blog www.povratakpitomace.blog.hr kontinuirano su prenosili i prenose vijesti vezano uz izložbu, pa im se još jednom zahvaljujemo na tome.

Tijekom trajanja izložbe posjetitelji su mogli kušati aršanjska vina, a posebno je zanimljivo bilo na štandu OPG SULIMANAC, čija je Graševina šampion ovogodišnje Pitomačke izložbe vina. Osim vina šampiona, degustirala su se i vina iz podruma VINEDA, OPG Đ&M JAKUPEC, OPG LINCMAJER kao i vina VRANEK.
Udruga medara BAGREM organizirala je vrcanje meda i degustaciju meda te raznih proizvoda na njegovoj bazi. Udruga BAGREM ima 24 člana, a oni pak imaju oko 3.200 košnica.
U isto vrijeme tvrtka HERBARIUM organizirala je degustaciju čajeva , a obrt SLATKI SAN predstavio je standardne, ali i nove vrste kolača. Čaj zaslađen medom uz kolač paprenjak stvara vrlo dobru kombinaciju za kušanje. A sve navedeno proizvedeno je u Pitomači.
Besplatnu degustaciju kave osigurala je firma BM koja na našem području zastupa kavu Lavazza te ustupa aparate na korištenje.
Od novih izlagača svakako se mora spomenuti proizvođač kozjeg sira i kulena OPG ŠIMANOVIĆ koji je za svoje proizvode dobio ugledna priznanja o kvaliteti, zatim OPG NEKIĆ - proizvodnja pekmeza i džemova , OPG BRLETIĆ - soda voda i sokovi, MELISA - eterična ulja i kreme na bazi ljekovitog bilja te ŠAFAR - proizvodnja na bazi lavande.
Tvrtka SILOS predstavila je poznati jabučni ocat, dok se VIRO predstavio, naravno, sa šećerom.
U Pitomači posluju i dva obiteljsko poljoprivredna gospodarstva koja se bave uzgojem stoke na farmama: OPG RENGEL (farma krava) i OPG PREPELEC – BOTKOVIĆ (farma ovaca).
Đurđevačka Natura AGRO predstavila je cijelu paletu svojih proizvoda ( mlijeko, jogurt, sir, sirni namaz, peciva, salame...) te na taj način naglasila važnost koju posvećuje kupcima naše regije.

Budući da je ovo ipak poljoprivredni kraj, veliki broj kvalitetnih tvrtki bavi se proizvodnjom, preradom i plasmanom prehrambenih proizvoda, vežući još veći broj kooperanata.
U Općini Pitomača postoje čak dva renomirana proizvođača plastenika DH PLASTENICI i META-PLAST d.o.o. koji nude cjelovita rješenja za uzgoj različitih poljoprivrednih kultura kao što su rajčica, paprika, salata, cvijeće…, koristeći najmoderniju regulacijsku tehniku za postizanje optimalnih uvjeta u zatvorenom prostoru (relativna vlaga, temperatura, količina svijetla, navodnjavanje i sl. ).
Tvrtka HERBAS već u svom proizvodnom programu ima čitavu paletu strojeva za obradu i preradu industrijskog bilja (kamilica, duhan, repa,lavanda..). Brojne referencije, vlastita tehnološka i tehnička rješenja i oko 25 zaposlenika čine tvrtku HERBAS neizbježnim sudionikom razvoja ove gospodarske grane.
Poseban prilog ugledu izložbe doprinijela je i renomirana firma RASCO iz Kalinovca čiju kransku kosilicu trave, zbog svoje veličine, nije bilo moguće unijeti u izložbeni prostor, pa je tvrtka sudjelovala kao izlagač uz pomoć samostojeće reklame i promotivnog filma.
Pisati o industrijskom bilju i privredi ovog kraja općenito, a ne spomenuti vodećeg proizvođača čaja i pripravaka za druge industrije - SPIDER GRUPA, koji ima oko stotinjak zaposlenika te surađuje s još toliko kooperanata, bilo bi kao voziti auto bez kotača.
U sklopu SPIDER GRUPE posluje i tvrtka HERBARIUM koja na tržište plasira paletu filter čajeva vlastitog branda.
Drugi važan prerađivač ljekovitog bilja i proizvođač čajeva je tvrtka LJEKOVITO BILJE iz Kloštra Podravskog s oko tridesetak djelatnika.
Postoji još nekoliko većih i manjih tvrtki koje se bave uzgojem, otkupom, preradom ili plasmanom duhana, kamilice ili drugih industrijskih biljaka, a koji ove godine nisu sudjelovali na izložbi. Međutim, nadamo se da će ih uspjeh ovogodišnje izložbe potaknuti na sudjelovanje dogodine te da će tako Izložba proizvoda i usluga okupljati usko specijalizirane djelatnosti te vrlo skoro prerasti u sajam za koji već danas možemo reći da će u bliskoj budućnosti dobiti međunarodni karakter.

Razvojem upravo navedenih tvrtki otvara se mogućnost razvoja obrtništva i manjih tvrtki koje dio svog poslovanja mogu jednostavno vezati uz njih. Neizostavno je spomenuti i građevinare koji se bave iskopima i ravnanjem terena (KOGRAD ), zidare i građevinske firme (CROMING ), gradnja metalnih konstrukcija i aluminijske stolarije (ALUFERIT) elektroinstalacije (ŠTEFANIĆ i BETA TIM ), instalacije vode i plina (MIKEC), fasaderski radovi i bojanje interijera (DUGA) , parketar (JAKUPEC), tesar i krovopokrivač (ŽIVKO), izrada ograda (HZB), proizvođači namještaja (PALKOVIĆ , HRASTICO), kovač (TRSTENJAK), uređenje prostora i sala za svečane prilike (DEKORATIVA) i drugi.
Tada je naravno više posla i za KOMUNALNO i PLINKOM Pitomača, te za obrt DIMKO koja se profesionalno bavi dimljačarskim uslugama i ugradnjom kvalitetnih dimnjaka.
Pozitivnim poslovanjem navedenih pojavljuje se potreba za različitim vrstama usluga kao što su knjigovodstvene (KONTO, EDITuo), grafički dizajn i tiskanje promotivnih materijala (AD ARMA), web design (TOMY VIDEO – koji preko 95 % poslovanja ostvaruje u inozemstvu), održavanje mreža i internet veze (PRO PING), fotografiranje i snimanje (FOTO BEGOVIĆ), nabava materijala za ispis (DELTA PRINT).
Na izložbi su predstavljena i dva proizvođača proizvoda od tekstila: DITEX d.o.o. (stolnjaci, zavjese, ručnici) i MERKUR (proizvodnja opreme za bebe) koji svoje proizvode plasira gotovo na područje čitave Hrvatske.
Pomoć pri poslovanju i razvoju privrednicima pruža Županijska razvojna agencija VIDRA koja se također predstavila na izložbi, dok obrtnici mogu savjetodavnu pomoć potražiti u POK-i.
Promoviran je i digitalni zapis u radnoj obliku, koji sadrži promotivne filmove nekoliko izlagača ( tijekom izložbe dobili smo još nekoliko promo filmova ), a koji će biti sastavni dio štanda na sajmovima gdje nastupaju Komore naše županije. Na taj će način izlagači, ali i sama izložba, biti besplatno promovirani na gotovo pedesetak sajmova u zemlji i inozemstvu.

Izložbu je posjetio i predsjednik Područne obrtničke komore iz Virovitice Josip Novogradec te MATO TOPIĆ, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, na čijoj smo donaciji zahvalni, ali s nadom da će dogodine našu Izložbu ocijeniti kao ozbiljna partnera u promidžbi gospodarskog života Virovitičko – podravske županije.

Poseban doprinos ovom događaju dale su vlasnice frizerskih salona MIRJANA, VESNA, ANITA, SANJA, GARSIA, TS i NADIN organiziravši reviju frizura. Svi navedeni saloni članovi su sekcije uslužnih djelatnosti Udruženja obrtnika Pitomača na čelu sa svojom predsjednicom Darijom Kopričanec. Zahvaljujući prekrasnim frizurama, ali i modelima – pitomačkim djevojkama koje su nosile frizure, posjetitelji nisu baš u potpunosti bili sigurni je li riječ o predstavljanju frizura ili o modnoj reviji, kakve se ne bi posramile ni ugledne modne agencije.

Završetkom revije frizura zatvorena je i ovogodišnja druga po redu IZLOŽBA PROIZVODA I USLUGA – PITOMAČA 2010.

Što dalje? Pitanje je koje se nameće nakon dobro odrađenog posla. Lako je zaključiti da je druga izložba bila puno bolja od prve i da će se uočeni nedostaci ovogodišnje izložbe svakako dogodine ispraviti, a već sada znamo da će sljedeća izložba imati međunarodni karakter.
Sastanak vezano uz postignute rezultate i učinke ovogodišnje izložbe te uz mogući razvoj uskoro će biti organiziran u prostorijama Udruženja obrtnika Pitomača, a pozvani su svi obrtnici i izlagači, kao i svi oni koje razvoj ovog projekta zanima.

Proizvodna sekcija Udruženja obrtnika - Pitomača

- 19:31 - Isprintaj - #

22.06.2010., utorak

SDP Pitomača obilježio Dan antifašističke borbe

SDP Pitomača


Danas prijepodne je Općinska organizacija SDP-a Pitomača položila vijenac ispred spomenika žrtava NOB-a i time obilježila Dan antifašističke borbe. Prisjetili su se i odali počast žrtavama koji su izgubili svoje živote u narodnooslobodilačkoj borbi Hrvatske.
Svim mještanima čestitamo Dan antifašističke borbe!
OO SDP-a Pitomača

Dan "D" za Hrvatsku u Drugom Svjetskom ratu
Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941 kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.
Nacionalsocijalistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je izigran pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između ove dvije sile. Zbog takvih novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada - najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu kraj Siska. Ondje su
osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo, i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjela su tridesetosmorica tih boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (čiji je sastavni dio bila i Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Hrvatske) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.
Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti.

Antifašizam je u temeljima hrvatske državnosti i suvremene Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti - demokraciju, vladavinu prava i poštivanje slobode pojedinca, protiveći se svakom ekstremizmu i zato je danas, 69 godina poslije, važnije no ikada podsjetiti na važnost ovoga događaja kojim se Hrvatska svrstala u zajednicu Antifašističkih pokreta u svijetu.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Virovitice i Virovitičko-podravske županije svim žiteljima čestita Dan antifašističke borbe.
UABA Virovitice i Virovitičko-podravske županije

- 19:38 - Isprintaj - #

21.06.2010., ponedjeljak

GF PPiP: TOMISLAV TIŠLJAR I Tamburaški ansambl PODRAVINE: Vragolasta mađarica

videoBy:Croeditor


Mladi pitomački kantautor Tomislav Tišljar pobjednik je prve večeri 18. Glazbenog festifala Pjesme Podravine i podravlja.
http://www.pitomacafestival.hr/
Tišljar je dobio najviše glasova publike pune pitomačke dvorane Osnovne škole "Petra Preradovića" za svoju pjesmu "Vragolasta Mađarica" koja je u potpunosti njegovo djelo, napisao je stihove, glazbu i aranžman.

- 18:02 - Isprintaj - #

20.06.2010., nedjelja

GF PPiP: Večer Podravine (fotogalerija)


Više od tisuću ljubitelja podravske glazbe uživalo je na Večeri Podravine, prvom dijelu 18. izdanja GF Pjesme Podravine i Podravlja. Festival je otvorio Boris Ćiro Gašparac pjesmom "Moj Angelek" u spomen na nedavno preminulog utemeljitelja i dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja festivala dr. Marijana Jergovića. Na Doktora je podsjećala i prazna stolica u prvom redu na kojoj je bila bijela ruža, a publika je dugotrajnim aplauzom još jednom odala priznanje za sve što je učinio.

- 21:29 - Isprintaj - #

GF PPiP: Mladenu Medaku prva nagrada publike na Večeri Podravlja

Završeno je 18. izdanje GF "Pjesme podravine i Podravlja" Pitomača 2010. Kao i prve večeri, publika je i sinoć u pitomačkoj dvorani Osnovne škole uživala u novim pjesmama koje su izvodili brojni solisti i tamburaški sastavi.
videoBy:45kladje
Na kraju, svojim su glasovima posjetitelji odlučili pobjednika. 3. nagrada publike pripala je Hani Hegedušić za pjesmu "Podravska senja" za koju je stihove napisao Radovan Novina, a glazbu i aranžman Hrvoje Hegedušić. Drugo mjesto po broju glasova publike osvojio je pitomački purger Željko Sesvečan za pjesmu "Ljubice u travi" za koju je stihove i glazbu napisao Savko Vučeta, a aranžman Vlado Smiljanić. A najviše glasova publike pripalo je pjesmi "Jezuš, dečki, kak me hiče" Bjelovarčanina Mladena Medaka Gage za koju je on napisao stihove i glazbu dok je aranžman djelo Romana Grossa.

Pitomački je festival i ove godine potvrdio pripadnost vrhu domaće tamburaške glazbene produkcije. 43 nove skladbe pronaći će svoj put do onih kojima su namijenjene - ljubitelja tamburaške glazbe diljem Hrvatske. Festival je postao punoljetan, uspio se održati svih godina i pozicionirati u svijesti svih ljubitelja tamburaške glazbe kao respektabilni čimbenik.
Svi glazbenici uvijek rado dolaze u Pitomaču i nastupiti na ovom festivalu postalo je dokaz kvalitete kako autora pjesama tako i glazbenika. Utemeljene su neke nove nagrade, a u prvi je plan stavljena publika kao najbolji pokazatelj uspješnosti neke skladbe.
Festival je na žalost ostao bez dr. Marijana Jergovića, svojeg utemeljitelja i dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja i svaki glazbenik, uzvanik i posjetitelj u mislima je želio zahvaliti Doktoru za sve što je učinio. A učinio je prije svega to da svoju voljenu Pitomaču stavi na glazbenu kartu Hrvatske i to među glavnije gradove što se tiče tamburaške glazbe. Doktore veliko Vam hvala za sve.
Svi ostali već počinju odbrojavati dane do slijedećeg, 19. Festivala. Do tada - do Vidova!
GF Pjesme Podravine i Podravlja

- 16:08 - Isprintaj - #

Najopasnija cesta u Hrvatskoj


videoBy:ViroviticaNet
U posljednjih deset godina broj smrtno stradalih na hrvatskim prometnicama jednak je polovini broja poginulih u Domovinskome ratu. Tko je tomu kriv? Neoprezni vozači ili loše ceste? Podravska magistrala jedna je od najrizičnijih cesta u Hrvatskoj.

Unatoč rekonstrukcijama koje su posljednjih godina donekle poboljšale prometno-tehničke uvjete, gustoća prometa i dalje je najveći problem prometne sigurnosti na toj cesti. Od 335 km Podravske magistrale najopasnija je dionica između Đurđevca i Slatine. Središtem Virovitice tom cestom na dan prođe više od 20 tisuća vozila.

Pogledajte prilog iz Hrvatske uživo - što predstavlja najveći rizik na našim cestama i što možemo učiniti da se smanje stradanja.
HRT

VIŠE o cesti koja je jedino riješenje za Pitomaču i pitomački kraj saznajte OVDJE!
Podravska magistrala, potpuno NOVA cesta koja ulazi u Hrvatsku od slovenskog Ormoža,dolazi do prvog hrvatskog sela Otok Virje pa ide do Varaždina odakle slijedi tok rijeke Drave pored Koprivnice,Đurđevca i eto je kod Pitomače,odakle kreće za Viroviticu,Slatinu,Osijek i na kraju u Iloku odlazi u Republiku Srbiju.
Cesta se je našla u Prostornom planu Hrvatske još 1989.godine a 1999.godine ušla je u prvu skupinu prioriteta izgradnje brzih cesta u Strategiji prometnog razvitka Republike Hrvatske.Tada se je taj koridor zvao podravsko-podunavski cestovni smjer.
Obečavajuće podravske ceste

- 09:33 - Isprintaj - #

Pitomački SDP i dalje pomaže sindikatima

referendumZOR


Vrijedni aktivisti pitomačkog SDP-a prikupljali su ispred dvorane gdje se održava GF Pjesme Podravine i Podravlja 19. lipnja 2010. potpise za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu.
Inače, do 19. lipnja prikupljeno je 91% potrebnih potpisa. Rok za prikupljanje potpisa istječe u srijedu u ponoć, a za ostvarenje cilja sindikatima je potrebno još 40 tisuća potpisa.

- 09:23 - Isprintaj - #

GF PPiP: Najizvođenija Antonija Šola

videoBy:45kladje
Pjesma "Usne na usne" koju je Antonija Šola izvela na prošlogodišnjem 17. GF "Pjesme Podravine i Podravlja" najizvođenija je skladba u proteklih godinu dana s našeg festivala.
Podaci su to koje je dostavio HDS ZAMP pa će ovu pjesmu direkcija Festivala nagraditi posebnom nagradom. Antonija je autorica teksta, glazbe i aranžmana, no na žalost ne može doći ove godine u Pitomaču preuzeti nagradu, pa joj mi ovim putem čestitamo i želimo još puno uspješnih skladbi za naš Festival, uz pitomački pozdrav Do Vidova!

videoBy:45kladje





Dodajmo ovomu da su posjetitelji popularnog Youtube-a od svih pjesama s prošlogodišnjeg Festivala najviše puta "kliknuli" na pjesmu Ivane Trogrlić "Podravina je kak ruža", dakle recimo da je to najgledaniji videospot pa čestitamo i Ivani.

Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja

- 09:01 - Isprintaj - #

Uspješno studirati, za mene je - organizirano koristiti vrijeme

OTROVANEC - Ružica Pekić, uspješna studentica zagrebačkog Sveučilišta ekonomije, stipendistica Općine Pitomača, dala je ispite oba semestra prve godine studija do 17. 5. 2010. s prosječnom ocjenom vrlo dobar.
U spontanom razgovoru s mladom studenticom ispričala nam je: - Rođena sam 12. 6. 1990. u Gradačcu. Živjela sam s roditeljima u Zasavici, selu kod Bosanskog Šamca. U vrijeme Domovinskog rata, mama je s nas troje male djece prešla u Hrvatsku. Tata je ostao na ratištu. On je došao za nama nakon tri mjeseca. U Hrvatskoj prvo nam je utočište bilo u Sikirevcima. Nakon toga u Kozarevcu kod obiteljskih prijatelja. Roditelji su se nekako snašli i nakon dvije godine su kupili kuću u Otrovancu. Prilagodili su je našim potrebama i ja sam od svoje četvrte godine Otrovančica. Tu sam išla u malu školu, u Područnu osnovnu školu, u Osnovnu školu u Pitomaču, u Gimnaziju u Virovitici. Sve sam završila s odličnim uspjehom. U Otrovancu sam odrasla, imam prijatelje, svoj dom i lijepo mi je. U Bosni je ostala rodbina, tradicija koju poštujem i volim i gdje uvijek rado navratim, ali ne mogu reći da bih se jednog dana mogla vratiti za stalno i tamo živjeti.
Željela sam studirati. Trebala mi je stipendija. Javila sam se na objavljeni natječaj Općine Pitomača. Imala sam sreće, pa sam je dobila. Upisala sam ono što sam željela – ekonomiju. Na Zagreb i podstanarstvo brzo sam se prilagodila, jer zbog životnih okolnosti i nisam vezana za fiksno mjesto. Roditelji su u Otrovancu i oni mi jako nedostaju. Doma sam dolazila jednom mjesečno. Prvenstvo dajem učenju, redovitom polaganju kolokvija i ispita. Roditelji i prijatelji kažu mi da sam tvrdoglavo uporna i da znam što hoću. Moja je želja započeti petogodišnji studij završiti na vrijeme, opravdati stipendiju i ulaganje roditelja. Važno mi je organizirano iskoristiti vrijeme određeno za učenje. Po meni, prednost je biti u stanu i za studij imati svoj mir. Danas nije lako studirati.
Znam što znači dano noćno učenje, zgusnuti kolokviji i usmeni ispiti, velik opsega, gradiva. Slobodno vrijeme rado provodim u aktivnostima vezanim za crkvu. U Zagrebu vlč. Domagoj Matošević i vlč. Damir Stojić zaduženi su za mlade i duhovnu obnovu. Njihova predavanja privuku studente, tako da dvorane i crkve budu dupkom pune. Imam puno prijatelja, a većinu sam stekla u crkvenim krugovima i na faksu.
U Zagrebu postoji Udruga "Prsten" , koju čine bosanski Hrvati, pa se i s njima rado družim i pomažem u nekim aktivnostima.
Dodatno zaradim nešto „đeparca“ kao hostesa u firmi Tehnohit-hr Pitomača, kad izlažu svoje proizvode objedinjene imenom HRASTICO u Zagrebu. Prvenstvo dajem učenju. Pred ispite vremena je uvijek pre malo. Borim se sa sobom da ne budem "kampanjac". Poradit ću na tome da tako i ne bude – rekla je vrijedna studentica Ružica Pekić.

Fotografija i tekst: Barica Mihoković
FVK novosti

- 08:55 - Isprintaj - #

GF PPiP: Pobijedio Tomislav Tišljar

Tomislav Tišljar
Mladi pitomački kantautor Tomislav Tišljar pobjednik je prve večeri 18. GF Pjesme Podravine i Podravlja. Tišljar je dobio najviše glasova publike pune pitomačke dvorane Osnovne škole "Petra Preradovića" za svoju pjesmu "Vragolasta Mađarica" koja je u potpunosti njegovo djelo, napisao je stihove, glazbu i aranžman. Drugu je nagradu osvojila skladba "Sve je isto samo tebe nema" u izvedbi Podravskih mužikaša. Stihove je napisala Terezija Bognar, glazbu Josip Bakan, a aranžman Denis Špegelj. Treću nagradu publike osvojile su Gazde s pjesmom "Svirajte mi njenu" za koju je stihove i glazbu napisala Antonija Šola, a aranžman Marko Bujanović. Soliste je po prvi put pratio Tamburaški ansambl "Podravina" sastavljen od brojnih glazbenih virtuoza podravskog kraja.

Više od tisuću ljubitelja podravske glazbe uživalo je na Večeri Podravine, prvom dijelu 18. izdanja GF Pjesme Podravine i Podravlja. Festival je otvorio Boris Ćiro Gašparac pjesmom "Moj Angelek" u spomen na nedavno preminulog utemeljitelja i dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja festivala dr. Marijana Jergovića. Na Doktora je podsjećala i prazna stolica u prvom redu na kojoj je bila bijela ruža, a publika je dugotrajnim aplauzom još jednom odala priznanje za sve što je učinio.
Izvedene su sveukupno 22 nove skladbe podravskog izričaja, a večeras je na redu nova 21 na "Večeri Podravlja". Vidjet ćemo i čuti Džentlmene, Garavuše, Ravnicu, Kvartet Gubec, Viktoriju Kulišić-Đenku, Ćiru Gašparca, Najbolje hrvatske tamburaše, Mariju Husar, Gordanu Ivanjek, Adama Končića, Željka Lončarića Žeca i brojne druge. Soliste će pratiti Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda. Voditelji su Rosanda Tometić-Kokanović, Marta Šimić i Branko Uvodić, a izravni prijenos je od 21:00 na HRT+. Snimku možete pogledati u 00:30 sati na HTV2.
Općina Pitomača

- 08:50 - Isprintaj - #

19.06.2010., subota

Vidovo 2010. -Otvorena Druga izložba proizvoda i usluga Pitomača 2010.


Izložba je otvorena od 9 - do 22 sata u petak, subotu i nedjelju tako da posjetitelji Glazbenog festivala Podravine i Podravlja u Pitomači mogu također razgledati i ovu zanimljivu izložbu koja će već nakon ove godine postati tradicionalna sa realnim izgledima da preraste u regionalni sajam usko specijalizirane tematike.

Ulaz za odrasle posjetitelje je 1 kuna dok je za djecu besplatan.

Za vrijeme održavanja izložbe, organizator je osigurao besplatne degustacije za posjetitelje koji će tako moći kušati razne vrste čajeva, kolača, proizvoda od meda, vina i kave. Degustacije će biti organizirane u točno određenom vremenu. Putem medijskog pokrovitelja PITOMOG RADIJA biti će organizirane i nagradne igre u kojima će slušatelji moći osvojiti poklon pakete koje su im pripremili izlagači.

- 09:27 - Isprintaj - #

Vidovo 2010. - Pitomača, moj kruh, moje vino, moja pjesma


U četvrtak 17. lipnja u Podravskom domu Nikole Štefanovića u Križnici, održalo se predstavljanje fotomonografije Pitomače pod nazivom „Pitomača, moj kruh, moje vino, moja pjesma“.

- 08:18 - Isprintaj - #

Vidovo 2010. - Dan sporta i rekreacije


DANI OPĆINE PITOMAČA - VIDOVO 2010.
Srijeda, 16.lipnja 2010. - Dan sporta i rekreacije

- 07:04 - Isprintaj - #

Smrtno stradao biciklist u Otrovancu


Dana 19. lipnja 2010. godine u 00,27 sati ŽC 112 Virovitica primio je dojavu od građanina o prometnoj nesreći u Otrovancu kod Pitomače. ŽC 112 je o nesreći obavijestio HMP Pitomača i PP Pitomača.
U naletu osobnog vozila na bicikliste jedna osoba je smrtno stradala, a jedna osoba je zadobila teške tjelesne ozljede (van životne opasnosti) i prevezena je u OB Virovitica. Promet se u vrijeme očevida odvijao jednim kolničkim trakom.
DUZS Područni ured Virovitica

Pijana djevojka (19) autom udarila i usmrtila biciklista
Mlada vozačica Martina M. (19) naletjela je posije ponoći na dvoje ljudi koji su se vozili biciklom uz cestu u mjestu Otrovanec kod Pitomače. Biciklist Josip Bokan (41) kretao se uz rub središnje crte kolnika, dok je njegova prijateljica Ana Marija G. (22) bicikl vozila usporedo s njim. U snažnom udaru naletu Martina je Bokana odbacila na lijevi rub kolnika, gdje je pao na asfalt i preminuo na mjestu. Njegovu prijateljicu vozila je na automobilu još dvadesetak metara do zaustavljanja. Anu Mariju prevezli su s teškim ozljedama u virovitičku bolnici. Vozačica je napuhala 1,39 promila alkohola, a policija je utvrdila i da je vozila prebrzo. Vozački ispit položila je prije godinu dana.
24Sata

- 07:01 - Isprintaj - #

Vedrana Filipović, Katarina Pintarić i Mateja Živko su najbolje pitomačke učenice

Najučenici Virovitičko-podravske županije - Sandra Manojlović, Mateja Jelečki i Ivana Antal
U sklopu manifestacije „Zbogom školo do jeseni" koja se tradicionalno održava u organizaciji Virovitičko-podravske županije, proglašeni su Najučenici Virovitičko-podravske županije za 2009./2010. školsku godinu.
FOTO:Virovitica info - Održana tradicionalna završna školska manifestacija – Zbogom školo do jeseni
Župan Virovitičko-podravske županije, Tomislav Tolušić, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac uručili su nagrade najboljima odnosno: Sandri Manojlović (najbolja učenica osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije - OŠ Ivana Brlić Mažuranić Virovitica); Mateje Jelečki (najbolja učenica po trogodišnjem programu srednjih škola Virovitičko-podravske županije - Strukovna škola Virovitica); Ivani Antal (najbolja učenica po četverogodišnjem programu srednjih škola Virovitičko-podravske županije - Gimnazija Petra Preradovića Virovitica).

Najučenici osnovnih škola
Osim toga, proglašeni su i najbolji učenici svih osnovnih i srednjih škola s područja Virovitičko-podravske županije.
Oni su: Osnovne škole - Marin Grbić (OŠ I. B. Mažuranić Orahovica), Ana Marija Dundović (OŠ Mikleuš), Helena Jelavić (OŠ Gradina), Barbara Farkaš (OŠ J. Kozarca Slatina), Sabina Pavić (OŠ I. G. Kovačića Zdenci), Monika Nekić (OŠ D. Trstenjaka Čađavica), Karmela Volf (OŠ Voćin), Iva Džakula (OŠ V. Nazor Virovitica), Anja Tomeković (OŠ A. Cesarca Špišić Bukovica), Vedrana Filipović (OŠ P. Preradovića Pitomača), Helena Šimek (OŠ V. Nazora Nova Bukovica), Luka Marek (OŠ Suhopolje), Mirna Vengert (OŠ A. G. Matoša Čačinci), Matej Brlić (OŠ I. G. Kovačića Gornje Bazje), Hrvoje Klement (OŠ E. Kumičića Slatina), Sandra Manojlović (OŠ I. B. Mažuranić Virovitica), Zvonimir Jerabek (OŠ Virovitica), Dorothea Relić (OŠ J. Vlašimsky Virovitica), Jurica Juren (OGŠ Slatina).

Najučenici srednjih škola
Srednje škole s trogodišnjim programom: Tomislav Ustruha (SŠ S. Ivšić Orahovica), Martina Kovačec (Industrijsko-obrtnička škola Slatina), Katarina Pintarić (SŠ Pitomača), Mateja Jelečki (Strukovna škola Virovitica), Brigita Sabo (Industrijsko-obrtnička škola Virovitica);
Srednje škole s četverogodišnjim programom: Tamara Prelog (SŠ S. Ivšića Orahovica), Ivana Antal (Gimnazija Petra Preradovića Virovitica), Aleksandar Živković (SŠ M. Marulića Slatina), Mateja Živko (SŠ Pitomača), Martina Bajt (Strukovna škola Virovitica), Danijel Ilakovac (Tehnička škola Virovitica).
Virovitica info

- 06:44 - Isprintaj - #

18.06.2010., petak

Vidovo 2010. - Prijateljska nogometna utakmica veterana HAŠK Građanskog - NK Pitomača


Na sam dan Vidova, pitomačkim nogometnim veteranima u goste su došli vršnjaci iz zagrebačkog HAŠK Građanskog.

- 22:54 - Isprintaj - #

Vidovo 2010. - mise u crkvi sv. Vida


- 22:47 - Isprintaj - #

Vidovo 2010. - Svečana sjednica Općinskog vijeća


U sklopu obilježavanja Dana Općine Pitomača, blagdana Svetog Vida, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Pitomače kojom je predsjedavao predsjednik istog, Mirko Pavleković.
Dodijeljena su općinska priznanja općinskim laureatima. Oni su: Priznanje s likom Petra Preradovića (učenici završnih razreda OŠ Petra Preradovića i Srednje škole Pitomača koje predlaže Učiteljsko vijeće OŠ Petra Preradovića, odnosno Srednje škole Pitomača, a koji su u završnom razredu postigli izvrstan uspjeh);

Povelja općine Pitomača s likom Petra Preradovića:
Kulturno umjetničko društvo Otrovanec – za trajni doprinos u očuvanju kulturne baštine podravskog kraja i promidžbu Općine Pitomača;
Milan Šelimber – za trajni doprinos u očuvanju kulturne baštine podravskog kraja i promidžbu općine Pitomača;
Mateja Fras – za iskazane rezultate i aktivan rad s mladim naraštajima u vatrogastvu;
Alen Dokuš – za iskazanu hrabrost i požrtvovnost te promicanje moralnih i društvenih vrijednosti;
Julijana Pečar – za izniman doprinos iskazan prilikom organizacije kulturnih događaja na području općine Pitomača;
Mladen Balić – za postignute rezultate u gospodarstvu i promidžbi općine Pitomača;

Srebrna plaketa „Grb Općine Pitomača:
Dobrovoljno vatrogasno društvo Kladare – za trajni doprinos i iznimna postignuća u vatrogastvu kroz 80 godina organiziranog postojanja i rada;
Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Otrovanec – za trajni doprinos i iznimna postignuća u vatrogastvu kroz 80 godina organiziranog postojanja i rada.

- 22:42 - Isprintaj - #

17.06.2010., četvrtak

Vidovo 2010. - darivanje krvi Udruga PING

PINKdarivanje krviVidovo2010


Danas je u suradnji sa GDCK Virovitica i transfuzije Opće bolnice Virovitica održana akcija dragovoljnog darivanja krvi. Tom prilikom krv je darivalo 19 darivatelja krvi i to:

Mato Radelić, Ante Putnik, Tihomir Švarbić, Ivan Grgačić, Lana Kvaternik-Pavlović, Martina Slaviček, Perica Petričušić, Davor Jakupec, Željko Munjeković, Mario Sulimanac, Danijel Begović, Valentina Švaljek, Luka Vranek, Tomislav Grlica, Bruno Jakelić, Zlatko Rakijašić, Nino Tratnjak, Miljenko Tratnjak i Dejan Rešetar.
Odbijeno je 5 darivatelja krvi zbog zdravstvenih razloga.
Udruga PING

- 19:35 - Isprintaj - #

Popis udžbenika i pripadajućih dodatnih nastavnih sredstava za OŠ Petra Preradovića Pitomača

Na temelju članka 23. i članka 35. stavka 12. Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine, broj 27/10.) Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske objavljuje Konačne liste odabranih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava prema odabiru stručnih aktiva u školama.
Na LINKU ispod slike možete pročitati koji su uđbenici i pripadajuća sredstva odabrani za Osnovnu školu Petra Preradovića u Pitomači.

popis knjiga OŠ Pitomača


LINK: Konačna odluka o odabiru udžbenika i pripadajućih dodatnih nastavnih sredstava za ustanovu
OSNOVNA ŠKOLA PETRA PRERADOVIĆA

- 19:24 - Isprintaj - #

13. Roosters Moto Meeting na Šoderici

Šoderica


Sve je spremno za početak 13. Roosters Moto Meetinga, koji će se danas i sutra održati na jezeru Šoderica.
Organizatore smo posjetili jučer, kada su obavljali posljednje pripreme.

Među najvećim susretima
Za posjetitelje je osiguran prostor za kampiranje na površini od 5000 metara kvadratnih. Postavljeno je nekoliko velikih šatora, dimenzija 20 sa 10 metara, šankovi i ekoloških zahoda. Pozornica je i ove godine smještena na obali.

Prema riječima predsjednika Damira Matijaška, i ove se godine na Šoderici očekuje između 3000 i 4000 posjetitelja, što susret svrstava među veće i Hrvatskoj.

Današnju svirku u 20 sati otvorit će koprivnička grupa Kamen, nakon koje će nastupiti Puna luna. U 23 sata na redu je cover bend Dominanti, a nakon njih će se na pozornicu ponovno popeti Kamen. Sutra svirka počinje nastupom Stare garde (Razvaline) u 21 sat, a headlineri Hladno pivo će nastupiti u 23 sata. Oko jedan sat iza ponoći počet će erotic show, a nakon toga ponovno slijedi Puna luna.

Moto igre
Za brojne bikere koji će doputovati u Podravinu, u subotu će biti pripremljene motoigre. Na rasporedu su atraktivna spora vožnja, potezanje rastezljivog užeta, motoalka, te crazy pony. Naravno, bit će organizirano i ispijanje pive u kojem će pobijediti natjecatelj koji u što kraćem vremenu popije 1,75 litara piva. U subotu će u 15.30 krenuti defile kroz Peteranec prema Koprivnici, gdje će bikeri pojesti besplatan grah, a nakon toga će se kroz Đelekovec vratiti na Šodericu.

Subotnji upad pješacima će se naplaćivati 40 kuna, a bit će besplatan za bikere. Roostersi najavljuju kako će i ove godine dio prihoda donirati Dječjem domu Svitanje.
Večernji list (18.lipanj 2010.)

SATNICA DOGAĐANJA
Moto FORUM o događanju
Petak, 18. lipanj 2010.
17.00h tonska proba
20.00h Kamen
21.00h Puna Luna
23.00h Dominanti
01.00h Kamen
04.00h kraj programa

Subota, 19. lipanj 2010.
15.30h moto defile
17.00h moto igre, tonska proba
20.30h dodjela zahvalnica
21.00h Razvaline
23.00h Hladno Pivo
01.00h Erotic show
01.30h Puna Luna
05.00h kraj programa

- 18:39 - Isprintaj - #

16.06.2010., srijeda

Potpisivanje za referendum danas u Pitomači

Danas, 16. lipnja na nekoliko mjesta u Pitomači mogla se potpisati peticija za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu kojeg nam nameće Vlada RH.
Stupanjem ovih izmjena ZOR-a na snagu očekuje se znatno smanjivanje broja kolektivnih ugovora i povećanje broja pravilnika o radu koje jednostrano donose poslodavci, a što je protivno poimanju uređenja radnih odnosa u EU koje se temelji na slobodi ugovaranja, što će za posljedicu imati gubitak industrijske demokracije i vraćanje na industrijski totalitarizam;
Izmjenama ZOR-a otvara se mogućnost da radnici izgube ugovorenu, višu razinu prava, odnosno razna materijalna i ostala prava iz radnog odnosa koja nisu uređena ZOR-om, a kao što su: naknada troškova prijevoza na posao i s posla, dodatak na plaću za ostvareni staž (minuli rad), topli obrok, božićnica, uskrsnica, regres, jubilarna nagrada, dar za djecu, veći broj dana godišnjeg odmora i plaćenog dopusta, terenski dodatak, dnevnica,naknada za odvojeni život, razne jednokratne pomoći (primjerice zbog dugog bolovanja), veća otpremnina, duži otkazni rokovi, uvećanje plaće zbog prekovremenog rada, rada noću, nedjeljom i blagdanima; veća razina zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, itd.

referendumPitomača


Na štandu kod pijaca organizaciju prikupljanja potpisa preuzela je Hrvatska stranka pravne države (HSPD) koja je prva pomogla sindikatima u prikupljanju potpisa u Pitomači. Uspješno su sakupili nakoliko stotina potpisa.

referendumPitomača


Potpise su prikupljali član Općinskog vijeća Općine Pitomača Zoran Čop, dopredsjednik HSPD-a i županijski viječnik Marijan Čop te članica Barica Mihoković.

referendumPitomača


S prikupljanjem potpisa započeli su i pitomački SDP-ovci ispred Zagrebačke banke te također uspješno organizirali i proveli akciju.

referendumPitomača


Potpise su prikupljali predsjednik SDP-a Općine Pitomača Ivan Kovačević, članica Općinskog Vijeća Ivana Deskar ,predsjednica Foruma mladih Ivana Novogradec te članovi Stevo Smolek i Marija Matišić. SDP Općine Pitomača nastavlja akciju u subotu od 08 sati ispred Srednje škole Pitomača.

referendumPitomača


Nezavisni sindikat zaposlenih u Srednjim školama Hrvatske potpise je prikupljao ispred pitomačke Srednje škole gdje će se nalaziti i sutra, 17. lipnja od 08 - 12 sati.

referendumPitomača


Do danas je u Hrvatskoj prikupljeno približno 65 posto potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu. Hrvatski sindikati do 23. lipnja trebaju prikupiti oko 450.000 potpisa kako bi potaknuli raspisivanje referenduma protiv Vladina prijedloga izmjena ZOR-a, koji bi, prema ocjeni sindikata, mogao uništiti sustav kolektivnih ugovora.

- 21:08 - Isprintaj - #

Pitomačka turistička kućica nominirana za Zeleni cvijet 2010

Sukladno propozicijama Pravilnika akcije Zeleni cvijet za 2010. godinu Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, s Povjerenstvom u sastavu: Helena Hegediš, Nedjeljka Županić, Josip Mikolčić, Bruno Perkec i Martina Jakelić, odredila je kandidate s područja Virovitičko-podravske županije za nagradu Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice.
Oni su:
Kategorija A – uređenost mjesta kao cjeline, 3. kategorija: mjesta do 10.000 stanovnika – Grad Orahovica;
Kategorija B – pojedinačni elementi, park: Cvjetni park sa šetalištem Edithe Schubert na Trgu kralja Tomislava, Virovitica; Okućnica privatne kuće, Obitelj Fučkar, Pavla Radića 100, Virovitica; Turistički informativni centar, TIC Pitomača; Turistička zajednica općine Pitomača, Pitomača; Turistička ponuda ili zanimljivost, Voćinska poučna staza, Općina Voćin i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, Virovitica; Suvenir, Serija suvenira sa etno motivima „Podravina i Slavonija“, autorica suvenira, Jasna Gojević, Virovitica.
Podsjetimo, prošle godine, u kategoriji Djelatnik godine – hortikulturni djelatnik priznanje je od Hrvatske turističke zajednice dobila Nedjeljka Županić (Flora VTC d.o.o. Virovitica), dok je istodobno, Trgu kralja Tomislava u Virovitici, na kojem se nalazi „Cvjetni trg“ za 0,1 bod izmaknulo prvo mjesto koje je pripalo zagrebačkom Zrinjevcu.
Podsjetimo, u posljednje četiri godine, s područja Virovitičko-podravske županije, „Zeleni cvijet“ još su osvojili: „Poučna staza grofa Jankovića na Jankovcu“ Parka prirode Papuk, „Okućnica obitelji Romić u Virovitici“ i „Poštanski ured Središta pošta Virovitica“.
TZVpž

- 21:02 - Isprintaj - #

Zatvorena cesta i vatrogasna intervencija

RADOVI NA CESTAMA
Zbog radova na izgradnji kanalizacije u mjestu Pitomača u ulicu Dravska od križanja sa ulicom Petra Krešimira IV u smjeru Križnice, privremeno se zatvara lokalna cesta LC 40003.
Sav promet preusmjerava se na državnu cestu DC 2, te nerazvrstane ceste u Pitomači.Privremena regulacija prometa trajati će od 17.lipnja 2010, godine do 19. lipnja 2010. godine.

INTERVENCIJE VATROGASACA
Pitomača dana 16.06.2010. oko 05,40 uslijed udara groma došlo do požara na stambenom objektu, požar ugasili vatrogasci DVD Pitomača.
DUZS Područni ured Virovitica

- 20:58 - Isprintaj - #

15.06.2010., utorak

Vidovo 2010. - Druga izložba proizvoda i usluga Pitomača 2010. od 18. do 20. lipnja


Nakon uspješno realizirane prošlogodišnje izložbe, obrtnici i privrednici iz Pitomače svoje proizvode i usluge prezentirati će i ove godine i to u većem i uređenijem prostoru. U prostoru Kino sale od 18. do 20. lipnja očekuje se oko stotinjak izlagača. Bit će izloženi med i proizvodi od meda, kamilica, čajevi,povrće, vino, sokovi, sir, mesni prizvodi, kolači, kava, voda, šećer, duhan... plastenici, strojevi za preradu industrijskog bilja, strojevi za košenje, automatika za regulaciju procesa, parket, namještaj, elektroinstalcije, ograde, metalne konstrukcije, betonski proizvodi, kovački proizvodi, iskopi, građevinarstvo te predstavljene usluge grafičkog dizajniranja, i intelektualne usluge.Izlagači koji nisu sa područja Općine Pitomača, prezentiraju proizvode koji su povezani sa uzgojem, proizvodnjom ili plasmanom proizvoda na bazi industrijskog bilja.

Za vrijeme održavanja izložbe, organizator je osigurao besplatne degustacije za posjetitelje koji će tako moći kušati razne vrste čajeva, kolača, proizvoda od meda, vina i kave. Degustacije će biti organizirane u točno određenom vremenu. Putem medijskog pokrovitelja PITOMOG RADIJA biti će organizirane i nagradne igre u kojima će slušatelji moći osvojiti poklon pakete koje su im pripremili izlagači.

Nakon otvorenja planirano je predstavljanje promo filmova nekoliko proizvođača te digitalna verzija kataloga INFO PITOMAČA

Izložbe će biti otvorena od 9 - do 22 sata tako da posjetitelji Glazbenog festivala Podravine i Podravlja u Pitomači mogu također razgledati i ovu zanimljivu izložbu koja će već nakon ove godine postati tradicionalna sa realnim izgledima da preraste u regionalni sajam usko specijalizirane tematike.

Ulaz za odrasle posjetitelje je 1 kuna dok je za djecu besplatan. Ako još niste isplanirali kuda ići za slijedeći vikend, onda je Pitomača dobar i logičan izbor.
Virovitica net

- 19:21 - Isprintaj - #

Vidovo 2010. - Proslava 80 godina djelovanja DVD Otrovanec


Fotogalerija: Proslava 80 godina djelovanja DVD Otrovanec

- 19:17 - Isprintaj - #

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Pitomače uz dodjelu priznanja zaslužnim laureatima

foto:Vpž
U sklopu obilježavanja Dana Općine Pitomača, blagdana Svetog Vida, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Pitomače kojom je predsjedavao predsjednik istog, Mirko Pavleković.
Sjednici Općinskog vijeća Pitomače uz domaćina, načelnika Željka Grgačića, nazočili su između ostalih i: Josip Đakić, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske, Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, Zdravko Dijaković, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Ivica Kirin gradonačelnik Grada Virovitice, Ivan Slamić, predsjednik HGK ŽK Virovitica, Viktor Prtenjača, načelnik Općine Polača s kojom Općinu Pitomača veže Povelja o prijateljstvu i suradnji, Ružica Bilkić, načelnica Općine Bilje,…
Tom prigodom načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić govorio je o ostvarenim i budućim projektima. Župan Tomislav Tolušić kao i saborski zastupnik Josip Đakić, podcrtali su odličnu suradnju s općinom Pitomača, dok je župan Tolušić najavio skori početak gradnje Područnih škola u Grabrovnici i Starom Gracu.
Na kraju sjednice, dodijeljena su općinska priznanja općinskim laureatima. Oni su: Priznanje s likom Petra Preradovića (učenici završnih razreda OŠ Petra Preradovića i Srednje škole Pitomača koje predlaže Učiteljsko vijeće OŠ Petra Preradovića, odnosno Srednje škole Pitomača, a koji su u završnom razredu postigli izvrstan uspjeh);

Povelja općine Pitomača s likom Petra Preradovića:
foto:Vpž

Kulturno umjetničko društvo Otrovanec – za trajni doprinos u očuvanju kulturne baštine podravskog kraja i promidžbu Općine Pitomača; Milan Šelimber – za trajni doprinos u očuvanju kulturne baštine podravskog kraja i promidžbu općine Pitomača; Mateja Fras – za iskazane rezultate i aktivan rad s mladim naraštajima u vatrogastvu; Alen Dokuš – za iskazanu hrabrost i požrtvovnost te promicanje moralnih i društvenih vrijednosti; Julijana Pečar – za izniman doprinos iskazan prilikom organizacije kulturnih događaja na području općine Pitomača; Mladen Balić – za postignute rezultate u gospodarstvu i promidžbi općine Pitomača;
Srebrna plaketa „Grb Općine Pitomača: Dobrovoljno vatrogasno društvo Kladare – za trajni doprinos i iznimna postignuća u vatrogastvu kroz 80 godina organiziranog postojanja i rada; Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Otrovanec – za trajni doprinos i iznimna postignuća u vatrogastvu kroz 80 godina organiziranog postojanja i rada.
Na kraju svečanosti, nazočni su položili vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u središtu Pitomače te kod Spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.
Vpž

- 06:01 - Isprintaj - #

Turistički novinari iz SAD-a, Češke, Japana, Danske, Italije, Njemačke, Španjolske posjetili Otrovanec

foto:Vpž
Dvadeset turističkih novinara iz SAD-a, Češke, Japana, Danske, Italije, Njemačke, Španjolske, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, u sklopu „studijskog putovanja“, stiglo je u Virovitičko-podravsku županiju, gdje su se u Zlatnom klasu u Otrovancu, upoznali s osnovnim karakteristikama naše županije. Strani novinari vidjeli se kako se nekada tkalo na tkalačkom stanu, vidjeli su prikaz slikarske tehnike „ulje na staklu“ u izvedbi Stjepana Ivaneca.
Osim toga, upoznali su se s kovačem, družili uz tambure i cimbalu (Licitari), probali gastronomsku ponudu Zlatnog klasa, a u sklopu posjete Otrovancu obišli su i imanje koje se tamo nalazi, vozeći se kočijom. Strani novinari na ovaj način upoznavaju ponudu kontinentalnog dijela Hrvatske, a Virovitičko-podravska županija bila im je prva destinacija koju su obišli u Republici Hrvatskoj. Uz domaćine iz Zlatnog klasa, strane novinare je u Zlatnom klasu dočekala i direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić.
Vpž

- 05:49 - Isprintaj - #

17. srpnja Općina Pitomača i Općina Bilje potpisati će Povelju o prijateljstvu i suradnji

Načelnica Općine Bilje, Ružica Bilkić koja je nazočila svečanoj sjednici Općinskog vijeća Pitomače, najavila je za 17. srpanj ove godine kada se slavi Dan Općine Bilje, potpisivanje Povelje o prijateljstvu i suradnji Općine Pitomača i Općine Bilje. Istu povelju, 2007. godine, Općina Pitomača potpisala je s Općinom Polača.
Općina Bilje smještena je u Osječko-baranjskoj županiji, u njenom sjeveroistočnom dijelu. Graniči s općinom Kneževi Vinogradi na sjeveru, s općinom Darda na zapadu, gradom Osijekom na jugozapadu i jugu, te Općinom Erdut na jugoistoku. Prostire se na površini 270,13 km2 i obuhvaća 8 naselja: Bilje, Kopačevo, Vardarac, Lug, Podunavlje, Kozjak, Tikveš i Zlatna greda. Teritorijem općine teče rijeka Dunav i rijeka Drava, prirodna akumulacija stara Drava, kanal Barbara, a na području općine nalazi se inundacijsko i močvarno područje Parka prirode Kopački rit.
Vpž

- 05:44 - Isprintaj - #

14.06.2010., ponedjeljak

Vidovo 2010. - 28. Izložba vina


28. Izložba vina, Kladarski breg, organizator: Udruga Aršanj

- 18:29 - Isprintaj - #

Vidovo 2010. - odbojka u pijesku


Memorijalni turnir u odbojci na pijesku Lozićev put, Izletište na Dravi, organizator: SZOP

- 18:27 - Isprintaj - #

Vidovo 2010. - Rock Fest 2010.

U subotu, 12. 6. na stadionu Nk Pitomača održan je Rock koncert Divljih Jagoda sa predgrupama Irritus i Crni Humor iz Virovitice, te TILT-a iz Pitomače. Posječenost je bila zadovoljavajuća te se nadamo da će biti još ovakvih koncerata.

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli oko organizacije (Općini Pitomača, nogometnom klubu Pitomača, DVD Pitomača, policiji, INA-i i svim drugim sponzorima koji su pomogli na bilo koji način. Najveća hvala ide redarima koji su su se sastojali od članova Udruge i Savjeta mladih Općine Pitomača što su pomogli oko organizacije i na kraju vračanja igrališta u prvobitno stanje).
Udruga PING

- 18:03 - Isprintaj - #

Izložba članova udruge „Kloštranska paleta“

Kloštar Podravski 13.06.-31.07.2010.

bNovosel


Skupne izložbe likovnih uradaka uvijek su svojevrsna svečanost druženja i pokazivanja novih radova, novih tehnika i
ideja u prikazivanju stvarnosti… Naši umjetnici dočarali su jedan davno prošli svijet i način življenja. Mi ćemo ipak ostati
u sadašnjosti na koju smo navikli. Samo ćemo se prisjećati jedne začudno lijepe i bajkovite prošlosti. Kako ćete vi
doživjeti ove slike prepuštam vašoj prosudbi.

tekst iz predgovora Marija Bobanj
web izložba bNovosel

- 15:52 - Isprintaj - #

12.06.2010., subota

Skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma i u Pitomači

Danas je u Pitomači započelo skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu kojeg je za naš kraj organizirala pitomačka podružnica Hrvatske stranke pravne države (HSPD) na pitomačkom pijacu.
Prikupljeno je 150 potpisa a sljedeće prikupljanje će se održati u srijedu 16. lipnja od 08 sati također na pijacu. Podsjećamo mještane da je za potpisivanje potreban JMBG i malo dobre volje da zajedno promijenimo ovu odluku Vlade RH!

HSPD Pitomača



Što donose izmjene Zakona o radu ?
Prema Prijedlogu izmjene ZOR-a razabiru se dva osnovna cilja:
Ukinuti institut produžene primjene kolektivnih ugovora (osim iznimaka kada primjenu stranke izričito ugovore, ali i tada najduže šest mjeseci)
Mogućnost otkazivanja i kolektivnih ugovora sklopljenih na određeno vrijeme.
Navedenim prijedlogom Zakona ograničava se sloboda ugovaranja definirana Konvencijom MOR-a broj 98. (članak 4.) i člankom 7. Zakona o radu, na način da se izrijekom propisuje kako se odredba članka 7. ZOR-a (o primjeni za radnika najpovoljnijeg prava) neće primjenjivati kod ugovaranja vremena važenja produžene primjene pravnih pravila kolektivnog ugovora.
Članak 4. Konvencije MOR-a broj 98. glasi: „U skladu s nacionalnim uvjetima moraju se, ako je potrebno, poduzimati odgovarajuće mjere za poticanje i promicanje punog razvoja i upotrebe mehanizama dobrovoljnog pregovaranja između poslodavaca i udruga poslodavaca i udruga radnika u cilju utvrđivanja uvjeta zaposlenja kolektivnim ugovorima.“
Dakle, u Konvenciji se stavlja naglasak na dobrovoljno pregovaranje, a u Prijedlogu izmjena ZOR-a, naglasak se stavlja na državnu regulaciju (sužavanje) područja ugovorne autonomije stranaka, na način da se strankama propisuju uvjeti, rokovi i dosezi rezultata njihovih pregovora.
Odredbe članka 4. predstavljaju nasilje nad voljom stranaka kolektivnog ugovora. Dakle, ako se i ugovori produžena primjena pravila kolektivnog ugovora, to može biti najduže šest mjeseci. Kome to treba? Možda samo državi koja nema povjerenja u državne službenike i uprave poduzeća koji je zastupaju u kolektivnim pregovorima.
Posljedice ovakvog postupanja Vlade RH su sljedeće:
Novim prijedlogom ZOR-a Vlada RH krši međunarodne ugovorne obveze preuzete Konvencijom MOR-a br. 98. te Europskom socijalnom poveljom kojima se štiti sloboda i dobrovoljnost pregovaranja;
Izravno se stavlja izvan snage odredba članka 7. ZOR-a o primjeni najpovoljnijeg prava što će za posljedicu imati sniženje postojeće razine prava radnika;
Ad hoc zakonodavnim intervencijama narušava se načelo pravne sigurnosti;
Vlada u nedovoljno uređeni sustav uvodi rješenja koja će izazvati još veću nesigurnost (neuređeno pravosuđe, jačanje kapaciteta socijalnog dijaloga, itd.);
Svoje razumijevanje postojeće situacije sindikati su već dosada, i uz postojanje produžene primjene pravnih pravila, pokazali kroz brojne sporazume koje su u uvjetima krize sklapali u svrhu očuvanja radnih mjesta;
Stupanjem ovih izmjena ZOR-a na snagu očekuje se znatno smanjivanje broja kolektivnih ugovora i povećanje broja pravilnika o radu koje jednostrano donose poslodavci, a što je protivno poimanju uređenja radnih odnosa u EU koje se temelji na slobodi ugovaranja, što će za posljedicu imati gubitak industrijske demokracije i vraćanje na industrijski totalitarizam;
Izmjenama ZOR-a otvara se mogućnost da radnici izgube ugovorenu, višu razinu prava, odnosno razna materijalna i ostala prava iz radnog odnosa koja nisu uređena ZOR-om, a kao što su: naknada troškova prijevoza na posao i s posla, dodatak na plaću za ostvareni staž (minuli rad), topli obrok, božićnica, uskrsnica, regres, jubilarna nagrada, dar za djecu, veći broj dana godišnjeg odmora i plaćenog dopusta, terenski dodatak, dnevnica,naknada za odvojeni život, razne jednokratne pomoći (primjerice zbog dugog bolovanja), veća otpremnina, duži otkazni rokovi, uvećanje plaće zbog prekovremenog rada, rada noću, nedjeljom i blagdanima; veća razina zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, itd.

- 22:20 - Isprintaj - #

11.06.2010., petak

Picokijada 2010. - priredba Mužika po domaće, sjećanje na dr.Marijana Jergovića

PROGRAM PICOKIJADE 2010.
ĐURĐEVAC - Čelni ljudi Organizacijskog odbora Picokijade na konferenciji za novinare predstavili su ovogodišnji program i detalje ove najznačajnije turističke manifestacije na koju će, uz to što je pokrovitelj, doći i predsjednik dr. Ivo Josipović. Pokrovitelj Picokijade još je Ministarstvo turizma, a glavni sponzor đurđevačka tvrtka Natura Agro.

- Povećali smo broj priredbi i neke nove smo stavili u program, u četiri dana će biti održane 33 priredbe, to nije mali broj, u čitavoj organizaciji će skrbiti, sudjelovati preko 1500 sudionika, najavio je predsjednik Organizacijskog odbora i gradonačelnik Slavko Gračan.

Zbog toga se nadaju da će ovogodišnja manifestacija posljednjeg vikenda u lipnju privući veliki broj posjetitelja. Izvršna direktorica Verica Rupčić najavila je da će tri manifestacije biti ključne, a najvažnija je scenska vizija Legende o Picokima prema tekstu Vida Baloga, a pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića.

- Imat ćemo samo jednog profesionalnog glumca u scenskoj izvedbi, to je Antun Vrbenski koji glumi Ulama bega tradicionalno, već zadnjih desetak godina, a sve ostalo su naturščici, ljudi koji to rade zato što to vole i koji sudjeluju već dugi niz godina, tako će i ove godine doći, a naravno poziv je otvoren i svima koji žele sudjelovati i dati doprinos scenskoj viziji, kazala je V. Rupčić.

Dodala je kako se u svim događanjima oslanjaju na domaće snage. Druge dvije priredbe su povorka aranžiranih kola u kojoj je novost što će publika birati najbolje. U sportskoj dvorani priprema se izložba kolača kojoj će kum biti poznati pjevač Mirko Švenda – Žiga.

Član Organizacijskog odbora Zdravko Šabarić predstavio je kulturna događanja koja će pratiti ovogodišnju Picokijadu te je izdvojio dječju scensku viziju, Malu crtanu Picokijadu, izložbe, a najavio je i novost.

- Riječ je o priredbi Mužika po domaće, to je zapravo nastup podravskih tamburaša, mužikaša i pjevača, nekako je zamišljeno ove godine da ova priredba bude na neki način i sjećanje na nedavno preminulog glazbenika, glazbenog zanesenjaka dr. Marijana Jergovića, jer će biti izvedene neke pjesme koje još nisu izvedene, rekao je Z. Šabarić.
Brojne skupne već su se prijavile za nastup na ovoj priredbi, među njima su Franjo Barić, Marica Hasan, Kraluši, Podravci, cimbulaši, Andrija Maronić i brojni drugi. Organizatori su zaključili kako su za Picokijadu pripremili sadržaje za sve uzraste posjetitelja.
Radio Koprivnica

- 16:30 - Isprintaj - #

Županijski SDP podržava sindikate za referendum

Županijska organizacija SDP-a Virovitičko-podravske Županije i Gradska organizacija SDP-a Virovitica sa predstavnicima sindikata u ponedjeljak od 9 sati ispred prostorija stranke (Trg Kralja Tomislava) u Virovitici prikupljati će potpise za zahtjev za provođenje referenduma Zakona o radu.

Pozivaju se građani da svojom podrškom doprinesu da se navedeni referendum održi.

Županijska organizacija SDP-a Virovitičko-podravske Županije i Gradska organizacija SDP-a Virovitica


GDJE SE SKUPLJAJU POTPISI ZA REFERENDUM ?
Prijavljena mjesta za izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma

- 16:19 - Isprintaj - #

HSPD podržava sindikate i pomaže u prikupljanju potpisa za referendum

HSPD


Dana 5. lipnja 2010, na Svjetski dan zaštita okoliša, Godišnju skupštinu u Virovitici, Pejačevićeva 5, održala je Hrvatska stranka pravne države. Kao što govori naziv stranke, borimo se za pravo i pravdu u svim segmentima društva u kojem živimo, uz borbu za povrat opljačkanih potraživanja štediša, koja rješavaju nadležne sudske institucije, na početku skupštine, naglasio je mr. Siniša Prpić, predsjednik stranke. Usvojili su izvještaj o radu za proteklo razdoblje. Izraženo je zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora u Virovitici i Pitomači. Sada uz Gradsko vijeće Virovitice i Općinsko vijeće Pitomače HSPD ima i članove u Vijeću mjesnih odbora Virovitice.
Usvojili su financijsko izvješće i utvrdili da se raspolaže novcem potrebnim za vještačenja u svrhu dokazivanja da je RH dužna vratiti novac vjerovnicima ŠKZ Virovitica, po sudskom sporu koji je u toku. Izabran je dipl.ing. Ivana Špehar za novog generalnog tajnika stranke. Dogovorili su pojačane aktivnosti, proširenja članstva, posebno s mladima i osnivanja novih ogranaka Stanke.
Predložena su otvaranja vječničkih pitanja za aktualni sat na sjednicama gradskih i općinskih vijeća, oslobađanje naplate parkiranja građana starijih od 60 godina i konkretna pitanja u vezi aktualnih poplava. Odlučeno je da se aktivno uključi U PRIKUPLJANJE POTPISA ZA REFERENDUM U OBRANI RADNIČKIH PRAVA. Za organizaciju prikupljanja što većeg broja potpisa radnika, poljoprivrednika i građana s našeg područja zadužili su predsjednik, dopredsjednici Stranke predsjednici podružnica i ogranaka HSPD.
Po završetku skupštine, članovi Stranke su se na Virovitičkim ribnjacima, nastavili družiti sa simpatizerima i građanima uz zajedničku zakusku i druženje u prirodi.

HSPD


Foto i tekst: Barica Mihoković
FVK novosti

- 16:15 - Isprintaj - #

10.06.2010., četvrtak

U kući držao pravi arsenal oružja

Danas 10. lipnja, pol. službenici PU virovitičko – podravske, PP Pitomača, temeljem naloga Županijskog suda u Bjelovaru, izvršili su pretragu stana i dr. prostorija, kod 36 – godišnjeg M.H., sa područja općine Pitomača, gdje su prilikom pretrage kuće, pronađene dvije puške ručne izrade cal. „22 (malokalibarski)“, jedna puška ručne izrade call. „16“, jedan pištolj „Beretta“, 7.65 mm, jedan pištolj ručne izrade call. 22 (malokalibarski), te 1000 komada streljiva raznog kalibra.

Slijedi kriminalističko istraživanje, te podnošenje Kaznene prijave i Optužnog prijedloga.
PU virovitičko-podravska

- 13:41 - Isprintaj - #

09.06.2010., srijeda

Likovne kolonije u Trepči kod Ferdinanta i Novoj Rači

Likovne kolonije u Trepči kod Ferdinanta i Novoj Rači

bN


Na obiteljskom gospodarstvu Franje i Slavice Pantelić u Trepči u sklopu dana općine Ferdinandovac 30. svibnja, održana je druga likovna kolonija.
Druženje je krenulo uz doručak i rad svakog slikara, kipara u svojoj tehnici. Uskoro se pridružili domaći podravski mužikaši. Poslije ručka nastavljen je rad uz glazbu do sitnih sati. Sudjelovalo je 27 umjetnika slikara i 2 kipara u drvu i glini. Radilo se u tehnici ulje na platnu, ulje staklo, suhi pastel i akvarel. Nastale su i dvije umjetničke fotografije. Slikari su stigli iz Murskog Središća, Svetog Martina na Muri, Koprivnice, Virja, Bjelovara, Virovitice, Đurđevca, Kloštra, Pitomače i Hlebina. Koloniju je posjetio predsjednik mjesnog odbora, te zamjenik i načelnik općine Ferdinandovac. Domaćini se zahvaljuju svim slikarima i vrijednim pomagačima do iduće kolonije.
Imena sudionika: Mladen Brusač, Žana Brusač, Milka Novosel, Mirko Pikivaća, Slobodan Blaževski, Marijan Farkaš, Milena Petković, Mladen Palić, Josip Gregurić, Stjepan Pongrac, Vlado Dolenec, Petar Petrović, Franjo Perović, Franjo Mihočka, Ivana Hadžija, Nadica Markov, Adrijana Ribić, Monika Krčmar, Mirko Horvat, Ivica Kančal, Darko Domitrović Miky, Ivan Peić, Željko Derežić, Mato Zeman, Žarko Giba, Martina Fuk i Krešo Juratović.

U Novoj Rači 22.V.2010. održana je 4. likovna kolonija. Prigodom dana općine slikare, iz više županija, dočekao je načelnik općine Žaljko Sabolić. Udruga „Kloštranska paleta“ okupila je više slikara iz svoje županije i iz općine Pitomača.
Slikalo se u parku sa temom po izboru. Radovi su predani načelniku koji je uručio zahvalnicu i mali poklon svakom sudioniku. Novac od aukcije slika biti će darovan za Božić bolesnoj djeci iz njihove općine.

bnovosel

- 20:54 - Isprintaj - #

Sazvana 11. sjednica Općinskog vijeća Općine Pitomača

foto:ilustracija
Predsjednik Općinskog vijeća naše općine, Mirko Pavleković, za četvrtak je sazvao 11. po redu sjednicu Općinskog vijeća na kojoj će, prema predloženom dnevnom redu, a zbog zakonom preciziranih rokova vezanih uz provedbu Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, biti točke vezane isključivo uz ovu problematiku i to donošenje
Odluke o plaći i drugim pravima Općinskog načelnika Općine Pitomača iz radnog odnosa,
te donošenje
Odluke o naknadi za rad Zamjenika općinskog načelnika Općine Pitomača koji dužnost obnašaju bez zasnivanja radnog odnosa.

Već u utorak, u sklopu obilježavanja Dana Općine Pitomača, općinski će se vijećnici sastati još jednom, na svečanoj sjednici vijeća, na kojoj će se dodijeliti općinska priznanja ovogodišnjim laueratima.
Pitomača.hr

- 17:15 - Isprintaj - #

Udruga PING: Dobrovoljno darivanje krvi


U četvrtak (17.6.) od 11-13 sati u prostoriji udruge (iznad Kino sale) održat će se 5. po redu dobrovoljno darivanje krvi u sklopu tjedna općine Pitomača.

Pozivamo sve članove i mještane starije od 18. godina da se odazovu ovoj humanitarnoj akciji.

Cilj ove akcije je pomoći onima kojima je ta dragocjena tekućina najpotrebnija a uz to što ćete napraviti dobro djelo i nekom možda spasiti život, prekontrolirat ćete svoj tlak, srce, pluća i sve ostalo što je potrebno da bi mogli dati krv budući da prvo prelazite liječnički pregled.

Udruga PING

- 17:10 - Isprintaj - #

Upisi u I. razred u školskoj godini 2010./2011.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 04. lipnja 2010. godine donijelo je Odluku o upisu u prvi razred srednjih škola za školsku godinu 2010./2011.

Upisni rokovi započinju s 28. lipnjem, a završavaju jesenskim upisnim rokom 26. kolovoza 2010.

Ljetni upisni rok:

a) prvi upisni krug

* prijave za upis u ponedjeljak 28. lipnja 2010. i utorak 29. lipnja od 8,00 do 16,00 sati
* objava rezultata ( ljestvice poretka na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama škole) u srijedu 30. lipnja 2010. najkasnije do 14,00 sati
* upisi su u četvrtak 01. srpnja 2010. od 8,00 do 16,00 sati

b) drugi upisni krug

* prijave za upis u ponedjeljak 05. srpnja 2010. od 8,00 do 16,00 sati
* objava rezultata ( ljestvice poretka na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama škole) u utorak 06. srpnja 2010. najkasnije do 12,00 sati
* upis učenika je u srijedu 07. srpnja 2010. od 8,00 16,00 sati

Jesenski upisni rok:

* objava ( na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama škole) nepopunjenih upisnih mjesta i rokova za upis najkasnije do 21. kolovoza 2010.
* prijave za upis u ponedjeljak 23. kolovoza 2010. od 8,00 do 16,00 sati
* objava ljestvice poretka u utorak 24. kolovoza 2010. najkasnije do 12,00 sati
* upis učenika u srijedu 25.kolovoza 2010. od 8,00 do 16,00 sati i četvrtak 26. kolovoza od 8,00 do 12,00 sati
*

UPISNE KVOTE ZA SREDNJU ŠKOLU PITOMAČA PREMA ODLUCI O UPISU

R.br./Naziv programa/Br. Učenika/Bodovni prag/Boduje se opći uspjeh VII. i VIII. razreda i slijedeći predmeti :

1./Upravni referent/28/40/hrvatski j.,strani j., matematika, povijest, zemljopis,

2./Agroturistički tehničar/28/36/hrvatski j.,strani j., matematika, biologija, kemija

3./Prodavač/13/NEMA/hrvatski j.,strani j., matematika, zemljopis,

4./Poljoprivredni gospodarstvenik/13/NEMA/hrvatski j., matematika, biologija, kemija

5./Kuhar/10/NEMA/hrvatski j.,strani j., matematika, biologija

6./Konobar/8/NEMA/hrvatski j.,strani j., matematika, biologija

7./Automehaničar/10/NEMA/Hrvatski j., matematika, fizika, tehnička kultura

Izvor: Srednja škola Pitomača

- 17:02 - Isprintaj - #

Pitomačka biciklijada


REKREACIJSKO DRUŠTVO Zeleno srce u suradnji s OPĆINOM PITOMAČA ORGANIZIRA

Pitomačku biciklijadu

u subotu, 19. lipnja 2010.
polazak u 9 sati ispred šatora u centru

PREMA SPOSOBNOSTIMA ODABERITE STAZU ZA VOŽNJU

ZELENA STAZA
najlakša staza za sve uzraste

PLAVA STAZA
nešto zahtjevnija vožnja bez velikih uspona

CRVENA STAZA
zahtjevnija vožnja po Bilogori


ZA SUDJELOVANJE TREBA UPLATITI 10 KUNA. PRIJAVITE SE DO subote 12. LIPNJA NA KIOSKU VRABAC ( KOD SEMAFORA).

OSIGURALI SMO ZA VAS PRIGODNU MAJICU, HRANU I OSVJEŽAVAJUĆE NAPITKE.
Rekreacijsko društvo Zeleno srce

- 16:58 - Isprintaj - #

Objavljen Oglas o održavanju seminara za turističke vodiče i voditelje poslovnica

Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici
Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, u ponedjeljak je objavila Oglas o održavanju seminara i ispita za turističke vodiče i voditelje poslovnica, koji će biti održan tijekom mjeseca rujna.
Kandidat koji želi pohađati seminar podnosi prijavu ispitnoj komisiji u roku od 30 dana od dana objave oglasa. U prijavi kandidat treba navesti da li se prijavljuje za polaganje općeg dijela ili za polaganje općeg i posebnog dijela stručnog ispita ili samo posebnog dijela stručnog ispita, ukoliko već ima položen opći dio, te iz kojeg stranog/stranih jezika želi polagati ispit za turističke vodiče, odnosno prijavu za polaganje ispita za voditelja poslovnice. Uz prijavu kandidat je dužan priložiti presliku osobne iskaznice ili putovnice, dokaz o uplati iznosa cijene ispita, te dokaz da ima završenu najmanje srednju stručnu spremu (izvornik ili javno ovjerovljeni preslik).
Za polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča uz navedeno kanditat prilaže i dokaz radi oslobađanja od polaganja ispita iz stranog jezika (članak 8. stavak 3. Pravilnika o stručnom ispitu za turističke vodiče), te dokaz o položenom općem dijelu ispita, ukoliko se kandidat prijavljuje za polaganje samo posebnog dijela ispita, dok kandidat za polaganje ispita za voditelja poslovnice prilaže potvrdu obrazovne ustanove o aktivnom znanju jednog svjetskog jezika i poznavanju još jednog.
Prijave na oglas i popratna dokumentacija predaju se osobno ili putem pošte na adresu: Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, Trg Ljudevita Patačića 3, Virovitica, s naznakom „Seminar za turističke vodiče i voditelje poslovnica“. Cijena ispita za turističke vodiče iznosi 4.500,00 kuna, a za voditelje poslovnica 5.500,00 kuna, dok za kandidati koji polažu oba ispita cijena iznosi 7.500,00 kuna. Ukoliko kandidat polaže samo opći ili samo posebni dio ispita za turističke vodiče cijena ispita iznosi 2.500,00 kuna.
Uplate se vrše na žiro-račun Visoke škole broj 2390001-1100349858, model 02, poziv na broj (navesti OIB kandidata).
Pitomača.hr

- 16:54 - Isprintaj - #

07.06.2010., ponedjeljak

Udruga PING: Udruzi donirano 10 računala

PING


Danas je na skromnoj svečanosti, predstavnik Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Damir Ribić, uz nazočnost načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića i predstavnika udruge, uručio 10 rashodovanih računala tipa Pentium III i IV.
Računala će nakon što budu instalirana i puštena u rad služiti svim članovima Udruge za edukaciju i korištenje u prostoriji udruge.

Zahvaljujemo u ime svih članova Hypo Alpe-Adria-Banki na doniranim računalima kao i županu gospodinu Tomislavu Tolušiću na velikoj pomoći oko nabavke računala!
Udruga PING

- 17:42 - Isprintaj - #

Vidi Vidovo 2010. - foto natječaj

...Vidi Vidovo...FOTO NATJEČAJ
Foto video klub Mirko Lauš i Turistička zajednica Općine Pitomača pozivaju sve ljubitelje fotografije na sudjelovanje u Foto natječaju “VIDI VIDOVO 2010.” koji će se održati za vrijeme trajanja manifestacije “Dani Općine Pitomača 2010.” u razdoblju od 12. do 20.lipnja ove godine.

Tema natječaja je: dokumentarno-turistička fotografija
Rok za prijam fotografija je 30. lipnja 2010. godine.

UVJETI SUDJELOVANJA NA FOTO NATJEČAJU “VIDI VIDOVO 2010.”

1.Pravo sudjelovanja imaju svi ljubitelji fotografije, amateri i profesionalci.
Svi sudionici foto natječaja su ravnopravni.

2.Tema natječaja: DOKUMENTARNO-TURISTIČKA
Fotografija mora prikazivati događaje vezane uz proslavu i obilježavanje “Dana Općine Pitomača 2010.” , tj. fotografije ne smiju biti starije od 12.lipnja 2010.

3.Autorice/autori mogu poslati po dvije fotografije veličine maksimalnih dimenzija 40x50 cm.
Ako su fotografije manjeg formata, iste moraju biti na crnoj podlozi (foto karton) maksimalne debljine do 1mm, obavezne veličine 40x50 cm.

4.Na poleđini svake fotografije ili podloge unutar prostora veličine 5x10cm treba napisati:
- redni broj fotografije sa prijavnice (broj 1 ili 2)
- naziv fotografije
- ime i prezime autorice/autora
- adresu autorice/autora, telefon i e-mail
- naziv foto kluba (ako je autorica/autor član kluba)

Autorice/autori su obavezni ispuniti sve rubrike prijavnice te navesti istovjetan naziv na fotografiji i prijavnici.

5.Fotografije za izložbu, kao i one nagradne, odabrat će tročlani žiri, čiji su članovi vrsni
poznavatelji fotografije i suvremenih tendencija u likovnoj umjetnosti, odnosno i sami foto ili likovni stvaratelji.
Sve odluke žirija su konačne i neopozive.

6.Žiri će dodijeliti jednu prvu, jednu drugu i jednu treću nagradu, kao i do tri pohvale.
Svi sudionici dobivaju diplomu za sudjelovanje.

Vrijedne nagrade za 1., 2. i 3. mjesto u foto opremi i priboru.
Nagrade, pohvale i diplome dodjeljuju se na otvorenju izložbe.

7.Izložba odabranih fotografija – u listopadu 2010. godine (objava datuma naknadno).

8.Svaka autorica/autor će dobiti katalog izložbe na DVD-u.

9.Fotografije za natječaj treba dostaviti osobno od 21. lipnja do 30. lipnja 2010. godine u
Općinu Pitomača, Ljudevita Gaja 26/1, soba br. 5., radnim danom od 9,00 - 13.00 sati ili poštom na adresu:

Općina Pitomača
Foto natječaj “VIDI VIDOVO 2010.”
Ljudevita Gaja 26/1
33405 Pitomača

10.Autorice/autori sudjelovanjem na ovom Foto natječaju dozvoljavaju Organizatoru korištenje prijavljenih fotografija za potrebe turističke promidžbe područja općine Pitomača.

11.Fotografije se ne vraćaju, već ostaju u arhivi Turističke zajednice Općine Pitomača.

12.Organizator pridržava pravo reprodukcije fotografija u nekomercijalne svrhe, osim u slučaju izričite pismene zabrane autorice/autora. Radovi odabrani za izlaganje i nagrađeni radovi bit će reproducirani u katalogu izložbe, kao i na internet stranicama Foto video kluba Mirko Lauš i Općine Pitomača.

13.Svaka autorica/autor snosi osobnu odgovornost za ono što predstavljaju njegova djela.

14.Organizator se obavezuje da će s fotografijama najpažljivije postupati, ali ne snosi odgovornost za eventualna oštećenja u transportu.

15.Sve prijavljene fotografije pregledat će stručni žiri i one koji ne odgovaraju propozicijama isključiti iz konkurencije.

16.Potpisom prijavnice za Foto natječaj “VIDI VIDOVO 2010.” autor prihvaća navedene uvjete sudjelovanja.

Pitomača, lipanj 2010.

Organizacijski odbor: Foto video klub “Mirko Lauš” i Turistička zajednica Općine Pitomača

Uvjeti sudjelovanja , Prijavnica na Foto natečaj i Program Dana Općine Pitomača 2010 - u pdf formatu za ispis

FVK Mirko Lauš

- 16:40 - Isprintaj - #

Sportski rezultati proteklog tjedna

Općinski nogometni četvrtoligaši NK „Pitomača“ i NK „Croatia“ iz Grabrovnice, jučer su na rasporedu imali svoje utakmice posljednjeg, 30. kola IV. HNL sjever, skupina B. Pitomačani su gostovali u Molvama i sa 3:2 pobijedili nogometaše domaćeg NK „Mladost“, te su sa šest osvojenih bodova u posljednje dvije utakmice, donekle popravili svoj plasman na prvenstvenoj tablici, dok su nogometaši NK „Croatia“ kao domaćini, u Vukosavljevici, igrali protiv nogometaša NK „Mladost“ Čačinci, te su sa najuvjerljivijom ovosezonskom pobjedom od 10:1 okončali uspješnu natjecateljsku sezonu.

Juniori NK „Pitomača“ u posljednjem, 22. kolu ŽNL VPŽ sa visokih 9:0 pobijedili su vršnjake iz NK „Napredak“ iz Rušana, dok su juniori NK „Croatia“ iz Grabrovnice na gostovanju u Turanovcu sa 5:0 pobijedili juniore istoimenog kluba, što im je omogućilo osvajanje prvog mjesta u ovom rangu natjecanja. Prvo mjesto u kategoriji pionira grabrovčani su potvrdili pobjedom od 3:2 protiv pionira istog kluba.

Seniori NK „Turnašica“ odigrali su neodlučenih 2:2 u 25. kolu II. ŽNL VPŽ protiv nogometaša NK „Graničar“ iz Okrugljače, a u posljednjem ih kolu očekuje susret protiv nogometaša NK „Brezovica“.

Sisak je u subotu 05. lipnja bio domaćin 19. Međunarodnom karate turniru „Sisak kup 2010.“, na kome su nastupili i mladi predstavnici oba pitomačka karate kluba. Od mladih karatista KK „Podravski sokol“, Erika Čižmar osvojila je u borbama prvo mjesto u kategoriji učenice - 40 kg, te treće mjesto u kategoriji mlađe kadetkinje - 45 kg, dok je Veron Hrvojić osvojio treće mjesto u kategoriji mlađi kadeti – 52 kg.

Karate klub „Pitomača” nastupio je na ovom turniru sa tri natjecatelja u katama i dva u borbama, a medaljama su se u katama okitili Alan Uremović kod učenika (1. mjesto) i Dominik Prtenjača kod mlađih kadeta (2. mjesto), te u borbama Marko Bogović, učenici – 30 kg.
Pitomača.hr

- 16:36 - Isprintaj - #

06.06.2010., nedjelja

KALENDAR ZBIVANJA: Lipanj u Podravini 2010.

Lipanj 2010. godine u Podravini bogat je događanjima u svim većim gradovima i općinama. U ovom kalendaru događanja složenom po datumu određenih manifestacija i događaja svatko će pronaći ponešto za sebe. Vrijedni i marljivi podravci osmislili su brojne kulturne, zabavne, povijesne, rekreativne, religijske, glazbene, sportske i druge događaje kojima je zajednička crta samo jedno , UPOZNATI PODRAVINU i podravski kraj.....
Dođite i zabavite se. Primit ćemo Vas kao stare znance i najbolje prijatelje! Dobrodošli u Podravinu!


PITOMAČA - Dani općine Pitomača VIDOVO 2010.
Općina Pitomača slavi svoje dane za vrijeme i oko blagdana sv.Vida po kojem se zove i pitomačka crkva. Pitomačko Vidovo 2010. podjeljeno je u Dan sporta i rekreacije, Dan pera i kista, Protokolarni dan Općine (gdje se dodjeljuju nagrade zaslužnim pojedincima,tvrtkama i organizacijama) te blagdane Vidova i Antunova. Ove godine pitomačko i podravsko gospodarstvo predstavlja se na 2. izložbi proizvoda i usluga a novost je i u organizaciji najpoznatije vidovske manifestacije, Glazbenog Festivala Podravine i podravlja. Obje festivalske večeri postaju ravnopravne i dijele se na Večer Podravine i Večer Podravlja.

Lipanj u Podravini 2010.


Organizatori zadržavaju pravo izmjena termina i sadržaja programa na svim lipanjskim manifestacijama.

KRIŽEVCI - 43.Križevačko veliko spravišće
Tradicionalna velika turistička priredba. Poseban naglasak na njegovanje starih narodnih običaja, nošnji . . . Legenda (700 godina) kaže: "U staro doba vladala je velika netrpeljivost između križevačkih purgera i "šljivara", kalničkih plemenitaša. Križevački purgeri - cehmeštri ponosni na svoje varoške pravice i cehove - isticali su svoje prvenstvo i nadmoć. Kalničani pak, ponosni na svoje plemstvo, darovano od kralja Bele IV kojeg su u bijegu pred Mongolima hranili šljivama na Kalnik-gradu (otuda im i ime "šljivari"), neprekidno su dolazili u sukob s purgerima.
Prema predaji, polovinom XIII st. križevački su se purgeri i kalnički plemenitaši ("šljivari") konačno pomirili i sprijateljili. U znak pomirdbe sazvano je "Veliko spravišće" u Križevcima. Tada su se purgeri i plemenitaši zavjetovali da će živjeti u slozi i ljubavi , pomagati jedni druge i zajedničkim snagama neprijatelja ljutog suzbijati. Kruna uspjeha tog "spravišća" bila je velika veselica na kojoj se jelo, pilo i zabavljalo "po križevački" tri dana i noći. Purgeri su za tu priliku dali dva vola koja su se pekla na ražnju a kalnički plemenitaši dovezli su pune bačve vina.
Ova legenda koristi se već 39 godine za priredbu, turističku manifestaciju "Veliko križevačko spravišče". U cijelom ceremonijalu postoje i glavne uloge: križevački notarijuš, kalnički kaštelan, varoški sudac, "fiškuš", "vunbacitelj" i dr., seoske zaprege, povorka ljudi u narodnim nošnjama, zabavne priredbe, šale, pjesma, nastupi kulturno-umjetničkih društava, prodaja suvenira - upotpunjavaju cijelu ovu tradicionalnu manifestaciju.

BJELOVAR - Terezijana
Terezijana je višednevna kulturna, zabavna i turistička priredba u gradu Bjelovaru. Terezijana se predstavlja s nizom glazbenih, scenskih, likovnih i sportskih događanja. Priredbu posjeti preko 30.000 posjetitelja iz zemlje i iz inozemstva. Središnji događaj je scenski prikaz dolaska carice Marije Terezije u grad koji je ona dekretom i utemeljila 1756. godine.
Ovogodišnja Terezijana, petnaesta po redu, počinje u petak, 11. lipnja i završava u nedjelju 13. lipnja. Događanja ispred i u dvorištu gradske uprave Grada Bjelovara, svakoga dana od 18 do 23,30 sati, u organizaciji su Turističke zajednice Grada Bjelovara.
Program počinje dolaskom carice Marije Terezije i carske povorke pred palisade „Grada Bellowara“ i povijesnu postrojbu Bjelovarskih graničara – Husara 1756. Uz raznovrsni glazbeni program, svakako treba spomenuti i nastup ansambla Lado iz Zagreba koji dolazi u punom sastavu (55 članova) i koji će u 75 minutnom programu zasigurno oduševiti posjetitelje.

Novost na ovogodišnjoj Terezijani je Artulica – kulturna i druga događanja u Strossmayerovoj ulici. Građani će svakodnevno od 18 sati moći vidjeti štandove likovnih umjetnika, graditelja tradicijskih glazbala i izrađivača tradicijskog nakita. Uz glazbeni program, u Artulici bit će organizirano za svakoga po nešto.

"Tombolana Terezijana" još je jedna novost na Terezijani. U ovoj igri na sreću je pet vrijednih nagrada. Javno izvlačenje tombole će biti u nedjelju u 22 sata na pozornici kod fontane. Po pravilima ove nagradne igre, osoba čiji broj bude izvučen, sa dobitnom srećkom na binu mora doći u roku od deset minuta nakon izvlačenja.

ĐURĐEVAC - Picokijada - Legenda o picokima
Picokijada je tradicionalna kulturno-turistička manifestacija koja se održava od 1968. godine krajem lipnja u podravskom mjestu Đurđevcu kao spomen na legendarnu obranu Đurđevčana od napada Turaka pod nazivom "Legenda o Picokima".
Scensko oživljavanje Legende o Picokima jedinstvena je scenska priredba i osobit vizualno-zvučni doživljaj.
U danima trajanja ove manifestacije ovdje se tka vez izvorne narodne kulture i umijeća u likovnom izrazu, pisanoj riječi, podravskom melosu u zanatsko-obrtničkom iskazu, folkloristici i pučkim običajima.
Središnja priredba je jedinstveno scensko uprizorenje Legende o picokima kojom se i danas Đurđevčani prisjećaju svoje junačke slobodarske prošlosti.
Predsjednik RH dr.Ivo Josipović bit će ove godine pokrovitelj Picokijade a prisustvovat će i na scenskom uprizorenju Legende o Picokima.

PROGRAM I SATNICA DOGAĐANJA
-------------------------------------------------------------------------------------------
7. Virovitičko kazališno ljeto

VtKazalište


Četvrtak 10. lipnja
Svečanom premijerom predstave „Bila je to ševa" (E. Kishon) u režiji Igora Goluba, u izvedbi ansambla Kazališta Virovitica, koja će se održati u četvrtak 10. lipnja, u Gradskom parku Virovitica, s početkom od 21,55 sati i za koju je ulaz besplatan, započeti će 7. Virovitičko kazališno ljeto.

Organizatori 7. Virovitičkog kazališnog ljeta za koje su sve predstave besplatne, su: Kazalište Virovitica i Turistička zajednica grada Virovitice.
Ulaz na sve predstave Virovitičkog kazališnog ljeta je besplatan.
Program predstava

TEREZIJANA 2010 - Program u organizaciji Turističke zajednice Grada Bjelovara

Terezijana2010


Događanja ispred i u dvorištu gradske uprave Grada Bjelovara
Petak, 11. lipnja
18,00 sati: dolazak carice Marije Terezije i carske povorke pred bedeme ''Grada Bellowara'' (povijesna postrojba Bjelovarski graničari - Husari 1756., Orkestar Grada Bjelovara, Bjelovarsko kazalište i KUD-ovi grada Bjelovara)
19,00 sati: početak programa (HKUD Lahor - Daruvar, Udruga cimbalista Hrvatske -
Đurđevac, Vokalna skupina Međuvođe i Trio Martinić - Garešnica)
20,30 sati: program ansambla LADO iz Zagreba
22,00 sata: koncert starogradskih pjesama, makedonskih pjesama i sevdalinki - Zagrebački tamburaši i gosti: Blanka Došen i Žiga
23,30 sati: svršetak programa

TEREZIJANA 2010 ARTULICA - događanja u Strossmayerovoj ulici
Svakodnevno od 18 sati posjetite štandove likovnih umjetnika, graditelja tradicijskih glazbala i izrađivača tradicijskog nakita.
Petak, 11. lipnja
19,30 sati: Upoznajte glazbene klaune - klaunska predstava za djecu - Kućni Teatar Škripzikl
20,30 sati: Kod zbrkatog - predstava za odrasle - Kućni Teatar Škripzikl
21,30 sati: Večer šansone - Saša Kabiljo - skladbe Arsena Dedića, Ibrice Jusića, Đorđa
Balaševića…

Vidovo2010


DANI OPĆINE PITOMAČA - VIDOVO 2010.
Subota, 12.lipnja
09:00 sati Teniski turnir u Grabrovnici
11:00 sati Sveta misa u Križnici
18,00 sati: Rock fest 2010., koncert Divlje jagode, predrupe: Irritus, Tilt, organizator Udruga PING

20:00 sati Humanitarni koncert, Kino-dvorana u Pitomači, organizator: HPGD Sloga


Terezijana2010


TEREZIJANA 2010 - Program u organizaciji Turističke zajednice Grada Bjelovara
Događanja ispred i u dvorištu gradske uprave Grada Bjelovara
Subota, 12. lipnja

18,00 sati: dolazak carice Marije Terezije i carske povorke pred palisade ''Grada
Bellowara'' (povijesna postrojba Bjelovarski graničari - Husari 1756.,
Bjelovarsko kazalište, Dixieland Band Bjelovar, Oldtimer club Biciklin - Koprivnica
20,30 sati: koncert Beatles Revival Band
22,00 sati: Massimo i Big band HRT - Tribute to Frank Sinatra
23,30 sati: svršetak programa

TEREZIJANA 2010 ARTULICA - događanja u Strossmayerovoj ulici
Svakodnevno od 18 sati posjetite štandove likovnih umjetnika, graditelja tradicijskih glazbala i izrađivača tradicijskog nakita.
Subota, 12. lipnja
19,30 sati: Žonglerska predstava za djecu - Kućni Teatar Škripzikl
20,30 sati: Bjelovarski Dixieland Band - koncert
21,30 sati: Borna Šercar i Ante Gelo - koncert za boce i gitaru
22,30 sati: Videobox - pantomimičarska predstava za odrasle - Kućni Teatar Škripzikl
23,00 sati: Večer sefardskih romansi - Saša Kabiljo

Vidovo2010


DANI OPĆINE PITOMAČA - VIDOVO 2010.
Nedjelja, 13.lipnja A N T U N O V O
09:00 sati Teniski turnir u Grabrovnici
09:00 sati Proslava 80 godina djelovanja DVD Otrovanec
11:00 sati Sveta misa u Otrovancu
15:00 sati 28. Izložba vina, Kladarski breg, organizator: Udruga Aršanj
16:00 sati Memorijalni turnir u odbojci na pijesku Lozićev put, Izletište na Dravi, organizator: SZOP

Terezijana2010


TEREZIJANA 2010 - Program u organizaciji Turističke zajednice Grada Bjelovara
Događanja ispred i u dvorištu gradske uprave Grada Bjelovara
Nedjelja, 13. lipnja
18,00 sati: dolazak carice Marije Terezije i carske povorke pred palisade ''Grada
Bellowara'' (povijesna postrojba Bjelovarski graničari - Husari 1756.,
Bjelovarsko kazalište, Gradski puhački orkestar Zabok)
20,00 sati: ''Velike i male pjesme'' - dječji retro fest glazbe iz dječjih filmova, serija i
crtića
21,30 sati: koncert Orkestra HV - filmska glazba
23,00 sati: svršetak programa

TEREZIJANA 2010 ARTULICA - događanja u Strossmayerovoj ulici
Svakodnevno od 18 sati posjetite štandove likovnih umjetnika, graditelja tradicijskih glazbala i izrađivača tradicijskog nakita.
Nedjelja, 13. lipnja
19,00 sati: Pantine pustolovine - predstava za djecu - Kućni Teatar Škripzikl
20,00 sati: Akustični kabinet - predstava za odrasle - Kućni Teatar Škripzikl
21,00 sati: Večer talijanskih kancona i autorskih pjesama - Saša Kabiljo

Uz zabavne sadržaje i ugostiteljsku ponudu, u organizaciji tvrtke FEST d.o.o. na bini kod fontane na korzu u večernjim satima nastupaju:
Petak, 11.06. - Neda Ukraden
Subota 12.06. - Jasmin Stavros
Nedjelja 13.06. - Grupa Vertigo, Jelena Rozga
U NEDJELJU, 13. LIPNJA, S POČETKOM U 22 SATA, JAVNO IZVLAČENJE TOMBOLE ''TOMBOLANA TEREZIJANA'' !
Svakodnevno, od 18 sati, unutar bedema ''Grada Bellowara'' tradicijski obrti i ponuda domaćih proizvoda jela i pića pripremljenih na tradicionalan način.
U vrijeme održavanja TEREZIJANE posjetite :
7. Bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara'“ u galeriji Naste Rojc Gradskog
muzeja Bjelovar,

izložbu slika više autora, povodom 20. obljetnice Galerije 90, prizemlje zgrade
gradske uprave Grada Bjelovara, Trg E. Kvaternika 2,

- izložbu Ateliera Vilupek i Udruge Magnolija - Zagreb, u prizemlju zgrade gradske uprave Grada Bjelovara, Trg E. Kvaternika 2,
- filatelističku izložbu Hrvatske marke i moderna umjetnost Francuske, filatelista Berislava Rubčića, u poštanskom uredu 43000 Bjelovar.


Virovitica


VIROVITICA - Proslava blagdana sv. Antuna
Nedjelja, 13. lipnja
U Virovitičkoj župi sv. Roka, u nedjelju 13. lipnja, svečano se proslavlja blagdan sveca svega svijeta - sv. Antuna Padovanskog. Svete mise će biti u 6, 7:30, 9, 10:30, 12, te 18:30 sati. Kao što je to običaj, pod svečanom misom u 18:30 sati, biti će blagoslov djece i ljiljana, nakon ćega će uslijediti procesija sa likom sveca ulicama Virovitice.


Vidovo2010


DANI OPĆINE PITOMAČA - VIDOVO 2010.
Ponedjeljak, 14. lipnja
18:00 sati Svečana sjednica Općinskog vijeća
19:00 sati Polaganje vijenaca na Trgu kralja Tomislava

DANI OPĆINE PITOMAČA - VIDOVO 2010.
Utorak, 15.lipnja V I D O V O
08,11 i 19 sati: Sv.mise, RKT župa Sv.Vida
18:00 sati Prijateljska nogometna utakmica NK Slaven Belupo - NK Pitomača, igralište NK Pitomača

DANI OPĆINE PITOMAČA - VIDOVO 2010.
Srijeda, 16.lipnja Dan sporta i rekreacije
17.00 sati Demonstracije sportova (ninjutsu, karate, stolni tenis, Red Bull akrobatski skokovi biciklima),Trg kralja Tomislava, organizator: SZOP i Shinobi

DANI OPĆINE PITOMAČA - VIDOVO 2010.
Četvrtak, 17.lipnja
od 11-13 sati u prostoriji udruge PING (iznad Kino sale) održat će se 5. po redu dobrovoljno darivanje krvi u sklopu tjedna općine Pitomača. Pozivamo sve članove i mještane starije od 18. godina da se odazovu ovoj humanitarnoj akciji.
Cilj ove akcije je pomoći onima kojima je ta dragocjena tekućina najpotrebnija a uz to što ćete napraviti dobro djelo i nekom možda spasiti život, prekontrolirat ćete svoj tlak, srce, pluća i sve ostalo što je potrebno da bi mogli dati krv budući da prvo prelazite liječnički pregled.

Četvrtak, 17.lipnja Dan pera i kista
14:00 sati Predstavljanje Fotomonografije „Pitomača, moj kruh, moje vino, moja pjesma“, Dravska iža Križnica
18:00 sati Prva izložba slika Likovnog kluba Duga, prostor Šumarije Pitomača
19:00 sati Književna večer s Brankom Mihovilom Rakijašićem, organizator: Knjižnica i čitaonica Pitomača

Križevci


43. KRIŽEVAČKO VELIKO SPRAVIŠĆE - 17. – 20. LIPNJA 2010.
Četvrtak, 17.lipnja
20,00 sati: Mala dvorana Hrvatskoga doma, organizator: HPD „KALNIK KONCERT HPD-a
KALNIK I TAMBURAŠKOG ORKESTRA GLAZBENE ŠKOLE ALBERTA
ŠTRIGE

Vidovo2010


DANI OPĆINE PITOMAČA - VIDOVO 2010.
Petak, 18. lipnja
2. Pitomačka izložba proizvoda i usluga, kino-dvorana , organizator Udruženje obrtnika općine Pitomača

18,00 sati: Večer folklora, Trg kralja Tomislava, KUD Pitomačanka
20,45 sati: Glazbeni Festival VEČER PODRAVINE, Sportska dvorana OŠ Petra Preradovića, organizator GF PPiP
23,00 sati: Zabava nakon festivala uz Podravske mužikaše, šator Hotela „Podravina“

Picokijada


Picokijada 2010. - Grad Đurđevac
Petak, 18. lipnja

20.00 - Galerija Stari grad - UOKVIRENA POZIVNICA: DOŽIVLJAJI DJETINJSTVA, Tradicionalna likovna izložba podravskih autora, Organizator: Centar za kulturu

Križevci


43. KRIŽEVAČKO VELIKO SPRAVIŠĆE - 17. – 20. LIPNJA 2010.
Petak, 18. lipnja

17,00 sati: Hotel „Kalnik“ Križevci , organizator: Udruga vinara i vinogradara „Bilikum“Križevci ,SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE VINA
20,00 sati : od Vatrogasnog doma do pozornice na Trgu J.J. Strossmayera, POVORKA “KRIŽEVAČKOG VELIKOG SPRAVIŠČA“
20,45 sati: Pozornica Spravišča, tekst i režija: Vlado Štefančić , POMIRDBA KRIŽEVAČKIH PURGERA I KALNIČKIH ŠLJIVARA sudjeluju: Križevački purgeri i kalnički šljivari glumci kazališta „Komedija“- Zagreb
21,00 sati: Klub Kulture Križevci, organizator: K.V.A.R.K. PROGRAM ZA MLADE
21,00 sati: Hotel „Kalnik“ Križevci ,organizator: Udruga vinara i vinogradara „Bilikum'' VINSKA PAJDAŠIJA PO KRIŽEVAČKIM ŠTATUTIMA I PODJELA VINSKIH ODLIČJA
21,45 sati: središte grada VELIKI VATROMET SPRAVIŠČA
22,00 sati: Pozornica Spravišča „AK SA TI SRČEKO RANIL POZABIL TE NEBOM NIGDAR“, Koncert KVARTETA GUBEC
23,30 sati: Pozornica Spravišča „OČI ČARNJE“ koncert za noćne ptice GIPSY SWING KVARTET
23,30 sati: kod Gradskih bazena organizator: „Cocktail bar Latino“ SAX IN THE CITY @ „COCKTAIL BAR LATINO“ OPEN AIR PARTY with Dj Krnya, Dj Yapa, Ivo Prodan Prodjo-live on sax, Hostese, plesačice by Burn & Coca-Cola

Vidovo2010


DANI OPĆINE PITOMAČA - VIDOVO 2010.
Subota, 19. lipnja

09:00 sati Pitomačka biciklijada, polazak ispred šatora, organizator: Zeleno srce Pitomača
14:00 sati Memorijalni malonogometni turnir Franjo Ivanic Zeko - Greda 2010.
20:45 sati Glazbeni festival Pjesme Podravine i podravlja: VEČER PODRAVLJA, Sportska dvorana OŠ Petra Preradovića
23:00 sati Zabava nakon festivala uz Black Tatoo, šator Hotela „Podravina“

Križevci


43. KRIŽEVAČKO VELIKO SPRAVIŠĆE - 17. – 20. LIPNJA 2010.
Subota, 19. lipnja

09,30 sati: Strossmayerova ulica, organizator: AMK KRIŽEVCI, SIGURNO I VJEŠTO U PROMETU vrtičanci u vožnji spretnosti ,povorka kreće od hotela „Kalnik“
10,00 – 14,00 sati: Školska sportska dvorana, organizator: ŢRK „MLINAR“ Križevci RUKOMETNI TURNIR UZ 10. OBLJETNICU
10,00 sati: Nemčićev trg KUD "Sveti Ivan Žabno" -Prezentacija starokrščanskih običaja kroz ples EUROPSKA UMJETNIČKA I POVIJESNA BAŠTINA šetnja hrvatskim i mađarskim povijesnim stazama uz predstavljane starih zanata, obrtnika, hrvatsko-mađarske kuhinje a u sklopu Europske Unije-IPA CB, Hrvatska/Mađarska P2P HERITAGE
10,00 sati: Bivši dom HV-a organizator: DRUŠTVO ZA UZGOJ MALIH ŽIVOTINJA KRIŽEVCI 1974. PRODAJNI SAJAM MALIH ŽIVOTINJA

10,00 sati: prostor bivše Vojarne organizator: UDRUGA KINEZIOLOGA, KRIŽEVCI u sklopu projekta EU –IPA CBC HRVATSKA-MAĐARSKA –P2P HERTIGE KRIŽEVAČKE IGRE STARIH SPORTOVA HRVATSKE I MAĐARSKE
10,00 sati: prostor bivše vojarne organizator: BK „BULIN-PAN“ Križevci MEĐUNARODNI BOČARSKI TURNIR
10,00 – 12,00 sati: Strossmayerova 5 ,organizator: HFS i FKVK „KRIŽEVCI'' RADIONICA IZRADE KEMOGRAMA „OSTAVI TRAG“
10,00 sati: organizator: UDRUGA VINARA I VINOGRADARA „BILIKUM“ STRUČNO PREDAVANJE ZA VINARE
11,00 sati: Hotel „Kalnik“Križevci, organizator: UDRUGA VINARA I VINOGRADARA „BILIKUM“ DEGUSTACIJA VINA I VINSKI RAZGOVORI
11,00 sati: Paviljon na Strossmayerovom trgu ,Radionica likovnih umjetnosti za djecu uzrasta 06 – 14. Svi potpisani radovi djece, biti poslani na razne natječaje EU – npr. Klimatske promijene. MALA EUROPA ZA VELIKO SPRAVIŠČE Sve što mogu dječje ruke iz radionice hrvatskih i mađarskih mališana festivalski projekt EU-IPA-CBC HRVATSKA – MAĐARSKA-P2P HERTIGE
11,00 sati: Postav i svečano otvaranje u staroj gradskoj jezgri organizator: UDRUŽENJE OBRTNIKA KRIŽEVCI - STARI OBRTI I ZANATI
12,00 sati: Mala dvorana Hrvatskoga doma, Dođite i upoznajte Hrvatsko-Mađarsku baštinu ! EUROPSKA UMJETNIČKA I POVIJESNA BAŠTINA OBIČAJNA I JEZIČNA HRVATSKO-MAĐARSKA VEZA kolokvij u sklopu programa EU-IPA-CBC HRVATSKA-MAĐARSKA- P2P HERTIGE
14,00 sati: Svečano otvaranje na Strossmayerovom trgu, 5 organizator: HFS I FKVK „KRIŽEVCI“ IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „KRIŽEVAČKO BLAGO“
15,00 sati: veterani u Školskoj sportskoj dvorani KOŠARKAŠKI TURNIR
16,00 sati: Crkva Svete Ane, SUSRET PRVOPRIČESNIKA
16,45 sati: Prostor: Bukvićevo igralište, organizator: POVJERENSTVO ZA PASTORAL SPORTA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE AKADEMIJA HNS-ZAJEDNICA SPORTSKIH UDRUGA KRIŽEVCI, TURNIR U MALOM NOGOMETU, ZAVRŠNICA SUSRETA PRVOPRIČESNIKA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE
17,15 sati: Bukvićevo igralište, REVIJALNA UTAKMICA VETERANI HNS-a - SVEĆENICI 17,30 sati: središte grada, PROMENADNI PUHAČKI KONCERT ULICAMA GRADA
18,00 sati: Pozornica Spravišča ,POOHFEST- DRUGO POLUVRIJEME REVIJA PUHAČKIH ORKESTARA
20,00 sati: Pozornica Spravišča Prezentacija KUD "Kalnik" i KUD "Križevci" i gosti iz Pečuha EUROPSKA UMJETNIČKA I POVIJESNA BAŠTINA šetnja hrvatskim i mađarskim povijesnim stazama, od Mađarske preko Kalnika do Križevačkog spravišča a u sklopu projekta EU –IPA CBC HRVATSKA-MAĐARSKA –P2P HERTIGE
21,00 sati: Klub Kulture Križevci ,organizator: K.V.A.R.K. PROGRAM ZA MLADE
21,30 sati: koncert na pozornici Spravišča „S NINOM BADRIĆ“ koncert
23,30 sati: koncert na pozornici Spravišča CONCORDIJA
23,30 sati: kod Gradskih bazena organizator: „Cocktail bar Latino“ STUDIO G3@“COCKTAIL BAR LATINO“ House party na otvorenom

Vidovo2010


DANI OPĆINE PITOMAČA - VIDOVO 2010.
Nedjelja, 20. lipnja

07:00 sati Općinski kup u ribolovu, Šodrana, Zajednica sportsko-ribolovnih klubova općine Pitomača
12:00 sati Fišijada, Izletište na Dravi, organizator: GF PPiP
19:00 sati Završna školska priredba, Sportska dvorana OŠ Petra Preradovića


Križevci


43. KRIŽEVAČKO VELIKO SPRAVIŠĆE - 17. – 20. LIPNJA 2010.
Nedjelja, 20. lipnja

08,00-14,00 sati: bivši dom HV-a organizator: DRUŠTVO ZA UZGOJ MALIH ŢIVOTINJA KRIŽEVCI 1974 PRODAJNI SAJAM MALIH ŽIVOTINJA
09,00 – 11,00 sati: Gradski stadion NOGOMETNI TURNIR ZA PIONIRE U 13 sudjeluju : NK „Varteks“Vţ, NK „Slaven Belupo“ KC NK „Međimurje“ ČK i NK „Križevci“
10,00 sati: Grkokatolička katedrala Presvetoga trojstva GRKOKATOLIČKA LITURGIJA NA STAROSLAVENSKOM UZ PJEVANJE MJEŠOVITOG KATEDRALNOG ZBORA
10,00 sati: EUROPSKA ULICA, Ul. I. Zakmardija Dijankovečkog ,EUROPSKA UMJETNIČKA I POVIJESNA BAŠTINA - šetnja hrvatskim i mađarskim povijesnim stazama uz predstavljane starih zanata i obrtnika, naših dvaju prijateljskih naroda a u sklopu projekta EU –IPA CBC HRVATSKA-MAĐARSKA – P2P HERTIGE
10,00 – 18,00 sati: Dom hrvatske vojske, organizator: FELINOLOŠKO DRUŠTVO KRIŽEVCI IZLOŽBA MAČAKA
10,00 sati: Jezero Čabraji, organizator: ŠRD „KRIŽEVCI'' KUP KRIŽEVAČKOG VELIKOG SPRAVIŠČA, Natjecanje u ulovu ribe udicom na plovak
10,00 sati: Pozornica spravišča, VITEŠKI TURNIR KRALJA BELE IV u sklopu projekta EU –IPA CBC HRVATSKA-MAĐARSKA –P2P HERTIGE
10,30 sati: Pozornica Spravišča „ TAK SE ŠRUKLI DELAJU“ KUD „PRIGORJE“ KRIŽEVCI I GAZDARICE KRIŽEVAČKOG KRAJA
10,00 -18,00 sati: Hotel „Kalnik“ organizator: UDRUGA VINARA I VINOGRADARA „BILIKUM“ STRUČNO PREDAVANJE VINSKI RAZGOVORI I DEGUSTACIJA VINA
11,00 – 18,00 sati: Strossmayerov trg 5 ,Organizator: HFS I FKVK „KRIŽEVCI“ ,IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „KRIŽEVAČKO BLAGO“
15,00-17,00 sati: Gradski stadion, NOGOMETNI TURNIR ZA PIONIRE U 13 ( nastavak dopodnevnog natjecanja)
16,00 sati: Konkatedrala sv. Kriţa, ORGULJE U RANO POSLIJEPODNE“ ,Koncert, Jelene Subotičanec Stanković
17,00 sati: Strossmayerov trg ,RASPLESANE NAŠE KRIŽEVAČKE MAŽORETKINJE
18,00 sati: Pozornica Spravišča MALI, VELIKI PJEVAČI, SVIRAČI GLUMCI, MANEKENI…. nastup učenika osnovnih škola

20,00 sati: pozornica Spraviča „NE DIRAJ MI SNE“ „PLETERI“
21,00 sati: Pozornica na Strossmayerovom trgu, ZATVARANJE KRIŽEVAČKOG VELIKOG SPRAVIŠČA
21,15 sati: Pozornica Spravišća ,NEZABORAVNE MELODIJE MARKO TOLJA uz revijski orkestar

Bukovica


Dan Općine Špišić Bukovica “Ivanje 20103
PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE ŠPIŠIĆ BUKOVICA ”IVANJE 2010”


19.06. Subota:
9,00 – Međužupanijsko takmičenje u gađanju glinenih golubova
Mjesto događanja: Strelište Vukosavljevica
Organizator : LU Fazan Šp. Bukovica
10,00 – Rukometna utakmica reprezentacije Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije djevojčice 1996 godište i mlađe
Mjesto događanja: Školska športska dvorana Šp. Bukovica
Organizator: Rukometni savez VPŽ

20.06. Nedjelja:
18,00 – Susreti folklora u Okrugljači
Mjesto događanja: Društveni dom Okrugljača
Organizator: KUU Graničar Okrugljača

21.06. Ponedjeljak:
11,00- Filatelistička izložba
Mjesto događanja: Poštanski ured Šp. Bukovica
Organizator: Hrvatska pošta, Pavao Paulić vlasnik zbirke

13,00 – Svečana sjednica općinskog vijeća Općine Šp. Bukovica
Otvaranje nogostupa u Vinogradskoj ulici
Organizator: Općina ŠP. Bukovica

22.06. Utorak:
13,00 – Rukometni turnir
Mjesto događanja: Školska športska dvorana Šp. Bukovica

Organizator: RK Mladost Šp. Bukovica
19,30- Nastup mažoretkinja Gradske glazbe Virovitica

23.06. Srijeda:
11,00 – Proglašenje najuređenije okućnice, i balkona
Mjesto događanja: Škola
Organizator: Općina ŠP. Bukovica

13,00 – Degustacija vina
Mjesto događanja: Park ”Čimen”
Organizator: Udruga vinogradara ”Sv. Ivan”

13,00 – Mimohod kroz Špišić Bukovicu udruge uzgajivača konja
Mjesto događanja: Park ”Čimen”
Organizator:Udruga ”Sretna potkova” Lozan

19,00 – Završetak takmičenja u kuhanju ”Sloganca”
Mjesto događanja: Park ”Čimen”
Organizator: KUD S. Sloga
20,00 – ”Ivanjsko navečer”
Mjesto događanja: Park ”Čimen”
Organizator: KUD S. Sloga

24.06. Četvrtak:
5,00 – Budnica
Mjesto događanja: Šp. Bukovica
Organizator: KUD S. Sloga

9,00 – Izložba ručnih radova članica udruge umirovljenika
Mjesto događanja: Prostorija umirovljenika
Organizator: Udruga umirovljenika Šp. Bukovica

9,00 – Izložba udruge žena ”Bukovčanke”
Mjesto događanja: Prostorija udruge
Organizator: Udruga žena ”Bukovčanke”
11,00 – Sveta misa
14,00 – Retrospektiva filmova o radu i nastupima KUD-a ”S. Sloga”
Mjesto događanja: Park ”Čimen”
Organizator: KUD S. Sloga
14,00 – Zabava – ”Podravski muzikaši” i Alojz Lach
Mjesto događanja: Park ”Čimen”
Organizator: KUD S. Sloga

25.06. Petak:
14,00 – Obilježavanje Dana državnosti
Nastup tamburaškog sastava ”Fantasija” Virovitica
Nastup ”Sloga-banda” Virovitica
Nastup mažoretkinja gradske glazbe Virovitica
Mjesto događanja: Park ”Ćimen”
Organizator: Braniteljska zadruga ”Pan-zum”

26.06. Subota
9,00 – Šahovski turnir
Mjesto događanja: OŠ ”A. Cesarec” Šp. Bukovica
Organizator: Šahovski klub

9,00 – Izložba ručnih radova članica udruge umirovljenika
Mjesto događanja: Prostorija umirovljenika
Organizator: Udruga umirovljenika Šp. Bukovica

27.06. Nedjelja
7,00 – Međudruštveno takmičenje ŠRD Lendave u ulovu ribe na plovak
Mjesto događanja: Retencija Zidina
Organizator: ŠRD Lendava

9,00 – Izložba ručnih radova članica udruge umirovljenika
Mjesto događanja: Prostorija umirovljenika
Organizator: Udruga umirovljenika Šp. Bukovica

16,00- Moto-alka
Mjesto događanja: Vinogradska ulica Šp. Bukovica
Organizator: Moto-klub Alka

19,00 – Zabava
Mjesto događanja: Vinogradska ulica Šp. Bukovica
Organizator: Moto-klub Alka

ORGANIZATOR:Općina Špišić Bukovica u suradnji sa udrugama sa područja općine


Vidovo2010


DANI OPĆINE PITOMAČA - VIDOVO 2010.
Ponedjeljak, 21. lipnja

19.00 sati Završni koncert učenika glazbene škole, OGŠ Jan Vlašimsky Virovitica


Picokijada


Picokijada 2010. - Grad Đurđevac
Četvrtak, 24. lipnja

09.00 – Izložbeni prostor iza Poljoprivredne zadruge, STOČARSKA IZLOŽBA i proslava 100. godišnjice Marvogojske udruge Đurđevac, Organizator: Stočarska udruga

Picokijada


Picokijada 2010. - Grad Đurđevac
Petak, 25. lipnja

09.00 – Ulica A. Radića, uz hotel Picok
PICOKI PO PICEKIMA, Natjecanje u spremanju pilećeg paprikaša
Voditelj: Vid Balog i Martin Trepotec
09.00 - Trg sv. Jurja
Picokijada, kako je bilo prošlih godina

Karavana prijateljstva - Biciklistički maraton Vukovar - Ljubljana
10.00 - Nogometno igralište NK Mičetinac
Memorijalni malonogometni turnir „Ivan Magdić – Čelik“, Organizator: NK MIčetinac
15.00- Basaričekova 13
Vinarija Tomrlin i prezentacija vina „Legenda“, Otvaranje prve gradske vinarije
16.00- Igralište OŠ Grgura Karlovčana
NOĆ KOŠARKE – košarkaški turnir, Organizator: KK Mladost
17.00- Sportski park „Graničar“, Teniski tereni TK Đurđevac
GEM, SET, MEČ, teniski turnir parova, Organizator: Teniski klub Đurđevac
20.00- Dom kulture
LEGENDA KAO IZAZOV , Izložba slika i skulptura na temu Legende
Organizator: Centar za kulturu
21.00 - Dom kulture, T. Štivičić:NEMREŠ POBJEĆ OD NEDJELJE,
Igraju: Jelena Hadži-Manev, Filip Juričić.
Drama u izvođenju Ludens teatra

Picokijada


Picokijada 2010. - Grad Đurđevac
Subota, 26. lipnja

26. i 27. lipnja od 9.00 sati – Starogradska ulica
ĐURĐEVEČKI SAJAM STARINA
09.30- Gradska tržnica
BISTRO I DOBRO SVJETLO, Otvorenje prigodne izložbe fotografija
Organizator: FKK Drava, Đurđevac
10.00 - 12.00 - Gradska tržnica
FIŠIJADA - Spremanje fiša i pečenje ribe
Organizator: SRD Peski i SRD Picok
10.00- Dom kulture, MALA CRTANA PICOKIJADA, likovno izražavanje najmlađih
Organizator: Centar za kulturu i Dječji vrtić Maslačak
11,00- Sportska dvorana
Picokijada, kako je bilo prošlih godina

DIGANKE, ZLEVANKE I PRKAČI - izložba domaćih starinskih kolača i ručnog rada udruga žena
Kum izložbe: Mirko Švenda Žiga
19.00 - Trg sv.Jurja
PUHAČI I NJIHOVI GOSTI, Promenadni koncert Limene glazbe Lepoglava i Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac
Organizator: Puhački orkestar DVD-a Đurđevac
20.00 – Trg sv. Jurja
VEČER FOLKLORA, nastup KUD-a Petar Preradović
Organizacija: KUD Petar Preradović
21.30 - Od Doma kulture do Staroga grada
DOBRO NAM DOŠLI PRIJATELJI, svečana povorka organizatora, pokrovitelja i sudionika scenskog prikaza Legende o Picokima
22.00 - Velika pozornica uz Stari grad
SVEČANO OTVARANJE PICOKIJADE 2010..
22.30 - Velika pozornica uz Stari grad
LEGENDA O PICOKIMA, scenski prikaz
redatelj: Krešimir Dolenčić
23.30 – Nebo iznad Starog grada
VATROMET V ČAST LEGENDE
23.45 – Mala pozornica uz Stari grad
FLAMENTHROWER, koncert

Picokijada


Picokijada 2010. - Grad Đurđevac
Nedjelja, 27. lipnja

09,30 - Trg sv. Jurja,
ZAKAJ NAM VELE PICOKI, prikaz Legende o Picokima u izvođenju polaznika Dječjeg vrtića „Maslačak“ Đurđevac
Organizacija: DV Maslačak
10,00 - Lovački dom Mičetinac
LOVAČKI ZESTANEK, natjecanje lovaca u gađanju na glinene golubove i pripremanju lovačkog gulaša, Organizator: LD Jelen, Đurđevac
Picokijada, kako je bilo prošlih godina

10,00- Trg sv. Jurja
BICIKLINOM V KRUG - promotivno rekreativ¬na biciklistička vožnja za sve uzraste
Organizacija: Biciklistički klub
11,00 - Ulica S. Radića -Trg sv. Jurja
PODRAVINA OD LETA DO LETA, povorka aranžiranih kola,
Voditelj: Krešo Blažek i Martin Trepotec
16.30 - ŠRC "Graničar"
Nogometna utakmica veterana, NK "Graničar NaturaAgro", Đurđevac - NK "Lonjica", Zagreb
Organizacija: NK Graničar - NaturaAgro
17.00 – Trg svetog Jurja
MUŽIKA PO DOMAĆE, Nastup podravskih tamburaša, mužikaša i cimbulaša
20.00 – Trg sv. Jurja
LETEĆI PICOKI, plesni nastup članova breakdance kluba Energy
Organizacija: Energy
22.00 - mala pozornica uz Stari grad,
BLACK TATTOO, koncert
Ulaz na sve priredbe (osim kazališne priredbe) je slobodan, kao i na razgledanje:
• Donacije Ivana Lackovića Croate- Galerija Stari grad
• Zavičajne zbirke- Galerija Stari grad
• izložbe Uokvirena pozivnica- Galerija Stari grad
izložbe fotografija – Gradska tržnica
• izložbe slika i skulptura na temu Legende o Picokima- Dom kulture


Ako Vam u lipnju nije dosta događanja, srpanj u Podravini započinje u Koprivnici, poznatim Podravskim motivima.

Koprivnica


Koprivnica, glavni grad Podravine
02. - 04.srpnja (petak - nedjelja)

„PODRAVSKI MOTIVI“ (svi središnji gradski trgovi)

Središnja turističko – kulturna manifestacija s isticanjem prepoznatljivih vrijednosti SLIKARSTVA NAIVE, STARIH ZANATA, FOLKLORA, PODRAVSKE GLAZBE, RUKOTVORINA

- 11:44 - Isprintaj - #

05.06.2010., subota

Karate klub Pitomača na Sisak KUP-u

Karate klub Pitomača


SISAK KUP 2010, Sisak 05. 06. 2010.
Karate klub Pitomača nastupio je ovaj vikend na međunarodnom otvorenom prvenstvu Sisak kup 2010. Za našu ekipu nastupili su u katama Prtenjača Dominik, Uremović Alan i Demšić Nikolina, a u borbama Bogović Marko i Maresić Matija.

KATE:::
Učenice
Demšić Nikolina - bez plasmana

Učenici
Uremović Alan - 1. mjesto

Mlađi kadeti
Prtenjača Dominik - 2. mjesto

BORBE:::
Učenici -30kg
Bogović Marko - 3. mjesto

Kadeti -52kg
Maresić Matija - bez plasmana

Na kraju jedne odlične sezone došla je prava potvrda kvalitete rada u klubu. Ove sezone osvojili smo ukupno 72 plasmana na službenim natjecanjima (22 zlata, 18 srebra i 32 bronce). Vrijeme je za ljetnu pauzu, a od rujna krećemo u novu sezonu s još većim elanom.

Sportski pozdrav, trener Igor Petrović
Karate klub Pitomača

- 22:13 - Isprintaj - #

04.06.2010., petak

Župan Tomislav Tolušić proglasio elementarnu nepogodu za Virovitičko-podravsku županiju

Nakon prve proglašene elementarne nepogode, zbog stalnih kiša i poplava, proglašena je opet elementarna nepogoda za područje cijele Virovitičko-podravske županije.
Župan Virovitičko-podravske županije, Tomislav Tolušić donio je Odluku o proglašenju elementarne nepogode ta Virovitičko-podravsku županiju zbog poplava.
Naime, elementarna nepogoda proglašena je za cijelo područje Virovitičko-podravske županije, uzrokovana prevelikom količinom oborina (poplava) iznad višegodišnjeg prosjeka krajem mjeseca svibnja i početkom lipnja, uslijed čega je došlo do izlijevanja vode iz kanalske mreže na poljoprivredne površine, prometnice i naselja, te je došlo do nastanka šteta na poljoprivrednim kulturama (žitaricama, industrijskom bilju, povrću, krmnom bilju, livadama i pašnjacima), stoci, trajnim nasadima, građevinskim objektima (stambeni objekti i gospodarske građevine te oprema) i prometnoj infrastrukturi.

Jedinice lokalne samouprave, dužne su odmah ili u što kraćem roku za svoje područje procijeniti nastalu štetu od elementarne nepogode.
Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda svih jedinica lokalne samouprave Virovitičko-podravske županije dužna su podatke o procijenjenoj šteti dostaviti Državnom i Županijskom Povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, te nadležnom ministarstvu, najkasnije do 26. srpnja 2010. godine.

Vpž

- 21:40 - Isprintaj - #

Ljubo R. Weiss: Pravdoljupci kao «zeleni» na Bilogori (poziv na izlet)

Svjetski dan zaštite okoliša - 05. lipnja 2010.
Kažu ljudi, od starine do danas, da zelena boja odmara, mnogi od nas kažu da istinsko smirenje nalaze u prirodi. Još u Zagrebu, kasnije u Beču volio sam obilaziti šume i rijeke, nekada na Sljemenu, nekada na dva izletišta iznad Beča , Kahlnebergu i Leopoldsbergu. I s jednog i druga dva mjesta pucao je pogled na gradove, Zagreb i Beč, a stjecajem okolnosti, danas su mi to samo lijepe uspomene. I stoga me je obradovala, ali i pomalo rastužila vijest da se u subotu, 5. lipnja ove godine priprema izlet Hrvatske stranke pravne države na Bilogoru, povodom svjetskog dana očuvanja okoliša. Naime, nije baš sigurno da ću zdravstveno biti u mogućnosti pridružiti se grupi izletnika no, bar na ovaj način želim pomoći da ovaj izlet, pod vodstvom. Siniše Prpića, magistra šumarstva, uspije.

NEKADA - ŠUME DO «MALE STANICE»
Mr. Siniša Prpić je jedan od onih koji u Županiji ima što reći o prirodi uokolo Virovitice, o prirodnom blagu kojim je naš grad okružen, a da mnogi od nas to i ne znaju. Putuje se u daleke krajeve, čak i na druge kontinente, a tako malo uživamo u onome što nam je najbliže - ribnjacima i šumama na obroncima Bilogore, šumama, koje, kako čujem, su se u davnini, spuštale sve do - Male stanice. O tome da je Virovitica kao naselje te mjesta ne tako daleko od Virovitice, iznikla na rubu šume ili u nekada šumovitom području govore i toponimi, nazivi nekih mjesta: Špišić Bukovica, Nova Bukovica, Bukova, Rezovac, Rezovačke Krčevine, Jasenaš... Dakle, radilo se o šumama u kojima je dominirala bukva, krčila se šuma, rezalo drvo, sadio jasen. Stari naši znali su govoriti:; «Sa lipom se i od lipe ovdje živi..» ili : «Sa šumom i od šume se ovdje živi...». Pa i jedna od naših, virovitičkih i najstariji tvornica, današnji TVIN, nastao je zahvaljujući bogatim šumama oko Virovitice, debela debla početak su posla da se dođe do namještaja koji je TVIN proslavio u zemlji i inozemstvu.

Inače, Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Svjetskim danom zaštite okoliša želi se potaknuti ljude da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta poimajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.

Tema obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša 2010. glasi 'Brojne vrste. Jedan planet. Jedna budućnost' ('Many Species. One Planet. One Future').

Malo je onih koji znaju da se u bilogorskim šumama rijetke vrste drveća i životinja, da se tu, samo sedam do deset kilometara od Virovitice, nalaze i bukve čija stabla ni dva čovjeka zajedno ne mogu obujmiti tijelom i rukama, da postoje i bukova stabla iznikla još u l9. stoljeću. Srebrnasta lipa jedna je od najljepših vrsta lipa u Europi, poznat je i hrast kitnjak, a drvna zaliha u nekim dijelovima šuma iznosi čak i 600 kubika po hektaru. Neki šumski kompleksi na Bilogori predmet su posebne brige šumskih stručnjaka jer su toliko kvalitetni da se njihov genetski materijal smatra posebno vrijednim, pa ga treba očuvati.
ŠUMA IMA SVOJ VLASTITI ŽIVOT

Šuma ima svoj vlastiti život, ima i svoje stanovnike, posebnu floru i faunu, što najbolje opet znaju lovci i skupljači gljiva te ljekovitog bilja, planinari, foto-amateri, naravno, šumari, lugari, te stanovnici mjesta u šumama ili uz rub šuma Jeleni, srne, divlje svinje, lisice, zečevi divlje mačke. samo su neke od životinja koje nastanjuju šumske predjele uokolo Virovitice. A neke od njih su i zaštićene: mekana i bodljikava veprina, domaća vidra, crna roda, sova jastrebača....Jednom mom poznaniku mudra sova uvukla se kroz dimnjak u vikendicu i trebalo mu je vremena da sovu izbaci napolje, ali i vremena da očisti vikendicu.

Naravno, uz šume idu i vodotoci, brojni izvori vode i samo u najbližoj okolici Virovitice dvadesetak je aktivnih izvora. Znamo koliko su europski gradovi, neke regije u Europi zagađene, koliko je teško do kvalitetne, čiste vode i nije pretjerano već sada reći da dok neke zemlje imaju nafte kao bogatstvo, Hrvatska ima vodu kao bogatstvo.

ODLAGALIŠTE SMEĆA KOD JASENAŠA - NE
Sve ovo gore nabrojano, i još mnogo toga o čemu bi se dalo pisati, ali nema prostora, nuka postaviti pitanje:

KAKO SE ODNOSIMO PREMA NAŠOJ ZELENOJ OKOLINI, čuvamo li je dovoljno, pazimo li da je predamo našim potomcima uščuvanu, bogatu, čistu..? U tom okviru treba gledati još uvijek aktualnu raspravu o središnjem županijskom mjestu za odlagalište otpada kao i borbu ekologa (udruga «Jasen») te i mr. Siniše Prpića da se sačuva čistoća Bilogore kod Jasenaša i da se odlagalište smjesti na manje «bolno» mjesto, kod Dabrovice. Predviđena lokacija, o kojoj se radio elaborat a sada se naručuje i studija vrijedna čak 7 milijuna kuna, pokazat će ono što se vidi prostim okom - lokacija kod Jasenaša nije dobra zbog više razloga: blizine ljudi i groblja, zbog mogućnosti klizišta i zemljotresa, što bi bilo kobno za Viroviticu. Zatim predviđeno mjesto kod Jasenaša je u neposrednoj blizine vodo-zaštitnog područja, troškovi transporta bili bi i 50 % veći od troškova prijevoza do moguće lokacije u Dabrovici.

Izlet u subotu, 5.06.20l0, prilika je da se uz planinarenje, poučnim stazama koje su uređene za planinarenje, rasprave ta i druga pitanja koja i ne moraju biti samo ekološka. Mr. Siniša Prpić kaže mi, na mom omiljenom mjestu - terasa restorana MFM, u Rusanovoj - da Hrvatska stranka pravne države nema ni u primisli sektašiti i pozvani su svi, nestranačke i stranačke osobe kojima je stalo do očuvanja zelene okoline, do čistih voda, šuma, životinja, ptica...Bit će razgovora i štediša o mogućem ishodu ročišta pred Općinskim sudom, bit će bistrenja raznih tema, jer, izlet ne organiziraju odnosno vode samo «pravdoljupci» nego prije svega ljubitelji prirode i u ovom trenutku, «zeleni».

A mene, ako pitate, kojoj bi se stranci eventualno pridružio, onda bi to mogla biti «zelena stranka».

NA IZLET, NA IZLET
Mladi Virovitice , Pitomače, Slatine, Orahovice... žale se da nema akcija u kojima bi sudjelovali. Evo, baš mladima, djevojkama i mladićima, i onima koji se takvima osjećaju, upućujem, kao nestranačka osoba, ovaj poziv na izlet.

Zborno mjesto je PRVI RIBNJAK, SUBOTA, 5.06.20l0., u dvanaest sati.

Ponesite dobru volju i dobro raspoloženje. Nakon ovog izleta, neki drugi put, možete i sami ili s obitelji, s prijateljima... Čeka vas Vilinsko oko, malo jezerce u Bilogori, na vas koji volite ovaj grad i ovu Županiju, ovu Hrvatsku, brinete o njoj, čekaju puti ka vrhovima Bilogore...

Sa svakim korakom u prirodi, zdraviji smo, vedriji.

Kažu ljudi, od starine do danas, da zelena boja odmara, mnogi od nas kažu da istinsko smirenje nalaze u prirodi.
Uvjerimo se još jednom u istinitost te stare poruke.

Virovitica net

- 06:02 - Isprintaj - #

Cimbal je moja opsesija i velika ljubav

PITOMAČA: - Cimbal, je rijedak muzički instrument. Ima oblik trapeza. S mnogo je žica o koje su udara batićima. Uz cimbale potrebno je znanje, spretne ruke i evo muzičke čarolije. Sve to ima mladi, iskusni cimbalista Damir Hajduk iz Pitomače. U razgovoru o sebi i svom cimbalu rekao je: - Po struci sam tehničar elektronike. Među rijetkima sam koji u mojem zvanju rade u struci, za koji su se školovali. Zaposlen sam u Hrvatskoj televiziji, Dopisništvu Bjelovar. Moj posao je uređenje tona, rasvjete, kablova, pomoći snimatelju, prijevozu, za emisije koje proizvodimo na terenu i iz našeg Bjelovarskog studija. Kad se radi o cimbalu, rijetkom i meni vrlo dragom instrumenti, sve je počelo tako, da sam se našao u pravo vrijeme, na pravom mjestu. Gospodin se Blaž Domitrović, rođen u Brodiću, kraj Drave, nakon 50 godina sviranja cimbala iz Zagreba, vratio u moj rodni Prugovac. Uključio se i svirao cimbal KUD-u "Prugovac" iz Prugovca. Prijateljevao je s mojim roditeljima. Bio je voljan bogato znanje sviranja na cimbalu prenositi na nas, nekoliko zainteresiranih dječaka. Rođen sam 1981. godine. Kada mi je bilo deset godina, na poticaj roditelja uključio sam se učenju cimbala. Istovremeno u Osnovnoj školi u Kloštru Podravskom, kod Josipa Bakana, nastavnika muzičkog odgoja, privatno, 4 godine učio sam sviranje klavijatura, prima, brača… , ali uz sve to zaljubio sam se u cimbal. Godine 1991. priključio sam se KUD-u "Prugovac". Bila je to prigoda da vrlo mlad pokažem naučeno, na omiljenom instrumentu. Uz Domitrovića upoznao sam starog cimbalistu Ivana Kristovića iz Kladara, Jezuša, Andriju Maronića, Stjepana Pištu, Kenđelića, malobrojne cimbaliste u ono vrijeme, od kojih je samo Andrija Maronić živ i aktivno svira. Danas u cijeloj Hrvatskoj ima svega dvadesetak cimbalista, ali taj broj svake godine lagano raste. Okupljamo se posljednjih godina na Susretima cimbalista u Pitomači, u organizaciji Festivala Pjesama Podravine i Podravlja. Na ovogodišnji Dan susreta, desilo se proglašenje "Dana žalosti" pa ćemo mi cimbalisti tek na jesen doći na svoje. Na pitanje kako je došao do cimbala Damir je rekao: - Moja najdraža cimbala, dar je mojih roditelja. Na njoj i danas sviram. Izradio ju je stolarski majstor i ljubitelj glazbe Šime Bošnjak iz Ferdinandovca. Istovremeno napravio je dva instrumenta. Jedan meni i jedan mojem kolegi iz Prugovca. Na njoj danas svira mladi kolega i prijatelj Tomislav Belec. Oboje, svaki na svom, sviramo već više godina. Kad mi je bilo 14 godina moj KUD "Prugovac" gostovao je na "Vidovo u Pitomači. Ispred mene na ramena, tada dječaku, su stavili manji cimbal. Nosio sam ga i svirao na njemu u pitomačkoj folklornoj povorci. Tu su me uočili "Podravski muzikaši". Tri dana poslije došli su k mojim roditeljima i zamolili njihovo dopuštenje da im se priključim. Odlučio je Tata i tako sam od 1996. godine član benda "Podravski mužikaši". S njima sam odrastao, završio srednju školu, nedavno upisao fakultet, ali i prešao svijet. Svirali smo u Americi, Kanadi, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i tako već 14 godina. I za mene važi ona: " S tamburom sem celi svet obišel, z Podravine nesem ja otišel……….".
Podravski mužikaši:Potpuri

Muzikom se malo tko obogatio, ali ja u to računam vrijedna brojna prijateljstva. Spajajući muziku s radnim mjestom ona mi je koristan ispušni ventil i rješenje stresa. Nemjerljiva je radost, čestih gostovanja "Podravskih mužikaša" u televizijskim emisijama "Lijepom našom", "Svirci moji", na organiziranim festivalima "Krijesnica", Krapina, Pitomača, "Brodfest", donedavnih novogodišnjih programa…. Tradicionalno smo izvorni Podravski bend, s violinom i cimbalom.
Njegujemo svoj tip novo komponiranih podravskih pjesama. Jedan sam od mlađih među kolegama; Josipom, Marinkom, Damirom, Draženom, Rikardom, Daliborom i našim solo pjevačem Alojzom Lachom. Kao bend, a često i samostalno kao cimbalista, gostovao sam na albumu Miroslava Škore, Vlade Smiljanića, Jendrinog Škrilaka. Cimbalom sam pratio Mariju Husar, Danijelu Pintarić, Maju Zeko, Anu Vargek, Kristinu Domović, mlade pjevačke snage Hrvatske estrade. Kao bend sudjelovali smo u spotovima Kvarteta Gubec za pjesmu Moj Angelek, te u spotu za pjesmu - Pjesmo naša uz pjevače Đuku Čaića, Adama Končića, Vinka Cocea, Stanka Šarića, Đani Stipaničeva, Mišu Kovača, Dražena Žanka i Mladena Grdovića.
Pitomača 2008. -Jendrin škrilak

Često gostujemo u glazbeno scenskom projektu HTV-a Lijepom našom, gdje bilježimo suradnju s Zlatkom Pejakovićem, Matom Bulićem, Martom Nikolin, Cecilijom, te još puno ostalih poznatih imena iz hrvatske glazbene scene. Redoviti su nam i nastupi na našem Festivalu Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači. Tu također bilježimo suradnju s izvođačima: Ćirom Gašparcem, Andreom Šola, Željkom Sesvećanom, Anom Filipović, Draganom Vlajnićem i drugima. S puno emocija pratio sam pjevanje Ćire Gašparca na komemoraciji dr. Marijanu Jergoviću, začetniku i dugogodišnjem umjetničkom direktoru Festivala Podavine i Podravlja Pitomača. Čuvam note "za duet cimbala" koje je dr. Jergović napisao za Druge susrete cimbalista u Pitomači. Bilo bi mi drago da se ta skladba ponovno izvede na slijedećem tradicionalnom susretu Cimbalista. Posljednjih godina cimbala je sve traženiji instrument, što me raduje. Malo je originalnih nota za cimbal. Zato ih osobno obrađujem za instrument, primjenjujući svoj stil i način interpretacije. Na pitanje gdje sebe vidi za 10 godina Damir je rekao: - Nadam se nešto pomaknuto na ljestvici na radnom mjestu u istoj firmi u HTV i s "Podravskim mužikašima". Imam dovoljno ambicije za 25 godina rada u bendu. Među kolegama osjećam međusobno uvažavanje i razumijevanje. Prednost "Podravskim mužikašima" često dajemo ispred privatnog života, ponekad i posla. Unutar benda imamo Marinka Barčana, umjetničkog ravnatelja Festivala Podravine i podravlja Pitomača, što nam je prednost ali i obveza. Približavaju se 18. i 19. lipnja 2010. Dani Festivala u Pitomači. To znači - pojačane probe. Uz sve to nađe se slobodnog vremena. Najčešće ga koristim u društvu supruge, u prirodi, gdje zajedno njegujemo porodični vinograd u prugovečkom Starom Brijegu -, na kraju razgovora rekao je cimbalista Damir Hajduk.

Fotografije i tekst Barica Mihoković
FVK novosti

- 05:36 - Isprintaj - #

03.06.2010., četvrtak

Udruga žena "Gračanke"-domaćini 11.susreta folklora u Starom Gracu

STARI GRADAC: - U subotu 29. 5. 2010. UŽ "Gračanke" iz Starog Graca bile su domaćice Jedanaestog susreta folklora u Starom Gracu. Sve je počelo, skupljanjem folklornih društava u dvorištu područne Osnovne škole u mjestu. Slijedila je svečana povorka svih skupina kroz Stari Gradac, od škole do Društvenog doma, gdje je održan kulturno umjetnički program. - Kultura je baština našeg kraja. Naslijedili smo je od predaka. Usmenom predajom, običajima, pjesmom, plesom, prenosimo je mlađim generacijama i čuvamo od zaborava, na početku programa rekla je Valentina Počepan, voditeljica priredbe. Prva na pozornici bila je UŽ "Gračanke" Stari Gradac. Pjesmama i plesom svoga kraja oduševile su brojne goste i publiku, koja je njih, ali i sve ostale izvođače, nagradila burnim pljeskom. Zatim je KUD "Seljačka sloga" Špišić Bukovica izveo svoj bogati repertoar stečen 76 godišnjim radom.

U prekrasnim slavonskim nošnjama, pjesama i kolima zadivili su prisutne. KUD "Otrovanec" iz Otrovanca, pjesmom i plesom izveo je dio bogate tradicije svojeg kraja. KUD "Graničar" iz Okrugljače, čuvarice su bogate izvorne, drage, domaće, baštine. Dio svog repertoara izveli su na pozornici. Slijedila je mlada plesna grupa Demokratske zajednice Mađara Hrvatske iz Novog Graca. Prisutne su oduševili pjesmama na mađarskom jeziku, nošnjama i temperamentnim plesnim točkama. Šećer na kraju bio je KUD "Podravka" Starogradački Marof sa spletom podravskih pjesama i kola. Na kraju se sponzorima, posebno Općini Pitomača, gostima, publici i gospođi Ivki Skender, koreografkinji i voditeljici folklora domaćina, zahvalila Kristina Petrović predsjednica Udruge žena "Gračanke" Stari Gradac i pozvala prisutne na zajedničko druženje.

Fotografije i tekst Barica Mihoković
FVK novosti

- 12:32 - Isprintaj - #

Kočani orkestar - vrhunska svirka u polupraznoj dvorani

foto:Virovitica net, Koncert ansabla "Kočani orkestar" iz Makedonije
Dal' zbog kiše što je neumorno padala, neobično hladne večeri za ovo doba godine il' zbog slabe reklame na koncert svjetski priznatog Kočani orkestra iz makedonskog grada Kočani okupilo se relativno mali broj ljudi. Do pola popunjena kino sala u Pitomači djelovala je nekako sumorno pa je većina onih koji su došli, vrhunsku svirku makedonskih virtuoza popratila bez strasti na koju tjera ritam romske glazbe. Iako nagrađivani aplauzima nakon svake pjesme ravnodušna publika u Pitomači romski brass band otpratila je bez poziva na bis što je posve neuobičajeno za sastave koje svuda po svijetu pune dvorane i zbog fluida koji nastaje, vrlo često sviraju do zore. Taj mali hendikep s publikom, međutim, nije umanjio trud i glazbeno umijeće veselih Makedonaca. Izabrali su najbolje što imaju na repertoaru - od tradicionalnih romskih i makedonskih pjesama, čočeka i ora, preko nezaobilaznih romskih uspješnica, poput „Mesečina" i „Đurđevdan" do trubačkih obradi sevdalinki čime se potvrdili opravdani status zvijezda na svjetskoj World music sceni.

Kasnije, na druženju u restoranu Zlatni klas, gdje su ih zabavljali Licitari, dečki su nas utješili da su svirali i pred manje publike. „Prije dva danas smo stigli s jednomjesečne turneje po Francuskoj, a koncertom u Pitomači započeli smo turneju po Hrvatskoj na kojoj ćemo uglavnom obići gradove na Jadranu", rekao nam je vođa popularnog sastava.
Virovitica net

- 10:32 - Isprintaj - #

02.06.2010., srijeda

Puno šteta i malo koristi od vađenja šljunka

VIDEO:Podravski rat za šljunak -Podravinu koja leži na šljunku rijeke Drave iskorištavaju koncesionarci za eksploataciju šljunka beskrajnim vađenjem.
Država i naš kraj na takav način gube velike količine novca jer od koncesija dobivaju mizernih 2,6% od iskopanih količina. U drugim državama koncesija koja se plača državi je do 20 %. Koncesionarci eksploatacije šljunka često ne prijavljivaju realnu izvađenu količinu te tako varaju državu i usput narušavaju prirodnu ravnotežu rijeke Drave.
Diljem Podravine oko rijeke Drave ostaju napuštene duboke nesanirane grabe, uništene prometnice i napukle kuće poslije prolaska teških kamiona.
HLEBINE - Podravske općine i Koprivničko-križevačka županija prihoduju mizernu naknadu, a istovremeno trpe veliku štetu od eksploatacije šljunka, poruka je s javne tribine koju je u Hlebinama održao županijski HSS. Pred stotinjak okupljenih uvodnu prezentaciju održao je predsjednik Općinskog vijeća Hlebina Miralem Alečković, koji je na primjeru vađenja šljunka na tamošnjoj lokaciji Prosenica prikazao razinu uništavanja prostora i prometnica, prikazivanje minimalne knjigovodstvene cijene sirovine, umanjivanje novčane naknade za eksploataciju od strane koncesionara, te nedorečenost obračuna naknada.
Direktor Županijske uprave za ceste Krešimir Janach je podsjetio da je do 2007. postojala naknada za prekomjerno korištenje cesta, no ona je ukinuta pa ŽUC nema prihode za sanaciju prometnica od eksploatacije šljunka.
Na skupu u Hlebinama sudjelovao je i ravnatelj Uprave za rudarstvo u Ministarstvu gospodarstva Slavek Repić, koji je istaknuo da se, unatoč lobiranju koncesionara, prema novom Zakonu o rudarstvu koncesijska naknada utvrđuje prema zauzetoj površini i naknadi od 7,5% za otkopanu mineralnu sirovinu.
Čelnici desetak općina u raspravi su bili složni da lokalna uprava ne može podnijeti troškove uništavanja prostora i cesta, da naknada za eksploataciju nije dovoljna, te da je glavni problem u kontroli i nadležnim inspekcijama.
Predsjednik HSS-a Josip Friščić smatra da ovaj kraj od eksploatacije treba imati koristi, ali da treba napraviti reda, jer prema nalazu državne revizije lobi koncesionara dosad je utajio više od četiri milijarde kuna prihoda.
Predsjednik županijskog HSS-a Darko Koren kazao je da država svoj dio prihoda od eksploatacije treba uložiti u devastirani prostor ili ta sredstva ostaviti na raspolaganju lokalnoj zajednici.
Radio Koprivnica

- 22:17 - Isprintaj - #

Darivanje krvi u Pitomači

foto:Crveni križ Virovitica
U prostoru Obrtničkog Doma u Pitomači održana je 01.06.2010.g. druga po redu akcija dragovoljnog darivanja krvi za mještane Pitomače i okolnih mjesta.
Odazvalo se je 40 darivatelja krvi,odbijeno je 6, a krv je darivalo njih 34 i to:

Damir Skec,Ivan Kirin,Ivica Kirin,Stjepan Ivanic,Mladen Mihaljević,Darko Špiranec,Roman Gomerčić,Nikola Prtenjača,Žarko Smolčić,Ivo Starčević,Ivan Hanzir-Ladušić,Ivan Rakijašić,Slaven Martinčević,Mladen Bedeković,Marijan Štukar,Ivan Novosel,Božica Novosel,Božica Majstor,Ivica Makvić,Ivan Jambrošić,Adela Tišljarec,Marija Dent,Zvonko Domšić,Ivo Predragović,Josip Badanjek,Branko Rešetar,Marko Šokec,Ivan Mioč,Mario Rengel,Zlata Kovačević,Đurđa Špoljarić,Hrvoje Šokec,Branko Tišljarec i Mirjana Gomerčić.

Hvala za darovanu krv.
GDCK VIROVITICA

- 10:14 - Isprintaj - #

Na Lipici najavljeni "Dani Općine Pitomača 2010."

U utorak 01. lipnja 2010. na Lipici, najvišoj koti u "preštimanom" vinorodnom brijegu Aršanj, domaćini Željko Grgačić, načelnik Općine Pitomača i Rajko Stilinović Direktor festivala, organizirali su tiskovnu konferenciju i druženje s novinarima. Predstavili su "Dane Općine Pitomača" i 18. izdanje Glazbenog festivala "Pjesme Podravine i podravlja" Pitomača 2010.
foto:http://www.pitomacafestival.hr
Konferenciju je otvorio Karlo Crnčić, šef press službe festivala. Posebno je pozdravio Josipa Đakića, Saborskog zastupnika, Željka Grgačića, načelnika Općine Pitomača, članove benda "Licitari", koji su interpretirali dvije festivalske pjesme i novinare televizije, radija i tiska.
One koji će, kako je rekao, kistom i perom posebno pratiti 18. po redu Glazbeni festival u Pitomači 18. i 19. lipnja i ostale programe koji će se odvijati u razdoblju od 12. do 20. 6. 2010. na Dane Općine Pitomača. Rajko Stilinović, direktor festivala iznio je novitete 18. festivala. Naglasio je da će umjetnički, prva i druga večer biti izjednačene pjesmama Podravine i podravlja, što je novost ovog festivala.
Pjesme po kvaliteti pratiti će dobri duh Marijana Jergovića. U njima i dalje će živjeti kvalitetni stihovi i dobra glazba. HTV obje večeri će izravno prenositi. Naglasio je afirmativnost Festivala, pozdravio autore i izvođače, poznata imena hrvatske estrade. Bilo je sjećanja na Marijana Jergovića i festivalske početke koji su prerasli u prepoznatljivo impozantne interpretacije glazbenog stvaralaštva posvećenog 18. Festivalu.

Marinko Barčan, umjetnički ravnatelj festivala, informirao je o specifičnosti tekstova i obavezne zastupljenosti violine, cimbala i tamburica. Festival će pratiti Tamburaški orkestar HTV. Tom prigodom maestro Siniša Leopold, voditelj orkestra obilježiti će dvadeset pet godina umjetničkog rada i vođenja orkestra. Dio izvođača će pratiti Tamburaški ansambl "Podravina" iz Đurđevca s 13 izvođača pod vodstvom iskusnog Krunoslava Benka. Zastupljeno će biti Međimurje, Podravina, Slavonija, i Baranja. Obje večeri publika će birati po 3 najbolje pjesme.

Uz to birati će se i najbolju novinarku-novinara, koji će na najbolji način prezentirati Festival. Podržana je inicijativa novinara da se u idućoj godini festivalske pjesme objave ranije na radio postajama, s ciljem pojačanog dojma Festivala. Novinari su predložili organizatorima da i za njih organiziraju natjecanja u kuhanju fiša i učešće u igrama na sportskim terenima u Križnici, što su domaćini usvojili.

Barica Mihoković
FVK novosti

- 04:53 - Isprintaj - #

01.06.2010., utorak

Održani peti susreti folklora u Otrovancu

foto:Barica Mihoković,FVK novosti
OTROVANEC: - U nedjelju 23. 5. 2010. članovi KUD "Otrovanec" iz Otrovanca bili su domaćini petih susreta folklora. Na priredbi u Društvenom domu u Otrovancu prvi su nastupili gosti, Ženski zbor "Korjeni" iz Martinaca Republika Mađarska.
Bio je to uzvratni posjet mađarskih Hrvata. Izveli su splet hrvatskih pjesama, koje njeguju u Mađarskoj i oduševili našu publiku. Slijedio je KUD "Čačinci" iz Čačinaca sa ražanačkim kolom i spletom plesova Slavonije. Iz Koprivničko-Križevačke županije nastupilo je Pjevačko društvo "Ferdinand" iz Ferdinandovca, sa spletom pjesama iz svojeg kraja, te KUD "Prugovac" iz Prugovca s pjesmama i plesovima Podravine. Za šećer na kraju nastupilo je KUD "Vinice" iz Vinice, Varaždinska županija, s plesovima svojeg kraja.
Svim izvođačima i sponzorima zahvalila se voditeljica priredbe Mirjana Gomerčić, predsjednica KUD-a "Otrovanec iz Otrovanca. Zahvalila se izvođačima na pokazanoj raskoši nošnji kraja iz kojeg su došli i sponzorima. Posebno se zahvalila Općini Pitomača, koja ih prati financijski. Na kraju priredbe zahvalila se gostima i gledaocima i zakazala nove susrete za godinu dana.

Barica Mihoković
FVK novosti

- 23:50 - Isprintaj - #

Kod Sajdla druženje i kreativan rad članova LU "Duga" Pitomača

foto:Barica Mihoković, FVK novosti
KRIŽNICA: - Dvadesetak članova, nedavno osnovanog, Likovnog kluba "Duga" Pitomača družilo se u nedjelju 23. 5. 2010. godine u Križnici na imanju Janija i Barice Seidl. Okupljalište bilo je pred visećim mostom na Dravi. Dočekali su ih ljubazni, domaćini. Proveli su ih imanjem, ateljeom Seidl, razgledavanjem stare i nove Drave.
Slikari su rastrli svoje štafelaje i radili sve do ribljeg ručka, kojeg su osigurali domaćini. Bila je to edukacija mladih članova, te radni dogovor o daljnjim aktivnostima kluba. Pripremaju se za prvu skupnu izložbu povodom Dana Općine i Festivala pjesama Podravine i podravlja u Pitomači.
Prvu skupnu izložbu slika u izložbenom prostoru Šumarije Pitomača, planiraju otvoriti 17. 6. 2010. na Dan pera i kista. Uz to, tokom dana Općine, članstvo planira održati izložbu minijatura u Turističkoj kućici pored Pitomačke crkve Svetog Vida i uličnu prodaju svojih slika, rekao je Stjepan Ivanec, predsjednik Likovnog kluba "Duga" Pitomača.
Tekst i fotografije:Barica Mihoković
FVK novosti

- 23:45 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.