Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Ljubo R. Weiss: Pravdoljupci kao «zeleni» na Bilogori (poziv na izlet)

Svjetski dan zaštite okoliša - 05. lipnja 2010.
Kažu ljudi, od starine do danas, da zelena boja odmara, mnogi od nas kažu da istinsko smirenje nalaze u prirodi. Još u Zagrebu, kasnije u Beču volio sam obilaziti šume i rijeke, nekada na Sljemenu, nekada na dva izletišta iznad Beča , Kahlnebergu i Leopoldsbergu. I s jednog i druga dva mjesta pucao je pogled na gradove, Zagreb i Beč, a stjecajem okolnosti, danas su mi to samo lijepe uspomene. I stoga me je obradovala, ali i pomalo rastužila vijest da se u subotu, 5. lipnja ove godine priprema izlet Hrvatske stranke pravne države na Bilogoru, povodom svjetskog dana očuvanja okoliša. Naime, nije baš sigurno da ću zdravstveno biti u mogućnosti pridružiti se grupi izletnika no, bar na ovaj način želim pomoći da ovaj izlet, pod vodstvom. Siniše Prpića, magistra šumarstva, uspije.

NEKADA - ŠUME DO «MALE STANICE»
Mr. Siniša Prpić je jedan od onih koji u Županiji ima što reći o prirodi uokolo Virovitice, o prirodnom blagu kojim je naš grad okružen, a da mnogi od nas to i ne znaju. Putuje se u daleke krajeve, čak i na druge kontinente, a tako malo uživamo u onome što nam je najbliže - ribnjacima i šumama na obroncima Bilogore, šumama, koje, kako čujem, su se u davnini, spuštale sve do - Male stanice. O tome da je Virovitica kao naselje te mjesta ne tako daleko od Virovitice, iznikla na rubu šume ili u nekada šumovitom području govore i toponimi, nazivi nekih mjesta: Špišić Bukovica, Nova Bukovica, Bukova, Rezovac, Rezovačke Krčevine, Jasenaš... Dakle, radilo se o šumama u kojima je dominirala bukva, krčila se šuma, rezalo drvo, sadio jasen. Stari naši znali su govoriti:; «Sa lipom se i od lipe ovdje živi..» ili : «Sa šumom i od šume se ovdje živi...». Pa i jedna od naših, virovitičkih i najstariji tvornica, današnji TVIN, nastao je zahvaljujući bogatim šumama oko Virovitice, debela debla početak su posla da se dođe do namještaja koji je TVIN proslavio u zemlji i inozemstvu.

Inače, Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Svjetskim danom zaštite okoliša želi se potaknuti ljude da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta poimajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.

Tema obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša 2010. glasi 'Brojne vrste. Jedan planet. Jedna budućnost' ('Many Species. One Planet. One Future').

Malo je onih koji znaju da se u bilogorskim šumama rijetke vrste drveća i životinja, da se tu, samo sedam do deset kilometara od Virovitice, nalaze i bukve čija stabla ni dva čovjeka zajedno ne mogu obujmiti tijelom i rukama, da postoje i bukova stabla iznikla još u l9. stoljeću. Srebrnasta lipa jedna je od najljepših vrsta lipa u Europi, poznat je i hrast kitnjak, a drvna zaliha u nekim dijelovima šuma iznosi čak i 600 kubika po hektaru. Neki šumski kompleksi na Bilogori predmet su posebne brige šumskih stručnjaka jer su toliko kvalitetni da se njihov genetski materijal smatra posebno vrijednim, pa ga treba očuvati.
ŠUMA IMA SVOJ VLASTITI ŽIVOT

Šuma ima svoj vlastiti život, ima i svoje stanovnike, posebnu floru i faunu, što najbolje opet znaju lovci i skupljači gljiva te ljekovitog bilja, planinari, foto-amateri, naravno, šumari, lugari, te stanovnici mjesta u šumama ili uz rub šuma Jeleni, srne, divlje svinje, lisice, zečevi divlje mačke. samo su neke od životinja koje nastanjuju šumske predjele uokolo Virovitice. A neke od njih su i zaštićene: mekana i bodljikava veprina, domaća vidra, crna roda, sova jastrebača....Jednom mom poznaniku mudra sova uvukla se kroz dimnjak u vikendicu i trebalo mu je vremena da sovu izbaci napolje, ali i vremena da očisti vikendicu.

Naravno, uz šume idu i vodotoci, brojni izvori vode i samo u najbližoj okolici Virovitice dvadesetak je aktivnih izvora. Znamo koliko su europski gradovi, neke regije u Europi zagađene, koliko je teško do kvalitetne, čiste vode i nije pretjerano već sada reći da dok neke zemlje imaju nafte kao bogatstvo, Hrvatska ima vodu kao bogatstvo.

ODLAGALIŠTE SMEĆA KOD JASENAŠA - NE
Sve ovo gore nabrojano, i još mnogo toga o čemu bi se dalo pisati, ali nema prostora, nuka postaviti pitanje:

KAKO SE ODNOSIMO PREMA NAŠOJ ZELENOJ OKOLINI, čuvamo li je dovoljno, pazimo li da je predamo našim potomcima uščuvanu, bogatu, čistu..? U tom okviru treba gledati još uvijek aktualnu raspravu o središnjem županijskom mjestu za odlagalište otpada kao i borbu ekologa (udruga «Jasen») te i mr. Siniše Prpića da se sačuva čistoća Bilogore kod Jasenaša i da se odlagalište smjesti na manje «bolno» mjesto, kod Dabrovice. Predviđena lokacija, o kojoj se radio elaborat a sada se naručuje i studija vrijedna čak 7 milijuna kuna, pokazat će ono što se vidi prostim okom - lokacija kod Jasenaša nije dobra zbog više razloga: blizine ljudi i groblja, zbog mogućnosti klizišta i zemljotresa, što bi bilo kobno za Viroviticu. Zatim predviđeno mjesto kod Jasenaša je u neposrednoj blizine vodo-zaštitnog područja, troškovi transporta bili bi i 50 % veći od troškova prijevoza do moguće lokacije u Dabrovici.

Izlet u subotu, 5.06.20l0, prilika je da se uz planinarenje, poučnim stazama koje su uređene za planinarenje, rasprave ta i druga pitanja koja i ne moraju biti samo ekološka. Mr. Siniša Prpić kaže mi, na mom omiljenom mjestu - terasa restorana MFM, u Rusanovoj - da Hrvatska stranka pravne države nema ni u primisli sektašiti i pozvani su svi, nestranačke i stranačke osobe kojima je stalo do očuvanja zelene okoline, do čistih voda, šuma, životinja, ptica...Bit će razgovora i štediša o mogućem ishodu ročišta pred Općinskim sudom, bit će bistrenja raznih tema, jer, izlet ne organiziraju odnosno vode samo «pravdoljupci» nego prije svega ljubitelji prirode i u ovom trenutku, «zeleni».

A mene, ako pitate, kojoj bi se stranci eventualno pridružio, onda bi to mogla biti «zelena stranka».

NA IZLET, NA IZLET
Mladi Virovitice , Pitomače, Slatine, Orahovice... žale se da nema akcija u kojima bi sudjelovali. Evo, baš mladima, djevojkama i mladićima, i onima koji se takvima osjećaju, upućujem, kao nestranačka osoba, ovaj poziv na izlet.

Zborno mjesto je PRVI RIBNJAK, SUBOTA, 5.06.20l0., u dvanaest sati.

Ponesite dobru volju i dobro raspoloženje. Nakon ovog izleta, neki drugi put, možete i sami ili s obitelji, s prijateljima... Čeka vas Vilinsko oko, malo jezerce u Bilogori, na vas koji volite ovaj grad i ovu Županiju, ovu Hrvatsku, brinete o njoj, čekaju puti ka vrhovima Bilogore...

Sa svakim korakom u prirodi, zdraviji smo, vedriji.

Kažu ljudi, od starine do danas, da zelena boja odmara, mnogi od nas kažu da istinsko smirenje nalaze u prirodi.
Uvjerimo se još jednom u istinitost te stare poruke.

Virovitica net

Post je objavljen 04.06.2010. u 06:02 sati.