Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Potpisivanje za referendum danas u Pitomači

Danas, 16. lipnja na nekoliko mjesta u Pitomači mogla se potpisati peticija za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu kojeg nam nameće Vlada RH.
Stupanjem ovih izmjena ZOR-a na snagu očekuje se znatno smanjivanje broja kolektivnih ugovora i povećanje broja pravilnika o radu koje jednostrano donose poslodavci, a što je protivno poimanju uređenja radnih odnosa u EU koje se temelji na slobodi ugovaranja, što će za posljedicu imati gubitak industrijske demokracije i vraćanje na industrijski totalitarizam;
Izmjenama ZOR-a otvara se mogućnost da radnici izgube ugovorenu, višu razinu prava, odnosno razna materijalna i ostala prava iz radnog odnosa koja nisu uređena ZOR-om, a kao što su: naknada troškova prijevoza na posao i s posla, dodatak na plaću za ostvareni staž (minuli rad), topli obrok, božićnica, uskrsnica, regres, jubilarna nagrada, dar za djecu, veći broj dana godišnjeg odmora i plaćenog dopusta, terenski dodatak, dnevnica,naknada za odvojeni život, razne jednokratne pomoći (primjerice zbog dugog bolovanja), veća otpremnina, duži otkazni rokovi, uvećanje plaće zbog prekovremenog rada, rada noću, nedjeljom i blagdanima; veća razina zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, itd.

referendumPitomača


Na štandu kod pijaca organizaciju prikupljanja potpisa preuzela je Hrvatska stranka pravne države (HSPD) koja je prva pomogla sindikatima u prikupljanju potpisa u Pitomači. Uspješno su sakupili nakoliko stotina potpisa.

referendumPitomača


Potpise su prikupljali član Općinskog vijeća Općine Pitomača Zoran Čop, dopredsjednik HSPD-a i županijski viječnik Marijan Čop te članica Barica Mihoković.

referendumPitomača


S prikupljanjem potpisa započeli su i pitomački SDP-ovci ispred Zagrebačke banke te također uspješno organizirali i proveli akciju.

referendumPitomača


Potpise su prikupljali predsjednik SDP-a Općine Pitomača Ivan Kovačević, članica Općinskog Vijeća Ivana Deskar ,predsjednica Foruma mladih Ivana Novogradec te članovi Stevo Smolek i Marija Matišić. SDP Općine Pitomača nastavlja akciju u subotu od 08 sati ispred Srednje škole Pitomača.

referendumPitomača


Nezavisni sindikat zaposlenih u Srednjim školama Hrvatske potpise je prikupljao ispred pitomačke Srednje škole gdje će se nalaziti i sutra, 17. lipnja od 08 - 12 sati.

referendumPitomača


Do danas je u Hrvatskoj prikupljeno približno 65 posto potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu. Hrvatski sindikati do 23. lipnja trebaju prikupiti oko 450.000 potpisa kako bi potaknuli raspisivanje referenduma protiv Vladina prijedloga izmjena ZOR-a, koji bi, prema ocjeni sindikata, mogao uništiti sustav kolektivnih ugovora.

Post je objavljen 16.06.2010. u 21:08 sati.