Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

SDP Pitomača obilježio Dan antifašističke borbe

SDP Pitomača


Danas prijepodne je Općinska organizacija SDP-a Pitomača položila vijenac ispred spomenika žrtava NOB-a i time obilježila Dan antifašističke borbe. Prisjetili su se i odali počast žrtavama koji su izgubili svoje živote u narodnooslobodilačkoj borbi Hrvatske.
Svim mještanima čestitamo Dan antifašističke borbe!
OO SDP-a Pitomača

Dan "D" za Hrvatsku u Drugom Svjetskom ratu
Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941 kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.
Nacionalsocijalistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je izigran pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između ove dvije sile. Zbog takvih novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada - najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu kraj Siska. Ondje su
osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo, i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjela su tridesetosmorica tih boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (čiji je sastavni dio bila i Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Hrvatske) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.
Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti.

Antifašizam je u temeljima hrvatske državnosti i suvremene Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti - demokraciju, vladavinu prava i poštivanje slobode pojedinca, protiveći se svakom ekstremizmu i zato je danas, 69 godina poslije, važnije no ikada podsjetiti na važnost ovoga događaja kojim se Hrvatska svrstala u zajednicu Antifašističkih pokreta u svijetu.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Virovitice i Virovitičko-podravske županije svim žiteljima čestita Dan antifašističke borbe.
UABA Virovitice i Virovitičko-podravske županije

Post je objavljen 22.06.2010. u 19:38 sati.